Er vi klare til grønt byggeri ?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Cand. techn. soc. Pia Bille Konsulent i Lepla
Advertisements

15 OKTOBER 2012 RETHINK BUSINESS 1 Projekt "Rethink business" handler om at styrke din virksomheds forretning. Det kan være i forhold til indkøb af materialer,
Velkommen til Støtteforeningen Kragelunds venner Kragelund forsamlingshus.
Workshop om IT-strategi 12/ Hvorfor •Den offentlige sektor reagerer på mange forskellige impulser, bl.a. fra borgerne, erhvervslivet, internationale.
Sikkerhedskultur - lærlinge
Værktøj til CSR-dreven innovation Der skal udvikles et nyt værktøj til CSR-dreven innovation. Vores mål er, at værktøjet skal inspirere og hjælpe danske.
Egedals byudviklingsområder skal være eftertragtede for deres fokus på klima, energi og sundhed – kombineret med spændende arkitektur, inviterende byrum.
Hvorfor er det offentlige marked interessant?
Egenkontrol.
3D modellering på den nye bane København-Ringsted
Erfaringer fra netværkssamarbejde
Erfaringer, udfordringer og forretningsmuligheder
Udnyttelse af loftrum over 5. sals lejligheder
13. Ikke-finansielle rapporter
Præsentationen starter automatisk. Som du synes. Slå højttalerne til.
Ressourceoptimering og vurdering af kemi i produkter – To værktøjer Maria Strandesen FORCE Technology ReThink Business/Region Midtjylland 29. nov 2012.
De to officielle miljømærker
Introduktion til Det Praktiske Projekt Det Praktiske Projekt Udvikling og skriveproces.
Bygningskonstruktør Projektering Byggeledelse Overblik Samarbejde
Bygningskonstruktør uddannelsen VIA UC Horsens
Udfordringer i en cirkulær økonomi
Energiledelse Energiledelse betyder, at virksomheden gennemfører en systematisk, løbende indsats for at bruge energien bedre og derigennem øge virksomhedens.
Baggrund, status og udrulning
Landbo-Limfjord Pressemeddelelse fra Økonomi- og Erhvervsministeriet, den 17. marts 2009 Pulje på 1,5 mia. kr. skal sikre vækst i byggeriet og mere energirigtige.
Målgrupper og købmandskab
NORDHAVN ENERGIPARTNERSKAB
Darum skole 4. november 2013.
Kvantitative metoder
Kommunikation.
Ildsjælekonferencen 2009 Regionalt mødested for ildsjæle Den bæredygtige landsby Få inspiration til din indsats for et godt lokalsamfund Stikord fra Mona.
Klimatilpasning - naturen er en del af løsningen JA/moMentum debatmøde 3. februar 2011 Jens la Cour Kampagneleder, klimakommuner Danmarks Naturfredningsforening.
3-timers møder Aarhus Universitetshospital 2014
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Energieffektivisering i byggeriet”. Program Introduktion til Energieffektivisering af byggeriet Delprojekt_01Systematisk energieffektivisering af tekniske.
Træning - Patching forberedelse
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
En ambition for skolerne i Hillerød SB formændene i Hillerød Materiale fra mødet
CE-mærkning CE-mærket er ikke et kvalitetsmærke og har aldrig været tænkt som sådan. CE-mærket er et mærke, der giver tilladelse til at markedsføre et.
Introduktion til Microsoft CRM Christian Cletus Bjørn Eilertsen.
Den fremsynede virksomhedsledelse Hvilke udfordringer har Danmarks almene boliger? Styringsreform Moms på administration Konkurrenceevne Boligerne.
Sikkerhedskulturen på el-området agenda »Lidt statistik »Mangler der viden omkring sikkerhed ? »Mangler der værktøjer til at undgå ulykker/skader ? »Mangler.
Hvis jeg havde mulighed for at fange regnbuen ville jeg have gjort det
Vedvarende energi og energioptimering – muligheder og udfordringer? Marts 2013.
Indsæt eller fjern værktøjslinier
Arbejdsmiljøledelse – hvad er det? Oktober Formål Arbejde målrettet og systematisk på at sikre medarbejdernes sundhed, trivsel og arbejdsglæde.
Se.dk/bigblue 1 SE Big Blue Fordi energireduktion skaber værdi og synergi.
20. AUGUST 2014 MILJØVURDERINGSDAG 14 1 Miljøvurderingsdag 14, Aalborg Afbødning og overvågning i VVM Lars Overgaard Jørgensen COWI Visionsvej
Camp IB sept sept VELKOMMEN TIL CAMP IB37.
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem? Klimaforandringerne EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009.
Innovation præsentations eks. Start med at forklare hvilket problem du mener dit innovative forslag ville kunne løse. Mit innovative forslag tager udgangspunkt.
Ekstraordinært FÆLSU 5. februar Hej Hans Jørgen Jeg skriver til dig, da jeg efter at have læst Udbudsnyt tekniske basisinstallationer 03 føler mig.
Velkommen til Green Field. Hvad er Green Field? På Green Field er alting muligt: Her er ingen restriktioner Her kan man udfolde sig Her er alle imødekommende.
Kommunernes nye rolle i bæredygtig byudvikling Boligdag 2012 ”Bæredygtig byudvikling: Erfaringer med integrerede strategier” Jesper Ole Jensen,
Jord-ERFA-Midt Den 11. december 2014
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Miljøtilsyn og erhvervsservice i Albertslund v/ Birgitte Larsen.
1. KBH Udfordringen »Fra 0 % til 100 % på 15 år »Fra 0 % til 20 % på 5 år »Fra 20 % til 100 % på 10 år »Fokus på de smarte og væsentligste energi-
Får vi Bæredygtige hospitaler? Lars Kaalund/Orbicon Bæredygtighedskoordinator Nyt Hospital Herlev.
Den klassiske vurdering af arkitektur De fem F'er Form, funktion, fantasi, forståelse og forbindelse. Alle gode værktøjer, når man skal vurdere den arkitektoniske.
Midtvejsstatus for projekter rettet mod privatboliger under Energisparepuljen Dansk Energi - Net.
Værdibaseret ledelse. Udgangspunktet Fokus på procesværdi som et middel til at opnå målet (højere produktværdi) Alle byggeriets parter er på banen, og.
Lidt om Compliance House…
Bygningskonstruktør uddannelsen VIA UC Horsens
SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
CØ / FOKUSERET VÆRDIKÆDE
Fokuseret Værdikædesamarbejde – design for optimal ressourceanvendelse
Tilslutningspligt via lokalplan eller projektforslag
Målopfølgning – Klima- og Bæredygtighedsudvalget
CØ SMV – Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV’er
Præsentationens transcript:

Er vi klare til grønt byggeri ? 11. Marts 2014 - GRØNT BYGGERI - Det gode udbud og det gode tilbud

Når jeg går tilbage i min kalender, støder jeg allerede medio 2009 på mødetitler, der indeholder ordet ” GRØNT BYGGERI” Bornholm har nu i over 5 år arbejdet på brandet: BRIGHT GREEN ISLAND Lidt provokerende – vil jeg godt have lov til at spørge: Hvor langt er vi – i byggebranchen - nået ? Lever vi op til de forventninger brandet vækker ? 11. Marts 2014 - GRØNT BYGGERI - Det gode udbud og det gode tilbud

”Energivejledere” ”grønne håndværkere” og stor respekt for det ! Vi har i forhold til byggebranchens størrelse her på Bornholm fået rigtig mange ”Energivejledere” og ”grønne håndværkere” og stor respekt for det ! Der har været meget fokus på energibesparelser Men når vi taler om, at vi bygger lavenergibyggeri så er der i langt de flest tilfælde tale om byggeri efter 2010 regelsættet og det jo minimumkravene til nybyggeri i dag.

BORNHOLM – Bright Green Island Skal den lokale byggebranche levere sin del af brandet: BORNHOLM – Bright Green Island så skal vi videre med fokus på: Miljøvenlige/bæredygtige materialer Sunde materialer – uden afgasning Løsninger der giver mere/bedre udnyttelse af dagslys Genanvendelige materialer – upgrading Brug af lokale materialer

STEENBERGs tegnestue er som bekendt totalrådgiver på GREEN SOLUTION HOUSE I forbindelse med udbuddet af 1. etape af Green Solution House udsendte vi et spørgeskema til de håndværkere, som vi agtede at invitere til at give tilbud. Grunden til jeg har dem med her er, at det må forventes at disse emner vil blive vigtige ved fremtidige prækvalifikationer/fremtidig tilbudsgivning Byggeriet er bygget op omkring en tre-strenget bæredygtighedsstrategi med visionen om ”Active House”, ”Cradle to Cradle” og DGNB certificering. Dette vil blandt andet give en høj eksponeringsværdi, også for alle medvirkende firmaer. Svarene på spørgsmålene i spørgeskemaet var meget forskellige – de fleste signalerede, at man meget gerne ville med i den grønne retning – enkelte kom tilbage stort set blanke.

Spørgsmålene var bl.a.: Beskriv venligst dokumenterede bæredygtige elementer af jeres firmastrategi og firmaprofil, herunder certificeringer:   ISO 14001 certificering OHSAS 18001 certificering DS 49001 (CSR) Emas (Miljøledelse) ISO 9001 certificering Arbejdstilsynets smiley-ordning Evt. dokumentation for deltagelse i et projekt, der har en bæredygtighedscertificering Særlig efteruddannelse i specialområder, der er forbundet med bæredygtige indsatsområder i byggeri

Spørgsmålene var bl.a.: Beskriv venligst evt. positive tiltag din virksomhed foretager i forbindelse med produktion eller øvrige processer. (GSH ønsker at samarbejde med virksomheder der tager et socialt og miljømæssigt ansvar.) Oplys venligst antallet af håndværkere med certifikatet ”grøn håndværker” eller anden efteruddannelse på tilsvarende niveau , der vil være tilknyttet projektet på byggepladsen. Byggepladsen skal være energieffektiv. Beskriv kort i stikord hvilken særlige foranstaltninger jeres firma foretager eller tænker foretaget med henblik på dette.

Spørgsmålene var bl.a.: Nævn gerne et eller flere referenceprojekter hvor jeres firma har arbejdet med nedenstående miljøcertificeringer. Svanen – nordisk miljømærke Blomsten – EU’s miljømærke EPD miljøvaredeklaration C2C certificerede produkter

En af Dansk Standards mange ordninger . Spørgsmålene var bl.a.: En af Dansk Standards mange ordninger Blaue Engel certificerede produkter Bra miljövalg svensk naturfredningsforeningsmærke Dansk Indeklimamærkning

Green Solution House Spørgsmålene i netop denne byggesag er relevante fordi en sådan screening af tilbudsgiverne og tilbudsgivernes svar tages i betragtning ved en DGNB certificering Desuden – og ikke mindst – er en viden om de opstillede emner særdeles relevant ved etablering af de mange grønne/bæredygtige delopgaver dette projekt indeholder

GSH – eksempler på grønne løsninger - Nye altanværn i glas – mod syd med integrerede ”transparente solceller - Etablering af VELUX sun-tunnels i alle badeværelse Etablering af 2 sun-tunnels, der går hele vejen ned til restauranten i lobbyområdet - Etablering af horisontale dagslyskanaler i form af - Parans-systemet mod nord (der henter direkte sollys fra over tag gennem ovenlys i mellemgangen mellem modullinje K og L) og i form af Sun-central løsning i sydsiden mellem modullinje K og L i stueetagen 11. Marts 2014 - GRØNT BYGGERI - Det gode udbud og det gode tilbud

Etablering af modulært energiproducerende tag med Velux Modular Skylight med integrerede solceller og solafskærmning.  Etablering af energiproducerende tag- og facadesystem i viftesegmentet i glas med baner, beklædt med DERBIGUMS solcellemembran, omfang fastlægges når indeklimasimuleringen er udført. - Intelligent styring af varme, ventilation med mulighed for opkobling til smart grid Måling af temperatur, ilt- og lysniveau i smartrooms i bygning H mellem modullinje K og L, samt målere på samtlige udtag. Visualisering af indeklima, produktion og forbrug – gennemsnitsværdi sammenlignet med værdier fra de 2 smartrooms 11. Marts 2014 - GRØNT BYGGERI - Det gode udbud og det gode tilbud

I Green Solution House arbejdes der med en synergi mellem bygning og landskab – ikke blot visuelt og med henblik på livskvalitet, men også konkret med henblik på et sundt indeklima, samtidig med, at der arbejdes med demonstrationen af hvordan biologiske processer kan integreres og live del af selve bygningen. Levende solafskærmning og biologisk vandrensning består af tre hovedelementer:   11. Marts 2014 - GRØNT BYGGERI - Det gode udbud og det gode tilbud

11. Marts 2014 - GRØNT BYGGERI - Det gode udbud og det gode tilbud

Living Machine, særlig udviklet i samarbejde mellem Ove Loland, Rambøll og SLA, der er del af både landskab og bygning - Grøn væg i smartrooms, hvis budgettet tillader det og driften kan håndteres - Grøn væg i viftesegmentet i glas, - Algerør i forbindelse med living machine - og koordineret placering af træer, som levende solafskærmning med lokale vilde planter – ved sydvendt viftesegment og foran de eksisterende bygninger A og H - Klimatilpasset haveanlæg med vådområder til håndtering af regnvand fra nybyggeriet på egen grund - Grønt tag på tidligere svømmehal (bygning H) med lokale plantearter 11. Marts 2014 - GRØNT BYGGERI - Det gode udbud og det gode tilbud

Der etableres et solvarmeanlæg og et energilager for varmt vand ved udnyttelse af volumenet i det eksisterende svømmebassin. 11. Marts 2014 - GRØNT BYGGERI - Det gode udbud og det gode tilbud

Den workshop vi nu skal i gang med omhandler to emner: 1. Det gode udbud 2. Grønne vinkler i udbuddet

For at gøre indholdet så konkret som mulig er der taget udgangspunkt i en konkret og aktuelt eksempel: Trillobitten – Børnehave i Aakirkeby Og specielt i udbuddets Fællesbetingelser – der beskriver de generelle betingelser for sagens gennemførelse. GOD FORNØJELSE