Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvilken afdeling på Hadsund skole går dit barn i?
Advertisements

Læselyst Et læsetiltag på mellemtrinnet på Randersgades Skole, hvor eleverne læser 20 min. hver dag over en periode på to måneder. Randersgades Skole Randersgade.
Oplæg om læsning - hvad kan man som forældre gøre for sit barns læseudvikling… Asgård skole jan
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Information om folkeskolereformen tirsdag den 29. april 2014 mellemtrinnet.
Elevplaner på Skolen på Herredsåsen
Læsning og skrivning i børnehaveklassen
Skolereformen på Peder Syv Skolen
Tre klare mål 1.Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan –Mindst 80 pct. af eleverne skal være gode til at læse og regne.
Livsvilkår for børn på asylcentre
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
LÆSNING på Ahlmann - Skolen
Skolereformen – Skovvangskolen fra 1. august 2014
Bevidst undervisning i billeder
Vejgaard Østre Skole 29. august 2007
Handleplan for læsning Tårnby Kommune
Læsning..
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
LæseUdviklingsSkemaet
Kladde til informationsdias
Forældremøde X årgang.
Skolereformen Overordnede mål:
Reformmesse på Sofiendalskolen
Velkommen til informationsmøde om 0. klasse på Skovshoved Skole
En læsepolitik Skolen på la Cours Vej.
Gruppe - Hvidovre. Information og kommunikation Formålet er at fremme informationen og kommunikationen mellem de to institutioner og gøre børnene og de.
- fortsat midt i en flekstid?
Gymnasielektionen screening i dansk
LÆSEHJØRNET I BLOK A.
Ordblindhed Hvad er det?.
Velkommen til valgmøde
Information om folkeskolereformen mandag den 28
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
Handleplan for læsning Tårnby Kommune
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Tre klare nationale mål
Skolebestyrelsens årsberetning 2014 Skolebestyrelsen Hvem er vi? Hvad skal vi? Hvad har vi foretaget os? Hvad sigter vi efter? Nu og fremad Trørødskolen.
Lektiehjælp og faglig fordybelse Lektiehjælp og faglig fordybelse frem til næste folketingsvalg: - Skolen skal tilbyde børnene lektiehjælp og faglig fordybelse.
Hvad er læseskub? Hovedfokuspunkt: De svage læsere
Brædstrup skole Skolens handleplan for læsning
Folkeskolereform Version 1.0
- Hvad kan I forvente som forældre?
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Faglig fordybelse i indskolingen
Gymnasielektionen screening i dansk
Informationsmøde tirsdag den 10. juni Reformen - formål 1.Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. 2.Folkeskolen.
Reformen på Stavnsholtskolen. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de udnytter deres potentialer optimalt Folkeskolen skal mindske betydningen af.
Velkommen.
ved læsevejleder Dorthe Clausen
Den forebyggende indsats
Skolens Ansvar Skolen skal:  Tage vare på eleverne, så forældre trygt kan overlade deres børn til skolen  Reagere, hvis elever holder fri uden skolelederens.
Skoleparathed Sunds skole.
Elever med særlige behov Lidt om allerede installerede hjælpe programmer i windows vista.
Børns udvikling Indholdsfortegnelse Finmotorik & grov motorik Vækst
Velkommen til Fyraftensmøde 26.marts 2014 på Rosendalskolen
Folkeskolereform august 2014 Velkommen til oplæg om implementeringen af folkeskolereformen på Haldum-Hinnerup Skolen.
Bogkassen Michael Tillgaard 2/3 skoleleder 1/3 lærer
 1. Velkomst og præsentation  2. Kort gennemgang af reformen  3. Hvordan bliver reformen udmøntet på Byskolen  4. Skolebestyrelsen  5. Farvel Velkommen.
Læsning.
Præsentation af forårs-sfo
Type Navn Aldersintegreret indskoling Hoptrup Marstrup Vilstrup.
Kvalitetsrapport 2009/2010 Nuancer og variationer - et billede af et mangfoldigt skoleområde. En afrapportering fra skoleområdet med fokus på initiativer,
Velkommen til orientering om folkeskolereformen 10.juni 2014 på Arden Skole Program: 1. Information om den nye folkeskolereform 2. Hvordan gennemfører.
Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?
National ordblindetest på tværs af uddannelser Testen skal identificere elever og studerende med ordblindhed på tværs af uddannelser fra forår 3.klasse.
99 ud af 100 trafikulykker skyldes vores adfærd i trafikken
Trafikpolitik for Durup Skole.
Velkommen Dagens program.
Velkommen Dagens program.
Præsentationens transcript:

Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser. Læsning Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.

Hvad er læsning? Læsning er en lang proces, som følger hvert enkelt menneske hele livet. I vores samfund er det vigtigt at være i stand til at læse og forstå, så man kan være en aktiv og deltagende borger. For nogle børn bliver mødet med læsningen, det sværeste, de endnu har mødt, for andre så let og lige til at man næsten ikke kan forstå det. Læsning består af to komponenter. Det ene er afkodningen af de enkelte ord, den andet er læseforståelsen. Afkodning betyder evnen til at koble bogstavernes lyde sammen. På den måde bliver det, vi ser skrevet ,til ord i vores hoveder. Læseforståelse betyder evnen til at forstå det, man læser. Hvis man ikke forstår, det man læser, giver læsningen jo ingen mening.

Læseudvikling Barnets læseudvikling begynder lang tid inden, det starter i skolen. Måske har I lagt mærke til, at jeres barn kan genkende visse ord. Tit behøver et barn ikke være ret gammelt for at kunne læse is eller Mc Donalds. Barnet lægger simpelthen mærke til logoet og kan genkende det. På sammen måde kan barnet måske genkende ord som logoer i sin yndlings bog hjemme. Når barnet begynder i 0. årgang, starter den systematiske læseundervisning. Bogstavernes navn, lyd og form læres. Børnene lærer, hvordan bogstavernes lyde kan sættes sammen og tilsammen kan danne ord. I de mindre klasser har afkodningsdelen af læsningen en central plads. Når barnet bliver ældre, får læseforståelsen en vigtigere og vigtigere rolle. Læsning bliver et redskab, som barnet skal bruge i alle fag for at kunne tilegne sig viden.  

Hvis læsningen bøvler Nogen gange går det ikke så let med et barns læseudvikling, som vi kunne ønske. Måske oplever både hjem og skole, at der trods en god indsats ikke sker den fremgang i barnets læsning, som vi gerne vil have. Det er vi selvfølgelig meget opmærksomme på og har en række tiltag parat til de børn, som har behov for det. I indskolingen har vi tilbud om læseskub. Læseskub foregår 4 til 5 gange 20 minutter om ugen i ca. 20 uger. Der kræves, at hjemmet læser dagligt med barnet, for at der kan tilbydes læseskub til et barn. På mellemtrinnet har vi tilbud om supplerende undervisning, hvor vi tilrettelægger et undervisningsforløb tilpasset den enkelte elev, så udbyttet bliver bedst muligt. Hvis vi i løbet af 3.-4. årgang skønner, at en elev har så store vanskeligheder med sin læseudvikling, at der kan være tale om ordblindhed, har vi muligheden for at sende barnet i læseklassen. Læseklassen et super tilbud, hvor barnet i 3 måneder går i skole i Haderslev og bliver fortrolig med at anvende IT som kompenserende læremiddel.

Læsning hjemme Det er meget vigtigt, at alle børn læser hjemme dagligt. De mindre børn har brug for at læse højt for en voksen. De større børn har brug for voksenstøtte til at finde tid og ro til deres læsning. Som forældre er det vigtigt at vise interesse i, hvad børnene læser, også når de bliver ældre. Det er også vigtigt at det, børnene læser, er af en passende sværhedsgrad. Det må hverken være for let eller for svært. Derfor er vores skolebibliotek fuldt af bøger i mange forskellige sværhedsgrader, så vi altid kan finde lige netop de bøger, som er passende til det enkelte barn.

Læsning i skolen Lige fra 0. årgang er læsning en vigtig del af børnenes skoledag. Der gives dagligt tid til læsning for alle børn. Læsningen kan være individuel eller fælles. Læsningen kan være træning eller have et andet fagligt sigte. Vi vægter, at der gives tid og ro til fordybelse, når vi læser. På hver årgang testes børnene. Det kan være med kommunale læsetest eller de nationale læsetest. I vil altid få at vide, hvordan jeres barn har klaret sig. I er altid mere end velkomne til at kontaktejeres barns dansklærer eller skolens læservejleder Dorthe Clausen, hvis I har spørgsmål, som vedrører jeres barns læseudvikling. Vi træffes alle i skolens åbningstid hver dag og på forældreintra. Hoptrup Hovedgade 66 6100 Haderslev diamaa@haderslev.dk  7434 3850