Måltider i daginstitutioner

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
Hjerterum og opsøgende funktion
Et stykke med sødt, surt og skørt... - botilbuddet Stefanshjemmet evaluerer deres udbytte af projekt Implementering af Teknologi (IAT) 2011.
Forældredage i indskolingen Alt hvad du skal vide om Forældredage på Hellerup Skole Mini guide Praktiske oplysninger Tidspunkt: Datoer for forældredagene.
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Hvordan kan vi som forældre bidrage til at børnene bliver mere sunde og får mere bevægelse i hverdagen?  Hvis muligt skal Børnene gå/cykle i skole også.
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Middelalderaften på Ikast Nordre Skole Skrevet af eleverne: Pernille Bjerg Iversen 5A og Mia Søndergaard Jepsen 5B.
Uskrevne Regler Modul november 2011.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Læringsstile og lektier
Nye krav og besparelser – hvordan sikrer vi kvaliteten v/ Dorte Bloch
INDHOLD: VÆRDIER REGLER RUTINER PRAKSIS PÆDAGOGIK
Lærings- og praksisfortællinger:
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Buskelundskolens børnehave Fokus for år
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Klik for næste billede eller vent 30 sek. Rando i skole!

2 år og 3 måneder i skole. 1 år og 3 måneder i praktik.
Børns udvikling Af Sasja og Caroline.
Børnehaveklassen Velkommen til Hunderupskolen.
Måltidet – lyst og fællesskab
Inklusion i Børneinstitution Højme
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Hej igen. Jeg har været til min første fødselsdag hos min nye faster Lene. Her er lidt billeder fra festen.
Hvad render vi rundt og laver?
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
Mad, Måltider og Pædagogik
Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring.
Hvordan passer jeg på mig selv ?
Projektlederens rolle(r)
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
- En rigtig god idé! Bevægelse i hverdagen på Høje Gladsaxe skole
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Projekt for de kommende skolebørn i Sabro Dagtilbud
Temaeftermiddag om design af sociale læringsmiljøer.
Midtvejsseminar den november Disposition  Kort om undersøgelsen  Psykisk sårbare og rygestop  Rygestoprådgiveren  Rygestopkurset som.
Birgitte Ravn Olesen, Kommunikation/RUC Hvorfor gør de ikke som vi siger?
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Vejlederens kommunikation
»En mand havde to sønner
Valhalla, integreret daginstitution Nyborg
Hvorfor netværk? Det er en udfordring for ledelsen at: -kunne give fagspecifikke råd -samle alle god erfaringer og give dem videre -Formidle alle aktiviteter.
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Sprogets legeplads Sprogudvikling Højtlæsning og billedbøger
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Skoleparathed Sunds skole.
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
MANGLER BØRN GRÆNSER – eller mangler de voksne?
Præsentation af forårs-sfo
Dybkær Specialskole - ikke for ikke helt almindelige børn.
Er foreningerne for alle – eller bare for de fleste?
Det pædagogisk upåagtede og dets inklusionsmuligheder
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
KVALITET I SAMSPIL OG LÆREPROCESSER I DAGTILBUD Oplæg v/ Maybritt Larsson Institutionsleder Barnets Hus-Amerikavej.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
DIDAKTIKLABORATORIE Et laboratorium der arbejder med at udvikle et planlægningsværktøj. ”Et værktøj”, der kan hjælpe os til at se, hvordan Ord som ”Leg-
EVALUERING AF LÆREPLANER KRUSEDULLERNE Sociale kompetencer.
Læring og anerkendelse i dagplejen To FOA-hæfter: Anerkendelse i dagplejen Læring i dagplejen Skrevet af: Rie Haslund Erik Sigsgaard Rikke Sværke Madsen.
Hvilken professionalisering ønsker vi? Den upåagtede faglighed i vuggestuer Annegrethe Ahrenkiel, Birger Steen Nielsen, Camilla Schmidt, Finn Sommer og.
Europæiske Kulturbørn Dansk inspirationsseminar
Den pædagogiske læreplan
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Måltider i daginstitutioner Cand. Psych. Suzanne Krogh sk@life-lab.dk www.life-lab.dk

Måltider i daginstitutioner * Hvad vil vi med måltidet? 5 perspektiver på børns institutionsmåltider * At sætte mål for måltidspædagogikken * Planlægning og organisering af måltidet

Erindring “Når de gamle børn skulle holde op og starte i skole, lavede Birthe mini-pandekager. Det var kun dem der skulle holde op som fik lov til at spise dem. Jeg glædede mig til at jeg skulle holde op, så jeg kunne få mini-pandekager. Men da jeg skulle stoppe, var børnehaven lukket på grund af reparation af asbestlofter. Der blev holdt en kæmpe fest, men uden pandekager! Og på min sidste dag havde de heller ikke lavet pandekager, så jeg fik aldrig nogen".

Erindring “Jeg var altid en lille smule anspændt om morgenen, fordi frokosten ventede forude. Det var ved 11-tiden, der var frokost, og den brød jeg mig ikke om. Jeg kunne ikke fordrage madpakker, og til frokost blev man tvunget til at spise op. Jeg sad ofte og kæmpede med mine spegepølsemadder, mens de andre børn stille og roligt forduftede og begyndte at lege. Når frokosten omsider var overstået, så kunne dagen rigtig begynde.”

Hvad vil vi med måltidet? 5 perspektiver på børns institutionsmåltider: Institutionskritisk perspektiv Pædagogisk perspektiv Børnekulturelt perspektiv Ernæringsmæssigt perspektiv Æstetisk sanseligt perspektiv

Institutionskritisk perspektiv Hvordan ser den institutionelle organisering af måltiderne ud fra et børneperspektiv? Hvordan er forholdet mellem det kollektive og det individuelle? Hvilken forståelse er der af måltiderne i institutionen? Hvordan ser magtstrukturer i kommunikations- og relationsformerne ud under måltiderne?

Forståelse af måltider “For at dette (amning) skal fungere og fungere godt må moderen ikke betragte det at give mad som en tidsafgrænset opgaveorienteret aktivitet, hvis hovedformål er at aflevere (og for barnet at fordøje) næring og som slutter når dette formål er nå­et”(Bettelheim 1987:359).

Pædagogisk perspektiv Hvordan indgår måltiderne i den samlede pædagogik i institutionen? Tid og ro Hvordan hænger måltiderne sammen med pædagogikken i de andre dele af hverdagen? F.eks. anerkendende pædagogik, hvad er et anerkendende måltid? Hvordan inddrages børnene i og omkring måltiderne?

Børnekulturelt perspektiv Hvordan oplever børnene måltiderne? Er der rum og sans for børnekulturelle udtryk i og omkring måltiderne? Hvordan afspejles det pædagogiske personales evne til at sætte sig i børnenes sted under måltidet? Hvordan styrkes børnefællesskaberne under måltidet?

Ernæringsmæssigt perspektiv: Opfylder institutionen de anbefalede kostråd? Strategi i forhold til slik, søde sager og mindre sundt mad? Ernæringsmæssige overvejelser i forhold til børnegruppens særlige sammensætning? Overvejelser i forhold til økologi? På hvilken måde inddrages forældrene i forhold til sund kost og ernæring?

Æstetisk sanseligt perspektiv: Hvordan udformes måltiderne rent æstetisk? Er måltiderne i stand til at pirre alle børnenes sanser? Borddækning og attitude i forhold til måltidets gennemførelse? Den svenske undersøgelse: duge, blomster, lys osv. Værtsskab/-position.

”Seks børn sidder ved det høje bord i vuggestuen ”Seks børn sidder ved det høje bord i vuggestuen. Den voksne, Solvej, er ved at rette an til formiddagsmad (knækbrød og frugt). Jakob: ”Knækbrød, knækbrød” Intet svar. Solvej ordner. Frida til Solvej: ”Jakob siger knækbrød”. Intet svar. Frida: ”Jakob siger knækbrød!”. Solvej: ”Hvad siger du? Frida: ”Jakob siger knækbrød”. Solvej: ”Siger Jakob knækbrød - Måske er han sulten”. Frida: ”Ja!”. Solvej smører knækbrød og giver til Per, Poul, Frida, ....og til sidst til Jakob.”

Hvad vil vi med måltidet? Inspiration fra alle 5 perspektiver Øge børnenes deltagelsesmuligheder Inklusion for alle Styrke fællesskaber mellem b og ml. b og v At målsætte måltidspædagogikken

Måleksempler for måltidet At måltidet er en deltagelsesmulighed i fællesskab, samtale og kommunikation mellem børn og mellem børn og voksne At børnene får indflydelse og medbestemmelse på og under måltidet At børnene får erfaringer med at tilberede mad

Måleksempler for måltidet At børnene får viden om madens oprindelse og om hvad der sundt og usundt At alle børn kommer til orde under måltidet At børnene inddrages i det praktiske omkring måltidet. Før: hente rulleborde, borddækning osv. Under: hælder, skænker, skær, rækker osv., Efter: afrydning, bordvask, gulvfejning osv.

Måleksempler på måltidet Børnene beder om hjælp hos både børn og voksne og selv får mulighed for at hjælpe At børnene kan mærke og formidle sult, mæthed og tørst, lyst og præferencer i forhold til mad At børnene efterhånden udvikler en almindelig anerkendt måltidskultur.

Måltidsfortælling: Gentleman Frokost tilstede: Julius, Malu, Rasmus og Victor Da alle sidder på deres pladser, efter de selv har taget en tallerken, et glas, en kniv og en gaffel, og til sidst en hagesmæk i den farve man bedst kan lide, sætter Julius sig pænt ved siden af Malu, som smiler sødt til Julius. Julius bliver lidt genert men smiler tilbage til Malu, hvorpå han spørger om Malu vil have noget mælk.

Måltidsfortælling: Gentleman Malu nikker og Julius hælder mælk op til Malu. Derefter byder Julius Malu et stykke brød fra brødkurven og skubber smørret over ved siden af Malu. Ja – Malu blev ikke overanstrengt ved frokostbordet i dag, det er utroligt hvad et smil kan gøre. Julius ligger på et tidspunkt sin arm om Malus skulder, som om han tænker ” har du det hele nu”.

Organisering af måltidet Hvor skal spisningen foregå? Hvordan skal de fysiske rammer se ud? Og hvem skal sidde hvor? Hvordan skal rullebordet komme ind? Hvordan skal borddækningen foregå? Hvem og hvordan skal anrette maden? Hvad med introduktionen af maden? Og serveringen?

Organisering af måltidet Og hvad med bagefter? Hvem skal lægge hagesmækkerne til vask? Hvem skal tørre hænder og mund? Hvem skal tage ud af bordet? Hvem skal tørre borde? Hvem skal feje? Hvem skal køre rullebordet ud? Osv.

Dokumentation af måltidspædagogik Læreplanen Grundplan Praksisplan Evalueringsplan Aktiviteter Rutiner Børnekultur

Dokumentation af måltidskultur Hverdagslivstemaer Praksisbeskrivelse med dokumentation og mål og de 6 læreplanstemaer