KOSTPROGRAM 2013.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
Balance i energiregnskabet
Kært barn har mange navne -
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Forvandl dit liv på 90 dage
Energiomsætning hos mennesket
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
Vigtige begreber i naturfag
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Linjeuge fedme Hvad skal vi spise i dag?
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
VITAMINER OG MINERALER
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Kostberegning.
Fedt, protein og kulhydrater
1. Undlad eller skrab fedtstof på brødet 2 Så meget fedt bliver det til på en uge 3.
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
-kroppens største organ
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Retten på tallerkenen indeholder 19 g fedt 2820 kJ = 670 kcal, hvis der bruges 1 spsk olie ved tilberedning Retten på tallerkenen indeholder 9 g fedt 2440.
Stegt 3 g fedt Rå 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN MEDALJON AF SVINEFILET Landbrug & Fødevarer.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Morgenmad Hvor kommer protein fra? Skinke 3 g Ost 9 g Rugbrød 1 g Peberfrugt - g Agurk - g Kiwi 0,6 g I alt 30,7 g protein 30 g havregryn, 200 g skummetmælk,
10% fedt 6% fedt 18% fedt FEDTINDHOLD I HAKKET SVINEKØD Landbrug & Fødevarer.
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Stegt 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE Rå 9 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Næringsstoffer Fedt & Protein.
VIDSTE DU, AT… Madpakker – Børn 3-6 år
FEDTINDHOLD I EN SKINKESCHNITZEL
Seks veje til din sundhed
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Fedtstoffer.
Fordøjelse af næringsstoffer
FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Faglig regning Kostberegning.
Præsentationens transcript:

KOSTPROGRAM 2013

KOSTPROGRAMMETS NYE STRUKTUR Vægtkonsulenternes kostprogram er oplæg til en varig livsstilsændring . Starter med en introduktion til kostens indhold og sammensætning = BASALVIDEN Dernæst de enkelte gruppers karakteristika = DEN KORTE OG BRUGBARE VIDEN I HVERDAGEN Dernæst følger en ”kur” – alle som følger programmet indtager bevidst mindre end de forbruger = KAN FÅ ALLE HEN TIL DERES VÆGTTABSMÅL!

NÆRINGSINDHOLD Energigivende: 1 g protein 17 kJ // 4 kcal 1 g kulhydrat 17 kJ // 4 kcal 1 g fedt 38 kJ // 9 kcal 1 g alkohol 29 kJ // 7 kcal DU SKAL FORBRÆNDE 7000 KALORIER FOR AT TABE ET KILO KROPSFEDT! (kropsfedt består ikke kun af fedt, men også af bindevæv, væske etc…. )

PROTEIN Kroppens helt basale byggesten. Ca. 20 aminosyrer og de 9 er essentielle – skal tilføres udefra Kosten består af: Animalske proteiner - dyreriget Vegetabilske proteiner – planteriget Vægtkonsulenternes kostprogram anbefaler at 25% af det daglig energiindtag kommer fra protein

KULHYDRAT Kulhydrater er sukkerstoffer – det er det primære brændstof til hjerne og muskler. Inddeling: Stivelse, kostfibre og andre sukkerarter Kulhydrater inddeles efter størrelse og opbygning – simple og komplekse kulhydrater Vægtkonsulenternes kostprogram anbefaler at 45-50% af det daglige energiindtag kommer fra kulhydrat

GI = GLYKÆMISK INDEKS Et relativt mål for hvorledes en fødevare, der indeholder 50 gram kulhydrat påvirker blodsukkeret 2 timer efter indtagelsen. OBS! - Tilberedning, fødevarens temperatur og måltidets sammensætning har stor betydning for det GI - Jo grovere en fødevarer er, jo større sandsynlighed for et lavere GI

FEDTSTOFFER Fedtstoffer er livsnødvendige....i sunde doser. Vigtigt for dannelsen af mange stoffer, herunder hormoner Vigtigt for optagelsen af flere vigtige vitaminer Vigtigt for dannelse af mange strukturer i kroppen Vigtigt for opbygning og vedligeholdelse af et energi-depot

FEDTSTOFFER FORTSAT Kroppens fedtstoffer inddeles i to kategorier: Mættede – kød, fede mejeriprodukter og kokosolie Umættede: Enkeltumættede – stammer primært fra planter – varieret indtag har positiv effekt på blodets sammensætning af fedtstoffer Flerumættede – essentielle fedtstoffer = skal tilføres kroppen via kost eller tilskud. OMEGA-3 OG OMEGA-6

FEDTSTOFFER FORTSAT Transfedtsyrer er en genial genvej fra producenternes side De får alting til holde længere og se pænere ud (på overfladen) De er de mest usunde fedtstoffer man kan indtage I DK er det forbudt at have et indhold over 2% i en fødevarer. SKAL angives i varedeklarationen….angives: hydrogeneret eller hærdet fedt Vægtkonsulenternes kostprogram anbefaler at 25-30% af det daglige energiindtag kommer fra fedt

VIDSTE DU AT…. Proteiner er et dyrt forbrændings-bekendtskab? Indtager du 100 kalorier protein vil forbrændingen øges med op til 30 kalorier Hvor 100 kalorier kulhydrat kun vil øge forbrændingen med ca. 5-10 kalorier Og 100 kalorier fedt vil øge forbrændingen med ca. 1-2 kalorier

KØD

GRØNT

FRUGT

TILBEHØR

MÆLK

ÆG

MORGENMAD

OST

EKSTRA

FEDT

FRIT

DRIKKE