Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Køb af andelsbolig - hvorfor man altid skal tænke sig om, når man køber bolig – også når der er tale om en andelsbolig!

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Køb af andelsbolig - hvorfor man altid skal tænke sig om, når man køber bolig – også når der er tale om en andelsbolig!"— Præsentationens transcript:

1 Køb af andelsbolig - hvorfor man altid skal tænke sig om, når man køber bolig – også når der er tale om en andelsbolig!

2 Andelsboligtyper Eksisterende ”gamle” andelsboliger

3 Andelsboligtyper Fra 1980 har det i Støttede private
begrænset omfang været muligt at få offentlig støtte til opførelse af et begrænset antal boliger. Muligheden bortfalder fra 2005! Støttede private andelsboliger: (nybyggeri)

4 Andelsboligtyper Ustøttede private Andelsboliger, hvor
andelsboliger – med kommunegaranti: (nybyggeri) Andelsboliger, hvor kommunen giver garanti for en del af finansieringen. Kommunen kan stille en række vilkår for garantien.

5 Andelsboligtyper Her gælder ingen særlige krav, udover de gældende
Ustøttede private andelsboliger – uden kommunegaranti (nybyggeri) Her gælder ingen særlige krav, udover de gældende regler for byggeri generelt og andelsboliglovens krav om, at byggeriet skal bestå af mindst 3 boliger.

6 I det følgende vil vi udelukkende tage udgangspunkt i de nybyggede ustøttede andelsboliger uden kommunegaranti, da de fleste andelsboliger i dag udbydes på denne måde.

7 Udbuddet af ustøttede private andelsboliger
I de seneste år er der blevet udbudt stadig flere ustøttede private boliger. Hvorfor? Mange tror, at det er billigere og mere uproblematisk end at købe en tilsvarende ejerbolig. Det kan være attraktivt for familier, der ikke kan godkendes til realkreditlån.

8 Udbuddet af ustøttede andelsboliger
Mange nye andelsboligprojekter udbydes – ofte også i ejendomme, hvor der udbydes ejerboliger.

9 Aftalegrundlaget Aftalegrundlaget består af:
Tegningsaftale/købstilbud/ købsaftale Fortrydelsesret Budget for foreningens drift Vilkår for køb af ejendom Vedtægter Beskrivelse af byggeri og bolig

10 Eksempler på faldgruber
Kan alle boliger sælges? Er der sikker garanti for usolgte boliger? Kan sælger betale? Hvor længe er man bundet, hvis projektet går langsommere end ventet? Ændringer i renteniveau Sammensætning af finansieringen – har andelsboligforeningen ex. optaget afdragsfrie lån?

11 Eksempler på faldgruber (fortsat)
Hvem har kursrisikoen på prioriteringen (lån der fremgår af budgettet) Kan sælger disponere over indskuddet før alle forpligtelser er opfyldt og andelsboligforeningen har modtaget anmærkningsfrit skøde? Er der fortrydelsesret? Er budgettet realistisk?

12 Eksempler på faldgruber (fortsat)
Er der servitutter el. lign.? Ansvar for mangler – kan sælger betale? Hvor meget hæfter den enkelte andelshaver med? Beskrivelsen af boligen – det skal tjekkes, at denne indeholder de væsentlige elementer, hvis der er tale om en bolig, der endnu ikke er bygget! Er projektmageren solid?

13 Økonomi Læg altid et budget, der viser de samlede udgifter dvs. såvel finansieringsomkost-ningerne som den månedlige boligafgift. Husk at tage højde for evt. renteusikkerhed i forbindelse med såvel egen finansiering, som andelsboligforeningens finansiering!

14 Er den nye andelsbolig billigere end en tilsvarende ejerbolig?
Tommelfingerregel: Hvis dit indskud udgør 20 % af den samlede finansiering af din andel, skal du gange indskuddet med 5, for at få det beløb du kunne have købt en ejerbolig for. (Kilde

15 Rådgivning ved køb Generelt: www.abf-rep.dk Specifik rådgivning:
Spørg din lokale BOLIGadvokat – naturligvis til aftalt pris!


Download ppt "Køb af andelsbolig - hvorfor man altid skal tænke sig om, når man køber bolig – også når der er tale om en andelsbolig!"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google