Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Flashcard-spil Kost - kostråd
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Svømmetalenter og optimal kost
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Kost & Væske Start med at fortælle soldaten at han/hun skal se sig selv som elite – og en elite præstation kan ikke udføres uden tanke på kost og væske.
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
SUNDE BØRN LEGER & LÆRER BEDST
Hvordan kan julemaden blive sundere?
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Februar 2013, Introduktion til ældreernæring
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Mette Riis, fitness.dk 4. december 2007
Velkommen!.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
VITAMINER OG MINERALER
Kostberegning.
5.1. Vælg det sunde fedt 5.2 Undlad eller skrab fedtstof på brødet 5.3.
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Session 7 – Livsstil Undervisere:
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Forslag til dagskost for en kvinde med lav fysisk aktivitet
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Bolle 6 g Røget laks 4 g Resten < 0,5 g I alt 28 g protein 40 g råt kyllingebryst, 25 g salat, 50 g peberfrugt,
Landbrug & Fødevarer VIDSTE DU, AT… 400 KJ = 95 kcal460 KJ = 110 kcal 3 stykker mørk chokolade, 22 g, indeholder flere kalorier end et stort glas minimælk,
Retten på tallerkenen indeholder 19 g fedt 2820 kJ = 670 kcal, hvis der bruges 1 spsk olie ved tilberedning Retten på tallerkenen indeholder 9 g fedt 2440.
Stegt 3 g fedt Rå 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN MEDALJON AF SVINEFILET Landbrug & Fødevarer.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Rugbrød 4 g Røget filet 3 g Peberrod 0,7 g Roastbeef 4 g I alt 32 g protein 75 g rugbrød, 15 g roastbeef,
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Stegt 15 g fedt Rå 15 g fedt Uden fedtkant 8 g fedt FEDTINDHOLD I EN SVINEKOTELET Landbrug & Fødevarer.
Stegt 8 g fedt Rå 11 g fedt Uden fedtkant 4 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE FLÆSKESTEG Landbrug & Fødevarer.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Aftensmad Hvor kommer protein fra? Kartofler 5 g Skummetmælk 2 g Oksekød 26 g I alt 35,4 g protein 125 g oksekød 9 % fedt, 250 g kartofler, 50 g skummetmælk,
VIDSTE DU, AT…der er stor forskel på, hvad du skal spise, når du… 870 kJ = 205 kcal Har god appetit Er småtspisende Tidlig morgenmad eller i løbet af natten.
Morgenmad Hvor kommer protein fra? Skinke 3 g Ost 9 g Rugbrød 1 g Peberfrugt - g Agurk - g Kiwi 0,6 g I alt 30,7 g protein 30 g havregryn, 200 g skummetmælk,
10% fedt 6% fedt 18% fedt FEDTINDHOLD I HAKKET SVINEKØD Landbrug & Fødevarer.
Stegt 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE Rå 9 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Ældre og ernæring 1.
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Morgenmad Hvor kommer protein fra? I alt 29,4 g protein
FEDTINDHOLD I EN SKINKESCHNITZEL
VIDSTE DU, AT… 1420 kJ = 340 kcal 1420 kJ = 340 kcal
Seks veje til din sundhed
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Fedtstoffer.
FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE
Præsentationens transcript:

Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!” Nr. 110188 Landbrug & Fødevarer 1

Indhold Definition på under- og fejlernæring Aldringsfaktorer Protein og fedt Vitaminer og mineraler Dagskostforslag Mellemmåltider Kilder og litteratur Landbrug & Fødevarer 2

Derfor er fokus på ernæring vigtig! Over 100.000 ældre med plejebehov er undervægtige (BMI<24) Forsøg viser at det nytter at gøre noget! Landbrug & Fødevarer 3

Hvad er underernæring? Når den ældre spiser så lidt, at energibehovet ikke bliver dækket Når vægten er meget lav Når der sker utilsigtet vægttab Landbrug & Fødevarer 4

Hvad er fejlernæring? Når den ældre: Spiser for lidt af bestemte næringsstoffer fx jern Er overvægtig Landbrug & Fødevarer 5

Konsekvens af dårlig ernæringstilstand Øget risiko for: Træthed Depression Sygdom Nedsat livskvalitet og livslyst Nedsat funktionsevne Landbrug & Fødevarer 6

Aldringsfaktorer Landbrug & Fødevarer 7

Kropssammensætning Kroppens væskeindhold falder Muskelmasse og styrke svækkes Kalkindhold falder Fedtindhold stiger Landbrug & Fødevarer 8

Udfordring i forhold til ældres kost Behov for energi falder Behov for vitaminer og mineraler er uændret Landbrug & Fødevarer 9

Ældres BMI BMI for svækkede ældre bør ligge mellem 24-29 - fx ældre på sygehus eller plejehjem BMI for raske velfungerende ældre bør ligge mellem 18,5-24,9 - fx hjemmeboende ældre Landbrug & Fødevarer 10

Anbefalinger Energifordeling God appetit Småtspisende Protein: 15% Protein: 18% Fedt: 30% Fedt: 50% Kulhydrat: 55% Kulhydrat: 30-35% Kostfibre: 3g/MJ Kostfibre: Højst 1,5g/MJ Væskebehov 1-1½ liter pr. dag Landbrug & Fødevarer 11

Protein Fra dyreriget - Kød, fisk, fjerkræ, æg, mælk, ost m.m. Fra planteriget - Brød og havregryn m.m. Landbrug & Fødevarer 12

Protein Er kroppens ”byggesten” - muskler, skelet, organer, blod, hår og negle Er ”kroppens vognmandsfirma” - transport af fx enzymer og hormoner Giver energi Landbrug & Fødevarer

Anbefaling Minimum anbefaling for raske ældre >65 år: 0,8 g/kg pr. dag fx 0,8 g x 60 kg = 48 g protein pr. dag Anbefaling ved vægttab: 1,5 g/kg pr. dag fx 1,5 g x 60 kg = 90 g protein pr. dag Landbrug & Fødevarer 14

For lidt protein kan medføre Nedsat muskelmasse og styrke Øget træthed Svækket immunforsvar Landbrug & Fødevarer 15

Fedt Fedtstoffer - fx olie, smør, plantemargarine Kød og kødpålæg med højt fedtindhold - fx ribbenssteg, oksebryst og fede udgaver af leverpostej og pølsepålæg Mælkeprodukter med højt fedtindhold - fx ost 45+, 25% fedt, fløde, sødmælksyoghurt og sødmælk Landbrug & Fødevarer 16

Fedt Giver livsnødvendige fedtsyrer Nødvendigt for fedtopløselige vitaminer - A, D, E og K Bruges til energi og lagres som fedtvæv Landbrug & Fødevarer

Vitamin/mineraltilskud Raske ældre >65 år: 10 µg D-vitamin, gerne kombineret med kalcium Svækkede ældre> 65 år: 20 µg D-vitamin, gerne kombineret med kalcium samt 1 multivitamin og mineraltablet dagligt Landbrug & Fødevarer 18

Protein og fedt er særlig vigtigt for småtspisende ældre mælkeprodukter sødmælk, fløde, hjemmelavet eller færdigkøbt proteindrik og sødmælksyoghurt kød hakket kød 16-18% fedt, ribbenssteg, leverpostej, kødpølser fx rulle- og spegepølse æg mayonnaise, remoulade mv. fede fisk, sild, laks, makrel mv. Landbrug & Fødevarer 19

Morgenmad God appetit Havregrød af 1½ dl gryn 1 tsk sukker ½ skive groft franskbrød 4 g plantemargarine 20 g ost 45+, 25% fedt 1½ dl minimælk Småtspisende Tidlig morgen/eller i løbet af natten 1½ dl hjemmelavet proteindrik 2 dl ymer 2 tsk sukker rugbrødsdrys 1 kvart skive franskbrød 2 g smør 10 g ost 45+, 25% fedt 1 tsk marmelade Landbrug & Fødevarer

Morgenmad God appetit Småtspisende 870 kJ = 205 kcal Landbrug & Fødevarer

Mellemmåltid God appetit Småtspisende ½ skive groft franskbrød 2 g plantemargarine 1 skive hamburgerryg agurk 1 æble Småtspisende 1½ dl hjemmelavet proteindrik Opskrift, 3 glas 2 dl kærnemælk 1 dl ymer ¾ dl piskefløde 1¼ dl kvark 3 spsk sukker 3 pasteuriserede æggeblommer Landbrug & Fødevarer

Mellemmåltid God appetit Småtspisende 595 kJ = 140 kcal Landbrug & Fødevarer

Frokost Småtspisende 3 kvarte skiver rugbrød 6 g smør ½ kogt æg 30 g marinerede sild 1 skive rullepølse 1 dl sødmælk God appetit 2 skiver fuldkornsrugbrød 8 g plantemargarine ½ kogt æg 1 skive rullepølse 30 g marinerede sild 20 g leverpostej 1½ dl minimælk Landbrug & Fødevarer

Frokost God appetit Småtspisende 2345 kJ = 560 kcal 1545 kJ = 370 kcal Landbrug & Fødevarer

Mellemmåltid God appetit Småtspisende 2 dl jordbærgrød ½ dl minimælk ¼ dl piskefløde Landbrug & Fødevarer

Mellemmåltid God appetit Småtspisende 1015 kJ = 240 kcal Landbrug & Fødevarer

Aften God appetit Småtspisende 2 frikadeller 3 kartofler 1½ dl stuvede ærter og gulerødder Småtspisende 1 frikadelle ½ dl stuvede ærter og gulerødder 1 dl kartoffelmos med smør, fløde og æggeblomme Landbrug & Fødevarer

Aften God appetit Småtspisende 1895 kJ = 450 kcal 1650 kJ = 395 kcal Landbrug & Fødevarer

Biret God appetit Småtspisende 2 dl ymer 1 tsk sukker evt. rugbrødsdrys Småtspisende 2 dl ymer 2 tsk sukker evt. rugbrødsdrys Landbrug & Fødevarer

Biret God appetit Småtspisende 700 kJ = 165 kcal 785 kJ = 185 kcal Landbrug & Fødevarer 31

Mellemmåltid God appetit Småtspisende 2 honningsnitter 1 banan 1½ dl hjemmelavet proteindrik Landbrug & Fødevarer

Mellemmåltid God appetit Småtspisende 815 kJ = 195 kcal Landbrug & Fødevarer

Energifordeling for alle dagens måltider God appetit 9 MJ Protein 16% Fedt 28% Kulhydrat 56% Fibre 2% Småtspisende 9 MJ Protein 17% Fedt 48% Kulhydrat 35% Fibre 0,7% 1 MJ = 1000kJ Landbrug & Fødevarer

Mellemmåltider er vigtige for småtspisende Halvdelen af dagens energi, bør komme fra mellemmåltider Det vil sige 3-4 mellemmåltider dagligt Bør indeholde 1000 kJ og 8 g protein pr. måltid Landbrug & Fødevarer

Småt er godt Jordbærtærte 1½ dl sødmælk 1080 kJ 8 g protein Landbrug & Fødevarer

Småt er godt ½ skive franskbrød 10 g smør 1 skive rullepølse 1½ dl sødmælk 1000 kJ 8 g protein Landbrug & Fødevarer 37

Småt er godt ½ skive franskbrød 10 g smør 2 skiver spegepølse 1½ dl sødmælk 1080 kJ 8 g protein Landbrug & Fødevarer

Småt er godt 2 salte kiks 10 g smør 2 skiver ost 45+, 25% 1½ dl sødmælk 1160 kJ 11 g protein Landbrug & Fødevarer 39

Småt er godt 100 g flødeis frisk frugt 1 dl cacaomælk 1190 kJ 8 g protein Landbrug & Fødevarer

Småt er godt 2 digestive kiks 10 g smør 1 skive hamburgerryg 1½ dl sødmælk 1285 kJ 9 g protein Landbrug & Fødevarer

Leucin Livsnødvendig for kroppen ”Bygger” nye proteiner Vigtigt for at undgå tab af muskelmasse, der giver nedsat styrke og funktionsevne Landbrug & Fødevarer 42

Indhold af leucin i et måltid Hvor kommer leucin fra? Ærter og gulerødder 35mg Kartoffelmos 308mg Krebinet 1300mg Ymer 1220mg I alt 2863mg/2,8 g leucin 43

Hvis du vil vide mere ”Anbefalinger for den danske institutionskost” Fødevarestyrelsen 2009 ”Råd om mad og motion når du bliver ældre” Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet. Mejeriforeningen og Ældre Sagen 2007 Retningslinier fra Fødevareinstituttet - http://www.food.dtu.dk/Default.aspx?ID=8334 ”Ernæring og aldring” Ernæringsrådet ”Omsorg gennem mad og drikke” og ”Lokkemad” Landbrug og Fødevarer ”Styrk dig, Mad og motion til småtspisende” Hjerteforeningen. Den nationale kosthåndbog – www.kostforum.dk Denne præsentation er udarbejdet i samarbejde med studerende Professionsbachelorer i Ernæring og Sundhed Malene Skovbakke og Henriette Daabeck, 2009 Landbrug & Fødevarer