Den boligsociale udfordring

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
VI HJÆLPER UDSATTE BØRN OG UNGE
Advertisements

Beskæftigelsesregion
Markant flere indvandrere i job
Bogens klasser   Klasserne i bogen er defineret sådan (tallene er deres andel af de årige, når studerende ikke regnes med): Overklasse.
Døgninstitutioner i et forvaltningsmæssigt perspektiv
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Nye samarbejdspartnere – nye udfordringer
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
Præsentation af den nye folkeoplysningspolitik-guide Trine Bendix Knudsen Sekretariatsleder Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Økonomien i det boligsociale arbejde Bo Andersen Konsulent Boligsocial Funktion.
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
Landsorganisationen i Danmark Kompetenceudvikling til tiden K onference 5 oktober 2011 Målrettet kompetenceudvikling af arbejdsstyrken – forudsætninger.
Vælg layout på masteren: Højreklik på siden / Layout / Vælg mellem ”Fastholdelseskaravenen” eller ”Brug for unge” Overskrift MAX 2 linjer Underoverskrift.
Social mobilitet er bremset op
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Simonsen & Illeris Rådgivende Pædagoger
Boligforeningernes strategi for samarbejde med biblioteker og medborgercentre ……
PR Kampagne for folkeskolen
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Erfaringer fra felten – det lykkes når vi samarbejder Med udgangspunkt i nogle konkrete projekter sættes der spot på vigtigheden af konstruktiv dialog.
Tingbjerg og Utterslevhuse
De Blå Ressourcer 1 1.
Chefanalytiker, Oxford Research
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Har resultatbaseret styring en fremtid i den offentlige sektor?
”Vi når målet – men hvordan?”
Naboskabet - en undersøgelse af 3 boligområder 473 beboere besvarede undersøgelsen 6-11 år: år: år: 4 Voksne: 454.
Lederen og sygefraværet - om at arbejde med sygefravær som leder
Frihed, ansvar, privat initiativ og en begrænset statsmagt Geert Laier Christensen Forskningschef.
SF Ungdom Ved..
UUUC Årskonference 2011 Hvad ved vi om social arv?
Afdelingsbestyrelsernes rolle i særligt udsatte boligområder Konference 19. november 2011.
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
Naboskabet - en undersøgelse af det sociale liv i Skovengen Skovengen.
KAB’s erfaringer med boligløse unge Konference på Kofoeds Skole den 3. november 2009 Jesper Nygård Administrerende direktør KAB.
ANALYSE AF UNGE I RINGSTED KOMMUNE Oplæg for Det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune den 17. juni 2014 Oplæg v/ direktør Mads Kromann Fog, mploy.
Leder af Frivilligcenter Aarhus
Boligsocialt arbejde hos Boligkontoret Danmarks medlemmer Et kig på de største udfordringer Katja Lindblad, udviklingschef
Til etablering af science klubber Materialet kan give: Inspiration til opstart af science klub Indblik i andres erfaringer Bud på, hvilke overvejelser.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Sygefravær som indsats i Region Hovedstaden Kan ledelse kurere sygdom…?
Uddannelsesparathed og vejen til de 95 pct. UU Københavns Kommune 29. september 2010 – Lis Rom Andersen.
Landsbyggefonden – nye krav og procedurer
Regeringens globaliseringsudspil
Fritidspas på det kommunale budget Merete Scheelsbeck Formand for Fritids- og Kulturudvalget Høje-Taastrup Kommune (HTK)
Fattigdom – på kanten af samfundet Brian Lentz
Fællesmøde mellem Arbejdsmarkedsudvalget & LBR 6. marts 2013.
Ulighed, fattigdom og social arv
Integrationsministeriets puljer København, 27. august 2010.
Sundhedsfremme og forebyggelse i kommunen
Den koordinerede ungeindsats
Efterskolerne tilbage til samfundet Charlotte Rønhof 31.okt. 12 Efterskolerne tilbage til samfundet.
Fremtidens Arbejdsmarked Regeringens arbejdsmarkedskommission. Hvor skal fokus være set fra de private ansattes side? LO’s konference ”Fremtidens Arbejdsmarked”
Boligplacering og integration af flygtninge BL’s anbefalinger til boligafdelinger og organisationer.
Vilkårene for det frivillige arbejde i udsatte boligområder Michael Fehsenfeld og Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC)
Haves: Voksende ulighed Ønskes: Boligpolitik Jesper Nygård Administrerende direktør KAB Formand for Landsbyggefonden Formand for Byfornyelse Danmark.
Beskæftigelsesregion Syddanmark Rekruttering til Tønder kommune – er der et problem?
Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet - Når UU er en integreret.
Landsorganisationen i Danmark Har Arbejdstilsynet et godt øje til arbejdsmiljøet ? - Den 25. august LO-sekretær Ejner K. Holst Landsorganisationen.
KAB’s målsætningsprogram 2015 – en støtte til jeres lokale arbejde.
VIBOs boligsociale arbejde
‘En bevægende kommune - Bevæg dig for livet’
Rekruttering til Nyborg kommune – er der et problem?
Rekruttering til Kolding kommune – er der et problem?
Kendte Udfordringer Usikker Fremtid.
2 gode nyheder - og et referat. 2 gode nyheder - og et referat.
Rekruttering til Vejen kommune – er der et problem?
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Boligpolitik Temadrøftelse Økonomiudvalget 13. november 2018.
Demografi Noter og figurer og levevilkår Af Otto Leholt 2007.
Præsentationens transcript:

Den boligsociale udfordring Boligsocial Årskonference den 31. august 2010 Jesper Nygård, adm. direktør, KAB

Det vil jeg sige lidt om Nogle generelle træk i samfunds-udviklingen Udviklingen i de udsatte boligområder Hvad skal der til for at vende udviklingen? Et opgør med pulje-ræset Hvad er boligorganisationernes rolle? Opgavefordelingen mellem boligorganisationer og kommuner

Nogle generelle træk i samfundsudvikling Øget polarisering af det danske samfund i ly af højkonjunkturen Middelklassen skrumpede Antallet af rige og fattige steg år for år Den sociale mobilitet blev svækket Skævvridning af Danmark - de fattige koncentreredes især i udkantsområderne og i udsatte boligområder i de store byer Fortsat stor social ulighed i uddannelse, sundhed m.m. Højkonjunkturen er afløst af økonomisk krise Konsekvenser for de udsatte boligområder?

Fattigdommen i Danmark har bidt sig fast Der er klippet store huller i det sociale sikkerhedsnet Antallet af fattige siger, og stadig flere hænger fast i fattigdom 270.000 fattige – hver fjerde har levet i fattigdom i mindst tre år Hver 7. indvandrer fra ikke-vestlige lande lever i fattigdom – mens det gælder hver 40. dansker Antallet af langvarigt fattige stiger især blandt indvandrere og efterkommere Særligt bekymrende, at efter-kommerne ikke har brudt mønsteret Her bor de fattige

Flere og flere børn vokser op i fattigdom Voldsom stigning i antallet af børn, der vokser op i fattigdom I nogle udsatte boligområder er andelen mangedoblet på få år Lavere børnecheck vil især ramme børn i udsatte områder, hvor der i forvejen er mange fattige Negativ indflydelse på børns deltagelse i fritidslivet Politiken, den 16. august 2010

Færre og færre unge får en uddannelse Det går den forkerte vej - færre og færre unge får en ungdoms-uddannelse Uddannelsesniveauet blandt unge er ’bombet’ næsten 15 år tilbage Langt fra regeringens mål om, at 95 % skal have en uddannelse Over en femtedel af en årgang får ikke en ungdomsuddannelse – i nogle kommuner en tredjedel Frafald på erhvervsuddannelserne stiger eksplosivt – er nu på 50 %

Stærk social arv i unges uddannelsesniveau Andel 25-årige uden uddannelse fordelt på risikofaktorer Risikofaktorer Ingen af forældrene har en uddannelse ud over folkeskolen Forældrene boede ikke sammen, da den unge var 15 år Mindst en af forældrene levede overvejende af kontanthjælp/førtidspension, da den unge var 15 år Familien boede i alment etagebyggeri, da den unge var 15 år Næsten halvdelen af alle børn af ufaglærte får ikke en uddannelse 9 ud af 10 unge får en uddannelse, hvis blot en af forældrene har en videregående uddannelse Andre sociale faktorer har også stor betydning 55 procent af indvandrerbørnene får ikke en uddannelse – det gælder ’kun’ 18 procent af danske børn Indvandrerpigerne klarer sig godt – drengene halter bagefter

Fortsat stor social ulighed i sundhed Lavindkomstgrupper har det dårligste helhed Uligheden i sundhed skærer igennem landets store byer Koncentrationen af syge er markant størst i de udsatte boligområde Ufaglærte har fortsat langt større risiko for førtidspensionering og tidlig død end andre grupper Afspejler forskelle i arbejdsmiljø, livsstil, levevis mv. Store konsekvenser for den enkelte, for familien, for samfundet – og for boligområdet

Udviklingen i de udsatte boligområder Samfundsudviklingen er gået hårdt ud over grupper, der er over-repræsenteret i de udsatte boligområder: Børn og unge Indvandrere De lavest uddannede Beboere udenfor arbejdsmarkedet Andel beboere uden tilknytning til arbejdsmarkedet Andel beboere fra ikke-vestlige lande Andel børn og unge under 18 år Kilde: Fra udsat boligområde til hel bydel, november 2008

Hvor er vi på vej hen? Voksende polarisering Mellem forskellige befolkningsgrupper Mellem forskellige kommuner Mellem forskellige bydele og kvarter På vej mod egentlige ghettoer for rige og ghettoer for fattige Voldsomme afledte konsekvenser for boligområder, skoler, institutioner og det sociale og kulturelle liv

Hvad skal der til for at vende udviklingen? Offensive strategier i forhold til uddannelse, fattigdomsbekæmpelse, sundhed, beskæftigelse mv. Et ambitiøst gearskifte – både i den boligsociale indsats og renoveringen Øget statsligt engagement i udviklingen af de udsatte områder En langsigtet strategi – man kan ikke knipse en løsning! Nye funktioner og servicetilbud ind i de store bebyggelser Bedre værktøjer til kommunerne

Behov for et opgør med pulje-ræset Puljer er godt for noget, men kan ikke stå alene Satspuljer m.v. bør suppleres med en vedvarende statslig støtte til indsatsen i de udsatte områder Landsbyggefondens boligsociale puljer bør erstattes af en fast årlig ramme til boligsociale indsatser: Sikre bedre samspil med den fysiske og økonomiske genopretning af afdelingerne Sikre tid til at helhedsplanerne bliver gennembearbejdede Sikre en bedre forankring af samarbejdet med kommunerne

Udgangspunktet – hvad er vores egne roller? Vi er et boligpolitisk instrument for kommunerne – ikke omvendt Vi bidrager til overordnede politiske mål for kommunernes udvikling Vi er entreprenører Vi varetager en række boligpolitikker og boligsociale opgaver for samfundet Vi er udviklere Vi afprøver nye veje til udvikling af socialt bæredygtige boligområder Vi er beboernes ambassadører Vi synliggør beboernes behov og varetager deres interesser

Hvad skal vi forlange af kommunerne? Ledelsesmæssig involvering – politisk og administrativt Sikre at de kommunale ’basisydelser’ – institutioner, skoler mv. – fungerer og er tilpasset lokalområdets behov Påtage sig opgaven med at koordinere de mange ressourcer, der skal til for at vende udviklingen i de udsatte områder Sikre at lokale kommunale ressourcer spiller sammen med den boligsociale indsats Kommunerne må tage fører-trøjen på

Bedre samspil med kommunerne – hvordan? Ledelsesmæssig involvering – i kommune og boligorganisation Helhedsplanen – et fælles projekt allerede i tilblivelsesfasen Fælles billede af boligområdets udfordringer og potentialer Fælles vision for boligområdets udvikling Fælles vurdering af, hvor indsatserne bedst forankres fra start Gensidig forpligtende samarbejds- aftaler

Hvad løser beboerne bedst selv? Opgavefordeling Hvad løser kommunen bedst? Hvad løser bolig-organisationen bedst? Hvad løser andre parter bedst? Hvad løser beboerne bedst selv? Og hvad løser vi bedst i fællesskab?

Om den boligsociale indsats Vi skal være ambitiøse, tro på at indsatsen har en effekt – men ikke være naive Den boligsociale indsats kan ikke i sig selv ændre beboer-sammensætningen og de grundlæggende sociale problemer Men indsatsen har en enorm positiv effekt for de mennesker, der bor hos os nu, og for livet i boligområdet

Tak for ordet!