Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kort gennemgang af begreberne:

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kort gennemgang af begreberne:"— Præsentationens transcript:

1 Kort gennemgang af begreberne:
Nødværge. Påtaleret.

2 Nødværge Definition på en nødværge:
Nødværge er en retmæssig afværgelse af et uretmæssigt angreb ved at anvende den nødvendige magt overfor angriberen.

3 Påtaleret Der findes tre former for påtaleret:
Ubetinget offentlig påtaleret Betinget offentlig påtaleret Privat påtaleret En vagt eller en sikkerheds- medarbejderens arbejdsområde er primært opgave/sager der er undergivet offentlig påtale.

4 Anholdelse Definition på en anholdelse:
En anholdelse er en foreløbig friheds-berøvelse, hvor en person der har forøvet et strafbart forhold, berøves muligheden for selv at bestemme over sit eget opholdssted.

5 Nødværge Definition på en nødværge:
Nødværge er en retmæssig afværgelse af et uretmæssigt angreb ved at anvende den nødvendige magt overfor angriberen.

6 Nødværge Hvornår/hvem
§ 13. Handlinger foretagne i nødværge er straffri, for så vidt de har været nødvendige for at modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende uretmæssigt angreb og ikke åbenbart går ud over, hvad der under hensyn til angrebets farlighed, angriberens person og det angrebne retsgodes betydning er forsvarligt. Stk. 2. Overskrider nogen grænserne for lovligt nødværge, bliver han dog straffri, hvis overskridelsen er rimeligt begrundet i den ved angrebet fremkaldte skræk eller ophidselse. Stk. 3. Tilsvarende regler finder anvendelse på handlinger, som er nødvendige for på retmæssig måde at skaffe lovlige påbud adlydt, iværksætte en lovlig pågribelse eller hindre en fanges eller tvangsanbragt persons rømning. (Uddrag fra straffeloven)

7 Magtanvendelse (anvendelse af ”magtbarometeret”)
Magtanvendelse (anvendelse af ”magtbarometeret”). Hvad er magt og hvor meget magt må man anvende? Sort = den civile borger – herunder virksomheden. Rød = politiet. Svar: Kun den nødvendige magt må anvendes!!! Magtbarometeret Skydevåben Gas Stav Angrebshund Forsvarshund Håndjern Håndkraft Tale

8 Retshåndhævelse Straffelovens §13, stk. 3 (retshåndhævelse)
…..regler (for brug af magt) finder anvendelse på handlinger, som er nødvendige for på retmæssig måde at skaffe lovlig påbud adlydt, iværksætte en lovlig pågribelse eller hindre en fange eller tvangsanbragt persons rømning.

9 Forskel på magtanvendelse og nødværge?
Magtanvendelse er som sagt, brug af den nødvendige magt, for at få lovlig påbud adlydt. Men vi er som hovedregel begrænset i, hvilke midler vi kan anvende. Nødværge er forsvar af sig selv, andre eller retsgoder med den nødvendige magt. Her er vi, i princippet, ikke begrænset.

10 Er det lovligt at bruge magt? Anvendelse af den nødvendige magt
En medarbejders opgaver kan være, at holde opsyn med et ikke frit tilgængeligt sted (jernbaneområder, lagerplads eller lign.) med ret til at bortvise personer, som færdes uden tilladelse (LBK nr 969 af 08/10/2009.Bekendtgørelse af lov om jernbane) jf. straffelovens § 13, stk. 3 – anvende den nødvendige magt for at: Sikre, at påbud bliver adlydt. Iværksætte en lovlig pågribelse, for eksempel anholde en person. Hindre rømning, for eksempel stoppe en person, der vil flygte. I de fleste tilfælde bør politiet dog tilkaldes (eksempelvis kan den indtrængende person kun straffes, hvis der indgives anmeldelse.)

11 Afværgeteknik

12 Gør som modellen i den hvide trøje.
Slå men let løftede arme. Du kan nu meget hurtigere reagerer hvis der bliver slået ud efter dig.

13 Løft hænderne og beskyt ansigtet

14 Du afværger et slag ved hurtigt at skubbe med begge hænder på den voldelige
persons skulder. Giv personen et kraftigt skub. Personen kan nu ikke ramme dig med sit slag. Slår personen med højre arm, skubber du på personens højre skulder. Slår personen med venstre arm, skubber du på personens venstre skulder.

15 Hvis du ikke kan vække en person uden at skulle berører vedkommende, skal
du være opmærksom på ikke at have kroppen åben mod personen. Du er her åben for slag i maven og i skridtet.

16 Hvis du ikke kan vække en person uden at skulle berøre vedkommende, skal du
stå med siden til den personen. Din hånd let på personens skulder. Slår personen ud efter dig, kan du ved et let tryk på personens skulder forhindre at du bliver ramt.

17 Hvis du ikke kan vække en person uden at skulle berøre vedkommende
må du ikke foran en personen. Der er risiko for at du bliver slået i mave og skridt samt sparket.

18 Hvis du ikke kan vække en person uden at skulle berøre vedkommende skal du
placere dig ved personens hoved. Din hånd let på personens skulder. Slår personen ud efter dig kan du ved et let tryk på personens skulder forhindre at du bliver ramt.

19 Anholdelse Definition på en anholdelse:
En anholdelse er en foreløbig friheds-berøvelse, hvor en person der har forøvet et strafbart forhold, berøves muligheden for selv at bestemme over sit eget opholdssted.

20 Anholdelse Hvornår/hvem?
§ 755. Politiet kan anholde en person, der med rimelig grund mistænkes for et strafbart forhold, der er undergivet offentlig påtale, såfremt anholdelse må anses for påkrævet for at hindre yderligere strafbart forhold, for at sikre hans foreløbige tilstedeværelse eller for at hindre hans samkvem med andre. Stk. 2. Samme beføjelser har enhver, der træffer nogen under eller i umiddelbar tilknytning til udøvelsen af et strafbart forhold, der er undergivet offentlig påtale. Den anholdte skal snarest muligt overgives til politiet med oplysning om tidspunktet og grundlaget for anholdelsen. Stk. 4. Anholdelse må ikke foretages, hvis frihedsberøvelsen efter sagens art eller omstændigheder i øvrigt ville være et uforholdsmæssigt indgreb. (Uddrag fra Retsplejeloven)

21 Anholdelse? § 758. Anholdelsen skal foretages så skånsomt, som omstændighederne tillader. (Uddrag fra Retsplejeloven)

22 Danmarks Riges Grundlov
Skal en ansat, f.eks. en vagt el. lign. gøre personen der har forøvet et strafbart forhold opmærksom på at vedkommende er anholdt? Danmarks Riges Grundlov § 71 stk.3 Enhver der anholdes, skal inden 24 timer stilles for en dommer. Hvis den anholdte ikke straks kan sættes på fri fod, skal dommeren ved en af grunde ledsaget kendelse, der afsiges snarest muligt og senest inden tre dage, afgøre, om han skal fængsles, og, hvis han kan løslades mod sikkerhed, bestemme dennes art og størrelse. …. Svar: Nej, ikke nødvendigvis, men videregiv tidspunkt til politi!!


Download ppt "Kort gennemgang af begreberne:"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google