Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Kært barn har mange navne -
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Helhjertet træning og et længere liv.
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Termisk energi Anders og Patricia.
Lungerne Biologibogen s
Kost og træning.
Muskelarbejde og innervation
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Termisk Energi Energi SI-enhed: joule Findes ved brug af formlen E=P/t
Anatomi & Fysiologi II Cellen
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
Anatomi & Fysiologi IV Vævslære
Vigtige begreber i naturfag
Termisk energi -varmeenergi.
Center for Ernæring og Tarmsygdomme
Termisk Energi Du skal redegør for termisk energi i forbindelse med opvarmning og i faseovergangene Af Dagmar og Emilie.
Fotosyntese og respiration
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
Økologi.
Af Stefanie Harbo Christensen & Anne-Line Lyngsø Thomsen
Enzymer.
Skabelsen af livets molekyler (aminosyrer, sukkerstoffer)
KOSTPROGRAM 2013.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Fotosyntese og respiration
REAKTIONSLIGNINGER.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I
VITAMINER OG MINERALER
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fra aminosyrer til enzymer
Energi - hvad er det?.
Fedt, protein og kulhydrater
-kroppens største organ
Energi - hvad er det?.
Mindsket respiration – En vej til formindsket tab af udbytte?
Biodiesel and bioethanol
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Intro Forskellige opfattelser? Sammenhæng mellem indkomst, uddannelseslængde, socialgruppe og sundhed? Energiforhold – optimal kost? Hvordan optages og.
Fordøjelsessystemet.
Hvordan kan kostens sammensætning og mængde have betydning for sundheden i en befolkning? Problemformulering.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Fotosyntese Fokus på energi
Kulhydrater og dannelse af ATP
Den vigtigste energikilde.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Anatomi Lever, nyrer.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Peder Oxes Allé 4 • 3400 Hillerød •Tlf •
Enzymer Består af proteiner
Energi til en verden i forandring
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Råvarekendskab Gær.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Faglig regning Kostberegning.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Mikroorganismers ernæring og stofskifte
Præsentationens transcript:

Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 19 Stofskiftet Begrebet stofskiftet beskriver det samlede aktivitet af de kemiske processer der finder sted i kroppen Den biokemiske modifikation af kemiske forbindelser i levende organismer og celler. Metabolisme omfatter biosyntese af komplekse organiske molekyler (anabolisme) og deres nedbrydelse (katabolisme) Basalstofskifte Minimal grundlæggende energibehov Døgnstofskifte Energi behov for aktivitet + minimal grundlæggende energibehov 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 19 Anvendelse af energi Kroppens celler bruger energi til: Celledannelse og cellevækst Vedligeholdelse af væv der nedslides eller dannelse af nye væv Regulering af kropstemperaturen Cellefunktion Aktiv transport over cellemembraner Muskel aktivitet/bevægelse 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 19 Hvad er energi ? Evnen til at udføre arbejde eller opvarme noget. Energi kan omdannes fra en form til en anden, men hverken opstå ud af ingenting eller tilintetgøres. Den samlede energi i universet er således konstant Energi typer: Varmeenergi Strålingsenergi Kerneenergi Kemisk energi Mekanisk energi Magnetisk Elektrisk 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 19 Energi enheder Energi angives almindeligvis i SI-enheden joule (J). 1 J er lig 1 kg*m²/s². En joule er en lille energienhed set i relation til menneskekroppens behov. Den gennemsnitlige, daglige energiomsætning for et menneske er af størrelsesorden 10 megajoule En ældre energienhed er Kalorie (cal). Per definition er 1 kalorie den energi, som kræves for at opvarme 1 g vand fra 14,5 grader Celsius til 15,5 grader Celsius. Ofte i daglig tale når vi angiver kalorie anvender vi ikke præfiks k (kilo) Elektriske energi måles i watt- eller mere almindeligt; kilowatt-timer (kWh). En kWh er således 3,6 megajoule 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 19 Kroppens energi kilder (1) Energigivende næringsstoffer: Kulhydrater Fedtstoffer Proteinstoffer Kroppen kan anvend potentialet, som findes i den kemiske energi i disse næringsstoffer Ikke energigivende næringsstoffer: Vand Vitaminer Mineraler og sporstoffer Ved kemisk forbrænding omdannes næringsstoffernes energi til ATP. Denne proces forgår i cellernes mitokondrier 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 19 Kroppens energi kilder (2) Energigivende næringsstoffer: 1g kulhydrater har et energiindhold på 4 kcal (17kJ) Fedtstoffer har et energiindhold på 9 kcal (38kJ) Proteinstoffer har et energiindhold på 4 kcal (17kJ) General regel er at fedt har næsten dobbelt så meget mere energi pr gram en kulhydrater og protein 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 19 Ilt og dens kaloriske ækvivalens Ilt forbrug afspejler forbrænding, idet ilt er nødvendig for at udnytte energien fra næringsstofkilderne. Almindeligvis ligger iltens kaloriske ækvivalens på ca. 5 kcal/L Stofskiftet 1 liter ilt O2 5 kcal Næringsstof 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 19 Næringsstoffernes energi Kulhydraterne Indeholder kulstof (C), Ilt (O) og brint (H) Typer: Polysakkarider Disakkarider Monosakkarider Proteiner Indeholder kulstof (C), Ilt (O), brint (H), kvælstof (N) og muligvis svovl (S) Opbygget af aminosyrer Fedtsstoffer Indeholder kulstof (C), Ilt (O), brint (H), Opbygget af glycerol og fedtsyrer (mono-, di og triglycerider) 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 19 Anaerob og aerob omdannelse af energi Aerob Glukose + 6O2 → 6CO2 + 6H2O + 38 ATP Anaerob Glukose + 2ADP + 2P → 2Mælkesyre + 2H2O + 2 ATP Ved senere tilstrækkelig ilt forsyning Nedbrydning af mælkesyre og omsætning til ATP 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 19 Enzymer Enzymer er biomolekyler, der katalyserer (dvs. forøger hastigheden af) kemiske reaktioner. Næsten alle enzymer er proteiner. I enzymatiske reaktioner kaldes molekyler i begyndelsen af processen substrater, og enzymet omdanner substraterne til forskellige molekyler kaldet produkter. Næsten alle processer i en celle behøver enzymer for at kunne forløbe tilstrækkelig hurtigt. Enzymernes funktion er afhængig af det miljø de befinder sig i: Temperatur pH 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 19 Stimulering af stofskiftet Skjoldbruskkirtelhormon øger proteinsyntesen i de fleste celler Stimulerer aflæsning af DNA, som fører til øget RNA og derved aktivitetsniveau i ribosomerne Øget produktion af enzymerne 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 19 Energiomsætning Hvilke energiomsætningsmulighedder har kroppen ? Glukose Fedtsoffer Protein Glykogen depot Hvilke stoffer omsætter kroppen: I hvile og let aktivitet ? Ved øget aktivitet ? Ved høj præstations aktivitet ? Ved faste ? 