Skolebestyrelsens opgaver

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Aktivitet – hvor/hvornår: Videns- og erfaringsseminar i Middelfart, lørdag den 19. marts. MKR var der sammen med Pia fra Herredsåsen og Claus fra Rynkevangen.
Advertisements

Danehofskolens værdigrundlag
Skolereform august 2014………………
Set i forældreperspektiv
Skolebestyrelsesvalg 2012
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Vi arbejder i bestyrelsen på at sikre og føre tilsyn med, at den rette kurs sættes og holdes. Overordnet retning og overblik, vi arbejder ikke ”i maskinrummet”.
Dansborgskolen – vi udvikler hele mennesker
Kursus for nyvalgte skolebestyrelser. Efteråret 2010.
Hierarki for styringsredskaber
Folkeskole-reformen August 2014.
Skolepolitiske visioner og mål
Klassedannelser til Ansgarskolen Program  Velkomst og intro  Formål  Skolebestyrelsens principper for klassedannelse  Ansgarskolens handleplan.
Valgmøde mandag d. 19. maj Skolebestyrelsens sammensætning • 7 forældrevalgte medlemmer (4 år) • 2 medarbejderrepræsentanter (1 år) • 2 elevrådsrepræsentanter.
Lærerprofessionen.
Forældremøde X årgang.
Skolebestyrelsesvalg 2012 Højvangskolen efterår 2012.
Tofthøjskolen nu og i fremtiden Skoleplanarbejde 2011.
Billum skole Overordnet udviklingsplan Den politiske beslutning fra 2007 omkring skole/SFO danner baggrund for dette materiale. Planen er til debat og.
Skolebestyrelsen  7 forældrerepræsentanter  2 medarbejderrepræsentanter  Alle skal udfylde en tavshedserklæring  2 elevrepræsentanter  Alle har stemmeret.
Værdiregelsæt… Ørslev Skole… Klik dig frem vha. musen / piletasterne.
Informationsmøde vedr. skolestart Træd varsomt – her bliver mennesker til det allervigtigste for et menneske er at kunne klare sig selv – blive.
Hvad laver skolebestyrelsen på Dagnæsskolen?
Forældremøde på Outrup Skole
Skolebestyrelsens kompetencer og tilsynspligt
Valg til skolebestyrelsen - en orientering om de regler, der gælder for skolebestyrelsesvalget 2010.
Skolebestyrelsesarbejdet. Dagsorden for den 10. April Skolebestyrelsen på et overordnet plan Procedure omkring valgprocessen Hvad er så Skolebestyrelsen.
Fælles Rådgivende Organ 18. januar 2011 Information om opgaver m.v.
SKOLEBESTYRELSENS OPGAVER FOLKETINGET BYRÅDET UNDERVISNINGSMINISTERIET BØRNE- OG UNGDOMSDIREKTØR SKOLEBESTYRELSEN: 7 FORÆLDREREPRÆSENTANTER 2 MEDARBEJDERREPRÆSENTANTER.
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Skolebestyrelsesarbejdet. Hvor En skolebestyrelse er en bestyrelse på en uddannelsesinstitution, hvor både forældre, elever og lærere samt skolens ledelse.
Mandag d. 1.november 2010 på Mørdrupskolen
Maglegårdsskolen Skolebestyrelsesvalg 2006 Valgbestyrelse Kommunalbestyrelsesmedlem: –Marie-Louise Andreassen Nuværende skolebestyrelsesformand: –Morten.
Udvikling af skole/hjemsamarbejdet på Højmeskolen
Vor børn skal trives og det kan vi forældre være med til at styrke Formålet er at skabe et kontinuerligt og fremadrettet skole/hjem samarbejde der sikrer.
Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Inklusion med læring Hvilke navne??.
Folkeskolereform 2014.
Forældremøde august Skoleområdets oplæg – Trørødskolens indskolingsplan.
Udviklingsprojekt - Drømmeskole Skoleår 2011/2012 og 2012/2013 En fælles rejse.
Møde med skolebestyrelsen, Østbirk Skole,
På Filstedvejens Skole er vi klar over, at mobning forekommer og vil forekomme, men vi vil med dette sikre os ansvar, viden og engagement i arbejdet mod.
Skolebestyrelsesvalg 2010 Det nye er: Enkeltmandsvalg (Ingen stillere) Brevafstemning (Ingen valgdag) Mulighed for forskudt valg.
Hvad kan skolebestyrelsen gøre for at hjælpe skolens arbejde? Færøerne Lørdag d. 28. februar 2009.
Indskrivning for nye bh.klassesbørn Frederiksværk Skole Skoleåret d. 29. oktober 2012.
Skolebestyrelsen Forælder specialklasse Medarbejder Elev Leder Ekstern repræsentant?
Skanderborg Kommune Valgmøde 3. marts 2014 Baggrundsviden for at kunne varetage skolebestyrelsesarbejdet.
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Velkommen i skolebestyrelsesarbejdet 2012.
Møde mellem kontaktforældrene og skolebestyrelsen tirsdag den 18
Årsmøde Egeskovskolen Dagsorden – 19.10: Velkomst – 20.10: SSP samarbejdet Vi har besøg af SSP konsulenter fra Viborg Kommune - Hvilke.
RAMMER FOR SKOLEBESTYRELSENS ARBEJDE Lovgrundlag og kompetencer
Præcisering Oplægget baserer sig på den indstilling, der er på vej til byrådets behandling Indstillingen har været i høring i perioden 20/ /1-14.
Valgmøde 7. april Velkomst 2.Skolebestyrelsens arbejde - Det formelle - og i praksis 3.Tidsfrister 4.Opstilling / valgliste 5.Eventuelt.
BYRÅD SBU Skolebestyrelser Skoleforum Styrelsesvedtægt.
Skolebestyrelsens årsberetning Skolebestyrelsens opgaver Skolebestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed, herunder om –undervisningens.
Fælles møde med Børne- og Ungeudvalget og strategiudvalget 18. august 2008.
Kursusaften for nyvalgte skolebestyrelser 21.november 2012.
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
Årsberetning 2012 Skolebestyrelsen Bavnehøjskolen Årsberetning 2011 Skolebestyrelsen Bavnehøjskolen, Trine Persson.
1 Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige, sociale og personlige.
Skolebetyrelsens virke. Hvad SKAL skolebestyrelsen AFGIVE BERETNING INDKALDE skolens forældre mindst én gang årligt for at drøfte skolens virksomhed BESVARE.
Alle børn er alles ansvar Trivselspolitik for Aars Skole August
Præsentation til forældremøde 2016 Skolebestyrelsen Præstø Skole.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Styrelsesvedtægt for Varde Kommunes Skolevæsen.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Skolebestyrelsens principper
Søndre skoles vision Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige,
Årshjul Baggrund Indholdet i Årshjulet tager udgangspunkt i Folkeskolelovens § 44, stk. 1 som siger, at skolebestyrelsen har pligt til at føre tilsyn.
Præsentationens transcript:

Skolebestyrelsens opgaver Skolebestyrelsen på Outrup skole 11. oktober 2012 V/Ole Holdgaard og Bente Sloth, pædagogiske konsulenter 1

Der er flere niveauer - systemer 0. Vision – alle 1. Værdier: Alle – et fælles ansvar 2. Principper - Skolebestyrelsens ansvar 3. Overordnede regler – Ledelsens ansvar 4. Regler i klassen – de professionelles ansvar 2

Skolebestyrelsens arbejde defineres af: Formelt: Folkeskoleloven Bekendtgørelsen Styrelsesvedtægten Forretningsorden ------------------------------------------------------------------------------ ”Uformelt”: Forældre og Skoles materialer Håndbog for skolebestyrelsesmedlemmer, Ivar Bak

Skolebestyrelsen skal Folkeskolelovens § 44: Udøve sin virksomhed indenfor de mål og rammer der er fastsat af kommunalbestyrelsen (styrelsesvedtægten) Føre tilsyn med skolens virksomhed (undtaget personale- og elevsager) Kan fra skolens leder indhente alle nødvendige oplysninger for at varetage opgaven Fastsætter principper for skolens virksomhed

Skolebestyrelsens udarbejder principper for skolens virksomhed Folkeskolelovens § 44 angiver, at der skal udarbejdes principper for: Undervisningens organisering (v) Samarbejdet mellem skole og hjem (v) Underretning til hjemmet om elevens udbytte af undervisningen (v) Arbejdets fordeling blandt lærere (v) Fællesarrangementer i skoletiden (v) Skolefritidsordningens virksomhed Godkende/fastsætte ordensregler (v) Kan fastsætte principper på andre væsentlige områder 5

Definition af ’princip’ Med udgangspunkt i skolens værdier er principper den ramme, som alle skolens aktører skal agere indenfor Skal udstikke en retning for centrale dele af skolens virksomhed for bestyrelse, ledelse, lærere og elever Skal altid give rum og mulighed for at udøve ledelse. Det vil sige at formuleringen er så rummelig, at der er plads til fortolkninger og valgmuligheder på handleplanet 6

Et eksempel på værdi, princip og regel Værdi, alle parter: På Outrup skole er værdierne: Rummelig, ansvarlig, respektfuld (RAR) Princip, skolebestyrelse: Forældrene er altid velkomne på Outrup skole. Regler, ledelse og klasser: Besøg aftales med de pågældende lærere.

Endnu et eksempel Værdi, alle parter: På Outrup skole lærer børnene at tage ansvar for egne handlinger, for fællesskabet, for hinandens trivsel og for skolen Princip, skolebestyrelse: Elever, der forstyrrer undervisningen for sig selv og/eller andre, skal i samarbejde med hjemmet tilbydes den fornødne hjælp Regel, ledelse og klasse: I 5. klasse er vi stille, når andre taler, og vi rækker hånden op, hvis vi vil sige noget

Definition af ’regel’ Regler er retningslinjer for den ønskelige, daglige mellem-menneskelige adfærd på skolen Regler udfoldes i klassen, i SFO, i skolegården, på gangene osv. Regler skal give mening for lærere og elever i klasserne (i skolens mange ’systemer’) Regler skal derfor defineres, accepteres og håndhæves af skolens ledere, pædagoger, lærere og elever. 9

Eksempel på regler

Skolebestyrelsen skal: Folkeskolelovens § 44: Efter oplæg fra skolelederen - godkende skolens budget indenfor de kommunalt udstukne rammer (Udarbejdelse af principper herfor) Afgive udtalelse om ansættelse af ledere og lærere Afgive udtalelse om alle spørgsmål, som kommunalbestyrelsen forelægger dem Afgive en årlig beretning Mindst en gang årligt indkalde skolens forældre til drøftelse af skolens virksomhed og behandling af årsberetningen

Skolebestyrelsen udøver udelukkende sin virksomhed gennem møderne (styrelsesesvedtægten) Folkeskolelovens §44: Skolebestyrelsesformanden udarbejder til hvert møde en dagsorden (deadlines: 8 dage og 4 dage) Efter mødet udarbejdes et referat, som godkendes senest på det efterfølgende møde af de medlemmer, som deltog i mødet Forretningsordenen: (Outrup skole august 2011) …Referatet godkendes punkt for punkt og inden mødet afsluttes eller senest på det efterfølgende møde. Skolebestyrelsen er beslutningsdygtig, når mere end halvdelen af medlemmerne er til stede

Skolens niveauer og systemer Du kan kun ændre på systemer, som du selv er medlem af. Bestyrelsen er kun medlem af bestyrelsens system og har kun handlekraft her. Bestyrelsen kan ikke lave overordnede regler for skolens ansatte og elever, da de udmøntes på skolen – i et system, som kun ledelse, lærere og elever er med i. Bestyrelsen kan ikke lave klasseregler, da de udmøntes i klassen – i et system, som kun børn og lærere er med i. Lærerne kan fx ikke ændre på forhold eller bestemme i en familie, fordi de ikke er medlemmer. Forældre kan ikke styre forhold i en klasse, fordi de ikke er medlemmer her. 13 13 13

Skolebestyrelsens sammensætning Folkeskolelovens § 42: Forældrevalgte - 7 Medarbejdere - 2 Elever - 2 Ledelsen – (sekretær) Skolebestyrelsens arbejde bygger således på et fællesskab mellem mange parter og foregår som ’teamsamarbejde’ – det at løfte i flok

Et godt ’teamsamarbejde’ indebærer Jordansen, Petersen og Qvortrup At alle ’indsporer sig’ efter de fælles mål og udfordringer At alle ønsker at løse udfordringerne i fællesskab At alle har vilje (og evne) til refleksion At alle accepterer teamets mange forskellige meninger og holdninger At temaets leder påtager sig lederskabet – autoriteten At de andre i teamet anerkender lederens autoritet til at lede

Hvilken skolekultur vil vi have? Hargreaves Privatpraktiserende skolekultur: - Privatpraktiserende lærere Privatpraktiserende forældre Problemer er ofte private og personlige Forældre opfatter sig ofte som et ’jeg’ og tænker meget på ’mit barn’, ’min klasse’ 16 16 16

Hvilken skolekultur vil vi have? Hargreaves Balkanisering: Lærere arbejder i lukkede team – ’dem og os’ Forældre grupperer sig fx i kliker Eleverne danner grupper og kliker Man er dømt inde eller ude Problemer tilhører grupper, ’de andre’ Forældre ser sig ofte som enten ’dem’ eller ’os’ 17 17 17

Hvilken skolekultur vil vi have? Hargreaves Den samarbejdende kultur: Bygger på fællesskab, tillid og støtte Tætte samarbejdsrelationer mellem lærere Tæt samarbejde mellem forældre Positive kammeratskaber blandt eleverne Udviklingsorienteret, frivillighed og stor arbejdsindsats Forældre, lærere og elever opfatter sig som et ’vi’ 18 18 18

Den samarbejdende kultur T. Nordahl Bedre læring hos eleverne – både faglig og social læring Et bedre læringsmiljø Mindre belastning af de professionelle Bedre elevadfærd Forældrene føler sig mere inddraget Forældrene tager medansvar for andre forældre og deres børn 19 19 19

Litteratur Folkeskoleloven med kommentarer, 2011 Diverse bekendtgørelser, vejledninger og vedtægter Andy Hargreaves Thomas Nordahl Lars Qvortrup Jordansen og Petersen