Kommuneplaner 2013 Hvorfor og hvordan skal kredsbestyrelsen beskæftige sig med kommuneplanerne?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
[indsæt selv arbejdspladsnavn og dato]
Advertisements

Struer Kommuneplan Vision, mål, strategi Forside Indledning Vision, mål og strategi Byer, landsbyer og landdistrikter Natur og miljø Politiske.
13 SEPTEMBER 2012 TIPS OG TRICKS OM KOMMUNEPLANTILLÆG 1 Brugerseminar 2012 Tips og tricks om kommuneplantillæg Hanne Klit Johansen, Byplanlægger, afdeling.
Eksamensprojektet 2014 Hf-enkeltfag.
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
1 Folkeskolereformen -hvilke perspektiver giver den i forhold til dagens overskrift set fra en politisk synsvinkel Søren Kristensen.
Administrationspraksis for virksomheder i det åbne land
Velkommen til borgermødet i
Vindmølleplanlægning for Kalundborg Kommune
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Regelforenkling på planlovens.
Konferencen Lokalisering af golfbaner i Danmark Bæredygtig planlægning af golfbaner Plan- og proceskonsulent Morten Weile COGITA.
1 Erfaringer med at indtænke handicapaspektet i sagsfremstillinger v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune.
Danske Forsamlingshuse
Regionernes rolle Foto: Ole Malling Oplæg til møde i Friluftsrådet d. 29. oktober 2011.
Sprog/billeder på Internettet
Tendenser og konsekvenser af kommuneplan 2013 Et overblik med fokus på hovedtendenser Konsulent Anna Dorte Nørgaard Naturerhverv.dk Ministeriet for Fødevarer,
V ORES A GENDA  Os og vores speciale  Godt ved specialeprocessen  Knapt så godt ved specialeprocessen  Vejledning  Grupper  Gode råd.
Friluftsrådet – mere natur – mere friluftsliv BLÅ FLAG OKTOBER 2011 Brian Samuelsson.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
Kitty Sommer – DANCORE - temadag
Baggrund Natura 2000: fuglebeskyttelsesdirektiv 1979 og habitatdirektiv 1992 Vandrammedirektiv Miljømålslov: Målsætning, Indsatsprogram & Køreplan.
Miljøvurdering – Slagelse Kommuneplan 2013 Identifikation af væsentlige miljøfaktorer Overskrifterne • Kommuneplan 2013 • Miljøvurdering.
Nanna Højlund, FOA, formand for PASS
Velkommen til Konference om kommunernes rolle i udbredelsen af bredbånd og mobildækning.
VVM - får vi miljø for vores indsats ? Per Christensen Aalborg Universitet & Naturrådet
Landdistriktspolitik - i en ny forvaltningsstruktur?
DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN DISPOSITION: Krav til RUP Refleksioner over RUP RUP og Region Sjælland DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN – Disposition.
Hvad er en indsatsplan? En indsatsplan er en handleplan for grundvandsbeskyttelse Det er Vandforsyningsloven samt en tilhørende bekendtgørelse der beskriver,
Planlovsdage 2004 Nyt fra Landsplanafdelingen Vicedirektør Niels Østergård, Skov- og Naturstyrelsen.
Udvikling af skole/hjemsamarbejdet på Højmeskolen
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto VVM- redegørelsen retlig.
Workshop om trivselsmålinger SSID – årskonference Rita Jensen Personalestyrelse 29. April 2009.
Middelfarts Kløversti Friluftsrådets inspirationsmøde d. 15. januar
Grundejerforeningernes indlæg Borgermøde 10. juni 2008 vedr. lokalplan 507 for boliger ved den gamle højskole i Himmelev.
Friluftsrådet – mere natur – mere friluftsliv Velkommen til Fællesmøde den 29. oktober
Punktopstilling Marker den ønskede tekst og vælg Forøg indrykning: For at fjerne punktmarkering vælg Formindsk indrykning: Opsamling fra borgermøde 8.
UOPFORDREDE ANSØGNINGER
Velkommen til borgermøde om ”Udvidelse af Drejø Forsamlingshus og projekt ny Elmegaard”: - Lokalplanforslag 578 og tillæg til kommuneplan. Offentlig.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
Eksamensprojektet 2015 Hf-enkeltfag.
PROCES OG TIDSPLAN Godkendelse af forslag i Byrådet den 22. april Offentlig debat i maj og juni måned Udstilling i Utzon Centeret Endelig godkendelse.
Sven Allan Jensen as Perspektiver i forhold til regional og kommunal planlægning Den regionale dialog Den regionale erhvervsudviklingsstrategi Den regionale.
Jord-ERFA-Midt Den 11. december 2014
Vurdering af naturmæssige konsekvenser II 5. Kursusgang Per Christensen.
Vandplaner i Danmark – status 2011 Miljøchef Hans Roust Thysen.
Miljømålsloven - planproces
Spildevandsplan Det grønne Råd – møde
Dialogmøde Forældresamarbejde - forældre og forældrebestyrelsen imellem.
Bæredygtig planlægning og forebyggende miljøarbejde 3. Kursusgang Planlægningens grundbegreber 3 Per Christensen.
Glostrup Kommune. Peter Sørensen. Formand for Social- og Sundhedsudvalget. Formand for Handicaprådet.
Forslag til Kommuneplan 2009 VELKOMMEN. Forslag til Kommuneplan 2009 Planens principper På skuldrene af Planstrategi 2007 Bæredygtig byudvikling Inde-fra.
Skov- og Naturstyrelsen - Thy. Lovgrundlag - uddrag Nationalparker ledes af uafhængige fonde Bestyrelserne består af lokale medlemmer Ejendomsretten.
SO1.6 (Det kulturelle område, del 2): SPROG OG KOMMUNIKATION
Bæredygtig planlægning og forebyggende miljøarbejde 2. Kursusgang – torsdag den 24. april Planlægningens grundbegreber II Per Christensen.
Herning Kommunes Handicapråd Høringer Nyborg Strand d. 9. juni 2008.
Oplæg til diskussion Island: Eventyr på vulkaner.
Kommuneplanen Myndighed: –Horsens kommune Hvor findes planen: – Planen omfatter: –Hele kommunen Revision: –Hvert 4. år –Omfatter en periode.
Plan- og Agenda 21 strategi 2016 Miljørådets møde 4. februar 2016.
Friluftspolitik lokalt og nationalt. Hvilke tiltag har vi generelt iværksat rettet mod kommunerne? Redskabsbogen (2006) Pixi-hæfte om friluftspolitik.
23. september 2016 Side 1 Midlertidige opholdssteder til flygtninge og asylansøgere.
Natur og Landskab i Kommuneplan 2009 – efter første temamøde i Miljø-, Teknik-, og Flyvestationsudvalget den 4/ November 2008 John Ingemann.
§ 12 Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse
DdL-konference forår 2017 VÆKST OG UDVIKLING I HELE DANMARK
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
DET ÅBNE LAND eller Arven fra amterne
Rehabilitering og hjemmehjælp
Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger
Viborg Kommunes bidrag til Grønt Danmarkskort
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

Kommuneplaner 2013 Hvorfor og hvordan skal kredsbestyrelsen beskæftige sig med kommuneplanerne?

Det danske plansystem Det danske plansystem er opbygget efter rammestyringsprincippet, dvs. at landsplanlægningen er den overordnede planlægning, herefter kommer regionplanerne, kommuneplanerne og lokalplanerne. Hver af de nævnte planerne bliver mere og mere detaljerede, konkrete og lokale. Hver af planerne må ikke stride imod de overordnede planer. En kommuneplan må således ikke stride imod en regionplan, og en lokalplan må ikke stride imod en kommuneplan. Landsplan Regionplan Kommuneplan Lokalplan

Hvad er en kommuneplan? Kommuneplanen er det vigtigste planværktøj og den helt afgørende oversigtlige plan for udviklingen og arealanvendelsen i kommunen. Kommuneplanen omfatter hele kommunens areal, både byzoner, landzoner og sommerhusområder. Kommuneplanen skal sammenfatte og konkretisere de overordnede politiske mål for udvikling i kommunen – både mål for fysisk planlægning og mål for serviceniveau i kommunen. Kommuneplanen skal bl.a. opstille retningslinjer for beliggenheden af potentielle naturområder, beliggenheden af områder med landskabelig værdi og beliggenheden af arealer til fritidsformål – alle tre områder som har stor betydning for friluftslivet. Kommuneplanen er altså en overordnet plan i modsætning til lokalplaner, som angiver detaljerede bestemmelser for anvendelsen af et meget afgrænset område (nogle få matrikler).

Hvad kan kommuneplaner indeholde? 1. Byvækst og sommerhusområder 2. Forskellige byformål 3. Detailhandelsstruktur 4. Trafikanlæg 5. Tekniske anlæg 6. Forurenende virksomheder 7. Anlæg som kræver VVM 8. Støj 9. Fritidsanlæg og kolonihaver 10. Særlige værdifulde landskaber 11. Skovrejsningsområder 12. Lavbundsarealer 13. Særlige naturbeskyttelsesområder 14. Værdifulde kulturmiljøer 15. Særlige geologiske bevaringsværdier 16. Anvendelsen af vandløb, søer og kystvande 17. Kystnærhedszonen

Hvorfor skal kredsbestyrelsen beskæftige sig med kommuneplaner? Fordi det er kommuneplanen, som for alvor har indflydelse på friluftslivets muligheder i både byen og det åbne land. Den skal varetage mulighederne for friluftsliv jævnfør § 11 a i planloven. Fordi kommuneplanen angiver de overordnede retningslinjer for kommunens udvikling i de næste 12 år (skal dog revideres hvert 4. år), og derfor er det vigtigt at få sat friluftslivet på dagsordnen. Fordi I gennem politisk lobbyarbejde og høringssvaret kan få indholdet i jeres kommunale friluftsoplæg inkorporeret i kommuneplanerne. Hvis kredsbestyrelsens ønsker om bedre adgangsforhold for friluftslivet i naturen, flere sammenhængende stier, flere muligheder for friluftslivet i byens blå og grønne områder eller bedre forhold for handicappedes friluftsliv skal føres ud i livet, kan det bl.a. ske gennem kommuneplanerne.

Hvad skal I være opmærksomme på når i læser kommuneplanerne? Start med at danne et overblik over kommuneplanen. Hvilke afsnit indeholder den? og hvilke afsnit kan have indflydelse på friluftslivet? F.eks. afsnit om fritidsanlæg, turisme, kultur, sundhed, børn og unge, naturpleje osv.. Udvælg de væsentligste afsnit og fordel disse imellem jer. Læs først og fremmest afsnittene med friluftsøjne. Fokuser på om indholdet i kommuneplanen understøtter jeres kommunale friluftsoplæg og det friluftspolitiske handlingsprogram. Fokuser dernæst på om i kan komme med supplerende forslag til indholdet i kommuneplanen. Hvis f.eks. der er et forslag om at ”kommunen Vil fastholde og udbygge et net at stier til glæde for lokalbefolkningen og turisterne” – så kan i tilføje, at kommunen bør arbejde for flersidig anvendelse af kommunens stier, således at stierne bliver til gavn for både gående, cyklende og ridende. Fokuser dernæst på om I bør foreslå nye projekter, som ikke er nævnt i kommuneplanen.

Hvordan kan I planlægge jeres indsats? På kommunens hjemmeside kan I læse mere om tidsplan og proces. Når I kender datoen for offentliggørelse bør i planlægge et kredsbestyrelsesmøde. Det bør afholdes umiddelbart efter offentliggørelsen af kommuneplanforslaget. På mødet kan I sammen danne et overblik over planforslaget og aftale hvem der læser hvilke afsnit. Planlæg desuden et kredsbestyrelsesmøde igen 1-2 uger før høringsfristen udløber, således at I kan mødes og drøfte hinandens notater. Find her én person som kan/vil påtage sig opgaven med at sammenfatte jeres notater i et samlet høringssvar og indseende det til kommunen.

Hvordan skrives et høringssvar? Et høringssvar kan sammensættes på mange måder. Her er ét eksempel: Indled høringssvaret med en formel tekst om, hvad høringssvaret drejer sig om. F.eks.: Friluftsrådets kreds LimfjordSyd har med stor interesse modtaget og læst ’Forslag kommuneplan 2009 – 2021, som er sendt i høring frem til den 25. februar 2009”. Vi finder planforslaget gennemarbejdet og vi har…. Afslut høringssvaret med en formel og positiv tekst. F.eks.: ”Sluttelig vil vi anføre, at vi i Friluftsrådet ønsker en fortsat god dialog med kommunen. Vi står naturligvis til rådighed med idéer og sparring. Som tidligere nævnt vedlægges en udgave af vores nye hæfte ’Friluftsliv i xxx-kommune’. Selve kernen i høringssvaret kan i bygge om efter Ros-Ris-Ros princippet. Skriv først om de positive ting i planforslaget, som I slutter op omkring. Skriv herefter jeres kritik/ændringsforslag, og afslut positivt med jeres gode forslag til nye projekter/mål.