Workshop om inklusion DH’s sommerskole d

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den gode Klasse Forældresamarbejde 1. Møde i klassen.
Advertisements

 indbyggere  elever  750 lærere og børnehaveklasseledere (-70)  Selvforvaltning  Center for uddannelse  Børneudvalg Næstved Kommune.
Set i forældreperspektiv
Særlige ressourcepersoner i folkeskolen
Pionerprojektet i BUF – bedre arbejdsmiljø og mindre sygefravær
Folkeskolereform 2014 En gennemgang af hvor vi på TDS er nu i forhold til forliget om ny folkeskolereform.
Skolereformen – Skovvangskolen fra 1. august 2014
Informationsmøde tirsdag den 4. december 2012
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Strategi for brug af digitale medier i undervisningen
Folkeskole-reformen August 2014.
Vælg layout på masteren: Højreklik på siden / Layout / Vælg mellem ”Fastholdelseskaravenen” eller ”Brug for unge” Overskrift MAX 2 linjer Underoverskrift.
Profilskole Fyrtårn C ”Det hele barn” Fyrtårn A ”Fortsat høj faglighed”
Forældre fremmer fællesskabet
Forældremøde X årgang.
Møde i Globaliseringsrådet August 2005 Verdens bedste folkeskole Alle elever skal udfordres – hvorfor sker det ikke? Hvorfor er der et misforhold.
Inklusion i Børneinstitution Højme
Fælles forældremøde Thurø
En god skole er en inkluderende skole.
Program Velkomst og intro! Opdeling i arbejdsgrupper.
Forældremøde på Outrup Skole
Folkeskolereformen - generel information
Velkommen til forældre, foreningslivet og øvrige interessenter Aftenens program i overskrifter: Velkomst ved skolens ledelse Bestyrelsens årsberetning.
Konference om styring af specialundervisning og inklusion den 4
Folkeskolereform Version 1.0
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
- Hvad kan I forvente som forældre?
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
It i folkeskolen SkoleIntra-træf 2011
Nye Veje i Specialundervisningen. Målet for Nye Veje Det overordnede mål er, at alle børn skal inkluderes mest muligt med respekt for deres funktionsniveau.
Oplæg for DH-Vallensbæk d. 25. februar Inklusion i grundskolen
Udfordringen - faglighed - fællesskab i en ikke ekskluderende folkeskole Århus d. 23. maj 2011 Flemming Olsen.
Uddannelse til Alle! FNs topmøde for uddannelse i Dakar 2000 FNs topmøde for uddannelse i Dakar konkrete målsætninger 6 konkrete målsætninger 2015-målene.
Konference om styring af specialundervisning og inklusion, 4. oktober 2010.
Fællesskaber for Alle Forældres betydning for børns
Læringsmiljøvurdering - dynamisk udvikling af pædagogiske læringsmiljøer Svendborg den 14. marts 2013.
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
Formål: Gøre Aalborgs skoler mere rummelige, således at man på distriktsskolen bliver i stand til at undervise flere af de elever, der i dag henvises til.
Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Inklusion med læring Hvilke navne??.
En styrket indsats for kronisk sygdom, d. 28. september 2011 Et løft i behandlingen - et kig på succeser og udfordringer.
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
Skolens fællesskab er for alle. Hvordan arbejder vi i DH med inklusionsbegrebet ? Et paradigmeskift: Fra de gode viljer til rettigheder Fra parallelle.
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Finland Uddannelse Skoleliv. Dagsorden  Præsentation  Læreruddannelse  Skolesystem  Skoleliv.
Er den ikke-ekskluderende skole en mulighed ?
Inklusion ”Hvad skal der til for at det lykkes?”
Mulighed for øget produktivitet i det offentlige.
v/ Jakob Harder, vicedirektør Undervisningsministeriet
Muligheder og begrænsninger i arbejdet med inklusion i dagtilbud Reforma 14 – dagtilbud d v. Tom Ritchie UCC.
Samskabelse Den 19. februar 2014 blev der afholdt Visionsseminar for Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune, hvor der på politisk niveau blev drøftet og.
Målstyret læringsreform
Inklusion på Skovlyskolen. Mål for inklusionsarbejdet; Udvikle inkluderende læringsmiljøer Understøtte stærke forældrefællesskaber Fastholde høj faglighed.
Folkeskolereform august 2014 Velkommen til oplæg om implementeringen af folkeskolereformen på Haldum-Hinnerup Skolen.
Bakke og By Sommerfest i Mosen Kære forældre og børn I inviteres hermed til sommerfest i Mosen onsdag d kl ca. Vi glæder os til at se.
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
Inklusion – også et forældreanliggende
Inklusion og Specialviden
1 Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige, sociale og personlige.
Velkommen til forældremøde = 5 Når børnene … … har mange i klassen, som de kan lide at være sammen med. … oplever et godt sammenhold … har tillid.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Et fagligt.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Det forpligtende fællesskab – inklusion i efterskolen Om inklusionstilbud og – tilskud pr. februar 2014 v. Konsulent Ole Bjerring Inklusionstilbud.
Mangfoldighed og Inklusion i efterskolen Pædagogisk konsulent Maren Ottar Hessner
Skoleleders rolle og kompetence, når det gælder inklusion i folkeskolen KL 2011.
Inklusion ET SKOLE OG LÆRER SYN.. Skolens perspektiv  Børnene hører til hos os.  Indtil andet er bevist – børnenes trivsel og udvikling er centrum.
Når alle er forskellige er ingen anderledes
Inklusionsudvikling Konsulenter fra Inklusionsudvikling
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Søndre skoles vision Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige,
Præsentationens transcript:

Workshop om inklusion DH’s sommerskole d. 7.9.2013 Dagsorden: Hvem er jeg? Hvem er I? 3) Begrebsafklaring - inklusion 4) Et kort oplæg - Hvad sker der på området 5) Udveksling af viden og erfaringer fra jeres arbejde lokalt 6) Tak for i dag

Hvem er jeg? Konsulent i DH siden september 2008 Uddannelsesområdet Inklusion Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse SU reform Kommende reform af erhvervsskoler Projekt skolens fællesskab er for alle

Hvem er I? Kort præsentation af jer selv Hvilken DH afdeling? Medlemsorganisation?

Begrebsafklaring - inklusion Den simple version: Inklusion handler om alle børn og indebærer, at: alle børn har ret til trivsel og udvikling alle børn har ret til at være en del af fællesskabet Inklusion er også en proces Fra segregering til inklusion og fællesskab Skabe forståelse Nedbryde tabuerne Ind i øje – ind i sind Inklusion er et ”mindset”

Det indebærer: Skolen skal tilpasse sig børnene og deres mangfoldighed – forskellighed. Ikke omvendt! Alle børn skal have mulighed for at udnytte deres fulde potentiale - undervisningsdifferentiering

Hvem taler vi om? Ud af ca 582.753 elever modtog knap 70.000 elever specialundervisning (jf det gamle begreb) i skoleåret 2011/2012 Heraf er små 40.000 elever inkluderet i almindelige klasser Ca. 31.000 elever er segregeret (svarer til 5,4 pct.) 12.000 elever i specialskoler 19.000 elever i specialklasser på almene skoler Kilde: ”Specialundervisning og segregeringsgrad i grundskolen”, Undervisningsministeriet, Uni-C)

Hvad ved vi om eleverne Køn: 7,4 pct. af drengene mod 3.1 pct. af pigerne i segregeret Etnicitet: 6.1 pct. af børnene med anden etnisk baggrund er segregeret mod 5,3 pct af børnene med etnisk dansk baggrund Uddannelse: Jo højere forældrenes uddannelse er, jo lavere segregeringsgrad Forældre med grundskole som højeste uddannelse – 14,2 pct af eleverne er i segregerede tilbud Forældre med lang videregående uddannelse – 2,2 pct. af eleverne er i segregeret tilbud

KL og regeringens økonomiaftale for 2013 Målsætning om at 96 pct. af alle elever skal være inkluderet i den almindelige undervisning frem mod 2015. Det svarer til knap 10.000 elever, der skal flyttes fra segregerede tilbud til almenskolen Hvem er det, der skal flyttes? Og hvem skal fortsat være i segregeret tilbud?

Nyt fra området - Hvad siger de centrale aktører? Undersøgelse af, hvilke udfordringer, der er de væsentligste Baseret på interview og spørgeskemaer blandt lærere, pædagoger, skoleledere, skolechefer, forskere, kommunalpolitikere, forældre og elever. Inklusion af børn med særlige behov fremhæves som en af de største udfordringer! Der er et udbredt ideal om inklusion blandt både forældre og lærere Kilde: Udfordringer og behov for viden – en kortlægning af centrale aktørers perspektiver på udfordringer i folkeskolen (2013)

Dette er også forældrenes bekymring! Men der er et mismatch mellem idealet om inklusion og skolens konkrete virkelighed Det er ikke omkostningsfrit - der er nogle elever, der betaler en pris ved, at almenundervisningen skal rumme flere børn, der tidligere var i specialtilbud Lærerne påpeger, at inklusion går ud over fagligheden, så undervisningen i mindre grad tilgodeser de fagligt stærke elever Dette er også forældrenes bekymring! Har inklusion negative konsekvenser for de andre (og især deres egne) børn? Kilde: Udfordringer og behov for viden – en kortlægning af centrale aktørers perspektiver på udfordringer i folkeskolen (2013)

Lærerne mener, at de mangler viden om specialområdet og konkrete redskaber for at kunne løse inklusionsopgaven 68 pct. af lærerne svarer at det er svært/overvejende svært at skabe inkluderende læringsmiljøer Lærerne betegner inklusionsopgaven som en stressfaktor – de vil gerne inkludere, men har ikke værktøjer og ressourcer til det. Pædagogerne er kritiske overfor praksis og for deres rolle ift. inklusion (er det nærmere eksklusion?) Kilde: Udfordringer og behov for viden – en kortlægning af centrale aktørers perspektiver på udfordringer i folkeskolen (2013)

Undersøgelse af inklusionsprocessen Undersøgelse af 12 kommuners omstilling: Kommunerne er kendetegnet ved meget forskellig grad af inklusion Også stor forskel i ressourcer anvendt til børn med særlige behov: fra 14 - 50 pct. (med et gennemsnit på 30 pct. Processen ligeledes forskellig – nogle langsomt og med forudgående programmer for kompetenceudvikling – andre meget mere drastisk! Kilde: ”Dokumentationsprojektet: Kommunernes omstilling til øget inklusion pr.marts 2013”

Kun 1/3 af lærerne siger, at de har deltaget i en pædagogisk dag! … Kommuner, der er kommet sent i gang er kendetegnet ved at have de største udfordringer! Hvor man ikke har nedlagt specialtilbud søger man at undgå segregering af de nye skolebørn Opbakningen til inklusion svinder, jo længere væk fra forvaltningen, man spørger (lærere og forældre er mindre positive end skolechefer og skoleledere) 85 pct. af skolederne siger, at der er afholdt pædagogisk dag om inklusion Kun 1/3 af lærerne siger, at de har deltaget i en pædagogisk dag! … Over halvdelen af lærerne siger, at de slet ikke eller kun i mindre grad føler sig klædt på til at håndtere udfordringer Kilde: ”Dokumentationsprojektet: Kommunernes omstilling til øget inklusion pr.marts 2013”

Mange bekymringer: Mange negative historier om inklusion! Er inklusion bare en spareøvelse? Har lærerne de rette kompetencer? Følger der tilstrækkelige ressourcer med og får barnet med særlige behov den rette støtte Går det ”ud over” de andre elever – falder det faglige niveau? Hvem tør ”lægge barn” til processen/eksperimentet?

Hvordan kan DH navigere DH minefeltet Vi skal navigere i et minefelt Vi skal gå forrest med vores ideal om inklusion Samtidigt kan vi se, at det i praksis ikke fungerer Vi har måske ikke opbakning i vores bagland? Hvordan kan I mærke det i det lokale arbejde? Hvad er jeres oplevelse?

Spørgsmål til gruppearbejde Hvordan har I organiseret indsatsen lokalt? Hvilke aktiviteter har I igangsat? – Og hvordan er de forløbet? Hvordan er interessen for inklusionsområdet – i jeres baglande og netværk? Del to succesoplevelser fra jeres arbejde med inklusion. Hvad kan andre med succes gentage? Nævn to udfordringer som I gerne vil have input til at arbejde videre med? Hvad er svært? Er der nogle særlige tendenser eller overvejelser, I mener DH bør tage op på et mere generelt niveau

Hvor mange børn er i specialtilbud i jeres kommune? I notatet ”Specialundervisning og segregeringsgrad i grundskolen” (2013) kan I finde oplysninger om segregeringsgraden i jeres egen kommune: http://www.uvm.dk/Service/Statistik/Statistik-om-folkeskolen-og-frie-skoler/Statistik-om-elever-i-folkeskolen-og-frie-skoler/~/media/UVM/Filer/Stat/PDF13/130320%20Specialundervisning%20og%20segregeringsgrad%20i%20grundskolen.ashx

Tak for opmærksomheden! kwk@handicap.dk