Midtvejsevaluering af Uddannelsesparathed. Om evalueringen  Del af den samlede evaluering af initiativerne under Ungepakke 2  Midtvejsevaluering – status.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvilken afdeling på Hadsund skole går dit barn i?
Advertisements

PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
V./ Leif Tøfting Kongsgaard, Væksthuset
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Ungepakke.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Værktøjer/tips og tricks - til implementering af ændringer i egen organisation Hvorfor benchmarking/evaluering Er der nogen, der ved, hvorfor vi laver.
Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne/
UUUC Årskonference Claus R. Olsen 19.apr. 12 EUD, fleksuddannelse og vejledning Fra 95 pct. til 100 pct. gennem øget realisme og retning for de unge.
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Hvordan har du det? 2010 | Unge Disposition • Datagrundlag for HHDD2010 – unge • Fysisk helbred/trivsel - Selvvurderet helbred • Psykisk.
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
AT TRÆDE I DE BEDSTE FODSPOR – FRA PRODUKTIONSSKOLE TIL ERHVERVSUDDANNELSE Under programmet ”Bedre overgang til og fastholdelse i erhvervsuddannelserne”
Noemi Katznelson, Vejen mod de 95 pct. – en erfaringsopsamling fra projektet Ungdomsuddannelse til alle DEL I – Omhandler det landspolitiske.
Velfærdsteknologi 3 eksempler på resultater og erfaringer fra Danmark
Borgernes barrierer for brug af IT
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
Uddannelsessystemet Paradokser og muligheder
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Uddannelsesvejledningen i 9. klasse
Hold Fast Konsortiemedlemmer i UU Ringkøbing Fjords område: Deltagere:
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
’Afklaring om valg af erhvervsuddannelse via frivillig brobygning’
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Fortællinger fra kanten
”Vi når målet – men hvordan?”
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
Uddannelsesvejledning i 10.klasse Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UU-vejleder Brian Nybo (10.B, 10.C + drenge i 10.D) Tina Krogsdal (10.A,
UU Odense Om at skabe fastholdelse gennem en organiseret mentorindsats i et større byområde.
Deltagelse og fastholdelse i et skole- og ungdomskulturelt perspektiv på erhvervsuddannelserne Peder Hjort-Madsen, Center for Ungdomsforskning, Aalborg.
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Bedre overgangsvejledning gennem øget aktørinddragelse på Djursland Et projekt med: Viden Djurs – Lead partner UU-Djursland Ørum Skole Auning Skole.
Infoaften 9.kl. Ungepakke 2: uddannelsesparathed
Hvad er uddannelsesparathed, og hvordan kan man vurdere paratheden?
Jobrådgivernes Brancheforening Brugertilfredshed hos ”anden aktør” København 30. november 2011.
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
EVA’s evaluering af 10. klasse Foreningen af 10. klasseskoler i Danmark, Trinity, Fredericia den 2. marts 2012 Kristine Bang Nielsen.
Forældremøde 7. klasse.
UUO – dialogmøde 10. januar 2012 Skole- og dagtilbudschef Esben Krægpøth UUO Dialogmøde den 10. Januar 2012.
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Overskrift Max 1 linje Resultater fra ny evaluering Lars Olsen og Nikolaj Borup Rasmussen Har Sikker Trafik LIVE effekt?
Forældremøde 8. kl. UEA-undervisning
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Vi har en ambitiøs regering ( - siger de ) DK skal både være et videns- og produktionssamfund Samspil mellem håndværk og ideer udvikler ny teknologi og.
Vejledning i 9. klasse. Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar: UU Skive, i samarbejde.
Reflektioner og erfaringer samt aktuel rapport fra DEA Genemførelse på erhvervsuddannelserne.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Indsæt foto: Klik på det lille fotoikon og vælg det ønskede foto i dialogboksen. Skift eksisterende foto: Klik på foto og brug derefter slettetasten til.
Velkommen til forældremøde
Velkommen 9. klasses forældre Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UU-vejleder Janne Matthiassen Tlf:
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Status for et moderne arbejdsskadesystem
Velkommen til 8. klasses forældre Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UU-vejleder Janne Matthiassen Tlf:
Borgermøde i distrikt Engskov Mandag d. 23. marts 2015 kl
Den koordinerede ungeindsats
Iselingeskolen Elevevaluering 25. og 26. oktober årgang 87 elever.
7. klasse.
Status på implementeringen af vejledningsreformen
Dialogredskab - uddannelsesparathed. Hvordan er redskabet blevet til? Samarbejdsprojekt Involvering af de unge Støtte fra region Syd.
Delprøver, eksamensforsøg i fagene matematik og oldtidskundskab, 2012/2013 Borupgaard og Ørestad Gymnasium. Andreas Lange, Oldtidskundskab, Borupgaard.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på 7. klasse.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Samarbejdet mellem efterskoler og UU Tvangsægteskab eller kærlighed… …...eller registreret partnerskab??
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
Nyt fra Undervisningsministeriet
Præsentationens transcript:

Midtvejsevaluering af Uddannelsesparathed

Om evalueringen  Del af den samlede evaluering af initiativerne under Ungepakke 2  Midtvejsevaluering – status på implementeringen  Data fra foråret 2011  Datakilderne: –Surveys med institutionelle aktører og unge –Kvalitative data fra 6 casestudier (6 kommuner) –Registerdata fra Ungedatabasen

I dag: Hovedpunkter fra evalueringen  Uddannelsesparathed i tal  De unges oplevelse  De professionelle aktørers vurdering  Centrale konklusioner og anbefalinger

Uddannelsesparathed i tal  Ca elever fra 9. og 10. klasse søgte en ungdomsuddannelse i 2011  2738 (under 5 %) blev vurderet ikke- uddannelsesparate af deres vejleder  52 % er efterfølgende vurderet uddannelsesparat af den aftagende uddannelsesinstitution

Uddannelsesparathed i tal Andel ikke-uddannelsesparate unge (ud af alle vurderede) for hver UU

Uddannelsesparathed i tal INSTITUTIONSTYPE (aftager) UDDANNELSESTYPE (aftager) VEJLEDERVURDERING: IKKE PARAT AFTAGERVURDERING: PARAT Erhvervsskoler m.v. GYM76755 % (425) EUD16048 % (76) I ALT92754 % (501) Gymnasier og hf-kurserGYM % (874) Private gymnasier og hf-kurserGYM3462 % (21) StudenterkurserGYM60 % (0) VoksenuddannelsescentreGYM8238 % (31) Total (alle institutionstyper) GYM % (1352) EUD16048 % (76) I ALT % (1428) Ikke-uddannelsesparate og uddannelsesparate (aftagers vurdering) fordelt på (aftager)institutionstype

Uddannelsesparathed i tal Andel ikke-uddannelsesparate unge som vurderes uddannelsesparat af modtagerinstitutionen, for hver af de 45 UU'er.

Uddannelsesparathed i tal Figur 3. Andel ikke-uddannelsesparate unge, som vurderes uddannelsesparat af den modtagende ungdoms-uddannelsesinstitution, for hver af de 45 UU’er.

De parate unges oplevelse ”Det var det var egentlig fint nok. Fordi nu er jeg 100% sikker på, at jeg kan klare gymnasiet fordi det var det var jeg ikke 100% sikker på før.”  Processen har virket afklarende  Processen har givet større viden om hvilke krav, der stilles for at komme ind på en ungdomsuddannelse  De unge, der er erklæret parate, oplever, at vurderingen har givet dem mod på det videre uddannelsesforløb.

De ikke-parate unges oplevelse ” Det er stadig det samme, du er ikke egnet/egnet, stemplet. Man bliver sådan en helt anderledes person, når man får at vide at man ikke er egnet. Man bliver indebrændt. Man bliver rigtig rigtig sur, og man kan tænde af på alt lige den første måned, der, hvor man går med det inde i sig selv hele tiden, at man blev ikke egnet. Man føler sig faktisk fortabt på en måde. Fuldstændig fortabt.”  Ikke-paratheds vurderingen opleves som et stempel der fører til øget nederlagsfølelse, skoletræthed m.m.  Vejlederens rolle som myndighedsperson skærpes og udfordrer tillidsforholdet

De unge om selve vurderingen ”Vi finder ud af det sammen om man egentlig er klar” (en ung) ”Der var jo kø udenfor og sådan noget, så det var sådan noget hurtigt noget. 10 minutter (…) Jeg var inde med min veninde, der. Og vi rystede jo helt vildt, fordi der var så mange der græd og sådan noget. Vi tænkte: ’Åh nej, nu bliver vi heller ikke egnet.” (en ung) Og vejlederne ”Vi har oplevet, at de stod i kø og det var ren X-faktor, oprør i Syrien” ( UU vejleder)  UPV bliver let omgærdet af megen dramatik.  Gennemførslen af selve sessionen spænder fra domsafsigelse til usynlig del af proces.  Processen op til vurderingen er afgørende for om UPV’en får karakter af stempel eller lærings- og afklaringsredskab.

De professionelle aktørers vurdering  Et konstruktivt redskab - et godt procesværktøj  Styrket samarbejde på tværs  Skærpet fokus på det fælles mål at gøre de unge klar til en ungdomsuddannelse.  Ikke-parathed kan være et stempel, som får negative konsekvenser  ”Dommer”/myndighedsrollen kan vanskeliggøre en tillidsfuld vejlederrelation. Nogle unge ’skubber vejlederen væk’ undervejs i processen.

“Det er jo alles mavefornemmelse, der afgør det” (UU vejleder)  Grundlæggende uklarhed og uenighed forbundet med begrebet - det gælder: –Fælles forståelse af kriterier for vurderingen –Vægtning af de sociale, personlige og faglige forudsætninger –Betydningen af motivation

”Jeg kan godt undre mig over nogle af de elever, der kommer” (Leder erhvervsuddannelse)  Uenighed om, hvad der skal til, før den unge ikke er parat til erhvervsuddannelse.  17 % af UU-vejlederne og 27 % af lederne på erhvervsuddannelserne, vurderer, at under 75 % af de unge, der erklæres uddannelsesparate, reelt er i stand til at gennemføre uddannelsen.

”Alt det arbejde med at vurdere dem og til hvilken nytte? Der er vi altså blevet lidt til grin” (UU vejleder)  Over halvdelen af vurderingerne omstødes. Det tyder på markant uenighed om kriterierne for at vurdere en ung parat eller ikke-parat.  Det betyder: –Vejledere og lærere miste autoritet –Vejledernes rolle som gatekeeper og modstander i relation til de unge forstærkes.

Vi anbefaler:  Involver og inddrag de unge og deres forældre  Igangsæt processen tidligt  Arbejd målrettet på at afdramatisere processen og den endelige vurdering

Vi anbefaler:  At samtlige aktører omkring UPV arbejder i retning af et øget og koordineret samspil  At man fortsat arbejder på en fælles forståelse af parathedsbegrebet - som et dynamisk arbejdsredskab: –Fælles kriterier og retningsliner –Løbende vurderinger og diskussioner om, hvilke kompetencer der er i fokus, hvor og hvorfor.