Den unge projektgeneration - om det lokale guld, deltagelsesstrategier og medborgerskab. KL’s kultur- og fritidskonference Kolding 10.-11.maj 2011 Flemming.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

Skabelse af dialogiske rum ”
Danehofskolens værdigrundlag
Lederkonference Holdbar ledelse – i pædagogisk praksis
Set i forældreperspektiv
DLF ind i debatten om fremtidens skole
Oplæg v Stine Liv Johansen, ph.d., Aarhus Universitet Opstartsdag i Skanderborg Lørdag den 22. januar 2011.
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Ledertræf Slagelse Kommune 18. april 2012
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
FRIVILLIGHED OG MEDBORGERSKAB
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Recovery gennem lokalsamfundsdeltagelse
Tofthøjskolen nu og i fremtiden Skoleplanarbejde 2011.
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
 Præsentation  Baggrunden for projektet  Formål, metode og projektdeltagere  Ungeprojekter  DIT Slagelse  Hvordan har det været?
Ledelse – i samspillet mellem kommune og civlsamfund
Fagets formål, fokus og fagmål
Realisering af skolereformen i Gladsaxe
Historier fra et demonstrationsprojekt
Den brændende platform
Hvad render vi rundt og laver?
Præstationsangst!.
Relationer – børn og voksne
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet METODE
Temaeftermiddag om design af sociale læringsmiljøer.
Folkebiblioteket i folkeskolen Nedslag i gode eksempler….. Se mere på db.dk/folkeskoledb.dk/folkeskole Michel Steen-Hansen db.dkdb.dk Danmarks Biblioteksforening.
Seksualpolitik.
Inklusion med læring Hvilke navne??.
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
Fremtidssikring af beboerdemokratiet – hvor er de unge henne?
Institut for Idræt Foreningsliv og kommuner. At agere i en projektkultur Charlotte Østergaard, Studieadjunkt Institut for Idræt, Københavns Universitet.
Værdisæt Hylleholt Skole Respekt Faglighed og udvikling Engagement
Nye strukturer i ledelse: Pædagogisk ledelse som holdsport Ungdomsringen 25. oktober 2012.
Lærerprofessionen.
Inklusion Noget der sidder mellem ørerne. Alt er en del af noget større Inklusion er et fælles ansvar – ikke kun noget lærere og pædagoger skal beskæftige.
Guldet i nabolaget – om læring og fællesskab i lokalsamfundet Børne- og Kulturchefforeningen.
FDF s ambition FDF giver børn og unge et ståsted at møde verden fra.
Efterskole og kirke Kirken er kun en generation fra at uddø Carey.
Fællesskabets mestre Det spirende landsmøde KFUM-Spejderne i Danmark 12. maj 2012.
Udfordringer og visioner på børne- og kulturområdet BKF Midtjylland 5. marts 2010 Klaus Majgaard.
Hvad ser BKF som de vigtigste indsatsområder i den nærmeste fremtid på børne- og ungekultur området? Flemming Olsen, Børne- og Kulturdirektør Herlev Kommune.
Inklusion og inkluderende processer
Sundhedspædagogisk tværfagligt samarbejde
Sociale netværk og ledelsesmæssig opbakning Dialogdag d. 23. maj 2011.
Fra polarisering til fællesskab BKFs ungeudspil 15. maj 2009.
Klubledermøde - Syd 1. Juni Motion & Foreningsliv … 4 fokusområder i 2015 Klubudviklingsprojektet bliver en success Fastholdelse af unge I overgangen.
 Projekt i Sundhedsafdelingen  Fast tilbud i Ældreafdeling 2008  Inklusions- og eksklusionskriterier Træningshjælper i Vejen Kommune Social.
Frivillighed som dynamo i fremtidens velfærd 2. november 2015.
FÆLLES OM FRITIDEN Oplæg på temadagen ‘Veje til deltagelse’ Cecilie Friis / projektmedarbejder SUMH – Sammenslutningen af Unge Med Handicap.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Fællesskabernes Fællesskab Indledning til LØS’s efterårsseminar 2015 af Henrik og Niels.
Skoledagens indhold: Helstøbt kompetencebegreb, mange læringsrum SFO Tænketank Danmark Landsmøde 5. april 2013.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
- Med fokus på konkrete eksempler fra arbejdet i FU
‘En bevægende kommune - Bevæg dig for livet’
Oplæg til Hustræf 2011 Inddragelsens niveauer og perspektiver
Lokale eksempler på tiltag der skaber positive forventninger.
Foreningsliv kan tilbyde unge at udleve både store og små drømme
Uledsagede flygtningeunges perspektiver på deres hverdagsliv i Danmark
Kvalitet i folkeoplysningen
Introduktion til Folkeoplysningsområdet
Hvordan vil vi samarbejde fremover?
Forandringer – Arbejdspladsernes udfordring og mulighed
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Den unge projektgeneration - om det lokale guld, deltagelsesstrategier og medborgerskab. KL’s kultur- og fritidskonference Kolding maj 2011 Flemming Olsen

Ungdomskultur Kultur for, med og af unge – kan vi skabe rammer for det? ”Ungdomskultur er vigtig, fordi den giver de unges tankesæt og handlemønstre stemmer. Kultur hjælper de unge til større selvforståelse og forståelse af verden. Og kultur kan være med til at integrere de unge i en verden, der for nogle forekommer splittet”. Ungdomskultur er også modkultur – kan vi give plads til det? ”Ungdomskultur er også ”modkultur”, fordi ungdomslivet er arena for identitetsudvikling, selvstændiggørelse og personligt udtryk. I stedet for de traditionelle forpligtende og demokratiske sammenhænge som kendes i foreningslivet, søger de unge mere løst knyttede netværk præget af projekter, lystbetonet samvær og det undersøgende og eksperimenterende.” Måske er ungdomskultur ofte en projektkultur? Målgruppen er afgrænset, tidsperioden er afgrænset. Når det er slut, er der plads til noget nyt?

Guldet i lokalsamfundet Guldet i lokalsamfundet handler om, at blive bevidst om at skabe fællesskaber, at åbne fælles skabelsesprocesser og ikke mindst rum til fælles møder og udvikling. Lokalsamfundet som inkluderende læringsmiljø – inkluderer også de unge. Det kommunale samspil med det frivillige foreningsliv, boligforeninger, erhvervslivet og kulturlivet giver nye arenaer at boltre sig på for de unge – og dermed nye positioner at indtage for både ressourcestærke og ressourcesvage unge. Guldet i lokalsamfundet handler om sammenhængskraft gennem en mangfoldighed af relationer, netværk og læringsmiljøer – og gennem mulighed for deltagelse.

Guldet i lokalsamfundet De unge er teknologiens frontløbere. Deres evne til at indgå i løst koblede netværk og projekter, i lystbetonet samvær og undersøgende eksperimenter skal have mulighed for at udfolde sig. De unge er en del af guldet i vores lokalsamfund – tænker vi på dem som sådan?

Deltagelse - kræver Klare rammer – hvad er det, vi skal være fælles om, har mulighed for at påvirke, skal skabe sammen? Velegnede mødepladser – hvor er det vi skal skabe sammen? Hvem indkalder? Hvem føler sig hjemme? Skal stolene sættes op efterfølgende, eller er der plads til lidt rod? Aktiv dramaturgi – hvilke input kan vi levere, der kan drive en fælles skabelsesproces sammen? Er der formuleret en brændende platform eller skal talentet forløse sig selv? Rolleafklaring – hvem gør hvad, når vi mødes? Hvilke relationer skal vi tage vare på? Hvem har ansvaret for at ting sker? Hvordan kan vi øve os på det i kommunen?

Medborgerskab Medborgerskab handler om at støtte den unge til at blive deltager, aktiv medborger i samfundslivet. Derfor handler forebyggelse ikke bare om at undgå alskens ulykker – at forebygge noget. Det negative perspektiv binder os og får os til at pakke unge ind, klientgøre og styre. Vi skal sætte fri, give ansvar, lytte og finde vejen til de unges perspektiv, ressourcer og behov. Vi skal møde de unge som aktive deltagere i deres eget og i vores fælles liv, hvis vi ønsker en reel forandring. Unge er fra naturens hånd hverken tilpassede eller u-tilpassede. Vi må derfor interessere os for de processer, som fremmer inklusion og eksklusion. Vi skal bygge bro ved at se at ungdomslivs mange aspekter.