Borger- og lægeperspektiver v. Marie Brandhøj Wiuff, sociolog, projektleder.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skabelse af dialogiske rum ”
Advertisements

At forholde sig professionelt Anne Skov
Det tværsektorielle samarbejde
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Livsvilkår for børn på asylcentre
Projektleder: Klavs Serup Rasmussen Oplæg ved Kirsten Elise Hove
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
15-års-opfølgning af 'Sundhedsprojekt Ebeltoft'
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Resultater vedrørende risikofaktorer for hjertekarsygdom og dødelighed
Erfaringer fra brugerpanelet i Onkologisk Klinik
Perspektiv på den faglige indsats blandt borgere med Diabetes Type 2 - et bidrag til udvikling af kronikerprogram for diabetes.
Hvad er en god tapning?. ● Mødet med tappepersonalet Have tid, signalere overskud, hjælpe, læse noterne ● Tappelokalerne ● ”Forplejningen”
Hvordan kan resultaterne bruges i en kommunal sundhedspolitik
1. Individuel start 3.1 Det bør være muligt at starte på kursus, når man har behov, uden at skulle vente til næste opstart.
Udvikling og implementering af en kommunal model for
Kick off-seminar Billedkommunikationsprojektet
TERM modellen Introduktion til øvelse
Græsrødderne Julie Westh Lauritsen Sosu-assistent
Kan helbredstjek forebygge livsstilssygdomme, og hvad koster det?
”Du skulle jo gerne ville være derhjemme” Ansvarlighed som nøglen til patientinddragelse Mari Holen Post.doc. ved Center for sundhedsfremmeforskning, RUC.
Sygeplejerskeuddannelsen
Vejledningsforløb med læringskontrakt
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
1 Ambulant genoptræning i Region Midtjylland: 2007 Sundhedskoordinationsudvalgsmøde 18. maj 2009 v/ senior projektleder Susanne Reindahl Rasmussen, Ph.d.,
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
John MarquardtSamarbejde og motivation Projekt: Sæt viden i bevægelse Samarbejde og motivation John Marquardt Klinisk psykolog Den 23. maj 2011 Regionsgården.
Implementering af forløbsprogrammerne - succeser og udfordringer
Forløbsprogrammer – et værktøj i kronikerbehandlingen
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
Mette Faber, Strategi- og Planchef, overlæge, marts 2010
Omgangstone og kollegialitet
1 National konference d. 21. november Workshop III Systematisk rekruttering til telefonrådgivning – et eksempel.
En styrket indsats for kronisk sygdom, d. 28. september 2011 Et løft i behandlingen - et kig på succeser og udfordringer.
Vis mig værdien v. arbejdsmarkedschef i Viborg Kommune Jette Lorenzen
To konkurrerende diskurser i interventioner ift. Arbejdsmiljø/stress
Workshop om organisatoriske udfordringer & strukturelle løsninger v/ projektleder Helle Stuart.
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
af den ældre medicinske patient
Forvaltningsnavn Dagens oplæg -Projektet og boligområdet -Tilgangen i Sund Zone -Hvordan arbejder vi i praksis -Hvad får vi ud af det.
Lægedage Sammenhængende patientforløb – hvad skal der til? Oplevelser fra en kommunal hverdag og en hjemmesygeplejerskes beretninger Kommunalt perspektiv.
Patientens svære kamp – patientinvolvering i praksis - TAK
KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen 26. Maj 2009 Behandlingsretten set fra en kommunal synsvinkel v. direktør Jens Elmelund.
Hvad kan borgerne på sundhed.dk?
Uddannelse for udviklingshæmmede
Velkommen til Lægedage
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
Skærpelse af aftalen om arbejdsdelingen på forebyggelsesområdet Mere fokus på børne- og svangre området Aftaler om fællesinformation og rådgivning Fokusområder.
Værdier i forebyggelsesarbejdet
Den koordinerede ungeindsats
Er foreningerne for alle – eller bare for de fleste?
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Københavns Kommune Evaluering og Next practice 23. maj 2013.
Hvordan man bekæmper mobning
Projekt PaRIS Projektgruppemøde d.14.januar 2009 Præsentation af: definition af innovation de foreløbige data fra de kvalitative data Projektleder Mette.
Patienters oplevelse af livet efter indlæggelse på intensiv afdeling Forskningsprojekt ved Forskningsenheden for Klinisk Sygepleje Intensivsygeplejersker.
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
SÅRBARHED OG HANDLEKRAFT. Borgere og praktiserende lægers opfattelser af sociale forskelle i sygdom og sundhed” Temamøde om social ulighed Middelfart d.
Projekt Tidlig opsporing og forebyggelse Sundhedsudvalgsmøde Oktober
Den gode børnesamtale -handler om mere end barnets ret til at blive hørt Det handler om hvordan barnet bliver hørt.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
Lotte Hvas Praktiserende læge, dr.med. Næstformand i Det Etiske Råd
Temamøde om social ulighed i sundhed
Orienteringsmøde om kronisk sygdom den 5. oktober 2007 i Kolding.
Formelle krav til Rehab-Team…
Præsentationens transcript:

Borger- og lægeperspektiver v. Marie Brandhøj Wiuff, sociolog, projektleder

2  Udført i regi af Sundhedsprojekt Ebeltoft  I samarbejde med Torsten Lauritzen og Janus Laust Thomsen, Afdeling for Almen Praksis (Aarhus Universitet)  Finansieret af Danske Regioner og DSI

Formål Vurdere behovet for social differentiering i tilbud om helbredsundersøgelser og -samtaler Borgeres oplevelse og håndtering af sygdom og sundhed med særligt fokus på sociale forskelle Prak. lægers italesættelse af sociale forskelle i sygdom og sundhed Datagrundlag: Individuelle interview med 12 deltagere i Sundhedsprojekt Ebeltoft 2 fokusgruppeinterview med 7 prak. læger fra Sundhedsprojekt Ebeltoft (af i alt 11 læger)

De praktiserende læger  Anerkender eksistensen af social ulighed i sundhed  Der er altid undtagelser  Ikke meningsfuld af tænke i sociale grupperinger i det daglige kliniske arbejde – foretrækker individualiseringsstrategi  Ønsker ikke at dømme – behandle alle lige 4

Men ….  Ubevidst ‘scanning’ af sociale makører  Socialt dårligt stillede patienter: – Fylder meget (komplekse problemstillinger) – Er en udfordring (kommunikation og klinisk interaktion)  Kommer ubevidst til at behandle de velstillede bedre 5

”Det er nemmest med dem, der er som én selv…” ”Jeg føler mig mere tilpas med dem, som er højere på den sociale rangstige på den måde, at jeg kan selv slappe af, jeg kan selv tale mit eget sprog, og jeg kan selv føle mig hørt på én eller anden måde. Det er en eller anden samhørighed, som gør, at det er meget nemmere, foruden det, at der er flere ressourcer. […] Min afmagtsfornemmelse – som er vores største fjende i det daglige – den kommer ikke ud så meget i fuldt flor, som den gør [med den mindre velstillede, red.]”. (Prak. læge) 6

Borgere  Sårbarhedsfaktorer hos alle borgere – ophobning hos dem med mindre gode levekår  Social ulighed ikke en nærliggende forklaring på sygdom og sundhed i eget og andres liv – men erkender at det eksisterer 7

Helbredsundersøgelser og -samtaler  Kan være en udfordring at forstå tallene  Godt at få uddybet tallene til en helbredssamtale (som ved 1. helbredsundersøgelse)  Helbredssamtale har manglet som opfølgning på efterfølgende helbredsundersøgelser – Borgere med mindre gode levekår forventer, at lægen kontakter dem, hvis noget er galt 8

Livsstilsændringer  Borgere med mindre gode levekår har været de mest ihærdige  Kritiske tal fra en helbredsundersøgelse ikke altid tilstrækkelig til at initiere en livsstilsændring  Betydningsfuldt at kunne se resultater af en eventuel livsstilsændring ved efterfølgende helbredsundersøgelser 9

Behov for social differentiering?  Mere proaktiv tilgang til borgere med mindre gode levekår  For at ‘den blinde vinkel’ ikke forstærker ulighed i sundhed: – OBS på udfordringer i kommunikation og relationsarbejde ved dem, der ikke er som én selv – Indledningsvis sortering af patienter – kombineret med individualiseringsstrategi 10