Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Advertisements

Kost og træning.
Styrk dit immunforsvar
Fordøjelsen – næringsstoffernes funktion i kroppen
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
Forebyggende voksentandpleje
Vigtige begreber i naturfag
Anatomi & Fysiologi XXI Nyrer og Urinveje II
Center for Ernæring og Tarmsygdomme
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Naturfag 9.klasse Plan for i dag: Hvad består en menneskekrop af?
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Anatomi & Fysiologi XXI Respirationsorganerne
Anatomi & Fysiologi XX Nyrer og Urinveje I
Enzymer.
KOSTPROGRAM 2013.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Tyndtarmens histologi
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
Anatomi & Fysiologi XVIII Fordøjelsen III
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Anatomi & Fysiologi XVII Fordøjelsen II
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Muskler Biologibogen s
Fordøjelseskanalen.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Anatomi & Fysiologi XXI - 2 Respirationsorganerne
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fra aminosyrer til enzymer
Anatomi & Fysiologi XXIV Huden
Fedt, protein og kulhydrater
Anatomi & Fysiologi VII Nervesystemet
Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer. Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer.
Fordøjelsessystemet.
-kroppens største organ
Muskler Biologibogen s
Nyrerne Absolut vigtigste funktioner er at:
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Fordøjelsessystem. Indledning Kig og lær Spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne 1. Øre kirtlerne, ligger ved 1. Øre kirtlerne, ligger.
Fordøjelsessystemet.
Ældre og ernæring 1.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Gads Forlag, ©Toverud Næsehule Gane Glandula parotidea Mundhule Svælg
Kulhydrater og dannelse af ATP
Gads Forlag, ©Toverud Mellemgulv Lever Mavesæk Bugspytkirtel
Hvordan nedbrydes maden ?
Den vigtigste energikilde.
Fodring som passer vommen og de flermavede dyr
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fedtstoffer.
KROPPENS FORSVAR.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Enzymer Består af proteiner
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Fjerkræ anatomi og fysiologi normale forhold
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Præsentationens transcript:

Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Fordøjelsessystemet Hovedformål er at optage næringsstoffer og vand Kulhydrater Protein Fedt Vitaminer Mineraler Sporstoffer Bearbejdning Mekanisk Tænder Æltning/Peristaltik (mavesæk og tarmen – glatte muskulatur) Kemisk Enzymatisk nedbrydning/spaltning af næringsstoffer til mindre molekyler 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Fordøjelsessystemets general opbygning (1) Fordøjelsessystemet betragtes som et rør der passerer gennem kroppen fra mundhulen til endetarmen maden, som befinder sig i fordøjelseskanalen er endnu ikke optaget i kroppen 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Basisk struktur (1) Tunica serosa Bindevæv med et mesotel serøsproducerende lag, som er kontinuerlig med bughinden (peritoneum) Tunica muscularis Longitudinal (ydre) og cirkulær (indre) glatte muskler Tunica submucosa Bindevæv med et nervepleksus Tunica mucosa Mucosa muskelen – et tyndt glat muskellag Mucosa – et tyndt bindevævslag med blod- og lymfekar, samt nerver Epitel – Strukturen ændres i fordøjelseskanalen og kan være beskyttende, sekretdannende eller optagende afhængig af placering 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Basisk struktur (2) 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Basisk struktur (3) Villi og microvilli (på celleniveau) øger overfladareal og derved optagelse 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Mesenterium (krøset) Blodkar Gren af A. & V. mesenterica Lymfekar Nerver 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Fordøjelseskanalen oversigt Spytkirtler (Gll. Salivales) Ptyalin (kulhydrat spaltning) Mavesæk - eksokrinkirtler Pepsinogen (præstadiet til pepsin – protein spaltning) Saltsyre (omdannelse af pepsinogen til pepsin) Intrinsic factor (medvirker ved B12 optagelse) Mucin (beskyttende) Lever/Galdeblær Galdesalte (muliggør fedt optagelse) Bugspytkirtelen - eksokrinkirtler Bikarbonat (basisk, nuetraliserer mavesækkens syrlige ekskret) Trypsinogen (præstadiet - protein spaltning) Carboxypeptidase (peptidendekæde spaltning) Lipase (fedt spaltning) Amylase (kulhydrat spaltnning) Ribonuklease, desoxyribonuklease (kernesyre spaltning) Føde og væske Gastrin Regulerer mavesækkens eksokrin funktion Spytkirtler Mundhule Kirtler Mavesæk Næringsstof- optagelse Lever Galdeblær Tyndtarm Bugspytkirtel Enterogastron Hæmmer mavetømning Enterokinase Omdanner tripsinogen til den aktive tripsin Sekretin Hormon der stimulerer bugspyt frigørelse Tyktarm Elektrolyt- og væskoptagelse Endtarm Cholecystokinin-pancreozymin – CCK Hormon der stimulerer galdeblær tømning 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Næringsstofferne (1) Protiener Proteiner er et stabilt molekyle opbygget af en eller flere polypeptider Peptider har kortere kæder end polypeptider: grænsen for navngivning ligger omkring 50 aminosyrer Der findes DNA koder for 20 specifikke aminosyrer Aminosyrer er Kvælstofholdige forbindelse 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Næringsstofferne (2) Kulhydrater Har generalformelen Cm(H2O)n Kulhydrater er opbygget af sukkermolekyler Monosakkarid Indeholder kun et sukkermolekyl Disakkarid Indeholder to sukkermolekyler Oligosakkarid Indeholder <10 & >2 sukkermolekyler Polysakkarid Indeholder > 10 sukkermolekyler Glukose Sukrose Amylose 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Næringsstofferne (3) Fedtstoffer Esterforbindelse mellem Glycerol og fedtsyrer Glycerol Alkohol med tre hydroxyl (OH) grupper: C3H8O3 Fedtsyrer Ofte uforgrenede kæder af kulstofatomer med en carboxylsyregruppe (-COOH) i den ene ende Mættet – ingen dobbeltforbindelse mellem kulstofatomer Umættet – har dobbeltforbindelse forbindelser mellem kulstofatomer Flereumættet - har flere dobbeltforbindelse forbindelser mellem kulstofatomer Glycerol 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Næringsstofferne (4) 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Næringsstofferne (5) 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Fordøjelsessystemets flora Der er ca. 10 mave-tarm microrganismer for hver kropscelle (dvs. ca. 1020) Der er ca. 500 forskellige mikrorganismer Udgør ca. 60% af afføringens tørvægt Mange af mave-tarm floraer har en symbiotisk forhold til deres host. Fermentation af ubrugt energi substrater Bidrag til immunsystem udvikling Hæmmer vækst af fremmede patogen mikroorganismer Vitamin produktion Vitamin K 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Mundhulen 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Tanden 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Spytkirteler Seks store kitler; små spytkirtler findes også i mundens slimhinden Spyts funktioner: At holde mundhulen fugtig og derved beskytter mundhulens strukturer Indeholder enzymet ptyalin, som begynder at nedspalte kulhydrater Indeholder immunoglobuliner IgA IgM – beskyttende immunaktivitet Indeholder Lysozym Innovation Ørespytkirtel (Gl. Parotidea) - N. Glossopharyngeus (Cr. IX) Tungespytkirtel (Gl. Sublingualis) - N. Facialis (Cr. VII) Kæbespytrkirtel (Gl. Submandibularis) - N. Facialis (Cr. VII) 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 16 Pharynx og larynx 