VI VIL : – Velfærd, konkurrenceevne, sammenhængskraft HVAD ER vores udgangspunkt : –Arbejdsmarkedet –VEU ET FÆLLES ANSVAR : –Hvad kan AMU bidrage til.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Status for de lokale uddannelsesudvalgs rolle efter lovforslag om VEU-centre på Konference for Lokale Uddannelsesudvalg og repræsentanter fra udbydere.
Advertisements

Uddannelsesseminar 25.August 2008 Horesta – 3f DK 1 De lokale uddannelsesudvalgs arbejdsopgaver og kompetencer Bruno Clematide.
Kompetencebalancen FLASKEHALSE EFTERSPØRGSEL UDBUDMARGINALISERING.
Mariagerfjord Kommunes indsats på beskæftigelsesområdet
Praktikcentre – en nyskabelse i erhvervsuddannelsesloven
Kompetencerådets udfordringer 2009 Kompetencerådsmøde den 27. februar 2009 v./ Merete Giehm-Reese.
Fleksuddannelsen – fra vision til ?. Fleksuddannelse ” Til unge, der ikke har forudsætninger for at gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse, skal der.
Hotel- & Restaurantskolen den 15
De erhvervsrettede uddannelsesinstitutioner skal fremover i langt højere grad end i dag bidrage til, at voksne med kort uddannelses-baggrund øger deres.
EU Socialfondsprojektet
Kursus for jobpakkeambassadører
Vurdering af basale færdighed, FVU og IKV i AMU
Undervisningsministeriet Temadag for regionale kompetencecentre 27. juni 2007 Fremtidens proceskonsulentuddannelse.
Hvad er AMU’s placering i uddannelsessystemet? Hvem laver AMU?
Det lokale uddannelsesudvalg - LUU Opgaver for LUU på en skole med transport- uddannelser LUU har en central rolle i styringen af de offentlige uddannelsestilbud.
AMU evaluering Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete Giehm-Reese, Region Midtjylland.
Perspektiver på voksen- og efteruddannelsesområdet
På vej mod en region Nye muligheder Harmonisering. Kvalitet – effektivisering Den fremtidige specialeplanlægning Kompetencebehov i fremtidens hospitalsvæsen,
Arbejds- og Udviklingsgruppe Seminar 2
Kompetenceudvikling og fastholdelse
VEU-Centrenes rolle i løsning på voksen- og efteruddannelsesområde
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
AMU som element i jobpakkerne Annette Ramsøe Kontor for livslang læring 19. August 2009.
KVALITETSSIKRET IKV OG RKV I REGION MIDTJYLLAND IKV konsulentseminar, Silkeborg 20. september 2013Ulla Nistrup1.
360 graders kompetenceløft Netværkslokomotivet og VirksomhedsnetværkCabi 17. september 2014 Anette Barnhøj Uddannelseschef Mobil
11. december 2014 Workshop D Motivation og barrierer for virksomhedernes brug af VEU - bidrag til analysegrundlaget for Trepartsudvalgets arbejde udarbejdet.
Individuel kompetencevurdering - hvad er det, og hvordan kan de ledige få glæde af det? Seminar den 24. november 2014 Ole Stenholt, Stenholt træning.
Regeringens globaliseringsudspil
Landsorganisationen i Danmark LO-fagbevægelsens synspunkt på en styrket indsats i forhold til efter- og videreuddannelse af voksne Oplæg på opstartskonference.
Head of Education - PostNord
Nye mål – Regeringsgrundlag 2005 Danmark skal have en globaliseringsstrategi, der styrker konkurrenceevne og sammenhængskraft: Danmark som førende vidensamfund.
Oplæg fra EPOS på Augustseminar 2014 Nyborg 15. august
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
3. december 2009 DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Erfaringsopsamling: Virksomhederne og voksenvejledningsnetværkene NCK konference.
Hvordan påvirker VEU rådets arbejde et AMU og VEU under forandring? BAI konference 18/
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling Kompetenceudvikling af administrative medarbejdere.
Michael Kaas-Andersen Muligheder med mere… Selandia CEU – Bredahlsgade 1 – 4200 Slagelse, telefon ,
Oplæg til LO Torsdag den 30. august 2007 Bedre vejledning og rådgivning.
Velkommen til konference: Samspillet om anerkendelse af realkompetencer Den 5. november 2012.
Oplæg om danskuddannelse
Øget behov for kompetenceudvikling - og hvordan kan AMU spille ind.
Undervisning af flygtninge i danskuddannelserne 19 – 20 april 2016 Munkebjerg Kvalitetskrav til den beskæftigelsesrettede danskundervisning på sprogcenter.
Fagligt Fælles Forbund Uddannelseskonference for Grønne Uddannelser 7 december 2009.
Store enheder Uddannelsesafdelinger HR afdelinger Projekt og udviklingsafdelinger.
VEU centrenes rolle med nye reformer John Vinsbøl Udviklings- og VEU chef.
- Set fra en vinkel med uddannelsesmæssigt fokus ”Intention og rammer i Infrastrukturrapporten – og deres betydning for uddannelsesområdet” - Set fra en.
Bilag 1. Forandringsteori TUP-projekt Én fælles VEU-center tilgang til IKV i AMU 1. Problembeskrivelse VEU-center Nords udbydere mangler en tværgående.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Erhvervs- og uddannelsesvejledning i et regionalt perspektiv, 12. november 2014 ”Beskæftigelsesreformen” v/Fg.
Beskæftigelsesreformen - uddannelse til arbejdsløse v/Uddannelsespolitisk konsulent Claus Eskesen.
Udviklingen på arbejdsmarkedet – med særlig fokus på de unge v/ Palle Christiansen, regionsdirektør BR Midtjylland.
TUP Den tværgående udviklingspulje til udvikling af arbejdsmarkedsuddannelserne.
LUU konference d. 20. oktober 2009 Oplæg v. Gitte Vind, formand for EPOS Samarbejdet mellem EPOS og de lokale uddannelsesudvalg.
Projekt fra ufaglært til faglært. Work-shop Et samarbejde mellem Jobcenter Glostrup, Jobcenter Albertslund, CPH West og 3F, FOA og HK København.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Realkompetencevurdering Netværksmøde for teamledere 30.april 2014.
Vejlederkonference Randers Tirsdag den Voksenvejledning.
Integrations- og oplæringsstillinger Etablering af integrations- og oplæringsstillinger i Haderslev Kommune.
Aktiviteter OutputResultater kt. sigt Effekt ml. sig t Virkning lg. sigt Lokalt samarbejde med private og offentlige arbejdspladser om IKV Ledige, a-kasser.
Kompetenceudvikling og uddannelsesplanlægning
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats
Ufaglært til Faglært.
BAI konference 2016 Velkommen Konferencens temaer Hyggesnak
Fra ufaglært til faglært
Forebyggelse af rekrutteringsudfordringer
3 partsaftaler Forebyggelse af rekrutteringsudfordringer
Erfaringer med test og prøver på BAI´s område
OK 2018 – i mål i overtiden Hvorfor var det så svært
Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger
– hvordan får vi de ansatte med?
Det kompetente Nordjylland
Præsentationens transcript:

VI VIL : – Velfærd, konkurrenceevne, sammenhængskraft HVAD ER vores udgangspunkt : –Arbejdsmarkedet –VEU ET FÆLLES ANSVAR : –Hvad kan AMU bidrage til

Danmark ligger i front i deltagelse i VEU Andel af årige, der har deltaget i uddannelsesaktiviteter inden for de seneste 4 uger Pct.

60 % af beskæftigede og ledige deltager årligt i VEU Brug af VEU

MEN ……… Mest udsatte deltager mindst –ufaglærte –visse grupper af faglærte –læsesvage –manglende prioritering af virksomhederne –manglende motivation Problemer med at læse, skrive og/eller regne. – med markant utilstrækkelige basale færdigheder –op imod ¼ af arbejdsstyrken i varierende grad –primært koncentreret i gruppen af ufaglærte og faglærte. Virksomheder og arbejdspladser foretager ikke systematisk afdækning af medarbejdernes behov for kompetenceudvikling. –ufaglærte får i mindst omfang vurderet deres uddannelsesbehov. –virksomheder med få ansatte – en særlig udfordring

Efterspørgsel – og udbud af kompetencer KOMPETENCE - BALANCEN MARGINA- LISERING UDBUDUDBUD EFTERSPØRGSELEFTERSPØRGSEL FLASKE- HALSE

Vi har et fælles ansvar Den enkelte Arbejdspladserne Arbejdsmarkedets parter Staten

Alle behov er legitime – MEN –AMU skal ikke imødekomme alle behov - Og det er vigtigt at holde fast heri

Afgrænser og beskriver de jobområder, som UVM har godkendt, at efteruddannelsesudvalgene udvikler AMU til. Ramme om skolernes udbud og sammensætning af konkrete kurser målrettet behov og efterspørgsel Ramme om lærernes forståelse af den enkelte AMU- uddannelse. Hvad bruges en FKB til?

Den mindste enhed der kan udbydes som et kursus. Består af: Handlingsorienteret målformulering Vejledende max. varighed Bestemmelser om bedømmelse Spørgsmål til Viskvalitet Arbejdsmarkedsuddannelse

Heltid Deltid Split Dag, aften, nat, weekend Fjernundervisning (= mere end 50 %) Åbent værksted Virksomhedsforlagt - og en blanding ! Afholdelsesformer

AMU er erhvervsrettet uddannelse målrettet ikke-faglærte og faglærte AMU er et uddannelsessystem – ikke virksomhedsstøtte Alle skal stilles lige Skolen har ansvaret for uddannelsernes tilrettelæggelse og gennemførelse Markedsføring skal ske i forhold til det godkendte mål for den enkelte AMU-uddannelse/enkeltfag i FKB og i forhold til AMU- målgruppen Markedsføringen må ikke sigte mod anvendelse i en ikke- arbejdsmarkedsmæssig sammenhæng Grundforudsætninger for reglerne vedr. udbud af og tilskud til AMU

Det godkendte uddannelsesmål skal nås ! En virksomhed kan ikke plukke i målet eller tilføje nye elementer til målet Virksomheden kan ikke stille krav om en anden varighed end den godkendte max. varighed Virksomheden kan ikke bestemme underviser, materialer, metoder mv. Cases fra virksomheden kan bruges som eksempler Læreren kan ikke være ansat på virksomheden Skolen må invitere en gæstelærer fra virksomheden (ikke mod betaling) Virksomheden kan ikke opkræve betaling for lokaleleje ved virksomhedsforlagt undervisning AMU er et uddannelsessystem - ikke virksomhedsstøtte

AMU og IDV skal markedsføres, gennemføres og afregnes hver for sig AMU afsluttes med AMU-bevis. Der gives ikke AMU-bevis for IDV. Deltagelse i AMU må ikke forudsætte deltagelse i IDV. AMU og IDV må gerne tidsmæssigt ligge i forlængelse af hinanden, men skal være afgrænset fra hinanden. Uddannelsesplanlægning er altid IDV. AMU - IDV

Fælles kompetencebeskrivelsers dækningsområde og anvendelsesmuligheder Jobområder i Danmark Kompetencebeskriv. Mange jobområder på det danske arbejdsmarked Jobområder som varetages af ufaglærte og faglærte Ex. Indenfor SOSU: Ældrepleje Administration Køkken

Administration 2 Plejepersonale 3 Ledelse 4 Område for ansatte med videregående uddannelse Jobområder på arbejdsplads niveau

Medarbejderkompetencer Vurdering af en medarbejders kompetencer og behov for kompetenceudvikling i forhold til en konkret jobfunktion (jobområde, arbejdsmarkedsrelevante kompetencer, konkrete uddannelsesmål) –Kompetence kan være opnået via uddannelse, joberfaring eller andet –Behovet for kompetenceudvikling kan ske gennem formel uddannelse (evt. med individuel afkortning) på en udd.institution eller på virksomheden og/eller gennem intern oplæring, sidemandsoplæring eller jobrotation Tilrettelæggelse af kompetenceudvikling: 1 Eksisterende kompetencer 2 Uddannelse på skole 3 Uddannelse på virksomhed 4 Intern oplæring, Sidemandsoplæring eller jobrotation

Børnehaven Myreturen Udfordringen –Servicelovens krav til pædagogiske lærerplaner for alle dagtilbud –Forældrebestyrelsen ønsker, en indsats indenfor temaet ”sprog” –Lille uddannelsesbudget – kun pædagogerne kommer afsted –Behov for at alle er klædt på til den fælles opgave Løsning –Pædagogmedhjælpere på AMUs: ”Pædagogiske lærerplaner i dagtilbud” (2 dage) ”Leg med sprog” (5 dage), som tilrettelægges i ’split’ over 1½ måned Ingen deltagerbetaling og VEU-godtgørelse Resultat –Hele personalegruppen opkvalificeres og alle har fået et fokus på indsatsen –Arbejdet har kunne hænge samme trods fravær af medarbejdere –Kursusbudgettet slår til

Plejehjemmet Solgården Udfordringen –Svært at rekruttere kvalificeret arbejdskraft –Svært at få fat i uddannede sosu-hjælpere og svært at finde tid til at opkvalificere nyrekrutterede, ansat ’fra gaden’ Løsning Alle nye uden grundudd. kommer på AMUs : –”Praktisk hjælp til ældre” (15 dage) og –”Arbejdsmiljø i sosu-arbejdet – etik og adfærd” (3 dage) Ingen deltagerbetaling og VEU-godtgørelse Resultat –Kvaliteten i arbejdet styrkes –Kurserne giver nogle af deltagerne motivation til på sigt, at tage en grunduddannelse –Ønsket om kurser breder sig til andre personalegrupper : Uddannede sosu-hjælpere og sosu-assistenter bliver obs på de mange efteruddannelsestilbud i AMU Også personalet i plejehjemmets køkken og på kontoret opdager, at AMU har uddannelsestilbud til dem

Sygehuset Udfordringen –Et højt arbejdstempo og stadige omstillinger slider på personalet på medicinsk afdeling –Problemer med kvalitet og arbejdsmiljø –Assistentgruppen har i lang tid ikke været på efteruddannelse –Sygeplejerskerne presser på med at få noget efteruddannelse –Kursusbudgettet er lille Løsning –I samarbejde med sosu-skolen tilrettlægges et samlet forløb for assistent-gruppen og sygeplejerskerne –De deltager sammen i AMUs : ”Medarbejderen som deltager i forandringsprocesser” (2 dage) ”Medarbejdernes personlige ressourcer i jobbet (4 dage) Deltagerbetalingen er 150 kr. pr. dag og der er VEU-godtgørelse til assistentgruppen –Endvidere deltager sosu-assistenterne i en faglig opkvalificering via AMUs : ”Pleje af patient med akut medicinsk sygdom” (20 dage) Kurset tilrettelægges i fire kursusperioder af fem dage Ingen deltagerbetaling og VEU-godtgørelse Resultat –Samarbejdet på tværs af personalegrupper styrkes –Tæt sammenhæng mellem uddannelses og arbejde – også så vagtplanen kan fungere –De gode vilkår på AMU, har lettet kursusbudgettet, så sygeplejerskerne også får den tidligere efterspurgte efteruddannelse udover deres deltagelse i AMU

Behovs-afklaring og efterspørgselsstyring Hvem afklarer/definerer behovet –Arbejdspladsen –Uddannelsesinstitutionen –Ansvarlige for udvikling af uddannelsesmål Fra ’undervisnings-leverandør’ til ’sparrings-partner om kompetenceudvikling’ Dialog, dialog, dialog

Nye muligheder i AMU Pulje på 1 mia. kr. til finansiering af øget AMU-aktivitet + kompetencefonde Justering af takstniveauet på AMU – 80 mio. mere om året til takster i 2008 – 2010 Regulering af deltagerbetalingen til normpris på 550 og 800 kr./uge Skolen får mulighed for at aftale tillæg til normprisen med virksomheden ved særlige ønsker til tilrettelæggelses- og afholdelsesformer Virksomheder, der selv ønsker det, skal kunne betale tillægspris for uopfyldte hold Betaling for afmelding.