Årsmøde for ledere og chefer i den kommunale myndighed

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Digitalt medborgerskab
Advertisements

Samspil med den offentlige sektor er afgørende
På vej mod en innovativ offentlig sektor
Håb og forandring Johs. Bertelsen Frivilligt Forum.
‘Compacts’ i konkurrencestaten
Lad os samarbejde –gør som jeg siger
Samskabelse af velfærdsservice: Ledelse og rammesætning
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Fra service til policy innovation: Lokalpolitikernes rolle i innovationsskabelse Eva Sørensen Roskilde Universitet og Universitetet i Nordland.
Diversity at Work Tør vi sætte en ny dagsorden?. MELLEMLEDEREN - ELLER DEN NYE GENERATION AF TOPLEDERE ! KVANTITATIVE ANALYSE HAR FOKUS PÅ:
Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde
Styringsnetværk som middel til at skabe lokal og kommunal udvikling
Styring og autenticitet
LSP - Laboratorium for forskningsbaseret skoleudvikling og pædagogisk praksis, Institut for Læring og Filosofi, AAU og UCN,
22. marts 07 Styring med fokus på effekter og faglighed Frederiksberg Kommune 26. januar 2012.
27. november 2003Konference for kulturforvaltere Kulturpolitiske strategier Rationel styringstænkning Netværksstyring Kompetencer på tværs.
Idrætsorganisationernes ledelse og organisation
Ledelse af innovative medarbejdere
7 dogmer for offentlig styring
Tillid Temadag for AMIR
Ledelsesudfordringer i sociale institutioner
Tillidsbaseret ledelse: Faldgruber og forudsætninger
Velkommen til SDU First Mover Morgenmøderne Ann Højbjerg Clarke Institutleder Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse.
Demokratisk underskud i informationssamfundet?
Empowerment og sundhed
Kvalitet i styringsdialog
Udlicitering Hvorfor er det så svært? 12. juni 2008 Johs. Due.
Sundhedspolitik for Favrskov Kommune Sundhedsambassadører i landsbyerne i Favrskov Sundhedskonsulent Christina Rasmussen-Rubæk.
Nye fagprofessionelle lederroller
Ledere mellem profession, management og demokrati Karina Sehested, Seniorforsker Skov og Landskab, KU.
Randers Hvorfor mål - og rammestyring i Randers Kommune (og de fleste andre) ? Virker det?
Styring af styregrupper
Afbureaukratisering - Hvad, hvorfor, hvordan ? Henrik Hjortdal, FORUM for Fremtidens Offentlige Ledelse og Styring 7. Oktober 2009 COK - Århus.
Kodeks for offentlig topledelse
Ledere mellem profession, management og demokrati Karina Sehested, Seniorforsker Skov og Landskab, KU.
Kontrakten og partnerskabet som grundlag for samarbejde Anders la Cour og Holger Højlund, Kofoeds Skole, den 30. november 2005.
Bestyrelsen som arbejdsgiver Bestyrelseskonference Lørdag d. 16. juni 2012.
Konsulenternes kompetencebehov i et forskerblik
Henning Boddum Mobil tlf Kordegnenes Årsmøde Velkommen til Strategi og Social kapital.
Ledelse med kant Hospice og Palliative Enheder, Lederseminar 2014
Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling
Randers Kommune IT-udviklingsprogram Temadag for IT-afdelingen den 21. Maj 2007.
Offentlige ledere i paradigmeskifter
Ny styring og ledelse af den offentlige sektor v. MF Steen Gade (SF) Oplæg ved De Offentlige tandlægers temadag.
Randers Kommune. 2 Stabene i Randers Kommune - 2 Møde gruppen af stabsledere – Velkommen v. Klaus Christiansen - Introduktion til arbejdsprocessen.
Det Kommunale Innovationslandskab
Forpligtende netværksledelse
Fællesmøde den 10. september 2008 A A R H U S U N I V E R S I T E T Den administrative forandringsproces Den administrative forandringsproces.
BKFs årsmøde 13. november 2008 Præsentation af BKFs nye ledelsespublikation Ved Børne- og Kulturdirektør Klaus Nørskov.
REKTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN,9. December 2010 AARHUS UNIVERSITET Aarhus Universitets faglige udviklingsproces Fire hovedområder pr : Kulturvidenskab.
Lederkonferencen 9. juni 2010
Hvordan samarbejder vi om kulturen?
Ledelsesudfordringer i kommunerne – nu og i den nære fremtid Oplæg for FTF`s Tænketank om ledelse, d. 6. juni v/ Per B. Christensen, formand for.
Fremtidens velfærdsrelationer og offentlig værdiskabelse
Institut for Socialt Arbejde, onsdag den 6. maj 2015
Revitalisering og videreudvikling af den faglig-strategiske ledelse Den 24. februar 2015 Søren Barlebo Rasmussen
UU årskonference Stort behov for strategisk ledelse i det offentlige – men det er ikke uden dilemmaer  Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation.
Fælles fremtid – fælles ansvar Ledelsens strategi Hoved-MED 27. februar 2013.
Beskrivelse af strategisk projekt: Prioriteret forskningsportefølje Strategi Indsatsområde: Forskning og Samarbejde Programejer: Tomas Joen Jakobsen.
Projekt PaRIS Projektgruppemøde d.14.januar 2009 Præsentation af: definition af innovation de foreløbige data fra de kvalitative data Projektleder Mette.
ESH-Consult Arbejdsmarked, formidling, samarbejde Kurt Klaudi Klausen: Offentlig Organisation, Strategi og Ledelse. Odense Universitetsforlag Om hvordan.
17. – 25. august Kl : Velkomst Kl – 17.00: Orientering og dialog om aktuelle forhold og politiske indsatser v/ Dorte Andreas og Claus.
Sæt medarbejdere, fag og opfindsomhed fri – innovation? LO’s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference 25. november 2014 Pia Gjellerup.
Samarbejde med lokale aktører v/ Visionspilot Kirstine Gottlieb og Teamleder Naturcenter Klaus Bertram Fries.
Reykjavik den 27. september 2016
Den digitale dansker – digitalisering af hverdagen
Introduktion til det tværsektorielle samarbejde om kompetenceudvikling
Styrk foreningen Ledelse og udvikling – opgrader foreningen.
KORA temamøde Motivation og ledelse.
Præsentation af IT-sikkerhedsfunktionen
Præsentationens transcript:

Årsmøde for ledere og chefer i den kommunale myndighed 11. juni i Fredericia Hvad er strategisk ledelse egentlig - og er det noget særligt? Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet

Strategisk ledelse Er fremtidsrettet Overordnet, langsigtet, helhedsorienteret og prioriteret Er noget særligt i det offentlige Konteksten Politik og offentlighed er af særlig betydning Offentlig forvaltning, krydspres etc. Driveren er kun indirekte markedet og konkurrencen Politik, offentlighed, teknologi, etik – public service motivation Strategisk ledelse nu og fremover i det offentlige Innovation – at skabe fremtiden ved at forestille sig den Forudsætning: håndtere treenigheden af strategi, innovation og entreprenørskab

Jeg tager også udgangspunkt i erkendelser fra www. forvaltningspolitik Jeg tager også udgangspunkt i erkendelser fra www.forvaltningspolitik.dk Tiden er inde til at vi vælger et nyt spor i moderniseringen af den offentlige sektor At vi tager konsekvensen af erfaringerne med de sidste 30 års forvaltningspolitiske reformer: mere fokus på tillid og råderum og mindre på bureaukrati og kontrol Budgetoverholdelse er et grundvilkår: der skal mere fokus på motivation og innovation (med borgerinddragelse og mangfoldighed): strategi, innovation og entreprenørskab Tro på egne kræfter i det offentlige, på professionalisering af politik og administration Kan I sætte jer i spidsen for det? Bygger myndighedsudøvelse ikke på bureaukrati koblet NPM, på Forvaltningsmodellen?

Mit oplæg bygger her på 10 (20) års forskning i kommunernes strategiske bestræbelser

Hvad betyder modelvalg/organisering - er de lige gode? Forvaltningsmodellen Klar ansvarsfordeling, ledelse af ledere, klassisk udvalgsstyre, dynamik fra oven (top down orientering) Politikerrollerne er den klassiske enkeltsagsorienterede lægmand og ombudsmand Fører let til silotænkning, stor afstand mellem top og bund (rockwool lag), mindre fleksibel: ofte kombineret med regelstyre og hovsaløsninger (pressen styrer de enkeltsagsorienterede politikere)

Hvad betyder modelvalg/organisering - er de lige gode? Virksomhedsmodellen: Dynamik fra neden fra autonome virksomheder, Nye mere policyorienterede politikerroller og nyt fit mellem politik og administration: central styring decentral ledelse, smalt hierarki Manglende ledelse af ledere, for stort span of control for direktionen, politikerne kan alligevel ikke finde ud af deres nye roller, ustyrlighed og manglende beslutningskraft både centralt og decentralt Koncernmodellen: Samlet styring og integration, magt bag og evne til at gennemføre (overordnede og helhedsorienterede) koncernstrategier Politikerne skal være policygenererende, og mere bestyrelsesmedlemsorienterede Manglende ejerskab og dynamik fra neden, fremmedgjorte politikere som ikke kan identificere sig med og udfylde de nye roller

Realudvikling i forhold til idealtyperne: konvergens Forvaltningsmodellen savner fleksibilitet og intern og ekstern slagkraft samt sammenhængskraft: integration forsøges etableret gennem direktion og tværgående initiativer samt kontraktdannelse Virksomhedsmodellen: det bliver nødvendigt at recentralisere og reetablere både ledelseslag (hvem leder lederne?) og centralforvaltning > den decentrale autonomi ophæves, den psykologiske kontrakt brydes og politikerne opfører sig som de plejer Der er således konvergens i retning af koncernmodellen: Smal direktion, helhedstænkning og tværgående integration, koncernstrategi og delstrategier på hvert niveau bundet sammen af dialog/kontrakter – dvs. mere forpligtende strategisk fællesskab Hierarkiet suppleres med strategiske ledergrupper og netværk – hvordan etableres den relevante politiske sparring? På tværs af forvaltning, (og af offentlig/privat/civil samfund) OG hvordan indbygges decentral dynamik og ejerskab?

Strategisk ledelse vil fremover være et must på alle niveauer i kommunen og Komme til at knytte sig til en ny modernisering Ske indenfor rammerne af overordnede koncernstrategier Udfoldes i samarbejder med mange aktører i og udenfor kommunerne Skulle kombinere strategi, innovation og entreprenørskab Være afhængig af legitim kommunikation al den stund der skal skabes ny mening og nye organisatoriske identiteter