Læremiddellandskabet – vigtige læremiddeltyper i landskabet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kollegavejledning i teori
Advertisements

Sociale medier og læring
fra klasseværelse til cyberspace
Undervisning i ”Relation”
Klasseledelse PIE 18/
v/ Tom Steffensen Lektor, UCSJ
MEDIEKULTUR OG SKOLEKULTUR
Funktionelle perspektiver på mediebrug
Digitalisering og medialisering
Når medier ændrer normer og adfærd - Undervisningens medialisering Konference om IT og medier i undervisningen Zahle Seminarium, 22. april 2009 Stig Hjarvard.
VEJLEDNING OMKRING LÆREMIDLER –
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
MEDIEPÆDAGOGISKE VEJLEDNINGSVÆRKTØJER
Læreprocesser med filmfortællinger
Læringscentret og nye vejledningsformer
Lektor Rasmus Fink Lorentzen
Læremidler i praktikken
Værktøjskassen Anvendelsesorienteret undervisning
Mediepædagogik – i et vejlederperspektiv
Udvikling af fagenes didaktik Flakkebjerg,
UDGANGSPUNKT 25. April Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
Videndannelse og- medier
Inklusion i Børneinstitution Højme
Kollegavejledning Læringscentrene Roskilde. Program • Velkommen igen! Vejledningsværktøjer i teori og praksis – kort oplæg Praksisrefleksioner fra igangværende.
Videndeling i det hyperkomplekse samfund Trine Schreiber
Ny mediepædagogisk og didaktisk praksis
Side 1. Deltagerne i undersøgelsen Undersøgelsen af elevtilfredsheden i efteråret 2003 har principielt omfattet alle EUD-elever på såvel grundforløb som.
Blended Learning - en introduktion
Vurdering af digitale læremidler
- Hvad kan I forvente som forældre?
Udviklingen af professionsfaglige kompetencer Potentialer og barrierer… rene b christiansen (profil) Lektor ved Forskning og Udvikling University College.
Morten Nissen Pædagogisk psykologi Morten Nissen
Forskningsperspektiver på læremidler
Læremidler som tekster – tekster i læremidler
Lærermiddelkultur(er)?
MÅL OG METODER I MEDIEPÆDAGOGISK ARBEJDE Kultur og mediekultur Medialisering: mediepædagogik og didaktik Receptionsteori: tekst og kontekst Æstetik og.
Ressourcer og læremidler i et didaktisk perspektiv Læring og Læringsressourcer,
Læremiddelkultur I Folkeskolen
Det humanistiske fakultet – didaktiske virkemidler og metoder
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
Udvikling af det mediepædagogisk håndværk
STUDIEKOMPETENCER I GYMNASIET EFTER REFORMEN – LÆREREN, ELEVEN, BIBLIOTEKAREN Lars Qvortrup Middelfart 23. oktober 2007.
ANVENDELSE AF DIGITALE UNDERVISNINGSMATERIALER I AVU, HF OG GYMNASIET – en forskningsrapport om Projekt e-læring Af: Helle Mathiasen Christian Dalsgaard.
Digitalisering og medialisering
UCN Aldersspecialiseringerne. Hvad står der i studieordningerne Under afsnittet ”Deltagelsespligt” I løbet af studieåret udarbejdes der 4 fagdidaktiske.
Læring og inklusion i skolen
PARALLELUNDERVISNING: - brugen af en digital læreplatform
Niels Grønbæk Nielsen Teamets planlægning af et undervisningsforløb.
Færre bøger – mere IT Karin Levinsen Forskningsprogrammet Medier og IT I Læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet Hvordan får vi mere it? Skal vi have.
Læremiddeltjek Nordborg Dorthe Carlsen
Blended Learning - en introduktion Karsten Gynther Videncenterchef University College Sjælland.
Nordisk lærerutdanning - en komparativ gjennomgang
Hva' kan vi bruge vores uddannelse til i:
FORSA Temadag Helhedssyn – livsmønstre og alkoholmisbrug
Et kritisk perspektiv på helhedssyn Lars Uggerhøj, Aalborg Universitet
Mediepædagogik og didaktik – i teori og i en pædagogisk praksis 13. marts 2012.
Læremiddel.dk Nationalt videncenter for læremidler Læremiddel.dk – Nationalt videncenter for læremidler.
Forestilling/Ide/Oplevelse Eksternalisering af ide/Forestilling Kommunikation om og vurdering af resultat. (Begrebsliggørelse) Udvikling af nye forestillinger.
Transfer mellem uddannelse og arbejde Temadag om transfer Center for Strategi og Innovation 5. maj 201 Bjarne Wahlgren.
Multimodale læremidler. Understøtte undervisningen 2 Et læremiddel til at understøtte undervisningen i erhvervsøkonomi for læsesvage elever: - Multimodalt.
Symposium, Ministeriet for Børn og Undervisning, 5. november 2012
DPU – Aarhus Universitet
Dorthe Carlsen UC Syddanmark og Læremiddel.dk Esbjerg, 22.oktober 2014
Faglige kompetencer I det følgende oplæg, vil jeg først fremhæve særlige aspekter af udviklingen af faglige kompetencer i psykologi og derefter give.
Nedbryd de strukturer, der forhindrer vidensdeling Mette Mønsted
”Tegn på læring: Brug af læremidler, elevens udbytte og motivation”
Rikke Teglskov UCL og Lise D. Møller UCC
Indkøb af digitale læremidler - hvor skulle det ellers ske, hvis ikke på PLC? KARIN DYRENDOM.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Maleri, kunstmuseum, dialog og sansning
Præsentationens transcript:

Læremiddellandskabet – vigtige læremiddeltyper i landskabet Karsten Gynther Læremiddel.dk 140408

Læremiddeltyper eller læremiddellandskab? Læremidelklassificering i forhold til: Intentionalitet Typer (kriterier) Skala (grader af – åben/lukket) Læringsteori Koder Magtforhold

Læremiddelbegrebet For at knytte an til en kommende samarbejdsrelation så definerer Drotner et læremiddel som et hvert medium, der indgår i en systematisk læringssammenhæng, hvis mål er kendt og anerkendt af dem, der anvender den (Drotner 2003, 2006) http://www.dream.sdu.dk/uploads/files/drotner-definition.pdf

Medier af 1. og 2. grad Drotner tager udgangspunkt i sociokulturel teori og skelner mellem to former for medier og dermed to former for læremidler: Læremidler af første grad er konkrete artefakter (værktøjer, redskaber, teknologier) som medierer mellem menneskers indre og ydre virkelighed uden at henvise til andet end sig selv. Læremidler af anden grad er kommunikationsmedier som står for noget i sig selv (som objekt) men også henviser til noget andet (semiotisk perspektiv)

Læremidler eller læringsressourcer Drotner mener desuden at det er nyttigt at tale om læringsressourcer i stedet for læremidler ”Læringsressourcer” trækker på tidens udbredte konstruktivistiske paradigme. Drotners læremiddelbegreb er meget alment og bredt [Thomas; en læringsressource kan italesættes som et læremiddel (didaktisering) – ressourcer kan gøres til læremidler]

Fokus/prioritering i Læremiddel.dk I Læremiddel.dk har vi valgt at sætte fokus på læremidler, der indgår i en institutionel didaktisk kontekst (skolen) Læremidler som understøtter læreprocesser uden for en faglig sammenhæng er ikke prioriteret i Læremiddel.dk (Et valg/fravalg?) Vores fokus er de læremidler, der anvendes i skolen.

Begreberne ”didaktiske” og ”kontekstuelle” læremidler Vi har brug for at kunne skelne mellem læremidler som er produceret med undervisning for øje og læremidler der ikke er produceret med dette formål men som anvendes i en undervisning. Pt har vi anvendt begreberne ”didaktiske” og ”kontekstuelle” læremidler jf. JJHs Phd. Begreberne dækker ovenstående men et par pointer mistes.

Intentionalitet Mit udgangspunkt er at alle læremidler anvendt i skolen er ”didaktiseret” – men af forskellige aktører. Derfor klassificerer jeg læremidler ud fra spørgsmålet: Hvem har didaktiseret læremidlet? Skoleeksternt didaktiseret (Forlag, ideologiske interessenter, politiske institutioner) Skoleinternt didaktiseret A)Redidaktiserede læremidler B) Lærer og elevers egen didaktisering af midler til læring [didaktiskering foregår som et skalleringsbegreb]

Typologi Her er jeg helt enig med Jens i at det at kigge på læremidlers ”funktion” i undervisningen er et godt udgangspunkt for en klassificering. Men funktionsbegreberne og de tilknyttede medietyper er svære af få hold på. Mit bud er:

Hvilken funktion har mediet i undervisningen?

Vigtige læremiddeltyper i landskabet Indholdsmedier / Indholdsobjekter og udbredelsesmedier Rekursive medier / feedbackmedier WEB 2.0 Kommunikationsmedier

Interaktion, læring og rekursive medier Inspiration Gregory Bateson (”Interaktion og læring”, UP 2005) Bo Kampmann Walther: Konvergens og nye medier, Academica, 2005. Rekursive medier er medier som etablerer et feedbackkredsløb mellem bruger og system. Rekursive læremidler er rekursive medier som enten skoleeksternt eller skoleinternt er tillagt en didaktisk funktion.

Skala – eksempel på en skala for rekursive læremidler Grader af – skala for – åben/lukket Didaktisk akse Elev Indhold Læremiddelakse for rekursive læremidler Værktøjsprogrammer --------- Faglige mikroverdener (Papert)/Åbne læringssystemer (JJH) ---- Faglige læringsspil - Computertest

Andre inspirationskilder med udgangspunkt i koblingen mellem læringsteori og medier Konkurrerende paradigmer: Læringsteori Læremiddelkvalitet Behaviorisme og kognitivisme (Bla. Skinner og den tidlige Bruner) Indholdsobjekter med faglig systematik, regler og procedurer, sekvens af fastlagte enheder, stimulis og respons Konstruktivisme og Constructionisme (Bla. Piaget og Seymour Papert) Værktøjer til konstruktion og eksperimentering i forhold til problemsituationer og faglige mikroverdener Sociokulturelle teorier om læring: Social konstruktivisme, situeret læring, læring i praksisfællesskaber. (Bl.a. Vygotskij, Lave og Wenger og Bruner i de seneste år) Rum for social interaktion med kommunikation, fællesskab, samarbejde og koordination Inspiration: Christian Dalsgaard: Åbne læringsressourcer. PHD-afhandling. http://person.au.dk/fil/5991913/Phd-afhandling_Dalsgaard.pdf

Et paradigme, der kan integrere andre læringssyn: Systemteoretisk videns og læringssyn (Bl.a. Luhmann og Qvortrup) Læremiddelkvalitet 1. ordens viden og læring Repræsentations- og simulationsmedier 2. ordens viden og læring Feedbackmedier 3. ordens viden og læring Interaktionsmedier (kommunikationsmedier) Reference: Lars Qvortrup(2006): Knowledge, Education and Learning. Samfundslitteratur. S. 89

Vigtige læremiddeltyper i landskabet Indholdsmedier / Indholdsobjekter og udbredelsesmedier Rekursive medier / feedbackmedier Kommunikationsmedier