DEN NYE SELSKABSLOV VED TORBEN WAAGE

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
DOMSTOLENE & KRIMINALITET
Advertisements

Etablering af virksomhed
Bilag 3 · Bekendtgørelse om fiskeres hviletid Bekendtgørelse om fiskeres hviletid 1) I medfør af § 4, stk. 3, § 57 og § 70 i sømandsloven, jf. lovbekendtgørelse.
Søren Friis Hansen Juridisk Institut, SDU
God regnskabspraksis i DLBR
Søjle 1: Offentlige ydelser
Hotel- & Restaurantskolen den 15
Digitale pantebreve Hvad er nyt?.
Selskabsret Kapitalselskaber v/advokat Nicholas Liebach
AB 92 Aftalegrundlaget Aftale mellem to parter, køber/sælger – bygherre/entreprenør Kan fraviges efter tydelig aftale Fastsætter sprog, lovvalg og værneting.
1 Frit valg af hjælpemidler og boligindretning Af Tina Hansen specialkonsulent 15. september 2010.
Den Nye Selskabslov Horsens den 22. september 2010 Advokaterne
Køb af andelsbolig - hvorfor man altid skal tænke sig om, når man køber bolig – også når der er tale om en andelsbolig!
Videreoverdragelse af software EU-Domstolens afgørelse i UsedSoft vs
Forbrugerkøb kap. 17 Af: Pia Hansen.
1udbud / februar 2006 Udbud og udlicitering Finansministeriets cirkulære af dec om udbud og udfordring af statslige drifts- og anlægsopgaver:  Ministerierne.
26.2 Kapacitetsomkostninger
Tilsyn under renoveringen
Arbejdsmarkedsforhold – Hvad der er godt at vide for fiskere om organisationer, beskæftigelse, regler og rettigheder.
Selskabsformer I/S, ApS og IVS
Modernisering af P-fondsreglerne
Behovet for regnskabsvæsen
Susanne Kjær GLOBAL SERVICE/ INDUSTRY Skatterevisorforeningen Nyt lovforslag.
Seminar hos Industrien Sydfyn
Pengestrømsopgørelser
Praksisformer og virksomhedsdannelse Af Natalia Madsen & Mads Grarup Odense den 3. februar 2004 Forum: OR
OPP-projektet – Vildbjerg Skole. Opstart af udbudsproceduren Offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse i EF-tidende med opfordring til at deltage i.
Skolebestyrelsen Forælder specialklasse Medarbejder Elev Leder Ekstern repræsentant?
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Få styr på skatten, inden du rejser ud Specialkonsulent Søren Hjorth.
Holdingselskaber - oprettelse og generationsskifte
Kapitel 1 Virksomheder og ejerformer.
Forholdet til kunderne
Formueforvaltning Januar 2009 MSTA. 2 Formueforvaltning  Egne midler  Kunde midler  Traditionelle og markedsrenteprodukter.
Dat 7 ENT. D Formalia ved virksomhedsetablering Anpartsselskaber – de kr. Holding konstruktionen Forretningsplaner fortsat Forretningsudvikling.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Hvilke rammer giver lovgivningen i dag? Tirsdag den 9. januar 2007 v/ juridisk konsulent Morten Haahr Jensen.
Handel med korn mellem landmænd
Udvidet selskabsret Lars Bunch Erhvervsstyrelsen.
Kapitel 23 Forsikring og pension. Forsikring og pension kapitel 23 I kapitel 23 gennemgås: Forsikringsaftaler Pensioner Begunstigelser (Aftaler – se kap.
Kapitel 16 Kreditaftaler. Kreditaftaler kapitel 16 I kapitel 16 gennemgås: Krav til kreditaftaler Trepartsforhold Køb med ejendomsforbehold Køber misligholder.
Aftale om ansættelsesvilkår Aftale om ansættelsesvilkår for ansatte der overgår til staten mv. i forbindelse med kommunalreformen. Aftalen gælder både.
Kapitel 14 Virksomhedsformer og hæftelse. I kapitel 14 gennemgås: Hæftelsesformer Virksomhedsformer Enkeltmandsvirksomhed Virksomhed i selskabsform, I/S,
Kapitel 17 Kaution.
Tilbagetrækningsreformen Ændring af efterlønsordningen Version 1,
Livsvarig livrente - pixi Hvad + hvorfor indbetale på en livrente?
Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse. Formål: …at styrke medarbejdernes interesse for effektivitet i kommunens forvaltning og i dennes institutioner.
DANSK OG INTERNATIONAL ERHVERVSRET, 3. UDGAVE Kapitel 19 Overdragelse af fordringer.
DANSK OG INTERNATIONAL ERHVERVSRET, 3. UDGAVE Kapitel 16 Kreditaftaler.
Virksomhedsformer og hæftelse
Kapitel 26 Forsikring og pension.
Holdingselskaber - oprettelse og generationsskifte
Kapitel 16 Kreditaftaler.
§ 12 Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse
Kapitel 1 Virksomheder og ejerformer.
Kapitel 16 Kreditaftaler.
Overordnede bestemmelser
Kapitel 12 Forbrugerkøb Kapitel 12 handler om:
Kapitel 17 Kaution.
Kapitel 10 Internationale køb
Regelsæt feriefonde Ved Søren Balslev og Lisbet Dinsen STAR
Formål: Investeringer i Startups og etablerede virksomheder på vej…
OK18 Det kommunale og regionale forlig
Virksomhedsformer og hæftelse
Tilbagetrækningsreformen
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Virksomheden Virksomhedsøkonomi Samfundsmæssige forhold Makroniveau
1. Købeloven om forbrugerkøb
Overdragelse af fordringer
Virksomhedsformer og hæftelse
Kapitel 11 Kreditaftaler.
Kapitel 12 Kaution.
Præsentationens transcript:

DEN NYE SELSKABSLOV VED TORBEN WAAGE

FOKUS PUNKTER Oversigt over ændringer Nye udtryk Stiftelse og etableringsomkostninger. Ejeraftaler Egne kapitalandele

SELSKABSLOVEN - OVERSIGT OVER ÆNDRINGER Ændret terminologi (og begreber) Nemmere stiftelsesprocedure og mildere krav til selskabskapitalen Større fleksibilitet vedrørende kapitalandele Valgmulighed mellem flere ledelsesstrukturer Større fleksibilitet ved medarbejderrepræsentation Mindre krav til indholdet af vedtægter Mildere krav ved kapitalforhøjelse, kapitalafgang, spaltning og fusion Ændret regulering vedrørende egne aktier Selvfinansiering er tilladt på visse betingelser

NYE UDTRYK Kapitalselskab: Dækker bl.a. aktie- og anpartsselskaber Kapitalejer: Dækker bl.a. aktionær og anpartshaver Ejeraftaler: Aktionær- og anpartshaveroverenskomsten Ejerbog: Afløser aktiebog og anpartshaverfortegnelsen Ejerregister: Offentligt register, som Erhvervs- og Selskabsstyrelsen over bla. kapitalejernes ejerandele Det centrale ledelsesorgan: Bestyrelsen eller direktionen afhængigt af ledelsesmodel Det øverste ledelsesorgan: Tilsynsrådet, bestyrelsen eller direktionen afhængigt af ledelsesmodel Tilsynsrådet: Organ, der ikke har ledelsesbeføjelser eller tegningsret.

STIFTELSE OG ETABLERINGSOMKOSTNINGER Stiftelsesregler for aktie- og anpartsselskaber forenkles samtidig med at der bliver mulighed for en simpel on-line registrering hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Minimumskapitalen i aktieselskaber forbliver uændret DKK 500.000, mens denne for anpartsselskaber nedsættes fra DKK 125.000 til en minimumskapital på DKK 80.000. Alene indbetaling af 25% af et selskabs kapital, dog min. DKK 80.000, ligesom overkurs skal indbetales i forbindelse med registrering. Såfremt kapital indbetales i andre værdier end kontanter, skal hele selskabskapitalen (og eventuel overkurs) dog indbetales fuldt ud.  Krav om vurderingsberetning i forbindelse med stiftelse ved indskud af andre værdier end kontanter, men med en række undtagelser

STIFTELSE OG ETABLERINGSOMKOSTNINGER (fortsat) Selskabets centrale ledelsesorgan kan kræve ikke-indbetalt selskabskapital indbetalt på anfordring med en frist på min. 2 og maks. 4 uger. Kapitalejeren kan altid frigøre sig ved betaling af det skyldige beløb til selskabet. Ved overdragelse af en ikke fuldt indbetalt kapitalandel, hæfter såvel overdrageren, den umiddelbare erhverver som senere erhververe solidarisk over for selskabet for indbetalingen af det udestående beløb. Hvis en kapitalejer misligholder sin betalingsforpligtelse medfører det, at kapitalejeren mister indflydelse i selskabet, idet stemmeretten mv. ikke kan udnyttes. Dog beholder kapitalejeren retten til udbytte samt andre udbetalinger og bevarer retten til nye kapitalandele ved kapitalforhøjelse.

STIFTELSE OG ETABLERINGSOMKOSTNINGER (fortsat) Ændringernes betydning for kapitalejerne Den nye Selskabslov indeholder en række tiltag, der forenkler stiftelsen af kapitalselskaber. Øget fleksibilitet for kapitalejerne, idet mulighed for at skyde betalingen af indtil 75% af den tegnede selskabskapital til senere Problemet er, at erhvervene af kapitalandele vil skulle sikre sig bevis for, at der er sket fuld indbetaling af erhvervede kapitalandele eller tage højde herfor ved prissætningen og/eller deres eget kapitalberedskab. Overdragere må tilsvarende skulle sikre sig størst mulig vished for at restindbetaling sker, så overdragerens solidariske indbetalingspligt ikke uventet aktualiseres.

EJERAFTALER Ejeraftaler (tidligere aktionær- og anpartshaveroverenskomster) er ikke længere bindende for selskabet – kun for kapitalejerne, der har indgået ejeraftalen. Ændringen gælder også for allerede indgåede ejeraftaler, hvilket betyder, at disse ikke længere er bindende for selskabet. Det er ikke muligt at henvise til en ejeraftale i vedtægterne. Det er som følge af den nye regel vigtigt at sikre, at en ejeraftales bestemmelser, herunder om f.eks. stemmeretsdifferentiering og skævdeling af udbytte mv., i tilstrækkeligt omfang er inkorporeret i selskabets vedtægter, og at ejeraftalen ikke er i strid med selskabslovgivningen eller vedtægterne. Problem: offentlighed!

EJERAFTALER (fortsat) Hvis en part i en ejeraftale ikke overholder aftalen, kan det kun få civilretlige konsekvenser, men beslutningen truffet på generalforsamlingen er fortsat gyldigt. Det kan være vanskeligt at dokumentere et tab i en retssag. Fokus på misligholdelsesbeføjelser: bod, salgspligt, købepligt mv. Generelt behov for at forholde sig til eksisterende ejeraftaler, især hvis du er en minoritetsejer med beskyttelsesbeføjelser.

EGNE KAPITALANDELE Hovedpunkter Anpartsselskaber kan nu også erhverve egne anparter, ligesom aktieselskaber kan erhverve egne aktier. Der gælder ingen ejerbegrænsning i modsætning til tidligere, hvor der maksimalt kunne erhverves op til 10 %.  Eneste ejerbegrænsning for aktie- og anpartsselskaber er, at selskabskapitalen efter fradrag af egne aktier/anparter mindst udgør henholdsvis kr. 500.000 for aktieselskaber og kr. 80.000 for anpartsselskaber. Egne kapitalandele kan kun erhverves indenfor de frie reserver. Et kapitalselskabs erhvervelse af egne kapitalandele må kun omfatte kapitalandele, der er fuldt indbetalt.

EGNE KAPITALANDELE Erhvervelsen kan ske både til eje eller til pant. Erhvervelse af egne kapitalandele skal ske efter bemyndigelse fra generalforsamlingen, der kan give bemyndigelsen for 5 år ad gangen. Egne kapitalandele giver fortsat ikke stemmeret, samt tælles ikke med i opgørelsen over kapital. Som hovedregel skal afhændelse af egne kapitalandele ske inden 3 år, men afhændelse kan undlades, hvis den samlede beholdning af egne kapitalandele kan holdes inden for selskabets frie reserver.

EGNE KAPITALANDELE (fortsat) Ændringernes betydning for kapitalejerne De nye regler om egne kapitalandele er til gavn for kapitalejerne. Muligheden for, at anpartsselskaber kan købe egne anparter, er værdifuld, idet denne regel vil kunne løse mange nuværende problemer vedr. afhændelse af anparter.  Ejeraftaler bør tage denne mulighed ind, som løsning vedrørende f.eks. misligholdelsesbeføjelser eller ved regulering af forkøbsrettigheder. Tilsvarende bør eksisterende overenskomster genovervejes i forbindelse med udtrædelses regler.