ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Atomer Et programmeret forløb. En måde at lære på.
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Kost og præstation D oplæg af Anja Heiner-Møller
Balance i energiregnskabet
Kært barn har mange navne -
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Måltidssammensætning
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Lungerne Biologibogen s
Kost og træning.
Kost til triatleter.
Styrk dit immunforsvar
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Energiomsætning hos mennesket
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Körper-koordinationstest für Kinder (KTK)
Samlet årsrapport for Sønderparken 2013 SIP-socialpsykiatri
Bolig selskabernes Landsforening– Almene lejeboliger - Maj/Juni Almene lejeboliger - Danmarkspanelet - Maj/Juni 2010.
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Masse- og energifordeling
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Byder velkommen til temaeftermiddag om kost og træning
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Mette Riis, fitness.dk 4. december 2007
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Termisk energi - I forbindelse med opvarmning og i faseovergangene.
KOSTPROGRAM 2013.
HUSKESPIL – den lille tabel
Brugerne på Kommunikationsforum.dk
Titel: Arial, fed, skriftstr. 20, mørkegrå. Tekst: Arial, normal, fed eller kursiv, skriftstr. 10, 12 og 14 til print – 16 og 18 til projektor – mørkegrå.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
 2 3  3 =  83  43  53  63  73  93  10 4.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Region Midtjyllands tilbud 2013
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
Risikofaktorer
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Målet med hjerterehabilitering
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Energi - hvad er det?.
Kostberegning.
Matematik B 1.
Fedt, protein og kulhydrater
Energi - hvad er det?.
Biodiesel and bioethanol
Session 7 – Livsstil Undervisere:
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Intro Forskellige opfattelser? Sammenhæng mellem indkomst, uddannelseslængde, socialgruppe og sundhed? Energiforhold – optimal kost? Hvordan optages og.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Spil: overvægt lotteri
Kulhydrater og dannelse af ATP
Seks veje til din sundhed
Den vigtigste energikilde.
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Hvad indeholder vores mad.
Fordøjelse af næringsstoffer
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Præsentationens transcript:

ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi Kemisk energi Kerneenergi Strålingsenergi Termisk energi ENERGI

Der findes mange spørgsmål Alt levende bruger energi døgnet igennem Men hvor kommer energien fra? Hvad bruger vi den til? Hvor meget energi har vi brug for? Er det samme mængde livet igennem? Er nogle energikilder bedre end andre? Der findes mange spørgsmål og en SSA’er skal kunne besvare dem alle

Hvad bruges energien til ? Til at holde åndedræt, fordøjelse, kredsløbet og hjertet i gang Til at vokse og til at vedligeholde kroppens celler Til at udføre bevægelser Til at holde kropstemperaturen

Hvor meget energi skal vi indtage? Energibehovet er individuelt. Størrelsen afhænger bl.a. af : Gravid / ammende Aktivitets- niveau Køn Sygdom Højde og vægt Alder Fysisk form Stress

Basalstofskiftet / Hvilestofskiftet Den mængde energi kroppen bruger under hvile, for at alle organer (hjerte, lever, lunger….) kan fungere + opretholde en legemstemperatur på 370 C Basalstofskiftet = personens vægt i kg * 100 kJ pr. døgn

Aktivitetsfaktoren Stressfaktoren Vægtøgningsfaktoren Flere faktorer påvirker det daglige energibehov Aktivitetsfaktoren Stressfaktoren Sengeliggende Kørestolsbunden Oppegående Stillesiddende arbejde + Min. fysisk fritidsaktivitet Husholdningsarbejde / butik Tungt kropsarbejde 1,1 1,2 1,3 1,4 1,8 2,0 Kræftsygdomme Større frakturer / infektioner Multiple traumer Forbrændinger Feber 380 Feber 390 Feber 400 1 -1,5 1,3 1,3-1,5 2,0 1,2 1,4 Vægtøgningsfaktoren Hvis personen skal øges i vægt : 1,3

Beregn energibehovet for begge patienter CASE HANNE CASE METTE Alder : 73 år Har netop fået indopereret en ny hofte Vægt 55 kg (undervægtig) Sengeliggende Har svært ved at komme sig over operationen Alder : 67 år Har netop fået indopereret en ny hofte Vægt 68 kg (normalvægtig) Oppegående Godt i gang med genop- træningen Beregn energibehovet for begge patienter

CASE HANNE CASE METTE Hvilestofskiftet = 55 * 100 kJ = 5500 kJ AF = 1,1 SF = 1,3 VF = 1,3 Energibehov = 5500 kJ * 1,1 * 1,3 * 1,3 = 10.224,5 kJ pr. døgn Hvilestofskiftet = 68 * 100 kJ = 6800 kJ AF = 1,3 SF = 1,3 VF = udgår Energibehov = 6800 kJ * 1,3 * 1,3 = 11.492 kJ pr. døgn

For at vurdere om en person er over- under- eller normalvægtig kan man benytte sig af flere redskaber….. Beregning af BMI (Body Mass Index) er en af metoderne Vægten i kg BMI = (Højden i m)2 Eksempel : Vægt = 76,2 kg Højde = 178 cm 76,2 BMI = = 24,05 1,78 * 1,78 Husk at dele med alle tal i nævneren !

BMI - skala Under 20 20 – 25 25 – 30 Over 30 Undervægtig Normalvægtig For personer under 65 år For personer over 65 år Under 20 20 – 25 25 – 30 Over 30 Undervægtig Normalvægtig Overvægtig Fed (Adipøs) Under 24 24 – 29 Over 29

BMI - beregninger Jens er 81 år Vægten er 82 kg Højden er 1,83 m Anna er 92 år Vægten er 57 kg Højden er 1,64 m Holger er 63 år Vægten er 85 kg Højden er 1,95 m

BMI - beregninger Jens er 81 år Vægten er 82 kg Højden er 1,83 m BMI = = 24,5 normal 1,83 * 1,83 Anna er 92 år Vægten er 57 kg Højden er 1,64 m 57 BMI = = 21,2 underv. 1,64 * 1,64 Holger er 63 år Vægten er 87 kg Højden er 1,85 m 87 BMI = = 25,4 overv. 1,85 * 1,85

Talje-hoftemålet = Omkreds talje / omkreds hofte En svaghed ved BMI-tallet er, at der ikke skelnes mellem fedt- og muskelmasse Bugfedt udgør en risiko for en række sygdomme Det er derfor vigtigt også at kende en metode til at vurdere en persons mængde af bugfedt Talje-hoftemålet = Omkreds talje / omkreds hofte WHOs grænse for fedme er For kvinder Over 0,8 For mænd Over 1,0

Hvor kommer energien fra ? KULHYDRATER PROTEINER FEDTSTOFFER ALKOHOL

KULHYDRATER Kroppens vigtigste energikilde Simple kulhydrater = Mono- og disaccharider Monosakkarider = Simpleste sukkermolekyle Glucose (druesukker), Fruktose og Galaktose Disakkarider = 2 monosakkarider sat sammen Sakkarose (rørsukker), laktose (mælkesukker) Sammensatte kulhydrater = Polysaccharider Består af lange kæder af glucosemolekyler Stivelse Langsomt (pasta) og hurtigt fordøjeligt (kartofler) Kostfibre Ufordøjelige Suger væske og udvides -> mæthedsfornemmelse Giver langsom tarmpassage og motion til peristaltik

KULHYDRATER Kroppens vigtigste energikilde Energi-indhold pr gram kulhydrat 17 kJ Anbefalet %-del af en dagskost 55 – 60 % Hvilke fødevarer indeholder kulhydrater Kartofler, ris, pasta, brød, frugt og grønt

Glucose er så lille, at det kan trænge gennem tarm- og cellevæggene Glucosemolekylet (C6H12O6) , er byggestenen til de øvrige sukkerstoffer Glucose er så lille, at det kan trænge gennem tarm- og cellevæggene De to næste er hhv. Di- og polysaccharid Disse sukkergrupper kan ikke passere tarm- og cellevægge, så det er nødvendigt at ”klippe” strukturen over i mindre og mindre enheder Det redskab, der kan ”klippe” kæderne, er enzymerne, der er specifikke for hvert stof

FORTSÆTTES …