Ledelsesrummet Ledelseskraft Ledelsesmagt. Den fælles forståelsesramme Ledelsesrummet: Ledelsesmagt og ledelseskraft.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvem er jeg? Hvor bor jeg? Hvem bestemmer over mig?
Advertisements

Danehofskolens værdigrundlag
Det gode skolelederliv
Værdigrundlaget i Greve
SOCIAL KAPITAL - EN FÆLLES SAG
Introduktion Values Interweave ™. Når virksomhedens sætter fokus på sine værdier, så er ord sjældent nok til at få værdierne forankret.
Hierarki for styringsredskaber
Diversity at Work Tør vi sætte en ny dagsorden?. MELLEMLEDEREN - ELLER DEN NYE GENERATION AF TOPLEDERE ! KVANTITATIVE ANALYSE HAR FOKUS PÅ:
Styrket kundebetjening gennem et kompetent arbejdsfællesskab
Børn, bevægelse og motivation
At lede liv og læring Børne- og ungedirektør Jan Præstholm, Svendborg Kommune.
”Sammenhængende patientforløb i psykiatrien”
22. marts 07 Styring med fokus på effekter og faglighed Frederiksberg Kommune 26. januar 2012.
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
Det autentiske menneske
1.niveau: Lucida Sans Bold niveau: Lucida Sans Reg niveau: Bullet Lucida Sans Bold 14 4.niveau: Bullet Lucida Sans Reg niveau: Bullet.
Ledelse af skoleledelse 11. februar 2010 Klaus Majgaard.
Ledelsesudvikling på Københavns Universitet
1 Ledelse, samarbejde og lærerarbejdstidsaftalen Anders Balle.
Den lille Skoles vision 6. Skolens medarbejdere. 6. Skolens medarbejdere (bestyrelsens formulering) ”Medarbejderne agerer i overensstemmelse med skolens.
- Hvad kan I forvente som forældre?
Alle børn er alles ansvar
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Værktøjer i KVIK og opsamling på forbedringsprojekter Hvordan foregår en KVIK-selvevaluering?
Randers Hvorfor mål - og rammestyring i Randers Kommune (og de fleste andre) ? Virker det?
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
Kodeks for offentlig topledelse
Køb af processer Dialog med kaospiloterne hold september 2004 Lisbet Thyge Frandsen, adm.dir. BDO ScanRevision.
Hvem er jeg? Gunvor Hallas Chefkonsulent Cand.scient.adm., født 1952
Læring i spændingsfeltet mellem det planlagte og det uforudsete Lone Thellesen, adm. direktør i Dacapo Teatret.
Team En gruppe er en samling mennesker, der Har fælles mål
UDVIKLINGSFORLØB FOR LEDERE Kriminalforsorgen Midt- og Nordjylland Modul 1 Ved brug af materialet og yderligere information kontakt: Jens Linder, Chefkonsulent,
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Bestyrelsen som arbejdsgiver Bestyrelseskonference Lørdag d. 16. juni 2012.
Udviklingsprojekt - Drømmeskole Skoleår 2011/2012 og 2012/2013 En fælles rejse.
Biblioteket og kommunalreformen – bibliotekets roller
DLO-konference i OCC d. 27. november 2006 Hvad driver kommunerne til markante strukturændringer? Oplæg ved børne- og kulturdirektør Per B. Christensen,
Det autentiske Team Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende træningsforløb For medarbejder.
Marielund Psykologisk Praksis og Kursussted Min egen recoveryproces Vendepunkter Udløsende.
Ledelse af frivillige Økumenisk efterårsmøde – 5. november 2011.
Ledelse i forskellige retninger
Personaleledelse - hvad er god personale ledelse?
Det autentiske Team Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende træningsforløb For medarbejder i grupper og teams.
Ledelsesrum Oplæg til refleksion
BKFs årsmøde 13. november 2008 Præsentation af BKFs nye ledelsespublikation Ved Børne- og Kulturdirektør Klaus Nørskov.
1 Ledelse af ledere Konference. Anders Balle 2 Anders Balle 3 Organisationernes roller? Hvad kan vore to foreninger gøre for at fremme den gode ledelse.
Lederkonferencen 9. juni 2010
Plantekongres 2007 Psykisk arbejdsmiljø v/cand. psych. Nadia El-Salanti Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA)
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Ledelsesudfordringer i kommunerne – nu og i den nære fremtid Oplæg for FTF`s Tænketank om ledelse, d. 6. juni v/ Per B. Christensen, formand for.
Strategisk kompetenceudvikling - konteksten
Det autentiske menneske Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende træningsforløb.
0 Tillid, samarbejde og effektive statslige arbejdspladser Oplæg den 7. marts 2014 Barbara Bertelsen Vicedirektør.
Drømmeskolen i fremtiden fra et lederperspektiv 10. Juni 2015 Thomas Smidt, skoleleder.
Vision mission værdier handleplaner
Retspsykiatri Middelfart Rehabiliteringsafsnit P5.
Sanne Lorentzen NLS Ledertræf, Island september 2012.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
SAMMEN GØR VI DIG BEDRE 1 SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling.
Indre By / Østerbro LokalMED
Det gode skolelederliv - vilkår for god skoleledelse
KONCERNSERVICE STRATEGI 2020
Fælles ledelsesgrundlag
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Digitalisering i den offentlige sektor
Personalepolitiske værdier for Assens Kommune
Nærværende ledelse, personligt og ledelsesmæssigt.
Vi ønsker god ledelse – og derigennem attraktive arbejdspladser.
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

Den fælles forståelsesramme Ledelsesrummet: Ledelsesmagt og ledelseskraft

Ledelsesrummet Ledelseskraft Ledelsesmagt

Ledelsesrummet Ledelseskraft Ledelsesmagt Handler om: Handler om: At træde i karakter som leder Kommunikative værktøjer Ledelsesmagt Handler om: Mandat Regler, instrukser mv. Styringsværktøjer

Ledelsesrummet Ledelsesmagt Ledelseskraft 2 ud af 3 ledere oplever et klart ledelsesmandat 75 pct. oplever at SFO-lederen indgår i ledelsesteamet Ledelseskraft Motiveres af pædagogiske processer, personaleledelse og visionsarbejde 55 pct. ønsker i højere grad at kunne motivere og begejstre medarbejderne Præcisering af ledelsesmagten omhandler for 40 pct. af alle ledere om: Organisering af samarbejdet mellem skole/SFO Ledelse af pædagogiske processer, herunder præcisering af indskolingsgrundlag Specialpædagogisk indsats, visitation og indberetninger Overordnet personaleledelse samt forhold omkring afskedigelse Ad. Ledelsesmagt: 34 pct. svarer. at de som ledere også har skemalagte timer/vikartimer (det giver dem føling med professionen jf. interviews) Ad Ledelsesmagt: Mens 75 pct. af de øverste skoleledere mener af SFO-ledere indgår på lige fod i ledelsesteamet, er det kun 60 pct. af SFO-lederne selv, der mener dette. Ad Ledelseskraft: Lederne motiveres i mindre grad eller slet ikke af de administrative driftsopgaver (84 %) Lederne motiveres i mindre grad af økonomi og administration (79 %). Ønsker om kompetenceudvikling følger motivation – og i mindre grad de områder som lederne oplever forvaltningen efterspørger (styring og oversættelse f politiske mål)

Kontekst Ledelsesrummet Ledelsesmagt Ledelseskraft Offentlig sektor Fuldtidsledere, administrative ledere Aftalestyringens karakter Autoritative værdier Ledelsesrummet Ledelsesmagt 2 ud af 3 ledere oplever et klart ledelsesmandat 75 pct. oplever at SFO-lederen indgår i ledelsesteamet Ledelseskraft Motiveres af pædagogiske processer, personaleledelse og visionsarbejde 55 pct. ønsker i højere grad at kunne motivere og begejstre medarbejderne Kontekst: Der gode skolelederliv er ikke – umiddelbart – betinget af sammenlagte/ikke sammenlagte eller hvorvidt der er adm.ledere. Ledere i de sammenlagte (primært Randers) oplever at der er blevet langt til Rådhuset og at viden går tabt. Men i Ikast-Brande kan alle skoleledere på tværs af funktioner samles – og de har definerede roller (Gameplan i Ikast-Brande) De adm.ledere (i Frederiksberg Kommune) kunne udnyttes bedre. Enhedsforvaltningen i Greve har ikke forløst potentialet som en servicerende forvaltningsstruktur. Stort behov for præcisering af ledelsesmagt i Greve, stor ”frihedstrang” i Frederiksberg Kommune efter et heftigt styringsfokus. Pointe: Konteksten variere og variationen inden for konteksten er betydelig…

Personlige værdier og dyder Kontekst Offentlig sektor Fuldtidsledere, administrative ledere Aftalestyringens karakter Autoritative værdier Ledelsesrummet Ledelseskraft Motiveres af pædagogiske processer, personaleledelse og visionsarbejde 55 pct. ønsker i højere grad at kunne motivere og begejstre medarbejderne Ledelsesmagt 2 ud af 3 ledere oplever et klart ledelsesmandat 75 pct. oplever at SFO-lederen indgår i ledelsesteamet Personlige værdier og dyder Være anerkendende Være troværdig Være udviklende Udvise tillid Være nærværende

Personlige værdier og dyder Kontekst Offentlig sektor Fuldtidsledere, administrative ledere Aftalestyringens karakter Autoritative værdier Ledelsesrummet Ledelseskraft Motiveres af pædagogiske processer., personaleledelse og visionsarbejde 55 pct. ønsker i højere grad at kunne motivere og begejstre medarbejderne Ledelsesmagt 2 ud af 3 ledere oplever et klart ledelsesmandat 75 pct. oplever at SFO-lederen indgår i ledelsesteamet Output Produktivitet Kvalitet Medarbejdertilfredshed Personlige værdier og dyder Være anerkendende Være troværdig Være udviklende Udvise tillid Være nærværende Fokus og opdraget i projektet har været rettet mod det gode skolelederliv. Vi har ikke spurgt lederne eller ledernes forvaltninger/medarbejdere forældre/børn på skolerne hvad der er værdien/effekten af ledere, der trives bedst. Vi har en til vished grænsende fornemmelse af god trivsel på sigt er nødvendig (men ikke tilstrækkelig) forudsætning for at levere kvalitet i en 360 måling mv. Ledere i undersøgelsen er sig bevidst herom. En ledere siger i undersøgelsen: Kan vi være sikre på, at det vi som skoleledere opfatter som et 'godt skolelederliv' helt automatisk vil være lig med den skolelederrolle, som folkeskolen har brug for her og nu - og hvis det ikke er tilfældet, tænker jeg, at folkeskolens behov må gå før vores som skoleledere.(Jeg ved godt, at det er lidt firkantet stillet op - men alligevel....)”

Det gode skolelederliv: Personlige værdier og dyder ”Overkommer” ledelsesopgaven 86 pct. trives godt eller meget godt Kontekst Offentlig sektor Fuldtidsledere, administrative ledere Aftalestyringens karakter Autoritative værdier Ledelsesrummet Ledelseskraft Motiveres af pædagogiske proces., personaleledelse og visionsarbejde 92 pct. føler sig klædt på til opgaven 55 pct. ønsker i højere grad at kunne motivere og begejstre medarbejderne Ledelsesmagt 2 ud af 3 ledere oplever et klart ledelsesmandat 75 pct. oplever at SFO-lederen indgår i ledelsesteamet Output Produktivitet Kvalitet Medarbejdertilfredshed Personlige værdier og dyder Være anerkendende Være troværdig Være udviklende Udvise tillid Være nærværende

Fra synspunkter Til dokumenterede argumenter I en fortsat skole- og ledelsesudvikling

Ledelsesteamet som udviklingsrum

Jeres oplevelse af at der er en tydelig opgave- og ansvarsfordeling i ledelsesteamet Er der kraft til at forvalte den interne fordeling af ledelsesmagten?

Størst betydning for trivsel: Jeg har indflydelse på hvordan jeg udfører/tilrettelægger de opgaver, jeg har ansvar for: (54%) Jeg har et godt samspil med min nærmeste leder (46%) Jeg har et godt samspil med kompetente medarbejdere: (38%)

At lede relationer, processer og strategier

Nyttiggørelse af input til at fremme det gode lederliv Fremmere Konkrete tiltag – jeres input Samarbejde og ansvarsfordeling i ledelsesteam (tillid, åbenhed, respekt mv.) Tid og rum for (strategiske) ledelsesdrøftelser Årsplaner /årshjul ud fra mål og visioner Fælles fremlæggelse for personalet Fælles udmeldinger Forventningsafstemning Ekstern coach, udfordrende supervision Tegning af ledelsesprofiler, sprogbrug Afklare balancen mellem teamwork og uddelegering Kontorrokader – flytte sammen i ledelsen Engagerede og kompetente medarbejdere Lytte, vejlede, guide medarbejderne Teamledelse og uddelegering så ansvar og opgaver passer til deres kompetencer Faste mødefora, fælles forældremøder (SFO-Skole) Teamsamtaler og coaching

Professions udvikling Professions udøvelse Professions ledelse Fra indgreb til indsigt En stadig søgen efter forbedrende alternativer

Resultater, fortolkninger og forventninger

Kompetencer I oplever, at forvaltningen primært efterspørger: (3 kryds) Forvaltningen efterspørger oversættelser fra det politiske niveau! Et af kommentarerne lyder: det ved jeg ikke – ”Det har forvaltningen aldrig meldt ud…”

Teamets og det fælles skolevæsens dyder Kryds med kommuner + profiler – se kryds nr. 15 a+ b

professionsledelse og ledelsesprofession Mellem professionsledelse og ledelsesprofession

Kraftfeltet mellem det pædagogiske og det politiske domæne

Navigation og handlekraft i kraftfelterne Professions-ideal Forvaltning Retssikkerhed Decentralisering Økonomi-styring Fortolkning og forståelse Forandring og fornyelse

Viljen og evnen til at skabe fælles resultater Jeres oplevelse af at få konkret støtte og sparring fra kommunen/forvaltningen Godt halvdelen oplever konkret støtte og sparring fra forvaltningen. Viljen og evnen til at skabe fælles resultater

Skolevæsnets fornyende lederskab Det pædagogiske domæne Det politiske domæne At bruge forskellighederne som drivkraft til at skabe nye fælles forståelser

Det gode skolelederliv Personlige værdier og dyder Kontekst Ledelsesmagt Ledelsesrummet Ledelseskraft Output Personlige værdier og dyder

Ledelsesteamet som professionelt udviklingsrum Kraftfeltet mellem det pædagogiske og det politiske domæne Resultater, fortolkninger og forventninger At lede relationer, processer og strategier

Til dokumenterede argumenter I en fortsat skole- og ledelsesudvikling Fra synspunkter Til dokumenterede argumenter I en fortsat skole- og ledelsesudvikling Anne.Joeker@mail.dk Mobil +4521436070 Peder@cubion.dk Mobil +4529455125