Pligtetik.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sprogpakkens 6-dages kursus
Advertisements

Fordybelsesdag med fokus på konflikter
Hvilken forskel gør spørgsmål?
At forholde sig professionelt Anne Skov
Mennesker gør det rigtige – Hvis de kan!!
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
”Du må ikke bryde et ægteskab!”
Kulturmøder Islam – Kristendom
Vi er en menighed, som giver evangeliet videre, med det mål at mennesker bliver efterfølgere af Jesus. (Mt. 28:18-20) - Det betyder, at vi i menigheden.
Verdens vigtigste tale. Del 1: Jesus om sex og vrede
Økonomi og Bøn Søndag den 27. marts Repetition • Vi har lært at: • Gud ejer alt sølv og guld • Han ønsker at søger for os på alle livets områder.
I er verdens lys Det skal handle om lys i dag og om det at være et lys. Her i efteråret og hen over vinteren, så er lyset noget af det vi allernemmest.
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
NDU Jan Jaap Rothuizen Pædagogik og etik NDU Jan Jaap Rothuizen.
Medicinsk relevante filosofiske og videnskabsteoretiske spørgsmål
”Det man plejer at gøre der hvor vi bor”
Lidelse, sygdom og forbøn.
Forelæsning 7: Metaetik og etik
Tradition og Fornyelse
Grøn Kirke Kursusdag Roskilde, 3. September 2011 Ulrik Becker Nissen.
”Kaldet til kærlighed”
Livets Ord Livets Ord Maj 2012 Maj 2012 « Ild er jeg kommet for at kaste på jorden, og hvor ville jeg ønske, at den allerede havde fænget ! » ( Luk 12,
”Kaldet til kærlighed”
Mogens K. Skadborg exam.art.phil., MEVO Overlæge
Hvordan mærker jeg, at Gud findes?. a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? Men I,
Introduktion til Kongen og hans Rige
Lidt om ham Austin Performativer der virker…. Opgør med den klassiske forståelse af sproget: Klassisk: Udsagn kan være beskrivende eller erklærende Disse.
Den professionelles 3 handlingsdomæner Humberto Maturana
Etik, patenter og gener.
Mediesociologi 9.1 Pierre Bourdieu om journalistikkens felt
Kate-QUIZ-mus.
Loven om at dømme andre Matt 7,1-5
Bjergprædikenen (13) Loven om rene motiver (a) Matt 6,1-18.
Kick-off: Hele Ledelser
Etisk dilemma – to definitioner
Forsager vi hykleriet og al dets væsen?. Tag jer i agt for de skriftkloge, som gerne vil gå omkring i lange gevandter og lade sig hilse på torvet og sidde.
Etik i den kliniske praksis
Preben Brandt Psykiater, dr.med.
Vejlederens kommunikation
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Videnskabsteoretisk køreplan til AT på FG
Livets Ord Livets Ord Januar 2012 Januar 2012 Også i år fejres Den Økumeniske Bedeuge - også kaldet Bedeugen for Kristen Enhed. Den finder sted over.
At tale om sexualitet.
Livsglæde gennem udvikling - Kierkegaard og ledelse
Kompasset rundt i etik – Et etisk landskab
Etiske problemstillinger i forbindelse med patientinddragelse
Forløsende bøn, kap.9.. Daniel 9:1-5 I Dareios’ første regeringsår – han var af medisk herkomst, søn af Ahasverus, og var blevet konge over kaldæernes.
Moses 3. del.
Ane Søndergaard Thomsen1 Hvorfor etik ? Den etiske fordring skal ses på baggrund af erkendelsen af, at i menneskers samvær med hinanden er den ene altid.
Etikken halter bagefter Accelereret hastighed -antallet af teknologiske nyskabelser per tidsenhed vokser Ukendte konsekvenser Ingen erfaring at læne sig.
Bioetiske overvejelser - GMO
Analyse af noveller.
Væk fra motivation Hvorfor går der altid kludder i det?
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
HIGH ON LOVE - Etik for en menneskekærlig profession.
‘Alt, hvad I har gjort mod en af disse mine mindste brødre, det har I gjort mod mig’ (Matt 25,40). Livets Ord April 2016.
Uenighed uden bitterhed. Spørgsmål 1. Kan man være uenige uden at blive bitre? 2. Kan uenighed have et formål? 3. Kan man være enige om at være uenige?
Etik.
Normer, Roller, Etik og Dilemmaer
Introduktion + Filosofi, etik og etiske problemstillinger
Islam Sarah og kristian.
Personlig stof- og alkoholpolitik
Unge og Religion TOLERANCE
“Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile” (Matt 11,28). Livets Ord Juli 2017.
Som barn i dit hus har vi hver og en et sted
Livets Ord Marts 2018.
Mundtlig retning 2017 Hvordan bliver man den, man er? Suzanne Brøgger.
Guds arvinger og Kristi medarvinger
Præsentationens transcript:

Pligtetik

Pligtetik (Deontologi) Et eksempel på en normativ etik: Hvad er det moralsk rigtigt hhv. forkert at gøre? En deskriptiv etik er… beskrivende i stedet for fordrende. I metaetikken prøver man at undersøge hvad der er moralens/etikkens udspring og begrundelse?

Pligtetikkens karakter 1. Hvis en handling følger en moralregel er det en moralsk handling. 2. En moralregel er begrundet i en forskrift I religiøs forskrift (Kristendom, Islam etc) I fornuften (Kantiansk deontologi) Konsensus (J. Habermas) Andre moralske forskrifter….?

Teistisk bestemt etik FX: de 10 bud herunder: Du må ikke have andre guder Du må ikke misbruge din Guds navn Du skal holde hviledagen hellig Du skal ære din fader og din moder Du må ikke slå ihjel Du må ikke bryde ægteskabet Du må ikke stjæle Du må ikke sige falsk vidnesbyrd imod din næste Du må ikke begære din næstes hus Du må ikke begære din næstes hustru, folk eller fæ eller noget, der hører din næste til.

Den gode vilje "Der er overhovedet ikke noget tænkeligt i verden – ja, i det hele taget heller ikke uden for denne – end alene en god vilje, som uden indskrænkning kunne anses for godt."

Den gode vilje Hensigten og ikke konsekvenserne Handlingen og ikke følelser (der måtte tilskynde til den) Alene for pligtens skyld - en ganske særlig pligt- ie: Pligten til at efterleve morallovene

Imperativer (bydemåde) Hypotetiske imperativer har relation til en konkret handlen eller empirisk situation – vi handler af tilbøjelighed – fx i forhold til et bestemt behov. Kategoriske imperativer er universelt gældende og vi retter os efter det af pligt. Det gælder uden relation til vore egne præferencer (behov)

Det kategoriske imperativ ”Handl kun ifølge den maksime ved hvilken du samtidig kan ville, at den bliver en almengyldig lov” Maksime: sætning, der i sammentrængt form udtrykker en almindelig sandhed ell. Erfaring (Kilde: ordbog over det danske sprog)

Niveauer i moralske begrundelser Konkrete vurderinger og handlinger med intern begrundelse i Niveau 2 Moralske regler Niveau 3 Moralske principper Niveau 4 Etiske teorier Niveau 5 Fornuft og erfaring Niveau 6 Livsanskuelse (religion og/ellerlivssyn)

Tænk lige over: Den kategoriske moralregel ”Du må ikke lyve” Den ”pligtetiske” begrundelse ”Jeg handlede af pligt” Den gyldne regel: Gør mod andre, hvad du ønsker, de skal gøre mod dig. Universaliserbarhed [god eller dårlig idé?]