Oplæg for Integrationsrådet 10. april 2013

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Advertisements

Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Folkeskolereform 2014 Mål 1) Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. 2) Folkeskolen skal mindske betydningen af social.
Forældrearrangement om folkeskolereform
Information om folkeskolereformen tirsdag den 29. april 2014 mellemtrinnet.
Mor På Vej •Fokus på faglige og sociale kompetencer.
Læring i bevægelse - hvorfor?
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Studieretnings projektet ÅSG Studieretningsprojekt  En skriftlig opgave i typisk to fag  Du har 2 uger uden anden undervisning til opgaven  Der.
Information om folkeskolereformen mandag den 28
Skolereformen – Skovvangskolen fra 1. august 2014
1 Folkeskolereformen -hvilke perspektiver giver den i forhold til dagens overskrift set fra en politisk synsvinkel Søren Kristensen.
Kontaktforældremøde Skelgårdsskolen 11. november 2013.
Idræt og bevægelse På Søndersøskolen i skoleåret 2014/15 Version 1.3 Implementering af skolereform.
Dialogmøde 16. maj 2013 Skolebestyrelser og Familie- og Kulturudvalget.
S AMMEN KAN VI MERE – N Y BROBYGNING TIL ERHVERVSUDDANNELSE OG ERHVERVSLIV UU Vestsjælland v. Helle Jacobsen Overordnet fokus: Implementering af brugbare.
Folkeskole-reformen August 2014.
V ELKOMMEN TIL ÅRSMØDE Kollerup Skole Tirsdag d. 11. juni 2013.
Skolereformen 2014 Herningsholmskolen 8. August 2013
Vurdering af basale færdighed, FVU og IKV i AMU
Skolereform august 2014………………
Steen Gravgaard Eriksen
’Afklaring om valg af erhvervsuddannelse via frivillig brobygning’
Et fagligt løft af folkeskolen
Information om folkeskolereformen mandag den 28
Skolereform & Arbejdstidsaftale Efterår: Processer og forhandlinger for skoleledere og TR 3. oktober: Stormøde for alle interesserede 16. januar: Skoleafdelingens.
Konference – plejefamilier Rekruttering – ny viden, kommunal organisering og samarbejde, uddannelse Den 22. november 2010.
Vestre Skole og Åløkkeskolen 2014
Handleplan for læsning Tårnby Kommune
Forældremøde på Outrup Skole
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
Tre klare nationale mål
Vibeholmskolen august 2014 Den nye skolereform Indskolingen.
Velkommen til forældre, foreningslivet og øvrige interessenter Aftenens program i overskrifter: Velkomst ved skolens ledelse Bestyrelsens årsberetning.
Faglig fordybelse i indskolingen
Vibeholmskolen august 2014 Den nye skolereform Udskolingen.
Nye Veje i Specialundervisningen. Målet for Nye Veje Det overordnede mål er, at alle børn skal inkluderes mest muligt med respekt for deres funktionsniveau.
Ændringer i forbindelse med reformen Med den nye reform indføres følgende ændringer af timefordelingen i udskolingen : Dansk i klasse får eleverne.
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
Faglig overgang – Næstved Gymnasium og HF Dansk. Formål Primært at løfte det faglige niveau for alle elever, og herunder også at bidrage til at udligne.
Undervisning af tosprogede elever i grundskolen
Velkommen til informationsaften på Enghaveskolen.
Formål: Gøre Aalborgs skoler mere rummelige, således at man på distriktsskolen bliver i stand til at undervise flere af de elever, der i dag henvises til.
Virksomhedsskolemodellen 29. september 2014 UU Danmark Samarbejde: UU og Jobcentret – Om unge.
Folkeskolereform på Vestre Skole 2014
Informationsmøde om skolereformen 17. Juni 2014 Nordals Skolen.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Folkeskolereform Camilla: Velkomst.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Hvad er Projekt X:IT? Projekt Børn, Unge & Rygning Kræftens Bekæmpelse.
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Skolereform – Fourfeldtskolen 2014 Steffen Lawaetz
It i den innovative skole – nye kompetencer, nye organiseringsformer i det 21. århundrede Formål: Bidrage til udvikling af en skoles kultur gennem inddragelse.
Projekt X:IT -Støtter dit barn til et liv uden tobak Forældremøde 7. klasse – Projekt X:IT.
IMODUS – IHK Workshop om Blended Learning Workshopintroduktion.
Program Velkomst Digital indskrivning Forårssfo på Holluf Pile Skole
Ny Fælles Naturfagsprøve
- Et forsøgsprogram for folkeskolen
Folkeskolereform august 2014 Velkommen til oplæg om implementeringen af folkeskolereformen på Haldum-Hinnerup Skolen.
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
 1. Velkomst og præsentation  2. Kort gennemgang af reformen  3. Hvordan bliver reformen udmøntet på Byskolen  4. Skolebestyrelsen  5. Farvel Velkommen.
FOLKESKOLEREFORM FELDBORG SKOLE JUNI TRE MÅL  FOLKESKOLEN SKAL UDFORDRE ALLE ELEVER, SÅ DE BLIVER SÅ DYGTIGE, DE KAN  FOLKESKOLEN SKAL MINDSKE.
Samskabelse – forældre som ressource Rådet for Børns Læring, 8. April 2016 Rikke Slot Johnsen, konsulent Aarhus Kommune T: E:
Konference ”Tosprogethed” vejen til at lære det polske sprog den 27. september 2014 Tosprogede elever i Greve Kommune Vinie Hansen Pædagogisk konsulent.
AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES 4. DECEMBER 2013 FØLGEFORSKNING 4. DECEMBER 2013 FØLGEFORSKNING Forsøgsprogram om modersmålsbaseret undervisning.
Fællesfaglig naturfagsprøve på Øster Farimagsgades Skole
KLF’s medlemsundersøgelse 2017
Skole-reform Skolesamarbejdet Motion og bevægelse.
LO’s udspil ”Bedre overgange fra grundskole til ungdomsuddannelse”
Centrenes opgaver og ansvar ift. de unges uddannelsesparathed
Præsentationens transcript:

Børne- og Undervisningsministeriets forsøgsprogram om modersmålsbaseret undervsining Oplæg for Integrationsrådet 10. april 2013 Mona Engelbrecht, konsulent for tosprogede børn

Forsøgsprogram: Modersmålsbaseret undervisning Hvorfor dette forsøgsprogram: et ønske om at udvikle sikker viden om, hvad der virker ift. tosprogede elevers sproglige og faglige udvikling at bygge på det faktum, at børn lærer på baggrund af de kan og ved i forvejen – herunder om sprog – et ressourcesyn på børns sprogkompetencer at tage udgangspunkt i, at tosprogede børn i dag er mere forskellige end de er ens – deres sproglige registre på modersmålet, dansk og evt. andre sprog er vidt forskellige at forsøget skal bidrage til at mindske gabet mellem et- og tosprogede elevers faglige resultater. at støtte at fremtidige initiativer bygger på sikker viden om effekt

Forsøgsprogram om modersmålsbaseret undervisning Programmet består af tre store forsøg: Et forsøg målrettet 1. klassetrin (1 indsats) To forsøg målrettet 4. Klassetrin Hele klasser (3 indsatser) Elevgrupper med tyrkisk eller arabisk baggrund (3 indsatser)

Forsøg for 4. klassetrin – hele klasser 35 klasser gennemfører hver indsats Kvalificering af sproginddragelsen i fagundervisningen (matematik) – dansk som andetsprog som en dimension i undervisningen Almen sprogforståelse i og på dansk for alle elever: Styrke elevernes viden om sprog, sprogforståelse og ordforråd Ekstra undervisningstid i faget dansk (med udgangspunkt i Fælles mål for dansk)

Forsøg for elevgrupper 4. klasser 35 klasser gennemfører hver indsats Forsøg for mindre grupper (4-10 elever ): Almen sprogforståelse i og på tyrkisk (for tyrkisktalende elever) Almen sprogforståelse i og på arabisk (for arabisktalende elever) Dansk som andetsprog for grupper – særlig tilrettelagt undervisning udenfor almindelig undervisningstid

Forsøg 4. klassetrin ca. 3500 elever fra 210 skoler Forsøgsindsatserne gennemføres over 16 undervisningsuger med 4 lektioner ekstra om ugen i h.h.v. efteråret 2013 (hele klasser), foråret 2014 ( grupper af elever), efteråret 2014 (sammenligningsgrupper) Dog ikke indsatsen: Kvalificering af sproginddragelsen i fagundervisningen (matematik), som gennemføres i den almindelige undervisningstid. De tilmeldte skoler deltager i en af indsatserne eller som sammenligningsgruppe. Det trækkes lod.

Forsøg 1. klassetrin ca. 400 elever fra 70 skoler Modersmålsundervisning via Fælles mål fra august 2009 for modersmålsundervisning for to udvalgte sproggrupper (arabisk og tyrkisk) i tæt tilknytning til den almindelige undervisning herunder undervisningen i dansk som andetsprog Indsatsen gennemføres i 3 ekstra ugentlige lektioner i ét skoleår (32 uger) (2014/15)

Opkvalificeringsforløb Sproginddragelsen i matematik: tre kursusdage Styrke og konkretiserer matematiklærernes kompetencer i forhold til at få dansk som andetsprog til at være en dimension i matematikundervisningen Styrke samarbejdet mellem en særlig ressourceperson i forhold til dansk som andetsprog og matematiklæreren. Ud over opkvalificeringsforløbet får lærerne endvidere målrettet vejledningsmateriale til gennemførelse af matematikundervisningen

Opkvalificeeringsforløb Almen sprogforståelse: En halv til en hel dag Formål: styrke elevernes viden om sprog, sprogforståelse og ordforråd Børne- og Undervisningsministeriet har udviklet et undervisnigsmateriale til gennemførelse af dette forløb. De lærere som skal forestå denne undervisning vil blive introduceret til dette materiale

Indsatser i Ishøj hele klasser på 4. klassetrin Gildbroskolen 4.a: Kvalificering af sproginddragelsen i faglige undervisningsforløb i matematik Strandgårdskolen 4.b: Almen sprogforståelse Vejlebroskolen 4.b: Vibeholmskolen 4.b: Sammenligningsklasse Ovenstående klasser er udtrukket til indsatser, som sættes i værk efterår 13. Indsatsatser til foråret 14 og indsatsen på 1. klasse udtrækkes senere.