PROFESSIONSETIK mellem forvaltnings-, forretnings- og faglig fornuft.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
V./ Leif Tøfting Kongsgaard, Væksthuset
Advertisements

At forholde sig professionelt Anne Skov
Medarbejderudviklingssamtalen
Dimensioner i refleksionsskabelon og introduktion til scoringer
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
KAN MAN VÆKSTE PÅ DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE MED RESPEKT FOR KVALITET OG SAMARBEJDE?
Agi Csonka, direktør Danmarks Evalueringsinstitut
John.M.Nielsen Metode & Co.
Forsøgsskoleprojekt – med inspiration fra John Dewey
INDHOLD: VÆRDIER REGLER RUTINER PRAKSIS PÆDAGOGIK
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Lærings- og praksisfortællinger:
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Buskelundskolens børnehave Fokus for år
Forslag til Strategi for sygeplejens bidrag til udvikling og forskning ved de somatiske sygehuse i Vejle Amt År
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
kultur, indvandring og det danske uddannelsessystem
Lærerprofessionen.
Sprogpakken Forældresamarbejde.
1 Sundhedsprojektet. 2 Sundhedsprojekt •Projektansøgning 2006 udarbejdet i samarbejde med CVU 2.8mio. fra Familieministeriets pulje til kvalitetsudvikling.
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
Måltidet – lyst og fællesskab
Ledelsesudfordringer i sociale institutioner
Mad, Måltider og Pædagogik
Mellem forandringer og trægheder - hvor er daginstitutionen på vej hen? Peter Østergaard Andersen 28. Februar 2014.
Kulturforståelse niveau C
Netværksmødet Professionelle relationer i tværfagligt samarbejde med kvalitet og effektivitet 2012.
Sygeplejerskeuddannelsen
5. Mediepædagogisk vejledning - tre eksempler
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Roskilde Universitet, Inst.f. Psykologi og Uddannelsesforskning
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Sundhedspolitik for Favrskov Kommune Sundhedsambassadører i landsbyerne i Favrskov Sundhedskonsulent Christina Rasmussen-Rubæk.
Læreplaner i Højvangen
Læringsmiljøvurdering - dynamisk udvikling af pædagogiske læringsmiljøer Svendborg den 14. marts 2013.
Etisk dilemma – to definitioner
Værdigrundlag AEU Chefkursus 2007 Hold 6.
Virksomheders hverdagsstrategier Jørgen Gulddahl Rasmussen FIRM gruppen Institut for Erhvervsstudier Aalborg Universitet.
UDDANNELSER I UDVIKLING – side 1 Skolebiblioteket som læringscenter Rikke Schultz
Specialefterskoler … i et inklusionsperspektiv:
Forskningschef Niels Ploug, SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Socialpolitisk årsmøde 2007 Lige muligheder for udsatte børn og unge.
Kulturpolitisk temamøde, Struer Byråd, 20. november 2007 STRUER KOMMUNE Møde den 29. november 2007 Til første møde om Udviklingsprojekt på Dagtilbudsområdet.
Dansk kvalitetsmodel på det sociale område.
Lærerprofessionen.
Omrejsende ledere - Svendborg Kommunes interne konsulentkorps.
Udfordringer for de selvejende institutioner og deres organisering DLO i Slagelse 11. april 2008 V/ formand for Børne- og Kulturchefforeningen Per B. Christensen.
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Nye ældre – nye muligheder
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Offentlige goder, succeskriterier og ledelsesformer
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
AKT på Dybbøl Skolen.
RÅDGIVNINGS- OG KONSULENTOPGAVER I SKOLER OG DAGINSTITUTIONER KAREN WISTOFT, PH.D. POST DOC. DPU Konsulentfunktionen - pædagogiske kompetencer.
Akutplejefamilier i Københavns Kommune v. konsulent Lene Christiansen
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
1 Hvem deltager i Program for læringsledelse ?. 2 Deltagende kommuner med dagtilbud Billund Fredericia Hedensted Kolding Nordfyn Svendborg.
SKAL MAN VÆRE RASK FOR AT VÆRE SYG? Social ulighed i sundhed og nye krav til klientkompetencer Katrin Hjort, Professor dr.phil. Syddansk Universitet.
Kan man evaluere leg? Anne Kjær Olsen Områdechef, EVA Pædagogiske Konsulenters Landskonference 2012 Nyborg, 18. april 2012.
Hvad gør det gode godt? Konference for dag- og fritidsinstitutioner Opsamling – og tilbageblik på dagens udbytte Den 19. november 2007 Kulturhuset i Farum.
Hvilken professionalisering ønsker vi? Den upåagtede faglighed i vuggestuer Annegrethe Ahrenkiel, Birger Steen Nielsen, Camilla Schmidt, Finn Sommer og.
Vi designer børneliv, som giver livsduelige børn..
Dokumentation, evaluering og evidens
MUS samtale Kære Du indkaldes til den årlige udviklingssamtale.
AFFECTIVE WORK and Professional Ethics
Almen didaktik Niels Grønbæk Nielsen.
Personalepolitiske værdier for Assens Kommune
Præsentationens transcript:

PROFESSIONSETIK mellem forvaltnings-, forretnings- og faglig fornuft. Katrin Hjort Professor IFPR Syddansk Universitet

Hvorfor professionsetik? Forandringer i organisering af velfærd sætter professionsetik på dagsordenen, som konkurrerende formål for de professionelles arbejde. Professionsetik har betydning for rekruttering og fastholdelse i velfærdsarbejde, men også for udvikling af arbejdet. Ledelsesarbejdet i velfærdsorganisationerne er under professionalisering.

Disposition Definition af profession: Viden, kunnen og villen (Evidens, erfaring og etik). De professionelle valg. 2. Velfærdsforandringer: Konkurrencestatens konkurrerende krav til de velfærdsprofessionelle arbejdsopgaver, fornuft og moral. (Krydspres, dilemma håndtering) 3. Professionsetos for professionelle ledere?

Professionsdefinition PROFESSIONELT ARBEJDE -et særligt arbejde PROFESSIONER - organiseret på en særlig måde VIDEN Teoretisk viden, specialiseret og videnskabeligt funderet. AUTORISATION Uddannelses- og beskæftigelsesmonopol. KUNNEN Praktisk ekspertise i håndtering af komplicerede og kontingente situationer AUTONOMI Relativt selvstyre: planlægge, gennemføre og vurdere eget arbejde. VILLEN Etisk forpligtelse ift klientens bedste. Professio. AUTENTICITET Social legitimitet, troværdighed, anerkendelse.

Et professionelt dilemma Hvad er det vigtigste? At blive stående stille på legepladsen og holde Jonas i hånden, mens han lige så stiller vågner efter sin middagslur? At give sig tid til at snakke med Sofies mor om hendes nye arbejde, når hun kommer for at hente Sofie? Eller havde det været bedre at bruge tiden på at lægge fotografierne af de billeder, børnene har malet i kunstværkstedet ud på nettet, så de over for forældrene kan dokumentere arbejdet med det læreplanstema, ”Kultur og Kulturelle Udtryksformer”, som institutionen har valgt at prioritere her i efteråret? Men så er der jo også forberedelsen til den skolestartssamtale, som skal føres med Joakims mor i morgen. Skemaet med, hvad Joakim ”kan”, ”næsten kan” og ”kan med hjælp” skal jo udfyldes, selvom Joakim jo er en stor og ansvarlig dreng, som ingen er i tvivl om kan starte i skolen efter sommer. Det rapportskema, der skal rumme institutionens handleplaner for de næste 4 måneder med angivelse af læreplanstemaer, emner og aktiviteter samt angivelse af kvalitetsmål og redegørelse for, hvordan aktiviteter skal dokumenteres, og hvilke evalueringsmetoder, der skal tages i anvendelse, er det heldigvis Lisbeth, der står for. Som leder er det jo hende, der er ansvarlig for udarbejdelse og evaluering af læreplanen og for at dokumentere, at de valgte pædagogiske metoder opfylder de opstillede mål. Skemaerne sender hun ind til kommunens pædagogiske konsulent, som samler dem, så kommunalbestyrelsen får et grundlag at evaluere daginstitutionernes indsats ud fra. Eksemplet er fiktivt, men konstrueret på baggrund af observationsmateriale, interviews og dokumentlæsning i 3 x 3 danske institutioner for 0-6 årige vinteren 2007/2008. Andersen et al. 2008  

Konkurrerende velfærdsmodeller VELFÆRDSSTAT National fordelings- og forsikringsmodel MINIMALSTAT Kommercialiseret og privatiseret model KONKURRENCESTAT National investeringsmodel

Konkurrerende former for fornuft og moral FORVALTNINGS FORNUFT BORGERE UNIVERSALISME FORRETNINGS FORBRUGERE UTILARISME ? FAGLIG FORNUFT BRUGERE DYDSETIK?

Professionsetos for professionelle ledere? Respektere egne og andres standpunkter og bestræbe sig på et etablere en dialog mellem dem (Demokrati ) Acceptere eksistensen af forskelle og evt. konflikter mellem egne og andres synspunkter. (Realisme) Sikre rum for udfoldelse og udvikling OGSÅ af fagligt relevante former for fornuft: Dilemmahåndtering – praktisk opgaveløsning - meningsskabelse (ledelse)