Workshop EUD – Oplagt fødekæde til Erhvervsakademiuddannelserne

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Set i forældreperspektiv
Advertisements

Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Fastholdelsesstrategier på EUC Syd Udfordringen  95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.  Det er nødvendigt at vi alle i fællesskab.
Din uddannelsesplan består af 6 dele: Personlige oplysninger Karakterer Grundlag Uddannelsesønsker Parathedsvurdering Underskrifter Du kan få adgang.
Intern kommunikation – hvordan arbejder vi mere bevidst med den?
Udviklingsenheden Morten Piil Hansen. EUD som attraktiv karrierevej - er det muligt? ”Den femte vej” Vejle 14. september 2010.
Uddannelsesvalg i 8. klasse. Dagsorden  Formål:  Formålet for de næste to lektioner er, at vi kigger på, om det, I tror om jeres klassekammerater, påvirker.
Borgernes barrierer for brug af IT
Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen - Vejen til nye initiativer i din kreds, og ikke mindst: Til succes!
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
At lede liv og læring Børne- og ungedirektør Jan Præstholm, Svendborg Kommune.
Talentvejen, hvad? Før start på ungdomsuddannelsen – prioritere brobygning og introforløb endnu højere. Styrket samarbejde med UU og folkeskole. Undervejs.
Vi gennemførte en række interview ifm
En erhvervsuddannelse er også en karrierevej
INFORMATIONSFORMIDLING KRÆVER EN PLAN SKANKOMP VIBORG LOUNGE TIRSDAG DEN 5. OKTOBER 2010.
UDVIKLINGSTRÆ PÅ EN UDDANNELSESINSTITUTION
JobPAS – En gennemgang PAS-koncepter og Basiskurser v. Steen Hilling, psykolog
Ungdom det bedste guld - hvordan får vi guldet frem?
+ FORBRUGERNE OG LANDBRUGET: HVAD GIK GALT? Henrik Byager Kommunikationsrådgiver Planteavlerdagen 1.
UU Center Kolding Mentorprojekt i UU Kolding •Ide og finansiering •Ungepakke II •Samarbejdspartnere Taxameter - institutionsuafhængig.
Ledelse af frivillige i det kirkelige arbejde v. Dorte Kappelgaard Roskilde d. 5. september 2011.
Fire aspekter Ledelsen (strategisk branding)
Talentinternat modul 3..
Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen - Vejen til nye initiativer i din kreds, og ikke mindst: Til succes!
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
Tillykke, du er et talent!
Boligsocial årskonference 2012 Bag om nyhederne, 1. oktober 2012 Troels Mylenberg Ansv. chefred. Fyns Amts Avis.
Fra grundskole til ungdomsuddannelse Seminar for UU-medarbejdere og medarbejdere på de tekniske skoler. Sorø den 27. marts 2006 og Middelfart den 3. april.
Overvejelser om institutionsstrukturen i Region Midtjylland Styrelseschef Lars Mortensen Institutionsstyrelsen, Undervisningsministeriet.
Velkommen til Kontaktforældremøde 01 NOV Dagsorden Velkomst (RC) Kontaktforældrearbejdet (SHC) Skole-/SFO-hjem samarbejdet, samt fælles forældremøder.
Lene Skovgaard Uddannelses Ungdomsvejleder
Orientering fra bestyrelsesmøde 3. november 2006 Medarbejdermøde.
Biblioteket som læringssted: Nye bibliotekarroller – nye biblioteksydelser Handelshøjskolens Bibliotek Århus Odense 15. maj 2002 Fra et bibliotek i bevægelse.
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
Talent i ledelsesperspektiv Oplæg under temaet: ”Bedre resultater på elevniveau” – med fokus på ledelsesrolle, -motiv og kompetence v/ John Vinsbøl Udviklings-
Formulering af strategi ud fra analyse og ”Scenarier”
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
Kodeks for offentlig topledelse
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Fremtidssikring af beboerdemokratiet – hvor er de unge henne?
Den gode historie Sådan finder vi på 24timer dagens historier ”Dét er en god historie!” Emma Gad for kommunikationsfolk.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Valg af introduktionskursus. 8. Klasse efterår/vinter.
Opsummering af strategiske mål fra analysearbejdet Noter alle de strategiske mål, du/I er nået frem til i analysearbejdet Prioriter, sorter, saml og tilføj.
DANSK SUPERMARKEDHR-AFDELINGEN Unge på tværs Børnerådet og DE Konference 25. november 2010 Annette Vittrup HR-partner, Dansk Supermarked 1.
Læringskultur og elevinddragelse
Kompetenceudvikling af mellemledere Erfaringer fra Erhvervsskolen på Selandia.
Reflektioner og erfaringer samt aktuel rapport fra DEA Genemførelse på erhvervsuddannelserne.
- et bedre sted at lære ”EUD-banditten… …..en kommende studerende”
Kommunikationsstrategi – det gode samarbejde Skjoldhøjområdet.
Folkeskolereform august 2014 Velkommen til oplæg om implementeringen af folkeskolereformen på Haldum-Hinnerup Skolen.
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Studievalg.dk DEN FEMTE VEJ Hvad gør Studievalg ift. EUD-vejen? Med forbehold for regionale forskelle! Konference 14. september 2010.
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
Visioner for arbejdet i skolebestyrelsen på Rolloskolen.
Anbefalinger fra Vækstforum Hovedstadens task force om erhvervsuddannelser Vækstforum Hovedstadens møde den 21. juni 2012 v/ Klaus Nørskov,
Uddannelse – dit barns fremtid
Allindelille skoles værdigrundlag og profil Udarbejdet i marts 2009.
Vejledning i 9. klasse Kollektiv vejledning i klassen
Vision mission værdier handleplaner
Den 3. februar 2011, Viborg ved /Annette Ernst Lauridsen, direktør AARHUS TECH og formand for National Dialogforum for Uddannelses- og Erhvervsvejledning.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Forældremøde i 9. klasse
At gøre karriere.
Velkommen til brobygningsdage med Hands & Brains aktiviteter
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Ambition: Flere skal vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse.
Mulighederne i ungdomsuddannelserne - PowerPoint
Præsentationens transcript:

Workshop EUD – Oplagt fødekæde til Erhvervsakademiuddannelserne Vejle den 14. september 2010 Direktør Annette Ernst Lauridsen,

Disposition Ledelsesstrategier for flere elever i videregående uddannelser Hvordan udfordre og motivere til at gå videre i uddannelse? Hvordan synliggøre karrieremuligheder? Hvordan muliggøre overbygning og tilvalg? Hvordan ændre på image og forudfattede meninger om EUD? Oplagt fødekæde til KVU

Ledelsesstrategier Erhvervsskolerne står med et godt råstof, som ikke udvikles og bruges tilstrækkeligt i forhold til potentialerne: 25% af eleverne på EUD har en gymnasial uddannelse De bogligt stærke elever mangler udfordringer De bogligt stærke elever mangler rollemodeller De bogligt stærke elever mangler ideer til videreuddannelse De bogligt stærke elever er eftertragtede i virksomhederne Studievalgcentrene skal på banen ( har adgang til EUD/svendeprøvehold) EUD bør tage sin andel af målsætningen om at 50% skal tage en videregående uddannelse EUD vil ændre status og image ved i offentligheden at blive mere synlig som karrierevej til videregående uddannelse

Ledelsesstrategier Tidligere – i forbindelse med fastholdelse og 95% målsætningen har erhvervsskolerne især haft fokus på ”at få de sidste med”: de bogligt svage unge med anden etnisk baggrund unge med svag voksenkontakt unge med ondt i livet dem der skal have ekstraundervisning i læse/skrive og matematikundervisning osv Det skal vi stadig have fokus på – men vi skal også have fokus på den bogligt stærke elev.

Ledelsesstrategier Sprog skaber virkelighed Man kan tale uddannelser op og tale uddannelser ned Ved at sætte fokus på – at få de sidste med – som er en prisværdig målsætning - skyder vi os selv i foden! Ved at sætte fokus på høj faglighed og videreuddannelses muligheder - løfter vi alle Alle vil gerne være del af en succes! Ved bevidst at sætte et andet fokus I kommunikationen, I informationsmaterialer, Ved vejledningsarrangementer, I undervisernes - og forældrenes hoveder Ændres holdning, stolthed, engagement og forventningerne hos såvel elever som andre interessenter.

Ledelsesstrategier Den øverste ledelse skal prioritere, at få flere EUD-elever i videregående uddannelse ved: At formulere det i strategien – nyt fokus i forhold til 95% målsætningen og i forhold til 50% målsætningen At kommunikere den nye strategi internt og eksternt At informere og gå i dialog med erhvervslivet, vejledningssystemet, organisationerne om høj faglighed og kvalitet i uddannelserne. At invitere til samarbejde og vise åbenhed og gennemsigtighed i vores arbejde med uddannelserne At bane vejen for at lave nye tiltag – både i forhold til lovgivning, formelle rammer og organisatorisk indplacering

Hvordan udfordre og motivere… Der skal være en udtalt forventning til, at EUD elever kan og vil læse videre Der skal være en udtalt forventning fra erhvervslivet og mestrene, at de ønsker elever, der har ambitioner og ønsker at læse videre Der skal være rollemodeller Der skal være gode historier, der smitter Det skal være tilladt og en tradition at fejre de gode elever Det skal være tilladt at gøre en forskel Det skal vendes til et + at vi i dag har 25% med en studentereksamen Janteloven skal ikke forhindre talentudvikling også i EUD

Synliggøre karriereveje… Der skal være synlige og attraktive karriereveje Vi har organiseret uddannelserne i branche rettede Centre, der bor på samme adresse og arbejder i det samme faglige miljø. Fx: Center for kultur og visuel kommunikation: EUD - Mediegrafiker, Web-integrator, Teater- og udstillingstekniker KVU - Multimediedesigner Center for IT - Teknik og Innovation EUD – Elektronik- og svagstrøm, Datatekniker, IT-supporter KVU – It og elektronikteknolog, Automationsteknolog Center for Autoteknologi EUD - Mekaniker KVU - Autoteknolog Det er ikke normalt – og går imod strømmen hvor der er en tendens til at samle i afdelinger afhængig af niveau i uddannelsen. Vi synliggør veje ved at eleverne kan spejle sig og lade sig inspirere til at gå videre. Projekter på tværs giver også nye muligheder – fx ballet mecaniq.

Synliggøre karriereveje I princippet tager vi det bedste fra mesterlæreren, og indarbejder i undervisningsmiljøet: Elever på grundforløb kan spejle sig i hovedforløbselever Hovedforløbselever kan spejle sig i KVU studerende Projektforløb på tværs af uddannelser og niveauer giver respekt for hinandens arbejde Projektforløb på tværs giver læring i samarbejde og kommunikation Rollemodeller – er dem, der går lige ved siden af Virksomheder oplever, at de kan få deres uddannelsesbehov dækket et sted – og indgår i et tættere samspil med institutionen om forventninger til faglig niveau og udbud KVU bliver kendt af flere og fremstår for både elever og virksomheder som en konkret mulighed for rekruttering og videreuddannelse. EUD er en oplagt fødekæde til KVU - vi skal forstå at bruge den!

Muliggøre overbygning og tilvalg Lovgivningen er rummelig og giver mulighederne for at lave overbygning og tilvalg af højere niveauer på EUD Valgfag - Almene fag på højere niveauer EUD+ EUX MEN… Det kræver vilje og ledelsesmæssig fokus – ellers fravælges det ofte som noget bøvl! EUX skal være den magiske nøgle – så flere ønsker at vælger en gymnasial overbygning til EUD EUX bliver lanceret som en alternativ gymnasial uddannelse sprogligt i familie med andre gymnasiale uddannelser (HTX, HHX, STX, EUX) EUX skal give den nødvendige volumen og dermed blive økonomisk bæredygtig for skolerne.

Modgå organisatorisk bøvl – find genveje! Eksempel - Etablering og implementering af EUX Entydig organisatorisk placering af ansvar for EUX Analyse af det potentielle marked for en EUX inden for de enkelte uddannelser/centre: behov hos erhvervslivet behov hos de unge konkurrence fra andre institutioner Analyse af potentielle videreuddannelsesmuligheder med en EUX inden for de forskellige centre Information om EUX som en alternativ gymnasial uddannelse Hellere succes med få end fiasko med mange

Bryd med forudfattede meninger om EUD! Vi kan bekræfte fordomme eller vi kan bryde med … Vi kan underlægge os den gængse mening eller vi kan bryde med… Vi kan have ondt af os selv – eller vi kan tage handsken i den anden hånd Vi kan sige – det er samfundets skyld – eller vi kan tage udfordringen op Vi kan være underdanige og acceptere at være nederst i uddannelses hierarkiet, eller vi kan se os selv som en vigtig og nødvendig brik i det samlede uddannelsesbillede Vi kan ændre billedet, hvis vi vil!

Image og forudfattede meninger… Sprog skaber virkelighed Alle skal være bevidste om hvilke signaler og billeder af virkeligheden, vi sender i forhold til EUD Alle skal vise billeder af mulighederne med en EUD frem for begrænsninger Alle (meningsbærere) har en opgave i forhold til at ændre erhvervsuddannelsernes image i offentligheden Alle vejledningsinstanser (UU- centre, studievalgscentre) skal kunne synliggøre karriereveje og videreuddannelses muligheder fra en EUD til en videregående uddannelse – KVU, Ingeniør, arkitekt eller andet Vi skal være stolte af erhvervsuddannelserne

En historie fra det virkelige liv! Om et navneskift og om at sprog skaber virkelighed: En journalist fra JP Århus siger: Efter I hedder AARHUS TECH – sker der så meget oppe hos jer! En HR medarbejder fra Vestas siger: Efter I hedder AARHUS TECH - er det støvede image kommet væk – I er sådan mere hei tech Vi har fået et nyt navn, der er dækkende for skolens mange aktiviteter – og aktiviteterne bliver synlige  Vi kan altså, hvis vi vil - ændre på forudfattede meninger, men ikke over nat. Det kræver fokus, tid og tålmodighed.