Metoder til involvering af børn og unge ved anbringelser

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Cand. techn. soc. Pia Bille Konsulent i Lepla
Advertisements

PPR og Samarbejdet om børn som mistrives
Hjerterum og opsøgende funktion
Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Den 16.august 2010 Regionsgården
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Inddrag nu Kick-off møde
Integrated Children’s System
Overgangsordninger Praktik- og uddannelsesrådgivningen januar 2013
INDHOLD: VÆRDIER REGLER RUTINER PRAKSIS PÆDAGOGIK
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Familiesamtaler med børn som pårørende
Lærerprofessionen.

Omsorg sundhed eller samvær? Rehne Christensen filosofisk firma
Sprogpakken Forældresamarbejde.
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Lovgivning og etik i forhold til unge og deres retsstilling
Sprogpakken At fastholde ændringer - i det nære samarbejde.
kursusmateriale til plejefamilier
Samarbejde om opgaveløsningen - udfordringer og muligheder Med udgangspunkt i hverdagen og fremtiden i Guldborgsund kommune.
NOEA/Aalborg Universitet
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
Kvalitet i arbejdet med anbragte børn og unge
Relationer – børn og voksne
- Hvad kan I forvente som forældre?
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Fokus: Børn med udfordringer Lisbeth Zornig Andersen Formand for Børnerådet Region Hovedstadens informationsmøde. 1. December 2010.
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
Udvikling af skole/hjemsamarbejdet på Højmeskolen
Hvordan bygge bro mellom klinik og forskningsmiljø?
Tema 3 Samarbejde om indsatsen for barnet Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Professor Hanne Warming
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
Udviklingsprojekt - Drømmeskole Skoleår 2011/2012 og 2012/2013 En fælles rejse.
Kontaktperson-ordning = primærvoksenfunktion = mentorordning VANGEBOSKOLEN
Unge-støttecenter Lemvig ungdomsgård.
Lærerprofessionen.
Det nationale ICS og DUBU superbrugerseminar 13
Tema 4 Overgange i barnets liv
Forældreinddragelse Støt dit barn til et liv uden tobak.
Det autentiske menneske Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende Coachingforløb.
KL UNGESPOT 22. SEPTEMBER 2010 N ÅR DE UNGE FALDER MELLEM TO STOLE FORSKNINGSLEDER BO ERTMANN.
Det Inddragende Netværksmøde
Skolen og den sociale arv
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Unges holdninger til kriminalitet, staf og behandling
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
Sundhedspædagogisk tværfagligt samarbejde
Differentieret Indsats Conny Kuhlman Jordemoder,
MODUL 3B KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Tværfagligt samarbejde.
Fagchef Fagligt ansvarlig for hele området
Intro: elever/STUDERENDE CENTER Nord-Vest
Borgerinddragelse Projekt Vejen til Uddannelse og Beskæftigelse Torsdag den 10.april 2014.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Godkendt af bestyrelsen den 5. november 2015 Barnets perspektiv EGMONT FONDENS STRATEGI FOR BØRNE- OG UNGEINDDRAGELSE.
Den gode børnesamtale -handler om mere end barnets ret til at blive hørt Det handler om hvordan barnet bliver hørt.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
Inddragelse af udsatte børn, unge og deres forældre i sager om frivillige og tvangsmæssige foranstaltninger efter servicelovens regler v/ ankechef Henrik.
MUS samtale Kære Du indkaldes til den årlige udviklingssamtale.
At motivere til forandring
Voksenansvar for anbragte børn og unge Registrering og indberetning
Dialog mod Vold som business-case
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Inddragelse af udsatte børn, unge og deres forældre i sager om frivillige og tvangsmæssige foranstaltninger efter servicelovens regler v/ ankechef Henrik.
Præsentationens transcript:

Metoder til involvering af børn og unge ved anbringelser Hanne Warming

Involvering i hvad med hvilket formål? I egen sag? - indflydelse, viden, styring/ansvarliggørelse I andre børns/unges sager? - støtteperson, kollektivisering af ”private” erfaringer I udvikling af politik og praksis? - brugerperspektiver

Hvad siger forskningen? At nogle børn gerne vil involveres At andre helst vil være fri At ”god involvering” af barnet/den unge er vigtigt både af faglige og etiske grunde – og at barnets gode erfaringer med involvering fremmer lysten og kompetencen til involvering At involvering af barnet/den unge kan opleves (og udgøre) en belastning af barnet/den unge At metoder til god involvering undgår/minimerer belastningerne og tager afsæt i barnets/den unges kompetencer og preferencer

Metoder til etisk involvering af børn/unge ved anbringelse Bør tage afsæt i det enkelte barn(s) kompetencer og preferencer Må kombinere information og (mulighed for) indflydelse Baseres på tillid fremfor kontrakt/forpligtelse Minimerer belastning af barnet

Standarder for inddragelse og god sagsbehandling: Roskilde kommune Understreger børns ret til inddragelse og medbestemmelse i alle anliggender, der har indflydelse på deres hverdag Barnets sættes i centrum, det indebærer afsæt i deres perspektiv samt grundig information (herunder i sagsbehandlerens handleguide mv.: ”at vise sine våben”) Personlig kontakt til barnet Inddragelse i såvel udarbejdelse af handleplan og iværksættelse af foranstaltning som ved ændring/ophør af foranstaltning Opfølgning med barnet/den unge (og forældremyndighedsindehaver) senest efter 3. mdr. Her aftales, hvornår der igen følges op (dog senest efter 1 år)

Involvering af børn/unge, gode eksempler: Barnets advokat Alliance med en, som kender og har en tillidsfuld relation til barnet/den unge - kan informere, repræsentere og/eller støtte barnet Tilknytning af voksenven/kontaktperson (som tilbud til barnet) Tilknytning af ung (nuværende eller tidligere anbragt)

Hyggelige og afklarende samtaler og samvær med ”myndighedsperson” Gentagende samtaler, hvor stedet, tiden og varigheden tilpasses barnet (f.eks. på kontoret, i barnets hjem, på café, på vej til sport/i skole/hjemmebesøg etc, en vandretur i skoven), evt. brug af tegninger og/eller historier Samvær: spille fodbold, sjippe, klatre, tage i zoologisk have, i svømmehal Mulighed for kontakt: F.eks. via sms

Gode eksempler på involvering: Børne- og ungegrupper Børne- og ungegrupper skal ikke bruges instrumentelt Men de har vist sig at virke afklarende for børnene, og medvirke til at giver dem mod på mod på og kompetence til at involvere sig Samt at øge de voksnes indsigt i, hvordan børnene mest hensigtsmæssigt kan involveres Og endelig at skabe afsæt for børne- og voksenvenner, som kan støtte børnenes involvering: Være sparring og ”advokat” Forum for ”kollektivisering”/politisering af (tilsyneladende) individuelle/private erfaringer

Involvering af børn og unge ved anbringelser Ikke først og fremmest et spørgsmål om metoder og standarder – omend ikke ligegyldigt Men først og fremmest om etik, menneske(børne)syn og værdier, samt muligheder for at omsætte disse til praksis Etisk involvering baserer sig på anerkendelse af barnets viden og kompetencer samt af dets ret til information om og indflydelse på eget liv (implicerer en solidaritet med barnets egne bestræbelser på ”det gode liv”).