Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Februar 2013, Introduktion til ældreernæring

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Februar 2013, Introduktion til ældreernæring"— Præsentationens transcript:

1 Februar 2013, Introduktion til ældreernæring
Lone Tvedegaard McGuire 2013 SOPU Præsentation Februar 2013, Introduktion til ældreernæring

2 Lone Tvedegaard McGuire 2013
Kost til ældre For langt de fleste gælder det, at sund kost og fysisk aktivitet - også i en sen alder - er med til at bevare et godt helbred. Det er aldrig for sent at begynde at spise sundt og bevæge sig mere. Ældre med god appetit skal spise som alle andre voksne, nemlig følge "de 8 kostråd".

3 Lone Tvedegaard McGuire 2013
Kost til ældre….. Både undervægt og overvægt kan have konsekvenser for helbredet og for, hvordan beboeren / borgeren selv klarer sin hverdag som ældre. Det er vigtigt at holde øje med vægten. Ugentlig vejning kan være en god ide, så man kan gribe ind i tide, hvis vægten pludselig begynder at falde.

4 Spis god og næringsrig mad
Lone Tvedegaard McGuire 2013 Spis god og næringsrig mad Ældre adskiller sig ofte fra yngre ved at spise mindre mængder mad. Maden være god og næringsrig, dvs indeholde lige så mange vitaminer og mineraler, som den større portion, man spiste som ung. Hvis man følger de 8 kostråd, får man en kost med mange vitaminer og mineraler.

5 Drik rigeligt…. Det er vigtigt at drikke rigeligt
Lone Tvedegaard McGuire 2013 Drik rigeligt…. Det er vigtigt at drikke rigeligt Nogle ældre har svært ved at føle tørst. Derfor er det særligt vigtigt at holde øje med, hvor meget beboeren / borgeren drikker. 1½ - 2 liter om dagen sikrer væske nok. F.eks. drik et glas frugtjuice, ½ liter mager mælkeprodukt, ½ liter kaffe/te og resten som vand.

6 Lone Tvedegaard McGuire 2013
Kost til ældre… Vær opmærksom på vægttab - Hvis beboeren / borgeren taber sig, kan der være behov for særlige, individuelle kostråd (Kost til småtspisende ældre) Motion bevarer helbredet Motion er vigtigt – specielt for ældre. Jo mere muskelvæv, kroppen indeholder, desto bedre kan man fungere fysisk og dermed klare sig selv og de daglige gøremål.

7 Lone Tvedegaard McGuire 2013
Alkohol til ældre… Sundhedsstyrelsen anbefaler, at ældre er særligt forsigtige med alkoholindtaget. Dette skyldes at ældre generelt har mindre væske i kroppen og derfor bliver promillen højere. Desuden har kroppen med alderen sværere ved at klare alkohol, fordi den ikke kan tilpasse sig så hurtigt. Koordinationsproblemer og øge risikoen for faldulykker, samt forringe effekten af eventuel medicin og øge bivirkningerne.

8 De 8 kostråd og ældre Frugt og grønt er godt for smagen og sundheden.
Lone Tvedegaard McGuire 2013 De 8 kostråd og ældre Frugt og grønt er godt for smagen og sundheden. Et godt mål er ’6 om dagen’ = 600 g. Spis fx 3 stykker frugt og 3 portioner grønsager på hver 100 gram. Alle frugter og grønsager tæller med - både rå, frosne, kogte, bagte, stegte og på dåse. Mange vitaminer og mineraler. Især de grove grønsager som kål, rodfrugter, ærter og bønner indeholder mange kostfibre, der mætter godt og holder maven i gang.

9 Tips til mere frugt og grønt
Lone Tvedegaard McGuire 2013 Tips til mere frugt og grønt Det er lettere at spise flere grønsager, hvis de er bagte eller kogte. Bland flere grønsager i fx gryderetter. Riv gulerødder, persillerod, selleri og andre rodfrugter i kødsovs og i fars. Spis årstidernes frugt og grønt - de er friske og billige. Brug gerne frosne grønsager - de er lette at tø op i små portioner. Spis grønsagssupper – gerne blendet.

10 De 8 kostråd og ældre Fedt i maden
Lone Tvedegaard McGuire 2013 De 8 kostråd og ældre Fedt i maden Danske, traditionsrige retter kan sagtens gøres sundere ved at skære ned på fedtindholdet. Lav f.eks. frikadeller af magert kød. Jævn den brune sovs med mel. Opbag stuvningen med mindre fedtstof. Brug magert svinebryst og masser af æble til æbleflæsk. Følg anbefalingerne. Hvilken type fedt er godt for ældre normalvægtige? Hvad kan for meget fedt medvirke til?

11 Lone Tvedegaard McGuire 2013
Tips til ældre og fedt Det er smagen og ikke altid mængden, der giver den gode oplevelse. Det fedt, du kan undvære, giver plads til det fedt, som du holder særligt af. Holder du af fuldfede oste, dvs 40+ og derover, så skær i tyndere skiver. Skrab smørret på brødet - og undvær det helt under fx leverpostej og ost. Brug olie eller blød margarine til bagning. Let sovsen. Smid stegefedtet væk og hold igen med creme fraiche og fløde. Vin, krydderier og purerede grønsager kan give fylde og smag. Kan I komme på andre tips?

12 Lone Tvedegaard McGuire 2013
Tips til ældre og fedt Gå efter de magre produkter Mælk: max 0,5 gram fedt pr. 100 gram. Mælkeprodukter: max 1,5 gram fedt pr. 100 gram. Ost: max 17 gram fedt pr. 100 gram. Kød og pålæg: max 10 gram fedt pr. 100 gram.

13 Drikkevarer og ældre Ældre mennesker føler ikke tørst som yngre
Lone Tvedegaard McGuire 2013 Drikkevarer og ældre Ældre mennesker føler ikke tørst som yngre Evnen til at koncentrere urinen i nyrerne nedsættes = højere risiko end andre for at blive udtørrede (dehydrerede) Denne tilstand vil kunne forstærkes hos ældre, der får vanddrivende medicin. Dehydreringen vil kunne give anledning til symptomer som træthed, forvirring, svaghed, svimmelhed og fald. Derfor er det selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på at få drukket nok.

14 Drikkevarer og ældre Hvad er nok væske?
Lone Tvedegaard McGuire 2013 Drikkevarer og ældre Hvad er nok væske? Drik 1½- 2 liter væske om dagen og gerne mere i sommervarmen. Det er en myte, at hverken kaffe, te, øl vin og andre drikke tæller med – Det gør de!!!! Kaffe, te, øl, vin og andre drikke med alkohol indeholder ganske vist stoffer, der kan virke svagt vanddrivende, men i praksis er det sjældent et problem; bare man ikke kun drikker det og holder sig inden for Sundhedsstyrelsens grænser mht. alkohol.

15 Drikkevarer og ældre Vand er bedst
Lone Tvedegaard McGuire 2013 Drikkevarer og ældre Vand er bedst Mælk er også godt, fordi det også indeholder kalk, som mange ældre har brug for. Det anbefales at få ca ½ liter mager mælk eller mælkeprodukt hver dag. Sødmælk kan dog være en god mulighed for at øge energiindtaget hos ældre, der har nedsat appetit. Sodavand, saft og læskedrikke har den svaghed, at de indeholder meget sukker, og kun få vitaminer og mineraler 

16 Lone Tvedegaard McGuire 2013
D-vitaminer Ældre skal have mere D-vitamin, fordi huden danner mindre D-vitamin med alderen. Mangel på D-vitamin øger risikoen for fald og knoglebrud hos ældre. Mange ældre, især svækkede ældre, har lav D-vitaminstatus, særligt om vinteren. Dette gælder ikke mindst plejehjemsbeboere og ældre, der ikke kommer udendørs til daglig.

17 Lone Tvedegaard McGuire 2013
D-vitaminer D-vitamin er specielt vigtigt for kroppens optagelse og omsætning af kalk, og for knoglerne og musklerne. D-vitamins vigtigste funktion er at hjælpe kroppen til at optage kalk og er nødvendigt for knogler og muskler. Mangel på D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed og kan give muskelsmerter og svage muskler.

18 Lone Tvedegaard McGuire 2013
Kilder til D-vitamin Fisk, kød, mælk og æg, men det er svært at få nok D-vitamin gennem maden. Det skyldes, at D-vitamin kun findes i større mængder i fede fisk, som fx laks, sild og makrel. Når huden udsættes for sollys (UVB-stråling), dannes der D- vitamin. 

19 Lone Tvedegaard McGuire 2013
Ekstra D-vitamin Ældre, der ikke kommer udendørs til daglig, kan have svært ved at danne nok D-vitamin. Det samme gælder ældre, der er mørke i huden, eller som går med en tildækkende påklædning (lange ærmer og lange bukser/kjoler) om sommeren. For at forebygge D-vitaminmangel anbefaler Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen, at ældre, som ikke får sol som ovenstående beskrevet eller som har mørk hud, tager et dagligt D-vitamintilskud

20 Kalk Spis varieret og efter de 8 kostråd for at få nok kalk.
Lone Tvedegaard McGuire 2013 Kalk Spis varieret og efter de 8 kostråd for at få nok kalk. Plejehjemsbeboere, personer over 70 år samt personer i risiko for osteoporose anbefales at kombinere D- vitamintilskuddet med et kalciumtilskud på mg, uanset om der drikkes mælk eller spises mælkeprodukter. Multivitamin-mineraltablet Småtspisende ældre bør spise en multivitamin-mineral tablet - det er ikke nødvendigt for raske ældre med god appetit. D-vitaminindholdet i denne tæller med i det samlede D- vitamintilskud.

21 Lone Tvedegaard McGuire 2013
Ældre og vægttab Appetit på mad hænger ofte sammen med appetit på livet. Mange ældre oplever perioder i livet, hvor lysten til mad forsvinder. Tab af ægtefælle, ensomhed, sygdom og sengeliggende. Tab af vægt og vigtig muskelmasse -  og dermed ringere evne til at klare hverdagens gøremål kan være en konsekvens. Vigtigt at opdage vægttab - Jo længere tid der går, jo sværere er det at rette op på tab af kræfter og funktionsevne.

22 Ældre og vægttab Mange små energirige måltider
Lone Tvedegaard McGuire 2013 Ældre og vægttab Mange små energirige måltider De små portioner skal være fulde af energi (kalorier). Derfor må der gerne være meget fedt i maden.’ Spis mange fede mejeri-, fiske- og kødprodukter. Prøv at bruge mere planteolie i madlavningen, til stegning, i dressinger m.v. Spis flere avokadoer fx som pålæg og i salater

23 Ældre og vægttab Spis flere fede fisk - hovedmåltid eller til pålæg
Lone Tvedegaard McGuire 2013 Ældre og vægttab Spis flere fede fisk - hovedmåltid eller til pålæg  Spis færre magre madvarer som fx brød, kartofler og grønsager - de fylder meget, mætter hurtigt og indeholder mindre energi. Slut gerne af med en dessert, fx flødeis med henkogt frugt, frugtgrød med piskefløde eller fromage og budding – gerne færdigkøbt.

24 Lone Tvedegaard McGuire 2013
Ældre og vægttab Energi kan drikkes Drikke med meget energi og protein er gode og nemme - og tager ikke appetitten fra det næste måltid. Fx sødmælk, drikkeyoghurt, juice, maltøl, kakao med flødeskum og koldskål, fx færdiglavet iblandet piskefløde. Spis energirige mellemmåltider  Det kunne fx være chokolade, nødder, rosiner, kiks (salte eller søde), chips, brikker med kakao eller milkshake, koldskål med kammerjunkere og kage eller tærte serveret med creme fraiche eller flødeskum, Fuldfede oste(40+ og derover), osteklodser og brød med et tykt lag smør.

25 Lone Tvedegaard McGuire 2013
Motion Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle ældre er moderat fysisk aktive mindst 30 minutter dagligt af mindst 10 minutters varighed. Aktiviteterne kan opdeles på to gange 15 minutter eller tre gange 10 minutter. Suppler gerne de 30 minutters fysiske aktivitet med styrke- og konditionstræning. Eller ved at være fysisk aktiv på måder, der udfordrer balancen og vedligeholder bevægelighed fx med udspændingsøvelser.

26 Lone Tvedegaard McGuire 2013
Motion Det er sjovt og vigtigt at være fysisk aktiv, specielt for ældre - og det er aldrig for sent at gå i gang. Jo mere muskelvæv kroppen indeholder, jo bedre kan man fungere fysisk og dermed klare sig selv og de daglige gøremål. Mindre risiko for at falde Bedre livskvalitet Føjer år til liv og liv til år

27 Motion Hvad er gode motionsformer for ældre?
Lone Tvedegaard McGuire 2013 Motion Hvad er gode motionsformer for ældre? Motion ved moderat intensitet? Motion ved høj intensitet?


Download ppt "Februar 2013, Introduktion til ældreernæring"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google