Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Introduktion + Filosofi, etik og etiske problemstillinger

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Introduktion + Filosofi, etik og etiske problemstillinger"— Præsentationens transcript:

1 Introduktion + Filosofi, etik og etiske problemstillinger

2 1. Introduktion til religion 9. klasse
Dilemma-cases diskussion Teori

3 Præsentation Glædet mig til at starte i 9Y
Motiverende komme til undervisning Fokus på at skabe varierende og spændende undervisningsaktiviteter Frihed under ANSVAR  Lærerrollen/Min personlighed Lær at navigere inden for friheden uden at bryde alle rammer Undgå at være sur/gider ikke at skælde ud Fælles aktiviteter  alle skal være med  god klassekultur Lytte til hinanden Det skal IKKE være træls at komme til mine timer Medbring PC

4 Kristendom - Karakterfag:
- Alle har mulighed for at blive sindssygt dygtige, I bestemmer stort set selv! - Mundtlighed - Laver sine lektier - Lytter, spørger og diskuterer

5 Hvilken rute ville du vælge?
Nemt er kedeligt Udfordring er interessant

6 Pre-Test Fremskridt 10 - 4 = 6

7 Karakterer og kommentarer
Hvad er den bedste type feedback? Ruth Butler (1997) Gruppe Feedback Udvikling Respons A Kun kommentarer B Kun karakterer C Karakterer og kommentarer 30 % fremgang Positiv Ingen fremgang Øverste 25% + Nederste 25% - Ingen fremgang Øverste 25% + Nederste 25% - 185

8 7 skridt til feedback-himlen
Sæt dig mål Lav et udkast Selvevaluering Ret til, hvor du finder nødvendigt Lærer-feedback Færdiggør arbejdet Karakter

9 Dilemma 1: 1. Lægens dilemma En erfaren læge står over for at skulle redde fem døende patienter, som hver mangler et forskelligt organ for at kunne overleve. Desværre er der ingen organer til rådighed på hospitalet.  Samtidig har lægen en sjette patient, der lider af en livsfarlig sygdom, som betyder, at patienten vil dø tidligere end de fem andre patienter.  Men lægen er i besiddelse af medicin, der vil kunne holde patienten med den livstruende sygdom i live i nogle få år. Hvis den sjette patient ikke får medicinen, vil han dø, men lægen vil kunne bruge patientens organer til at redde de fem andre patienter.

10 Dilemma 2: 2. Mulig børnemishandling Du arbejder med at fremkalde billeder og har inden for en kortere periode modtaget seks billeder fra det samme forældrepar. På billederne ser du forældrene med en ung dreng. I tre af de seks billeder ser drengen forslået ud. Du får en mistanke om, at forældrene mishandler barnet.  Ifølge politikken for din arbejdsplads skal mistænkelige billeder indberettes. Hvis du fortæller om billederne, kan det få store konsekvenser for forældrene, som måske er uskyldige. Indberetter du ikke billederne, skal du gå med uvisheden om, at barnet fortsat bliver mishandlet.

11 Dilemma 3 3. Vagten i koncentrationslejren Du er fange i en koncentrationslejr. En sadistisk vagt er i færd med at hænge din søn, fordi han forsøgte at flygte. Vagten beder dig om at trække stolen væk under din søn. Hvis du afviser ordren, vil vagten dræbe ikke kun sønnen der prøvede at flygte, men også din anden søn, som er en anden uskyld fange. Du er ikke i tvivl om, at vagten mener, hvad han siger.

12 Hvordan vurderer man en god handling?
Konsekvensetik: Jeremy Bentham  mennesket stræber efter lykke. En handling er god, hvis den giver mest mulig lykke til flest mulige mennesker. Kigger på konsekvensen af en handling. Målet helliger midlet  Okay at stjæle mad, hvis man selv er ved at sulte ihjel. Hvad synes i om denne teori? Er der nogle problemer ved denne teori?

13 Hvordan vurderer man en god handling?
Pligtetik/sindelagsetik Kant: Alle mennesker har en fornuft til at vurdere godt/ondt. Brug den. Etik ud fra fornuften. Den gælder for alle(universiel), da alle har en fornuft. Kø-princippet (f.eks.) Hvis intentionen bag handlingen er god, så har man handlet godt. Konsekvensen ligegyldig. Målet helliger ikke midlet. Problemer ved denne slags etik?

14 Dilemma 4 8. Overfyldt redningsbåd Du er strandet med 30 mennesker i en redningsbåd, som er skabt til kun at rumme syv. Båden er for tung at padle og vil med sikkerhed synke. Dermed vil alle drukne. Du kan redde nogle af menneskerne i redningsbåden ved at smide dem over bord, der er svagest til at ro. Hvad vil konsekvens etikken sige? Hvad vil pligtetikken sige?

15 Dilemma 5 5. Dommerens kidnappede datter Du er dommer i en sag, hvor den anklagede er beskyldt for at have begået bankrøveri. Du ved dog, at den anklagede er uskyldig. Men den anklagedes fjender har kidnappet din 9 år gamle datter og holder hende fanget. Du ved ikke, hvor hun er. Politiet har mislykket forsøgt at finde hende. Kidnapperne har efterladt dig en note, hvor der står, at hvis du dømmer den uskyldige røver skyldig, vil de løslade datteren. Du frygter, at kidnapperne mishandler eller torturerer din datter.

16 Den barmhjertige samaritaner
_Naesten/Lignelsen_om_den_barmhjertige_samaritaner.pdf


Download ppt "Introduktion + Filosofi, etik og etiske problemstillinger"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google