Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Seksualpolitik.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Seksualpolitik."— Præsentationens transcript:

1 Seksualpolitik

2 “Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed.
Seksualitet er et basalt behov og et aspekt af det at være menneske, som ikke kan adskilles fra andre aspekter i livet. Seksualitet er ikke synonymt med samleje. Det handler heller ikke om, hvorvidt vi opnår orgasme, og endelig er det ikke summen af et erotisk liv. Det kan være en del af vor seksualitet, men behøver ikke at være det. Seksualitet er så meget mere. Det er, hvad der driver os til at søge efter kærlighed, varme og intimitet. Det udtrykkes i den måde, vi føler, bevæger os på, rører ved og bliver rørt ved. Det er lige så meget dette at være sensuel som at være seksuel. Seksualitet har indflydelse på vore tanker, følelser, handlinger og samvær og derved på vor mentale og fysiske helse. Og da helse er en fundamental menneskeret, så må også seksuel helse være en basal menneskeret”. Oversat til dansk fra “Sexuality and family planning” – Langfeldt og Porter, WHO.

3 SEKSUALPOLITIK – HVORFOR?
Denne seksualpolitik tager udgangspunkt i Vejen Kommunes overordnede seksualpolitik. Formålet med denne seksualpolitik er at give medarbejderne på Lille Veum et arbejdsredskab til brug i det daglige arbejde med borgernes seksualitet. Lille Veum ønsker at skabe rammer for borgerne, hvor den enkeltes seksualitet naturligt kan rummes, udvikles og udleves – dels i respekt for den enkeltes ønsker og behov og dels i respekt for omgivelserne. I arbejdet med borgerens seksualitet tager vi udgangspunkt i Socialministeriets Håndbog ”Seksualitet på dagsordenen”. Vi ønsker, at seksualpolitikken er et dynamisk redskab, som er med til at fremme forståelsen og værdien af en sund og positiv seksualitet.

4 SEKSUALVENLIGT MILJØ. Vær åben, lyttende og fordomsfri i seksuelle emner. Vær åben, lyttende, tydelig og konkret i dialogen. Tilkendegiv din holdning til seksuelle emner, respekter og giv plads til andres holdninger. Al seksuel udfoldelse er okay, hvis der er accept fra alle involverede parter. Kun straffeloven sætter grænser. Sæt grænser og respekter andres grænser. Sæt seksualitet på ”dagsordenen” i huset. Tag følelser alvorligt og reager på det, du ser. Respekter borgerens privatliv og udvis diskretion.

5 ETIK. ADFÆRD OG PÅKLÆDNING.
Når du arbejder med andre menneskers seksualitet, kommer du dybt ind i personens intimsfære. Derfor er det meget vigtigt, at du arbejder med stor respekt og omtanke i ord, handling og kropssprog. Det er borgeren, der skal have ”førertrøjen” på, og personalet skal ”lade sig lede” af deres ønsker. ADFÆRD OG PÅKLÆDNING. Enkelte borgere kan have brug for hjælp og vejledning om påklædning og seksuelle signaler. Denne vejledning skal gives med respekt og anerkendelse af borgerens seksualitet. Vær opmærksom på, at du som ansat kan udsende utilsigtede seksuelle signaler gennem påklædning og adfærd. Undgå derfor at være udfordrende klædt.

6 SEKSUALVEJLEDNING. Personalet har bl.a. til opgave at tilbyde støtte og vejledning til: Kæresteforhold. Det er vigtigt, at begge parter er enige om, hvor langt de ønsker at gå. Singleliv. Accept af at være alene eller hjælp til kærestesøgning. Prævention. Hensigtsmæssig seksuel adfærd i det offentlige rum. Seksuelle hjælpemidler. Indkøb, brug og rengøring af. Kontakt og evt. ledsagelse til prostitueret. Personalet skal være opmærksomme på mindsteindgrebsprincippet.

7 Alle medarbejdere er dog forpligtet til at handle på et givent behov.
VEJLEDNING – AF HVEM? Alle medarbejdere skal overveje deres arbejdsfunktion og relation til borgeren i forhold til omfanget af vejledningen og være bevidste om, hvem der varetager opgaven. Ingen medarbejder skal vejlede om seksualitet, hvis man ikke føler sig fagligt kvalificeret. Alle medarbejdere er dog forpligtet til at handle på et givent behov. Er man ikke i stand til at handle, skal ansvaret videregives til en anden kollega eller en seksualvejleder, der kan agere.

8 straffelovens §152 og §§ 152 c – f og forvaltningslovens §27.
TAVSHEDSPLIGT. Personer, der er ansat i en offentlig myndighed, har tavshedspligt med hensyn til fortrolige oplysninger efter straffelovens §152 og §§ 152 c – f og forvaltningslovens §27. Fagpersoner kan internt drøfte emnet, når det har et klart fagligt formål og viser sig nødvendigt. Værdispringreglen kan i nogle tilfælde finde anvendelse. SEKSUELLE OVERGREB. Hvis du bliver opmærksom på, at en beboer er blevet udsat for seksuelle krænkelser eller selv krænker andre, har du som medarbejder en særlig skærpet indberetningspligt. Alle forhold omkring seksuelle overgreb skal stoppes og afdækkes hurtigst muligt. Du skal handle ud fra anvisningerne i Vejen kommunes beredsskabsplan for seksuelle overgreb.


Download ppt "Seksualpolitik."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google