SPROGFAG – DIDAKTIK OG METODE

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Læsning i danskfaget i Island
Advertisements

Skolen år 2016 * Mark Prensky Digitale indfødte * Digitale indvandrere
AT og faget Engelsk På de følgende dias får du nogle gode tips til, hvordan faget engelsk mest hensigtsmæssigt indgår i AT-eksamen.
Kristendom på stx og hf Christina Egholm og Helle Dreyer Møller.
Hvor står vi nu, og hvor er vi på vej hen? Timbuktufonden
Fra formel til funktionel undervisning
International profil for b-klassen
Sæt lyd og billeder på din sprogundervisning
Grundlæggende IT, niveau G
Prøveformer og evaluering af kompetencer i biologi
Almen studieforberedelse
Folkeskolens Afgangsprøve
Kladde til informationsdias
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Internationalisering UNDERVISNINGSPLAN. Navigation BAGGRUND Folkeskoleloven og Fælles Mål MÅL – og vision RAMMERUNDERVISNINGSPLAN Eleverne - aktive deltagere.
Samfundsvidenskabelig studieretning Team Danmark
Interkulturel kompetence
Danskforløb i 10. klasse Gentofte Ungdomsskole
Sprogpakken Forældresamarbejde.
HISTORIE Den mundtlige prøve
Religion og Oldtidskundskab
Skolen i Verden november 2006 Tove Heidemann CVU Sønderjylland.
Hvad er et produkt i faget teknologi - og hvorfor?
Undervisning Klasseundervisning Elevernes oplæg Fælles læsning
Analyse af praksis.
UNI-spansk - forårssemestret 2011
Kulturforståelse niveau C
Elevaktiverende undervisning
Spansk Hvad skal eleverne lære? Faglige mål Eleverne skal kunne: – forstå et tydeligt talt spansk – tale et klart og nogenlunde flydende spansk,
Studieretningen Engelsk A –Spansk A Med Samfundsfag B Falkos sproglige studieretning.

Almen sTudieforberedelse - AT
Undervisning Klasseundervisning Elev oplæg Fælles læsning Fig. Beskrivelse (analyse) Opgaveløsning Film og efterfølgende diskussion Gruppearbejde Laboratorium.
FOLKESKOLENS AFGANGSPRØVER
  Anne Holmen Center for internationalisering og parallelsproglighed Engelsksproget undervisning Hvor parallelsproglige.
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
Det humanistiske fakultet – didaktiske virkemidler og metoder
Tysk i felten Fokus på udvikling af Interkulturel kompetence.
En kogebog Synopseprøven i dansk.
Kommunikativ sprogfærdighed
Styr på begreberne EUX - REBSLAGERVEJ.
Lærerprofessionen.
Årsplan – en kort en lang
Sproghandlinger, genrer, stilleje
TYSKSTUDIER VED AALBORG UNIVERSITET TYSK TIRSDAG TIRSDAG D. 19. MARTS LASSE BRUNØ.
Matematik A på hhx v/fagkonsulent Marit Hvalsøe Schou.
ASF-bekendtgørelsen ASF har to elementer: sproglig bevidsthed sproglig analysefær- dighed ASF- forløbet er: sammenhængende et samarbejde mellem dansk og.
Sprogfagenes metoder Rungstedgaard den 3. maj 2010 Dorte Fristrup, tlf
Sprog og International Virksomhedskommunikation engelsk, fransk, spansk og tysk Velkommen til brobygning 2010.
SO1.6 (Det kulturelle område, del 2): SPROG OG KOMMUNIKATION
DANSK Intro Dagens program.
 Engelsk er et valgfag – det strækker sig fortrinsvis over sammenlagt 10 dage fordelt over de første to skoleperioder  Det betyder, at du har mulighed.
Engelsk i grundskolen Condidact, mandag d. 7. jan v/ Signe S. Rye,
KNÆK KODEN Selvvalgt problemstilling. Tidsplan TidspunktAktivitet 25. maj (5.-8. lektion) Kursus i synopsis, knæk koden, samt vejledning efter træffetider.
Præsentation af opgaven Tysk fortsætter A stx Konference om ny digital skriftlig prøve med adgang til internettet Fredericia den Mette Hermann.
Teori og metode i AT?. AT – læreplan – faglige mål De faglige mål med almen studieforberedelse er, at eleverne skal kunne: – tilegne sig viden om en sag.
Danish Teenage Entrepreneur Temadag om grundfag - Fremmedsprog/engelsk - Steen Rørvang.
Workshop Fremmedsprog.  Eleverne skal fremstille en bordgrill i det fagspecifikke fag  Eleverne skal på fremmedsproget lave en fremstillingsbeskrivelse.
Forskellen mellem objektiv og subjektiv – en Padlet-opgave
Bachelorprojektvejledning?
Erfaringer med brug af 7-trins-skalaen, DPU 27. august 2007
KNÆK KODEN.
Skriveperiode (synopsis)
KNÆK KODEN.
SSO - Større skriftlig opgave
Hvorfor dansk på GF1?.
Dansk på GF2.
Strategier og værktøjer i sprogundervisningen
Caseseminar Kolding 14. marts 2017
KNÆK KODEN.
Præsentationens transcript:

SPROGFAG – DIDAKTIK OG METODE Lektor Camilla Jürgensen Spansk og historie Odder Gymnasium

Hvad er sprogfag ?

Identitet Spansk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der baserer sig på tilegnelse af kommunikativ kompetence. Fagets centrale arbejdsområde er det spanske sprog, dels som alment kommunikationsmiddel i europæiske og andre internationale sammenhænge, dels som genvej til forståelse af andre sprog og kulturer. Fagets arbejdsområde er sprog, kultur og samfundsforhold i bredeste forstand i de spansktalende lande.

Formål Spansk A bidrager til, at eleverne udvikler deres evne til at kommunikere på spansk. Faget bibringer eleverne indsigt i og forståelse af væsentlige aspekter af de spansksprogede samfund og kulturer og øger deres kommunikative, interkulturelle og æstetiske bevidsthed. Faget udvikler elevernes evne til at anvende fremmedsproget som indgang til at forstå en fremmed verden. Eleverne skal desuden gennem mundtlig og skriftlig sprogfærdighed udvikle deres evne til at kommunikere om personrelaterede og almene emner samt om samfundsrelaterede emner.

De faglige mål Eleverne skal kunne: Forstå hovedindholdet i et tydeligt talt spansk om almene og kendte emner formidlet gennem forskellige medier Tale et klart og nogenlunde flydende spansk, så de kan redegøre for samt deltage i en samtale eller diskussion om almene emner og kendte problemstillinger inden for kultur og samfund Læse ubearbejdede spansksprogede tekster inden for såvel skønlitteratur som sagprosa, herunder medietekster Præsentere og redegøre for en kendt problemstilling på et klart mundtligt og nogenlunde flydende spansk Skrive et enkelt og sammenhængende spansk og skriftligt oversætte en enkel dansk tekst til spansk Analysere og fortolke forskellige teksttyper inden for såvel skønlitteratur som sagprosa samt sætte den enkelte tekst ind i kulturelle, samfundsmæssige og litterære sammenhænge Perspektivere den erhvervede viden om samfunds- og kulturforhold i spansktalende lande til egne samfunds- og kulturforhold Benytte viden om, hvordan man lærer fremmedsprog, i det daglige arbejde Demonstrere viden om fagets identitet og metoder.

Kernestoffet – et centralt alment ordforråd til brug for mundtlig og skriftlig kommunikation – et specifikt ordforråd i tilknytning til de valgte emner – grundlæggende principper for sprogets anvendelse og opbygning, herunder morfologi, syntaks, fonetik og pragmatik – moderne tekster inden for såvel skønlitteratur som sagprosa – historiske, kulturelle og interkulturelle forhold i Spanien og Amerika, der har relevans for de studerede emner – centrale samfundsmæssige og regionale forhold i Spanien og Amerika – aktuelle forhold i Spanien og Amerika. Der skal indgå spansksproget materiale fra såvel trykte som elektroniske medier – fagets centrale hjælpemidler. + supplerende stof

Didaktiske principper Undervisningen i spansk A baseres på det kommunikative princip, og den tilrettelægges så vidt muligt induktivt. Fagets discipliner skal opleves som en helhed, der i overensstemmelse med de faglige mål primært fokuserer på anvendelsesaspektet. Undervisningen skal give eleverne mulighed for at erhverve sig den viden om sprog, der er nødvendig for at udvikle såvel mundtlige som skriftlige kommunikative kompetencer. Lytte-, læse- og samtalestrategier skal give eleverne redskaber til at kunne igangsætte og opretholde kommunikation. Undervisningen skal integrere arbejdet med færdigheder, strategier, sproglig viden og indhold, hvor eleven er medansvarlig sprogindlærer. Eleverne skal trænes i at anvende såvel to- som etsprogede ordbøger og en spansk grammatik. Undervisningen foregår i størst muligt omfang på spansk. Sammenhængende sprogbrug prioriteres højere end sproglig præcision.

Men hvordan ser det ud i virkeligheden?

Tilrettelæggelsen af undervisningen Begynderundervisning/ tema- læsning Materiale (udvidet tekstbegreb) Arbejdsformer (differentiering) Integration af fagets delelementer i forløbet som helhed og i den enkelte time

Mundtlig udtryksfærdighed Forståelse Oplæsning, oversættelse, sproglig afklaring Tekst Film, reklame, artikel, brev, tale, novelle, billede, roman, digt… Bearbejdning Analyse og fortolkning Person- og miljøbeskrivelser Genre Viden Kontekst Litteraturhistorie Historie og samfundsforhold Formidling

Eks. Tema: at være ung i Spanien Læse højt (udtale) Oversætte Glosetræning Sproglige kompetencer Tekstanalyse Metode Perspektivering til andre læste tekster + til unges situation i Danmark Viden om kultur og samfundsforhold

Eksempel på integration af fagets delelementer i en mundtlig opgave Interview med Tamara: Du skal stille spørgsmål om, hvad Tamara laver lige nu (gerundium), har lavet tidligere i dag (perfektum) og hvad hun skal lave i morgen (nærfremtid). * Du skal bruge gambitter til at tage ordet, reagere på svar m.m. * Brug kammeratens svar i dit næste interview (del og stjæl)

Skriftlig udtryksfærdighed Oversættelse Grammatik Fri skriftlig fremstilling Genre-skrivning (lydfiler) Eksempel på skriftlighed, der støtter mundtlighed: Du er Tamara og skriver et læserbrev i avisen om at være ung i Spanien i 2013. Du skal skrive i 1. person præsens samt bruge verbalperifraser

Hvor er sprogfagene på vej hen? Kultur - og medieorienteret Kommunikationsorienteret Læringsbevidsthed og læringsstrategier Områdestudier/sprogmødestudier/kulturfag Kilde: Hanne Leth Andersen.Au. http://www.dun-net.dk/media/10060Hanne_Leth_Andersen_Sprogdidaktik,_DUN_2010.pdf