Informationskompetence i en ny faglig verden ved en lang videregående uddannelse - Hvad forventes af de kommende studerende?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
GOD INFORMATIONSSØGNING for professionsbachelorer Faser i informationssøgeprocessen Strategi for løsning af informationsbehov Identificering af relevante.
Advertisements

Hvem er jeg? Hvor bor jeg? Hvem bestemmer over mig?
Overordnet målsætning:
Præsentation af BibTeach2 Uddannelsesbiblioteket i en omstillingstid Middelfart, d november 2006 v. Susanne Nielsen Holstebro Tekniske Gymnasium.
Hvad vi taler om i Danmark … In the wake of the Bologna Process Studerende, Google og biblioteker Lærer de studerende noget? Annette Skov
Hvordan arbejder jeg som underviser så jeg er med til at skabe læring?
Skolebiblioteket indgår som en central del af skolens læringsmiljø og fungerer som skolens innovative, formidlende og pædagogiske læringscenter. Skolebiblioteket.
AT efteråret 2013 / MG & RO. Overordnet emne Kampen for det gode liv.
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Deltagere Cirkelledere Cirkel I – målgruppe: normalklasser
Undervisningsplanlægning
MedarbejderUDVIKLINGSsamtale
Udvikling af informationskompetencer hos folkeskoleelever i 9. klasse
AT-EKSAMENSOPGAVEN 2013 februar 2013 / MG & RO. Tidsplan UgeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 5AT-opgaven udleveres IntrolektionVejledning om valg af emne.
Informationsforvaltning
E-ressourcer i fælleskataloger Låner i et elektronisk spil kegler.
Ergoterapeutuddannelsen – informationssøgning  Bibliotekets tilbud  Samarbejde – uddannelse og bibliotek  Informationssøgningsundervisning på ergoterapeutuddannelsen.
Bibliotek og uddannelse, Hindsgavl, 2005 Udvikling af videnfællesskaber i en uddannelsesinstitution.
E-læring i informationskompetence Begrebsafklaring
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Informationssøgning for ungdomsuddannelserne
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
1 Velkommen! Informationssøgningsprocessen:  Hvordan kan I gribe det an (strategier)  Omdanne jeres emne til søgeord  Søgeteknik  Bruge søgeordene.
Velkommen til E-business
Vejledning i projektarbejde
Når det at vejlede handler om andet end det faglige Søren Hansen Aalborg Universitet At vejlede i projektprocessen; med fokus på problemformulering, problemanalyse.
Vejledning og evaluering af den refleksive praktiker i det problemorienterede projektarbejde på ingeniørstudiet ved Aalborg Universitet Søren Hansen.
Lene Tortzen Bager og Tine Wirenfeldt Jensen
- Hvad kan I forvente som forældre?
Introduktion til vejledning i projektarbejde Anette Kolmos og Søren Hansen 30/8 og 20/
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Velkommen til dag 2 på AUs vejlederuddannelse!
IT-Bibliotekets webside:. Eksempel på e-bog!
Teori og metode Stine Heger, cand. mag
PRAKTIK SOM GYMNASIELÆRER MIDTVEJSMØDE
GOD INFORMATIONSSØGNING for gymnasium og hf
INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK AARHUS UNIVERSITET Den internationale forskning Om strategier, der styrker relationen mellem teori og praksis i professionsbacheloruddannelser.
Adgang til lyd: om informationsadfærd i relation til radioarkiver Præsentation af frit modul på kandidatuddannelsen, forår 2013 Mette Skov Sådan ændres.
Præsentation af BibTeach2 Landsmødet for gymnasiebibliotekarer Middelfart den 10. maj 2006 v. Rikke Stein Biblioteksleder Biblioteket for Uddannelsescenter.
Evidens i biblioteksvirksomhed - et eksempel fra et uddannelsesbibliotek.
Læring i et vejledningsperspektiv
Den anerkendende interviewform
2. semester - informationssøgning 2004/br,ma Vidensøgning og informationshåndtering E69.
Opgaver Forventninger og vejledningsstrategier 1.
Eksamen i AT Vejledningsplan Ma2VINTERFERIEVINTERFERIE 2Afle- vering Ti23 On32 To2223 FrSkrive -dag.
Køb det fulde sæt til 299 kr + moms
Informationskompetence i problembaseret læring - et empirisk studie af læringseffekter og studenterperspektiver Præsentation på Dansk Universitetspædagogisk.
Udvidet problemformulering
Highlights fra Københavns Bibliotekers digitale strategi Den 4
Introduktion til 6. semesters temakurser Ved Studievejledningen og undervisere Sådan ændres nummeret for det samlede antal dias i præsentationen: 1.Gå.
Strategi for Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek DEF 03/056.
Integration af undervisning om kliniske retningslinjer i professionsbacheloruddannelsen - ideer og tanker Lea D. Nielsen, Cand. Cur, Adjunkt, UC Syddanmark,
Det autentiske menneske Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende Coachingforløb.
Veje til viden Christopher Aaby, Tina Andersen og Tine Furbo Carlsen
Informationskompetence identificere informationsbehov og formulere spørgsmål på grundlag af behovet indse at relevant og dækkende information er basis.
Mød Aalborg Universitet
- Et samarbejdsprojekt om praksislæring
Sprog og International Virksomhedskommunikation engelsk, fransk, spansk og tysk Velkommen til brobygning 2010.
Bg · Udvikling af MUS 2. Netværksmøde 3. Sept
Læreprocesser i naturvidenskabelige fag - I erhvervsuddannelses-kontekster Ole Ravn Christensen Paola Valero Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi.
Samarbejde, læring og projektstyring (SLP)
Nye veje for bibliotekets brugeruddannelse Fra Bologna til Hammerfest - dansk fra sidelinjen Oslo 6.april06 Tina Pipa Koordinator for Brugeruddannelse.
Tanker om nye støtteformer i ungdomsuddannelserne Studievejleder Anne Bjørkmann Synsfaglige netværksdage IBOS 30. november 2012.
TEMA 2014: KOMPETENCEVURDERING Målbeskrivelserne er ved at blive/er reviderede i alle specialer Der lægges større vægt på kompetencevurdering Der lægges.
”Blog som læringsplatform”
FIRST® LEGO® LEAGUE 2015 OPLÆGSHOLDER, DATO. Siden starten i 2000 har FIRST Scandinavia haft som formål at give børn og unge gode lærings- og udviklingsmuligheder.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
…………Skal blive så dygtige som de kan
Hvad har Matador Mix med Masterfile at gøre?
Hvad har Matador Mix med Masterfile at gøre?
Præsentationens transcript:

Informationskompetence i en ny faglig verden ved en lang videregående uddannelse - Hvad forventes af de kommende studerende?

Informationskompetence som begreb Duer det udenfor vores egen selvforståelse? NEJ!

Begrebet lukker biblioteket om sig selv - modsat det vi ønsker Hvorfor Nej? Begrebet lukker biblioteket om sig selv - modsat det vi ønsker Vi bruger derfor ikke mere begrebet informationskompetence i relation til AAU

Vi ser i stedet os selv som en del af studiemæssig helhed Vi forsøger at redefinere den rolle, vi kan/skal udfylde: Med fokus på relationen mellem informationssøgeprocessen, forsøgene og den akademiske skriveproces Med fokus på tilegnelse af viden hos den studerende  

At gøre den studerende informationskompetent afløses af... at understøtte den studerendes læreproces eller evne til problemløsning. at understøtte den studerendes faglige tilegnelse af viden. at medvirke til at udvikle ”den helstøbte kandidat”, der er faglig og metodisk kompetent, problemløser og innovativ, og god til at samarbejde.

Hvad ville vi gerne forvente af de nye studerende? At de betragter informationssøgning som en naturlig del af problemløsningsprocessen At de betragter bibliotekets muligheder som naturlige ressourcer i problemløsningen At de har fået støtte til proces/metode og til produkt/viden At de kender til at søge efter information At de er fortrolige med at være kildekritiske At de har kendskab til Infomedia, Bibl.dk m.fl. At bibliotekaren/biblioteket bag har virket ud fra alle de 5 roller for bibliotekaren, som vi finder hos Kuhlthau (seeking meaning 2004), som er vores videre tilgang

Organisere Lokalisere Identificere Rådgive Vejlede organizer Lokalisere locator Identificere identifier Rådgive advisor Vejlede councelor indeksering og katalogisering og genfinding at lokalisere kilden gruppe af kilder bliver identificeret i relation til emnet identificere relevante kilder anbefale måde at bruge kilderne vægt på rette brug af kilderne. brugerens problem bestemmer interventions-formen en konstruktionsproces frem for jagt på de rigtige svar. coaching i den dynamiske proces det er at søge mening

Det pædagogiske dilemma “Hvis jeg skulle undervise havde jeg valgt at læse til lærer i stedet for til bibliotekar” Eller: Fra infovagt til underviser med henblik på Studentersupport

Omlægningen til Studentersupport Pædagogisk oprustning Pædagogisk skelet og støtte Faglighed Systematisk tilgang til Studienævn med fast kontaktperson på AUB

Hvad gør vi? - Studentersupport 1. Kort introduktion til AUB for nye studerende Indholdet er introduktion til, hvordan den studerende kommer i gang som låner, og præsentation af studiets personlige AUB-informationsvejleder. 2. Støtte til projektarbejdet - målrettes efter studium og semester Udgangspunktet er de studerendes situation her og nu, deres konkrete projekt/opgave og relationen mellem projektets faser og den studerendes informationsbehov. 3. Støtte til den faglig videnstilegnelse - målrettes efter studium og semester Udgangspunktet er studiets indhold og de studerendes mulighed for faglig videnstilegnelse via AUB’s databaser m.m.

Læringsforudsætninger 1. Kort introduktion til AUB for nye studerende Spændte, forvirrede, åbne for indtryk, men ikke for information. Læringsforudsætninger Vurdering Læreproces Alt efter rammefaktorer en veksling mellem enetale og dialog. Indhold Goddag og velkommen. “Navn og adresse” ”Vi kan hjælpe dig” Uddeling af flyer og evt. rundvisning. Rammefaktorer 15-30 min. I auditorium på AUB eller på studiet. Mål Reklame for AUB. Give indtryk af at AUB er parat til at hjælpe den studerende. Sætte et ansigt på AUB.

2. Støtte til projektarbejdet Bruger mange kræfter på at lære at studere, arbejde problemorienteret og projektmetodisk. Godt fyldt op af indtryk og information fra studiets side. Åbne over for her og nu nytte-værdi. Læringsforudsætninger Vurdering Elektronisk skema med afkrydsning og mulighed for kommentarer. Læreproces Aktualisering, refleksion og diskussion. Lærerstyret undervisning. Identificering og rådgivning. Gruppearbejde og vejledning. Indhold Det multimediebaserede rollespil SWIM. Overordnet informationssøgestrategi i relation til projektarbejdets faser. Relevante informationsressourcer/databaser. Mål At de studerende lærer, hvordan og hvor de kan få dækket deres informationsbehov i forhold til deres konkrete problemstilling. Rammefaktorer 3 lektioner. Holdundervisning på AUB eller på studiet. 1. – 2. sem.

Læringsforudsætninger 3. Støtte til den faglig videnstilegnelse Projektmetodisk erfaren og fagligt funderet og motiveret. Læringsforudsætninger Vurdering Elektronisk skema med afkrydsning og mulighed for kommentarer. Læreproces Diskussion af behov. Præsentation af informationsressourcer. Evt. en del af et studieteknisk kursus. Evt. casebaseret med vejledning. Evt. opgaver. Indhold Brush up af tidligere undervisning. Relevante informationsressourcer/databaser. Mål At gøre den studerende bevidst om de muligheder for faglig videnstilegnelse, som AUB rummer. Rammefaktorer 2- 3 lektioner. Holdundervisning på AUB eller studiet. 5. – 7. sem.

Hvad gør vi mere? 4. Kurser som kan rekvireres Kurserne er som udgangspunkt uafhængig af studium og semester, men de justeres efter det eller efter specielle ønsker fra studiet   5. Vejledning Enkeltstuderende og projektgrupper på alle semestre kan bestille en times informationsvejledning Fokus på, hvor og hvordan den/de studerende kan søge information til det projekt eller den opgave, de sidder med her og nu Målet er hjælp til selvhjælp her og nu og på sigt

Hvad gør vi mere? 6. Prisen? Ingenting, det er del af AUB’s servivcetilbud 7. Erfaringer hidtil Kontakt til alle SN og alle reageret i f. t. tilbud AUB’s synlighed? For studerende forsvinder vi nok mere som noget specielt For SN og lærerne bliver vi mere synlige som faglige kolleger

Forskersupport Er du forsker på Aalborg Universitet Forskersupport Er du forsker på Aalborg Universitet? Så kan du få: Undervisning, hjælp og vejledning til at bruge bibliotekets mange services.

Hvordan kan biblioteket understøtte din forskning Hvordan kan biblioteket understøtte din forskning? • AUB - en introduktion til forskere på AAU • Databaser •Tidsskrifter • Referencehåndtering

Har din forskning gennemslagskraft Har din forskning gennemslagskraft? • Bibliometri • Citationsværktøjer • Impactfaktor

Er din forskning tilgængelig Er din forskning tilgængelig? • Forskningsregistrering på AAU • Copyright • Fuldtekstarkiv • Open Access Journal

Markedsføring i AAU Personlig kontakt til SN Personlig kontakt til I-lederne AUBs hjemmeside beskrivelser af Studentersupport Forskersupport Mastersupport

De store udfordringer Internt: - at udvide sin rolleliste også til vejleder – kræver stor pædagogisk og studiefaglig forståelse - at forstå sig selv som læreprocesorienteret og kompetenceudviklende Eksternt: - at kunne indgå i en studiefaglig dialogude på studierne med underviseren om, hvad biblioteket kan bidrage med i relation til deres behov

Tak for opmærksomheden Spørgsmål eller kommentarer?