Ny refusionsmodel for beskæftigelsesområdet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
1 © Copyright AK-Samvirke – juni 2013 Aftale om midlertidig arbejdsmarkedsydelse Overblik.
Advertisements

Beskæftigelsesregion
8. december 2010 på Egegård Skole
Ny Førtidspension og fleksjob reform
Tirsdag d. 20. august 2013 Reformer på arbejdsmarkedsområdet.
20. august Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger Velfærd kræver arbejde.
Beboermøde
Undervisningsdag 2014 Undervisningsdag den 18. juni og 3. september 2014.
Styringskrav for jobcentre
Oplæg til DH’s temadag for nye RBR-medlemmer Oplæg v/Palle Christiansen d. 18. maj 2010 Regionsdirektør, Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Oplæg om sygedagpengereformen d. 1. oktober 2014 for Viborg kommune
ANALYSE AF UNGE I RINGSTED KOMMUNE Oplæg for Det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune den 17. juni 2014 Oplæg v/ direktør Mads Kromann Fog, mploy.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014 v. Conni Christiansen Sundhedsaftale 2015 – 2018.
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
State of the union INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING.
Hvorfor Digital Post? - og vejen dertil
Kommunernes Ydelsessystem
Kommunernes Sygedagpengesystem. Baggrund En fælleskommunal løsning, der kan understøtte den kommunale sagsbehandling på sygedagpengeområdet. Afløser til.
1 © Copyright AK-Samvirke – 2014 Diverse nye regler fra 2015.
Uddannelsespulje Uddannelsesløft Ændrede G - dagsregler
Neurorehabilitering Teori og Praksis
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 1. DECEMBER 2014 BERGEN PROFESSOR MICHAEL SVARER AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES INSTITUT.
Udfordringer for beskæftigelsesindsatsen i Lemvig Kommune Mogens Jensen, Kontorchef Beskæftigelsesregion Midtjylland 6. marts 2013.
1 Budgetorientering 13. oktober 2010 v. Borgmester Flemming Eskildsen Kulturcenter Limfjord.
Fællesmøde mellem Arbejdsmarkedsudvalget & LBR 6. marts 2013.
Arbejdsmarkedsindsatsen for ikke-arbejdsmarkedsparate
Status for et moderne arbejdsskadesystem
Globalisering. Kan mikrofinans skabe vækst i et udviklingsland?
DA-forslag til en reform af kontanthjælp Den 22. februar 2013.
Refusionsreformen – indhold, konsekvenser og scenarier?
Bente Bondebjerg, Årsmøde for frivillige 25.oktober 2015 Integrationsydelse - og andre nye lave ydelser Frivillignet, 25.oktober 2015 Bente Bondebjerg,
Konsekvenser af at indføre ressourceforløb Hanne Weise, AMS.
Omlægningen af refusionssystemet pr. 1. januar 2011 Oplæg, Jobcentre fra Hovedstaden/Sjælland, den 11. februar 2011.
Lolland Kommunes udfordringer. Udfordring 1: Faldende indtægter.
Skanderborg Det økonomiske gab  Merudgifter på knap 100 mio.  Merindtægter på godt 80 mio.  Udfordringen er knap 20 mio. Beskæftigelse & Sundhed.
Kontanthjælpsreformen - jobparate kontanthjælpsmodtagere Oplæg den 5. december.
Det enstrengede kommunale beskæftigelsessystem. Hensyn bag finansieringsordningen Kommunalt incitament til at få ledige i job Undgå usikkerhed om den.
Beskæftigelsesregion Syddanmark Udspil til en ny beskæftigelsesindsats og en ny refusionsmodel Rådsmøde d. 4. juni 2014 v. Karl Schmidt, Beskæftigelsesregion.
Den nye matchmodel. Faglige udfordringer Arbejdsmarkedsfokus og rådighed med den aktuelle arbejdsevne (rådighedsbegrebet) Visitation alle født match.
Faldende beskæftigelse og stigende ledighed. Udviklingen i beskæftigelsen i Region Midtjylland
OPTIMERING AF EFFEKTER OG INVESTERINGER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN Oplæg på temadag om investeringsstrategier, v/ Mads Kromann Fog, direktør, mploy Den.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Ændringer i refusionsordningerne - møde med jobcenterchefer den 2. december 2010.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 4. februar 2010, Tambohus Kro, Thyholm.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 12. februar 2010, Fuglsøcentret, Knebel.
Investeringer og nye tiltag i lyset af refusionsomlægningen pr. 1. januar v. Beskæftigelseschef Katrine Birk.
Fokus i beskæftigelsespolitikken  Aktivlinie (særlig i krise tid)  Indsats og rettidighed  Målretning  HIG  Aktivering på virksomheder  Udfordringer.
2. budgetopfølgning 2015 for det specialiserede socialområde for voksne.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Orientering om nye tendenser på området (Reform af beskæftigelsesindsatsen mm.) Kontorchef Kirsten Thomsen.
Beskæftigelsesregion Syddanmark, Karl Schmidt Brug for alle - en særlig indsats for kontanthjælpsmodtagere i match 3 Seminar den 13. juni 2012.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 5. februar 2010, Skanderborg Kursus- og Konferencecenter.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 9. februar 2010, Ferskvandscentret, Silkeborg.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Indsats og resultater - sigtelinjer for 2013 og 2014 v/ regionsdirektør Preben Rasmussen Høj.
Uddannelsesdag om ungekampagnen 13. januar 2012 Kontorchef Kirsten Thomsen Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland.
Temamøde om flowet mellem a-dagpenge og sygedagpenge Roskilde Hallerne 22. Oktober 2013.
INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Beskæftigelsesregion Syddanmark Budgetseminar om indsatsen for forsikrede ledige – kommunernes medfinansiering.
Skanderborg Én indgang – fælles adgang – job som udgang Om at begrænse tilgangen til førtidspension.
Præsentation til Arbejdsmarkedsudvalget Den 3. april 2017
25. januar 2017 Kontorchef Kirsten Brix Pedersen
Konjunktur- og beskæftigelsesoverblik
Strukturreformen i Danmark
Orientering fra kontoret Job og Fastholdelse AM-udvalg den 6
Kendte Udfordringer Usikker Fremtid.
Kommunernes økonomistyring
Beregningsredskab Vidensdatabase Start SØM
Refusionsreformen 12. november 2018.
Orientering omkring Budget
Efterskoleforeningen
Årsmøde
Budgetmodel - grundlaget
Årsmøde
Præsentationens transcript:

Ny refusionsmodel for beskæftigelsesområdet Refusion udelukkende afhængig af varighed på ydelsen 1. januar 2016 indplaceres alle borgere i offentlig forsørgelse på den nye refusionstrappe (4 trin) på baggrund af deres varighed i offentlig forsørgelse siden 1. juli 2014 Refusionssatsen er ens på tværs af alle ydelser og aftrappes over tid For fleksjob og førtidspension gælder, at tilkendelser forud for 1. juli 2014 vil være omfattet af de nuværende refusionsregler og ikke den nye refusionsmodel Ved sammenlagt ét år selvforsørgelse inden for de seneste 3 år nulstilles borgeren, og kan på ny indplaceres på trin 1 (80 pct. refusion) hvis borgeren igen søger om offentlig forsørgelse

Ny refusionsmodel for beskæftigelsesområdet Hvilke ydelser er med…. Hvilke ydelser er ikke med….

Ny refusionsmodel for beskæftigelsesområdet Refusionsmodellens indfasning og udligningsordning Refusionsomlægningen betyder, at kommunerne fremover modtager en mindre andel af udgifterne på en række områder via statslige refusioner. Til gengæld øges bloktilskuddet med et tilsvarende beløb. Da fordelingen af statsrefusioner og fordelingen af bloktilskud ikke er ens vil der for de enkelte kommuner umiddelbart blive tale om en nettogevinst eller et nettotab Planen består af 3 elementer: tilpasninger i udligningssystemet, som øger udligningsniveauet en overgangsordning i form af en midlertidig kompensation for tab over en vis størrelse (begrænser de enkelte kommuners beregnede tab/gevinster til 0,1 skattepoint i 2016 og 0,2 skattepoint i 2017 samt et loft, som yderligere begrænser de absolutte gevinster og tab til 10 mio. kr. i 2016 og 20 mio. kr. i 2017) et fremadrettet arbejde med henblik på ændringer i tilskuds- og udligningssystemet med virkning fra 2018, bl.a. under hensyntagen til forskelle i kommunernes befolkningssammensætning

Ny refusionsmodel for beskæftigelsesområdet Konsekvenser generelt Kommunernes effektive refusionsprocent vil falde af 32 pct. til 28,1 pct. som følge af omlægningen (mPloy-estimat på baggrund af 2013-regnskabstal) Kommunerne modtager i dag en højere refusion på forsørgelsesudgifter i perioder med visse aktive indsatser. Med refusionsomlægningen gives refusionen nu uafhængig af indsatsen overfor borgeren Et særligt fleksbidrag for personer med mere end 1 års offentlig forsørgelse skal fremadrettet sikre, at kommunerne ikke oplever markante merudgifter ved at oprette fleksjob til udsatte borgere med behov set i forhold til passiv kontanthjælp Kommuner skal i dag finansiere og udbetale førtidspensionen i 6 år efter tilkendelsestidspunktet uanset, om borgeren bliver i kommunen eller flytter til en anden kommune. Den nye refusionsmodel kan isoleret set øge kommunernes tilskyndelse til at bidrage til, at borgere på permanent offentlig forsørgelse flytter til en anden kommune. Derfor ændres loven, så kommunen skal finansiere og udbetale førtidspensionen de første 6 år efter fraflytningstidspunktet Beskæftigelsestilskuddet afskaffes og finansieringen af udgifter til forsikrede ledige lægges ind under bloktilskuddet med de dertilhørende fordelingsnøgler

Ny refusionsmodel for beskæftigelsesområdet Konsekvenser for Ringsted Kommune - refusionsomlægningen alene Ringsteds effektive refusionsprocent vil falde fra 32,7 pct. til 28,4 pct. (mPloy-estimat på baggrund af 2013-tal) Borgere på offentlig forsørgelse i Ringsted har i gns. en lavere anciennitet ift. hele landet – dette skyldes især at vi har færre kontanthjælpsmodtagere >52 uger Ringsted bliver derfor ikke lige så hårdt ramt af omlægningen som gennemsnitskommunen, men faldet i den effektive refusionsprocent vil (uden en udligningsordning) betyde et refusionstab på ca. 15 mio. kr. for kommunen Jvf. udligningsordningen kan Ringsted ikke tabe mere end 0,1 pct. af sit beskatningsgrundlag i 2016 (=5,5 mio. kr.) og 0,2 pct. i 2017 (=11 mio. kr.)

Ny refusionsmodel for beskæftigelsesområdet Konsekvenser for Ringsted Kommune - nettoeffekten i 2016 Nettoeffekten for Ringsted Kommune når både selve refusionsomlægningen og tilpasninger i udligningssystemet og kompensationsordningerne lægges sammen bliver positiv med knapt 3,6 mio. kr. i 2016 (pba. 2013-tal)

Ny refusionsmodel for beskæftigelsesområdet Konsekvenser for Ringsted Kommune - nettoeffekten i 2017 Nettoeffekten for Ringsted Kommune når både selve refusionsomlægningen og tilpasninger i udligningssystemet og kompensationsordningerne lægges sammen bliver positiv med knapt 3,4 mio. kr. i 2017 (pba. 2013-tal)

Ny refusionsmodel for beskæftigelsesområdet Konsekvenser for Ringsted Kommune - bemærkninger Nettoeffekten for Ringsted Kommune er genereret på baggrund af 2013-tal – dvs. antallet af borgerer samt deres fordeling på varighed. Derfor skal konklusionerne og estimaterne tages med store forbehold Der sket et generelt pænt fald i såvel antal offentligt forsørgede som i udgiftsniveauet fra 2013 til 2014 – også i Ringsted Kommune. Og det forventes fortsat i 2015 Der er sket et fald i særligt langtidsledigheden, som vil have stor betydning for konsekvenserne/effekterne af en refusionsomlægning bygget op omkring varighed på ydelsen – et fald der forventes at fortsætte i 2015 Særligt Ringsted Kommune har formået at reducere langtidsledigheden og ligger i toppen for såvel kontanthjælpsmodtagere som a-dagpengemodtagere når det gælder reduktion samt ministermål omkring lav langtidsledighed Det er indskrevet i aftalen omkring refusionsomlægningen, at der foretages nye beregninger baseret på regnskab 2014-tal (skulle blive tilgængelig for kommunerne i første halvår 2015) og på regnskab 2015-tal (skulle blive tilgængelig for kommunerne i første halvår 2016). KL vil holde kommunerne orienteret om dette.

Ny refusionsmodel for beskæftigelsesområdet Muligheder for Ringsted Kommune og effekter af en fremrykket indsats Hvis Ringsted kan fremrykke indsatsen og dermed sikre en hurtigere afgang fra offentlig forsørgelse, kan der hentes endog mange refusionsindtægter Hvis 3 pct.point af borgerne flyttes fra laveste refusionstrin (svarende til ca. 40 helårspersoner) og fordeles ud på de 3 andre trin med 1 pct.point på hver, vil kommunen tjene ca. 4,2 mio. kr. i refusionsindtægter om året

Ny refusionsmodel for beskæftigelsesområdet Ny refusionsberegner Til at understøtte at kommunerne efter de nye regler hjemtager den rette refusion, skal der udvikles en fælles it-løsning, der automatiserer refusionsberegningen. Herunder skal it-løsningen kunne beregne den enkelte persons selvforsørgelsesgrad med henblik på evt. nulstilling af refusionstælleren – og deraf følgende tildeling af høj refusionssats for kommunen Derudover skal it-løsningen kunne understøtte let anvendelig ledelsesinformation. Eksempelvis om antallet af borgere i den enkelte kommune, fordelt på refusionssatser samt status på refusionstælleren Ringsted Kommune er med i forskelige faggrupper der kommer med input til udformningen af en kommende refusionsberegner Der er mange udfordringer ifm. den nye refusionsberegner, hvad den skal kunne, hvordan dokumentationen er, muligheder for manuelle indtastninger etc. Den største udfordring findes i de datagrundlag, der føder systemet. Specielt indberetninger fra a-kasserne og genindplacering af forsikrede ledige volder i dag store (likviditets-)udfordringer, og kan fremadrettet – qua en refusionsmodel udelukkende bygget op omkring varighed på ydelse – få endnu større økonomiske konsekvenser for kommunerne KOMBIT anslår, at den nye refusionsberegner kan være færdig til 2018