Læsning i danskfaget i Island

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Faglig læsning i naturfagene
Advertisements

Læsning og skrivning i børnehaveklassen
Læring i bevægelse - hvorfor?
Faglig læsning og forudsætninger herfor. Indskoling
”Intet” af Janne Teller
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
Bevidst undervisning i billeder
Faglig læsning Dagsorden
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
DTaF’s Lovmappe Afsnit 8 DTaF’s Lovmappe Undervisning DAN-fortræning.
Læsning og læseprocesser
Læsning i alle fag Indhold: Forstår du, hvad du læser? Artikel fra: "DANSK”, Foleskolesektionen, medlemsblad 3, sep Skema over forståelsesstrategier,
Elsker DU også at læse lektier?
Oplæg for Utdanningsforbundet ved Charlotte Rømer Engel
Coaching - det handler om at stille de rigtige spørgsmål…
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Læsning..
3 ungdomsromaner i et kompetenceperspektiv
Faglig læsning 7. – 9. kl. Work-shops.
At være magtesløs med den magtesløse
Opgaver og svarark – til individuel brug
LæseUdviklingsSkemaet
En læsepolitik Skolen på la Cours Vej.
Læsestrategikurser i 1g/1HF Hvorfor? Hvad? Hvordan? 3. juli 2014 Margrethe Mørch - NG1.
Skriv titel Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013
Deltagerstyret undervisning
Efteruddannelsesindsatsen 2007 Analyse Danmarks undersøgelse januar 2008 Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete.
Trænerens ansvar og pligter. I forbindelse med pensum Pensum til elevernes bæltegrad Dobog reglement Bælteregulativet Nødværgeparagrafferne.
SPROGFAG – DIDAKTIK OG METODE
En kompleks opgave for dansklæreren
Juhu – nu skal jeg lære at læse….
Lidt om danskundervisningen Sådan skal I helst ikke se ud efter endt undervisning!
Brædstrup skole Skolens handleplan for læsning
Læseforståelses-pædagogik i et dsa-perspektiv
Den teoretiske undervisning og teoriprøven
Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Et eksempel fra Vejstrup og Hejls Skoler – nu sammenlagt til Sjølund-Hejls Skole.
En kogebog Synopseprøven i dansk.
Omgangstone og kollegialitet
© Jakob Fischer Jørgensen / VUC
Dannelse og kompetencer
Eksamen.
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
ved læsevejleder Dorthe Clausen
Før vi begynder: Rød tråd Affaldstema –Parallelt med erfaringer Hvad skal vores produkt være? Hvad forventer du at få ud af dette forløb? –Noget du særligt.
Skolebestyrelses seminar 19/ Hvad vil vi med denne dag ? Sikre fælles kendskab og accept af vores udgangspunkt Nuværende situation og værdigrundlag.
Elever med særlige behov Lidt om allerede installerede hjælpe programmer i windows vista.
dig der arbejder i nattelivet
Carl Winsløv ”Didaktiske elementer”
SkoleIntras værktøjer til arbejdet med læseforståelse
Udvikling af fiktionskompetence
Skolebestyrelses seminar 19/ Hvad vil vi med denne dag ? Sikre fælles kendskab og accept af vores udgangspunkt Nuværende situation og værdigrundlag.
Særlige udfordringer til læseforståelsen i fiktionstekster
Problemformulering En problemformulering er et sæt af åbne spørgsmål.
Sprogbaseret læring i naturfag
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
Dialogredskab - uddannelsesparathed. Hvordan er redskabet blevet til? Samarbejdsprojekt Involvering af de unge Støtte fra region Syd.
Nyt dansksystem til mellemtrinnet. d’dansk er et system til hele danskfaget alle danskfagets områder indgår i en meningsfuld og konsekvent pædagogisk.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
FØR LÆSNINGEN 1. 3 faser - fagets tekster  Før læsningen  Under læsningen  Efter læsningen 2.
-GIV SPROGET VOKSEVÆRK Gyldendals 5. maj KORT OM MARY FONDEN OG BAGGRUNDEN FOR LÆSELEG.
Forside uden yderligere tekst. Du kan vælge andre forsider ved at højreklikke på slidet og vælge ”Formatér baggrund”. I boksen, der dukker op, vælger du.
National ordblindetest på tværs af uddannelser Testen skal identificere elever og studerende med ordblindhed på tværs af uddannelser fra forår 3.klasse.
Kort gennemgang af begreberne:
Voksenansvar overfor anbragte børn og unge Nødværge og nødret
Hvorfor dansk på GF1?.
Strategier og værktøjer i sprogundervisningen
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Et undervisningsforløb med udgangspunkt i realityserien De unge mødre.
Alle børn med i idrætsfaget
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Læsning i danskfaget i Island Dialogisk oplæg

Mål med foredraget At bidrage til øget refleksion over læseundervisningen i danskfaget At skitsere en procesorienteret tilgang til læsning af tekster At præsentere førlæsningsaktiviteter At argumentere for vigtigheden af at tale dansk i forbindelse med læseundervisningen

Lærerne på skolebænken Som udgangspunkt for resten af mit oplæg laver vi nu en undervisningssituation I er eleverne, og jeg er lærer

Læsetekst § 13. Handlinger foretagne i nødværge er straffri, for så vidt de har været nødvendige for at modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende uretmæssigt angreb og ikke åbenbart går ud over, hvad der under hensyn til angrebets farlighed, angriberens person og det angrebne retsgodes betydning er forsvarligt. Stk. 2. Overskrider nogen grænserne for lovligt nødværge, bliver han dog straffri, hvis overskridelsen er rimeligt begrundet i den ved angrebet fremkaldte skræk eller ophidselse. Stk. 3. Tilsvarende regler finder anvendelse på handlinger, som er nødvendige for på retmæssig måde at skaffe lovlige påbud adlydt, iværksætte en lovlig pågribelse eller hindre en fanges eller tvangsanbragt persons rømning.

Ordliste Nødværge - sjálfsvörn For så vidt – eins og Afværge – bægja Overhængende – yfirvofandi Uretmæssigt - illa settur Retsgode - laga gott Forsvarligt - tryggilega

Arbejdsgang Oplæsning på klassen Forståelsesspørgsmål (Oversættelse) Fortolkningsspørgsmål Til næste gang: skriftlig opgave – omskriv teksten så den bliver lettere at forstå. Brug jeres egne ord.

Det gik vist ikke så godt Hvad har jeg gjort forkert? Hvad kunne jeg have gjort bedre?

Tekstvalg på baggrund af: Elevernes læsetekniske standpunkt – ikke for lette og ikke for svære tekster Elevernes interesser og baggrundsviden (relevans og motivation) En sammenhæng imellem valg af tekster og øvrig undervisning Genre Hvem har de bedste forudsætninger for at vælge tekster?

Læsning som en proces Ved at arbejde med læsning som en proces opdelt i faser, bruger man længere tid på den enkelte tekst Den ekstra tid vil dog som regel være godt givet ud fordi den sikrer en bedre læseforståelse Læsning er som bekendt ikke kun et spørgsmål om afkodning

Tre faser i læseprocessen Førlæsning (forbereder eleverne på og fører dem hen imod teksten) Underlæsning (arbejde med selve teksten) Efterlæsning (forbinder teksten til omverdenen og elevens eget liv)

Argument for proceslæsning Hvis man kombinerer proceslæsning med primært mundtlige aktiviteter vil man opnå en samtidig indsigt i elevernes læsetekniske niveau Dette vil muliggøre en ad hoc-tilpasning af den resterende læseproces Afkodning kan automatiseres, læseforståelse kan ikke

Førlæsning Aktivering af baggrundsviden og erfaringer (”viden om verden”) Arbejde med overskrifter (forudsigelse, evt. meddigtning) Arbejde med genrebestemmelse (”viden om tekster”, begrebskode for forståelse) Arbejde med ord- og begrebsforråd (fx ordkort, betydningskort m.m.)

Førlæsning Det er desuden vigtigt at gøre eleverne klar over: Hvad formålet med at læse teksten er Hvilken læsestrategi de skal anvende

Eksempel Læsning af Svend Åge Madsens roman ”Jagten på et menneske” Hvordan kan vi arbejde med denne bog før vi har læst den?

Arbejde med titlen Vi kan spørge til elevernes forventninger til romanen på baggrund af titlen Hvis titlen er fængende og eleverne får mange idéer, kan vi opdigte en hel handling skriftligt (hver elev) eller mundtligt (hele klassen sammen)

Romanens forside Hvilke tanker sætter forsideillustrationen i gang hos eleverne? Hvem er personerne mon? Hvilken situation befinder de sig i? Minder forsiden om noget andet de har set?

Romanens bagside Billede af forfatteren Bagsidetekst

Genre Hvilket kendskab har eleverne til tekstgenren – her romanen? Hvilke forventninger har de til genren?

Arbejde med centrale ord Tankekort eller Ordspind ud fra ordet ’jagt’ Brainstorm ud fra titlen eller ordet ’jagt’ Mindmap Andet arbejde med ordforråd

Litteratur Brudholm, Merete: Læseforståelse – hvorfor og hvordan?. Alinea 2002. Hansen, Thomas Illum: Procesorienteret litteraturpædagogik. DLF 2004. Holm, Lars og Helle Pia Laursen: Andetsprogsdidaktik. DLF 2004. Tornberg, Ulrika: Sprogdidaktik. L&R Uddannelse 2001.