Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Et eksempel fra Vejstrup og Hejls Skoler – nu sammenlagt til Sjølund-Hejls Skole.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Et eksempel fra Vejstrup og Hejls Skoler – nu sammenlagt til Sjølund-Hejls Skole."— Præsentationens transcript:

1 Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Et eksempel fra Vejstrup og Hejls Skoler – nu sammenlagt til Sjølund-Hejls Skole

2 Kolding Kommune Comeniusprojekt Sjølund-Hejls Skole 2007 2 Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Hvorfor arbejde med den internationale dimension i de yngste årgange? –Et eksempel fra Hejls og Vejstrup Skoler Formål (Hvorfor?) Eksempler på hvordan vi har gjort det?

3 Kolding Kommune Comeniusprojekt Sjølund-Hejls Skole 2007 3 Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Vejstrup Skole deltager i et internationalt projekt under Comenius med titlen ”Forming Friendship through Myths and Legends.” Dette projekt fortsætter i 2007 - 09 Hejls Skole har i det forløbne skoleår afsluttet et 3- årigt projekt med titlen ”Roots and Wings.” Det var erfaringerne fra Hejls Skole, der inspirerede lærerne fra Vejstrup Skole til at gå i gang med det internationale arbejde. De fælles erfaringer vil i det kommende skoleår medvirke til at eleverne gennem kendskabet til andre landes kulturer udvikler deres forståelse for at leve fredeligt sammen i et globaliseret samfund.

4 Kolding Kommune Comeniusprojekt Sjølund-Hejls Skole 2007 4 Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Fra skolens læseplan: Formål I folkeskolelovens § 1 stk. 3 står der, at folkeskolen skal gøre eleverne fortrolige med dansk kultur og bidrage til deres forståelse af andre kulturer……. Formålet med undervisning i den internationale dimension er, at eleverne erkender og forstår, at den internationale dimension har betydning for livsopfattelsen hos det enkelte menneske og for dets forhold til andre. Undervisningen tager udgangspunkt i egen kultur og forståelse af denne.

5 Kolding Kommune Comeniusprojekt Sjølund-Hejls Skole 2007 5 Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Stk. 2. Eleverne skal opnå kendskab til andre kulturer og erkendelse af disses ligheder og forskelligheder i forhold til egen kultur. St. 3. Gennem mødet med fremmede kulturer, skal undervisningen give eleverne grundlag for personlig involvering og ansvarlig stillingtagen i forhold til internationale spørgsmål og forhold. St. 4. Undervisningen skal tage udgangspunkt i en grundlæggende accept af fremmede kulturer, og mennesker der lever i disse kulturer.

6 Kolding Kommune Comeniusprojekt Sjølund-Hejls Skole 2007 6 Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Rødder og Vinger Arbejdet med rødder og vinger tager sit udgangspunkt i et gammelt indiansk ordsprog, der siger, at der er to værdier, man kan give sine børn med i livet, den ene er rødder og den anden er vinger. Man skal have rødder, vide hvor man kommer fra, og hvad man kommer af. Rødderne er også dem, der sørger for, at man får næring, og rødderne holder én fast. Samtidig skal man turde give slip, turde opsøge og møde nye udfordringer, have lyst og mod til at begive sig ud i verden, indgå i nye sammenhænge og skabe nye venskaber.

7 Kolding Kommune Comeniusprojekt Sjølund-Hejls Skole 2007 7 Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen I det kommende skoleår skal vi først og fremmest finde vores egne rødder. Vi begynder for alvor dette arbejde med en temauge i uge 41. Dog vil samarbejdet som Hejls Skole har med Dalby Skole fortsætte. Der skal i årets løb findes nye samarbejdsskoler i Jylland og/eller på Fyn/Sjælland. Der skal også arbejdes med udviklingen af samarbejdet mellem Christiansfeld Skole og de skoler, der sammen med Sjølund-Hejls Skole leverer børn til overbygningsskolen i Christiansfeld. Formålet med dette arbejde er det samme som ved det internationale arbejde. Vi begynder i det små med, at børnene lærer deres egne rødder at kende – får et kendskab til, hvor de selv kommer fra.

8 Kolding Kommune Comeniusprojekt Sjølund-Hejls Skole 2007 8 Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Næste trin er naboskolerne i kommunen. Her bevæger vi os ud i verden. Derefter får eleverne kendskab til skoler i fjernere egne og andre kulturer, fx i Vestjylland eller på en storbyskole. Her lærer eleverne nye kulturer at kende og vingerne begynder at folde sig ud. Med det internationale arbejde får eleverne vinger så de kan begå sig i den globaliserede verden.

9 Kolding Kommune Comeniusprojekt Sjølund-Hejls Skole 2007 9 Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Det internationale arbejde Der er ansøgt om at få økonomiske midler fra EU til at fortsætte det internationale samarbejde frem til 2009. Vi har fået bevilget 10.000 Euro til et fortsat samarbejde mellem skoler i Ungarn, Tjekkiet, Spanien og England. (Spanien er vi usikre på... Vær omhyggelig med ansøgningen!) Det er vores mål med det internationale arbejde på Sjølund-Hejls Skole, at vi kan give vores elever en solid faglig viden, krydret med en intens oplevelse af fællesskab og nærhed, og at disse rødder kan give vores børn vinger, som kan føre dem ud i den store verden, når de forlader Sjølund-Hejls Skole.

10 Kolding Kommune Comeniusprojekt Sjølund-Hejls Skole 2007 10 Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Eksempler på, hvad vi har lavet: –Beskrivelse af lokalområdet ved hjælp af billeder og ord –Skrevet breve, postkort, julekort mv. –En årlig kalender –Præsentation af drama/skoleteater og/eller skolekoncerter på DVD eller video –Produktion af en række DVD´er fx A day in my life –Produktion af bøger: En europæisk kogebog En bog om hverdagslivet på skolen En bog om Nordisk Mytologi En europæisk sangbog –Projektmøderne –Etc. – etc.

11 Kolding Kommune Comeniusprojekt Sjølund-Hejls Skole 2007 11 Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Vi håber at denne præsentation har inspireret jer til fortsætte med eller gå i gang med et internationalt projekt Vi deler gerne ud af vores erfaringer ifm projektansøgninger, kontakter og lign. Kontakt: Sjølund-Hejls Skole Bjarne Rasmussen bjra@kolding.dkbjra@kolding.dk eller på tlf. 2440 8133


Download ppt "Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Et eksempel fra Vejstrup og Hejls Skoler – nu sammenlagt til Sjølund-Hejls Skole."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google