Handicapråd og kommunale botilbud Et oplæg om: idealer, paradokser, dilemmaer og udfordringer til kommunerne i krydsfeltet mellem den kommunale økonomi.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Danehofskolens værdigrundlag
Advertisements

Udkast til rammeaftale på det specialiserede socialområde for Specialkonsulent, Hilde E. Thun Holst Politiske visioner Faglig udviklingsstrategi.
At forholde sig professionelt Anne Skov
De Samvirkende Invalideorganisationer DSI afdelinger Regionale kurser, september 2007.
Konklusion på Workshop om sindslidende
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Informationsmøde for koordinatorer i de faglige netværk – rammeaftalen for det specialiserede socialområde Konsulent Ann Kühnel Liljenberg, Sekretariat.
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
Offentligt-Privat-Samarbejde
Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde
Medborgerskab – på sporet
1 Erfaringer med at indtænke handicapaspektet i sagsfremstillinger v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune.
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Behov og udfordringer ’Gabet’ mellem de eksisterende løsninger og de aktuelle og kommende behov. Ole Aasmoe Maj 2014.
v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Grundkursus Politisk indflydelse. Grundkursus Politisk indflydelse.
UDGANGSPUNKT 6. Februar Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
Konvention om rettigheder for personer med handicap – FN Lov om social service Lov om kompenserende specialundervisning for voksne Præsentation – Vil.
FN’s Handicapkonvention
Historier fra et demonstrationsprojekt
SSP-Samrådet Værdier, mission og visioner
Samarbejde om opgaveløsningen - udfordringer og muligheder Med udgangspunkt i hverdagen og fremtiden i Guldborgsund kommune.
Go´morgen og velkommen Velkomst og præsentation Praktiske forhold Dagens program Formandsmøder – formål og værdi.
Regionale Kontaktfora på handicapområdet Møde med repræsentanter fra DH Stig Langvad, formand, DH.
Mission - Vision – Strategi Udkast for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Centerledelsen - Herning 6. marts 2007.
AFVIKLING ELLER UDVIKLING? Kirker i ‘udkants-Danmark’ mellem lokalt fællesskab, romantisk symbol og effektiv service Henrik Halkier, Institut for Kultur.
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Tema: Handicappolitik i kommunerne
Oplæg for DH-Vallensbæk d. 25. februar Inklusion i grundskolen
Sundhedspolitik for Favrskov Kommune Sundhedsambassadører i landsbyerne i Favrskov Sundhedskonsulent Christina Rasmussen-Rubæk.
Serviceskift i et rehabiliteringsperspektiv
Vor børn skal trives og det kan vi forældre være med til at styrke Formålet er at skabe et kontinuerligt og fremadrettet skole/hjem samarbejde der sikrer.
1 Hvordan implementeres mainstreaming tankegangen og værktøjerne i den kommunale organisation v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune TOVHOLDER.
Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Grundkursus for frivillige i DH Politisk indflydelse.
Medicinpædagogik på vej mod en faglig platform
Nye sygeplejeetiske retningslinjer 2014 – hvad er nyt?
Rekruttering til organisationsbestyrelsen Weekendkonference for 6. og 10. kreds Lørdag den 28. september 2013 v/Dorte Hjerrild, BL – Danmarks Almene Boliger.
Camp IB sept sept VELKOMMEN TIL CAMP IB37.
Ledelse i forskellige retninger
Muligheder og rettigheder
Richard B. Larsen Oplæg ved FOKUS’ gåhjemmøde ”Sammenhængende beskæftigelsesindsats – erfaringer med jobcentre”
Dialogmøde om socialt netværk og handicap Silkeborg 4. november 2009 Velkommen Servicestyrelsen byder velkommen til dialogmøde om socialt netværk og handicap.
Vi lader den stå et øjeblik  Sikre en udvikling hvor børn og unge, udviklingshæmmede, handicappede, sindslidende m.fl med behov for en socialfaglig indsats.
1 Sigtelinjer for arbejdet På baggrund af budgetmaterialet (inkl. bagvedliggende notater og viden i øvrigt): Udarbejde formuleringer til sigtelinjer for.
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Rehabilitering Samordningsudvalgsmøde
Leif Gjørtz Christensen, socialchef, Århus Kommune
Socialpsykiatri – særlige udfordringer - national konference for kommunale handicapråd januar 2007.
Sådan kommer Handicaprådene i spil v. Ældre- og handicaprådmand Jane Jegind Odense Kommune.
Herning Kommunes Handicapråd Høringer Nyborg Strand d. 9. juni 2008.
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
Hvad er Frederiksberg Kommune for en størrelse – og SSA?
Hvordan skabes sammenhæng i kapacitet og ressourcer på tværs? Oplægsholder : Forebyggelseschef Eva Henriksen Kommunen har ca indbyggere En af to.
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
Kvalitetsrapport 2009/2010 Nuancer og variationer - et billede af et mangfoldigt skoleområde. En afrapportering fra skoleområdet med fokus på initiativer,
#DCHårsmøde2016 #DCHårsmøde2015 Afstemning. #DCHårsmøde2016 Så længe afstemningen er åben, kan du ”skifte mening”. #DCH-Årsmøde2015 bruges ikke blinker.
Borgerens oplevelse af den kommunale forvaltning.
Gode relationer, tydelige rammer og klar kommunikation - 10 trin til det gode samarbejde mellem efterskoler og kommuner omkring sårbare og udsatte unge.
KAB’s målsætningsprogram 2015 – en støtte til jeres lokale arbejde.
Glamsbjerg Fritidscenters fremtidshus
Oplæg på Det Centrale Handicapråds årsmøde 2017
Kodeks for godt arbejdsmiljø
Mere MOST - mindre fravær
Gladsaxestrategien omfatter også erhvervslivet
Mere sundhed i det nære På borgernes præmisser Vision:
Boligpolitik Temadrøftelse Økonomiudvalget 13. november 2018.
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Velfærdsteknologisk netværksmøde
Præsentationens transcript:

Handicapråd og kommunale botilbud Et oplæg om: idealer, paradokser, dilemmaer og udfordringer til kommunerne i krydsfeltet mellem den kommunale økonomi og Handicapkonventionens artikel 19. v/ Jonna Andersen Kalundborg kommune

Lige muligheder er betinget af Udfordringer: At kommunerne er i stand til at tænke handicappolitisk Det økonomiske råderum Holdninger og viden blandt forskellige aktører Organisering og byggeri Finansiering og styring

At kunne tænke Handicappolitisk – at gå fra et økonomisk perspektiv til Handicappolitisk perspektiv Handicaprådene har en central rolle i at lære kommunen at tænke handicappolitisk Socialpolitikkerne skal tilføres viden om de handicappolitiske paradigmer Embedsmænd og fagpersoner har en central rolle og formidlingsopgave overfor politikkerne

Økonomi Sikker drift og økonomi er p.t i centrum i kommunerne De gode visioner og ideer nedtones Økonomisk nedture, understøtter behovet for nytænkning og utraditionelle løsninger

Holdninger blandt praksispersonale og pårørende i botillbud Opganisering af arbejdet kan have betydning for den enkeltes selvbestemmelsesret og følelsen af at have et hjem Respekterer botilbuddet som beboerens hjem Respekt for valg og fokus på rettigheder Forstår sin rolle

De fysiske rammer De botilbud der bygges understøtter ofte den institutionelle ramme hospitalsagtigt fængelsesagtige Eller der bygges minimalistisk og standardiseret Der bygges stort - centralinstitutionsagtigt

De fysiske rammer skal være en bolig – og et hjem boligen skal kunne rumme forskellige funktioner (spise, sove,opholde sig, have gæster m.m) bør være forskelligartede æstetisk og arkitektonisk

Rammebetingelserne Økonomi/ressourcer arbejdstilrettelæggelse kommunale og lovgivningsmæssige instrukser Arbejdsmiljø Kvalitetsstandard Uddannelse og kompetancer, samt ledelse Takstbegrebet

Handicappolitikken siger: Mål: Det er Kalundborg kommunes mål, at mennesker med handicap har mulighed for forskellige boligvalg gennem livet. Boligen skal på en og samme tid opfylde behovet for at have et hjem samt behovet for at modtage professionel omsorg og støtte.

Initiativer der kan medvirke til at opfylde målene at hjemmeboende unge får vejledning om mulige ungdomsboliger, højskoleophold m.v. at kommunen er på overblik og er på forkant med behovet for boliger til mennesker med handicap i kommunen at det almene boligbyggeri er tilgængeligt til mennesker med handicap at boligbyggeriet understøtter muligheden for et familieliv at kommunen tilbyder særlige boliger til borgere med omfattende og specielle hjælpebehov at boligudbuddet afspejler forskellige boligbehov i forskellige livsfaser samt understøtter den enkeltes selvstændighed og trivsel at kommunen har udarbejdet et sæt værdier og principper for udformning af boliger til borgere med handicap. Byggeriet skal tage hensyn til, at boligen både skal være et hjem og arena for offentlig omsorg

Dilemmaer og paradokser Udbud og efterspørgelse hænger ikke sammen Tomme pladser i botilbud, og samtidig venteliste Nærhedsprincippet – og styring via rammeaftale Kommunen har en forsyningsforpligtelse Umættelige krav fra brugerne –og en slunken kommunekasse Lovgivningningsmæssige krav uden den nødvendige økonomiske kompensation

Handicaprådene skal være terrie og vagthund skal påpege en skæv udvikling skal fastholde kommunalpolitikkerne via Handicappolitikken skal være med til at sikre, at handicappolitikken bliver til mere end ord på glitteret papir.