Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Uddannelse til Alle! FNs topmøde for uddannelse i Dakar 2000 FNs topmøde for uddannelse i Dakar 2000 6 konkrete målsætninger 6 konkrete målsætninger 2015-målene.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Uddannelse til Alle! FNs topmøde for uddannelse i Dakar 2000 FNs topmøde for uddannelse i Dakar 2000 6 konkrete målsætninger 6 konkrete målsætninger 2015-målene."— Præsentationens transcript:

1 Uddannelse til Alle! FNs topmøde for uddannelse i Dakar 2000 FNs topmøde for uddannelse i Dakar 2000 6 konkrete målsætninger 6 konkrete målsætninger 2015-målene grunduddannelse til alle 2015-målene grunduddannelse til alle I dag fortsat 100 mio. børn der ikke går i skole og 15% der ikke gennemfører grundskolen. I dag fortsat 100 mio. børn der ikke går i skole og 15% der ikke gennemfører grundskolen. Anslået behov for ekstern finansiering mellem 3,7 og 7 mia. USD Anslået behov for ekstern finansiering mellem 3,7 og 7 mia. USD Danmark aktiv og fra 2001 opprioriteret Danmark aktiv og fra 2001 opprioriteret Uddannelsesnetværket havde behov for en analyse af den danske bistand til uddannelse, både i tal og indhold Uddannelsesnetværket havde behov for en analyse af den danske bistand til uddannelse, både i tal og indhold Undersøgelse foråret 2006 Undersøgelse foråret 2006 Efterfølgende debat, bla. i Udvikling Efterfølgende debat, bla. i Udvikling

2 Opprioritering af uddannelse Global opprioritering – fordoblet til grundudd. Global opprioritering – fordoblet til grundudd. Danmark: ”Nye prioriteringer” fra 2001 lægger op til opprioritering af uddannelse (procentsats og største sektor) Danmark: ”Nye prioriteringer” fra 2001 lægger op til opprioritering af uddannelse (procentsats og største sektor) 5 nye uddannelsessektorprogrammer sættes i gang 5 nye uddannelsessektorprogrammer sættes i gang 3 igangværende fases ud 3 igangværende fases ud Strid om procentsatser ufrugtbar, men faktum er at uddannelse er faldet både i andel og absolutte tal Strid om procentsatser ufrugtbar, men faktum er at uddannelse er faldet både i andel og absolutte tal

3

4

5 Generel budgetstøtte og uddannelse Stigende anvendelse af generel budgetstøtte Stigende anvendelse af generel budgetstøtte Styrker uddannelse i Syd Styrker uddannelse i Syd Nuværende niveau af dansk budgetstøtte er 3- 7% Nuværende niveau af dansk budgetstøtte er 3- 7% Heraf ca. 15-25% til uddannelse Heraf ca. 15-25% til uddannelse Hvad kan Danmark gøre for at sikre uddannelse indtænkes i budgetstøtte – som kriterium for budgetstøtte og element i policy- og budgetdialog Hvad kan Danmark gøre for at sikre uddannelse indtænkes i budgetstøtte – som kriterium for budgetstøtte og element i policy- og budgetdialog

6 Donorsamarbejde og uddannelse Øget donorsamarbejde vanskeliggør enkelt landes rigide målsætninger Øget donorsamarbejde vanskeliggør enkelt landes rigide målsætninger Fornuftig arbejdsdeling hvor det sikres at der er finansiering nok til at sikre uddannelse til alle. Fornuftig arbejdsdeling hvor det sikres at der er finansiering nok til at sikre uddannelse til alle. Hvordan kan Danmark i donorsamarbejdet sikre at finansieringshuller lukkes? Hvordan kan Danmark i donorsamarbejdet sikre at finansieringshuller lukkes?

7 Barrierer for at opprioritere Landenes egne prioriteringer – fastholde ejerskab – øve indflydelse Landenes egne prioriteringer – fastholde ejerskab – øve indflydelse Forvaltnings- og absorptionskapacitet – kan penge omsættes til kvalitets- uddannelse Forvaltnings- og absorptionskapacitet – kan penge omsættes til kvalitets- uddannelse Hvad kan der gøres for at afhjælpe nogle af disse barrierer? Hvad kan der gøres for at afhjælpe nogle af disse barrierer?

8 Muligheder for at opprioritere Øge eksisterende programmer – hvor der er behov Øge eksisterende programmer – hvor der er behov Øge antallet af programmer i øvrige programsamarbejdslande – hvor der er behov Øge antallet af programmer i øvrige programsamarbejdslande – hvor der er behov Hvis staterne ikke kan omsætte skal donorerne så arbejde direkte med andre lokale niveauer Hvis staterne ikke kan omsætte skal donorerne så arbejde direkte med andre lokale niveauer Andre typer nye programmer, teknisk uddannelse, tertiær uddannelse? Andre typer nye programmer, teknisk uddannelse, tertiær uddannelse? Nødvendigt at gå gennem NGO’er, kirke, etc. i en overgangsperiode hvis Årtusindemål skal indfries? Nødvendigt at gå gennem NGO’er, kirke, etc. i en overgangsperiode hvis Årtusindemål skal indfries? Programmer der forbedrer forvaltning og regeringsførelse bør have fokus på uddannelse Programmer der forbedrer forvaltning og regeringsførelse bør have fokus på uddannelse

9 Fast Track Initiative En finansieringsform og partnerskab lanceret af Verdensbanken i 2002 for at mobilisere flere midler til uddannelse En finansieringsform og partnerskab lanceret af Verdensbanken i 2002 for at mobilisere flere midler til uddannelse Baseret på landenes egne planer og forpligtelser Baseret på landenes egne planer og forpligtelser 20 lande godkendt – 11 på vej i 2006 og 28 flere søger 20 lande godkendt – 11 på vej i 2006 og 28 flere søger Anslået finansieringsbehov på 1,1/7 mia. USD pr. år Anslået finansieringsbehov på 1,1/7 mia. USD pr. år – konkret mangler 510 mio. USD i 2006 til de 20 lande – konkret mangler 510 mio. USD i 2006 til de 20 lande Danmark netop besluttet at give bidrag på 25 mio. i 2007 Danmark netop besluttet at give bidrag på 25 mio. i 2007 Perspektiver for fremtiden – engagement Perspektiver for fremtiden – engagement

10 Kvalitet og uddannelse Danmark giver en god og solid støtte – der generelt baserer sig på (align’et) landenes egne uddannelsespolitikker og planer Danmark giver en god og solid støtte – der generelt baserer sig på (align’et) landenes egne uddannelsespolitikker og planer Dialog på policy-dialog fremfor projekter Dialog på policy-dialog fremfor projekter Kvalitetsdebat bør tages i Syd Kvalitetsdebat bør tages i Syd Lærernes rolle og læreruddannelse afgørende Lærernes rolle og læreruddannelse afgørende IMFs lånepolitik hæmsko i flere tilfælde for staternes eget bidrag til drift – især aflønning af tilstrækkeligt mange lærere. IMFs lånepolitik hæmsko i flere tilfælde for staternes eget bidrag til drift – især aflønning af tilstrækkeligt mange lærere. Hvad kan Danmark gøre for at sikre overensstemmelse mellem bistand og lånepolitik? Hvad kan Danmark gøre for at sikre overensstemmelse mellem bistand og lånepolitik?

11 Civilsamfund DAKAR-erklæring og Danidas Civilsamfundsstrategi fra 2001 slår fast at civilsamfundets rolle er afgørende for at sikre uddannelsesreformernes succes DAKAR-erklæring og Danidas Civilsamfundsstrategi fra 2001 slår fast at civilsamfundets rolle er afgørende for at sikre uddannelsesreformernes succes Fremme at reformerne fremmer demokrati omkring skolen; forældreråd, lærerindflydelse, decentralisering Fremme at reformerne fremmer demokrati omkring skolen; forældreråd, lærerindflydelse, decentralisering Inddrage forældre, lærere, elever og uddannelseseksperter og borgere i reformer og programmer og opfølgning – i praksis en udfordring! Inddrage forældre, lærere, elever og uddannelseseksperter og borgere i reformer og programmer og opfølgning – i praksis en udfordring! Både demokratisk og sund folkelig kontrol med midler til stater med svag forvaltning. Både demokratisk og sund folkelig kontrol med midler til stater med svag forvaltning. Er der behov for klarere retningslinier for at sikre konsekvent inddragelse af civilsamfundet? Modeller? Er der behov for klarere retningslinier for at sikre konsekvent inddragelse af civilsamfundet? Modeller?

12

13 Hvordan er det gået med at opprioritere den danske bistand til uddannelse i Danidas samarbejdslande? Hvordan er det gået med at opprioritere den danske bistand til uddannelse i Danidas samarbejdslande? Hvad gør Danmark på internationalt niveau for at nå FN-målene om Uddannelse for Alle? Hvad gør Danmark på internationalt niveau for at nå FN-målene om Uddannelse for Alle? Hvordan er Danmark med til at forbedre kvaliteten i uddannelsen i vores samarbejdslande? Hvordan er Danmark med til at forbedre kvaliteten i uddannelsen i vores samarbejdslande? Hvordan kan Danida og de danske NGO’er styrke civilsamfundet i Syd og deres muligheder for at overvåge og sikre Uddannelse for Alle? Hvordan kan Danida og de danske NGO’er styrke civilsamfundet i Syd og deres muligheder for at overvåge og sikre Uddannelse for Alle?


Download ppt "Uddannelse til Alle! FNs topmøde for uddannelse i Dakar 2000 FNs topmøde for uddannelse i Dakar 2000 6 konkrete målsætninger 6 konkrete målsætninger 2015-målene."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google