Aarhus Universitetshospital

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Flashcard-spil Kost - kostråd
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
Kost og præstation D oplæg af Anja Heiner-Møller
Information om Nøglehullet 2011
Nr. 4.1: (Kompas udfoldet for sukker)
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Balance i energiregnskabet
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Svømmetalenter og optimal kost
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Forvandl dit liv på 90 dage
Maden stiger dig til hovedet!
- vejen til en sund balance
Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
Energiomsætning hos mennesket
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Information om Nøglehullet 2011
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Februar 2013, Introduktion til ældreernæring
Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultaterne er baseret på interviews gennemført af ACNielsen AIM. Minerva.
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Danisco A/S Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere over 15 år gennemført.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
- kom i konkurrence form v/Thomas Nordal Rasmussen
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
Symptomer ved HJERTESVIGT
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Kostråd og sundhed.
Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
VITAMINER OG MINERALER
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
KOL Vægt og KOL.
Session 7 – Livsstil Undervisere:
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
+ Sukker og børns adfærd. + Hvem er vi? Mia og Michelle Ernæring og sundhedsstuderende fra VIA university collage I Århus Praktik I Randers Sundhedscenter.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Ernærings- og sundhedsanprisninger Definitioner: Ernæringsanprisninger giver oplysning om indhold af specifikke næringsstoffer / angiver, at en fødevare.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Hvor kommer jern fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Unge og overvægt.
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Seks veje til din sundhed
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Præsentationens transcript:

Aarhus Universitetshospital Ernæring til IBD Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital

Tidsbestilling: Mette.Borre.Aarhus@gmail.com Klinisk diætist Jeg tager imod privatpatienter fx patienter fra Silkeborg, Randers og Horsens, kun efter almindelig arbejdstid og kun af patienter, der ikke har tilknytning til afdeling V, Aarhus Tidsbestilling: Mette.Borre.Aarhus@gmail.com Mail kun til bestilling af tider Konsultation Ryesgade 31, 4 tv, 8000 Aarhus C, 2 min fra banegården i Aarhus Som regel onsdage eller mandage efter 16 men andre tider kan aftales evt weekend

Mad kan være... en plage - smerter, rumlen, luft, diarré/forstoppelse en del af behandlingen - sund mad - eller tvivlsomme diæter og tilskud!? en årsag til sygdommen eller forværring?

Øger måske risiko for udvikling Fedt, total mængde Kød Reducerer risiko Fibre >22 g/dg - CD Frugt - CD Grønt - UC

Er din ernæring tilstrækkelig? -underskud af protein og energi Underernæring er defineret ved tab af legemsvægt både fra fedtdepoter og muskelmasse, men også ved funktionstab

Ernæring i daglig praksis Højde, vægt, vægttab, BMI Aktuel nedsat/ændret kostindtagelse Funktionsniveau – kan du det samme som før? Øget træthed? Vitamin og mineralstatus?

Ernæringsmæssige mangler

Spørgeskemaundersøgelse viser: Lavere indtagelse af frugt, grønt, mælk og fisk sammenlignet med raske Er det et problem? 9

og kan vi gøre noget ved det? Det ved vi ikke Øget fysisk aktivitet? Mængde og timing af protein? Kvalitet af protein? Mikronæringsstoffer?

Spis en varieret, sund ernæring Undgå underernæring Undgå mad, der forværrer symptomer Spis mange måltider Nogle madvarer kan give luft og diarré, særligt ved aktiv sygdom

Hvordan dækkes behov for energi dvs kalorier ved vægttab? Undgå fed mad (smør, margarine, olier, fløde) 12

Behov for protein Klinisk ernæring 2011 Protein behov pr kg Raske 0,83 syge på sygehuse 1,2-1,5 IBD i stabil fase 1,0 IBD Akut sygdom 1,5 Rekonvalescenter Kilde Klinisk ernæring

Næringsindhold pr. 2 dl eller 1 portion Energi Protein Sødmælk 530 kJ 7 g letmælk 400 kJ 7 g Mini-, kærnemælk 300 kJ 7 g Cacaoletmælk 580 kJ 7 g Sojamælk 320 kJ 2,4 Ymer/ylette 610/500 kJ 12 g Yoghurt/A38/tykmælk 510 kJ 6,6 g Kød, fisk, fjerkræ 150 g 30 g Æg, (helt), 60 g 390 kJ 7,2 g Ost 18%/30+, 15 g – 1 skive 165 kJ 4,2 g Tofu, 50 g 165 kJ 3,6 g

Drik mælk, hvis du kan tåle det Foretræk de magre typer Sørg for et alternativ – protein - kalk

IBD patienter kan have problemer med at tåle mælk laktoseintolerance er hyppig hos CD med aktiv sygdom sygdomsgrad – og ikke placering af sygdom medvirker til manglende tolerance af laktose andre undersøgelser viser at det er hyppigere ved sygdom i tyndtarm end i tyktarm

Behandling Laktosefri-, mælk, - yoghurt og - fløde Eller/og tilskud af laktaseenzym eller tilsat den mælk der drikkes Frit: smør, alle oste, pålæg, etc Soja-, havre- eller risdrik har lavere indhold af protein, ringe proteinkvalitet, ingen kalk og lavere indhold af vitaminer Kun få tilskudsdrikke indeholder laktose

Tilskudsdrikke - Er det nu nødvendigt? Kan man ikke bare spise noget yoghurt!

Ordination 2-3 stk daglig Vanilje eller jordbær? Per 100 ml Energi, kJ 420-1000 Protein, g 3,8-10

Næringsindhold pr. 2 dl Sødmælk 530 7 10 Tilskudsdrik Energi kj Protein g Kulhydrat g Sødmælk 530 7 10 Tilskudsdrik Fuldgyldig energirig 1260 -1685 12-20 36,8 Proteinrig 1054-1260 18,8-20 31,2 Saftbaseret 1000-1280 7-8 67

Grøn ernæringsrecept ”kun” en blanket – derfor ikke mulighed for elektronisk udgave - endnu Gældende ½ år Hvis der står et præparat angivet med navn kan det ombyttes i flg ”listen” Se www.sst.dk

Case Kvinde, 25 år, colitis, normalvægtig, 65 kg Tidl. problemer med vægten efter rygeophør Påbegyndt behandling med prednisolon, er bange for overvægt og dm pga af medicin Ernæring 3 alm hovedmåltider, frugt til alle mellemmåltider, ingen mælk, lidt slik Får luft/gener af mange grønsager Får hun dækket sit proteinbehov?

Case Morgen protein Brød med 1-2 skiver ost g Frokost 2 skiver rugbrød med pålæg g Aften 1 stk kød, pasta, lidt grønt I alt ? g Mellemmåltider: frugt og lidt slik Væske: vand, te, sukkerfri sodavand

Case Morgen protein Brød med 1-2 skiver ost 5 -7 g Frokost 2 skiver rugbrød med pålæg 10 g Aften 1 stk kød, pasta, lidt grønt 25 I alt 40-45 g Mellemmåltider: Frugt og lidt slik Væske: vand, te, sukkerfri sodavand Behandling?

Behandling Morgen protein Brød med 1-2 skiver mager ost 7 g Frokost 2 skiver rugbrød med pålæg 15 g Aften 1 stk kød, pasta, lidt grønt 25 Mellemmåltider: Ylette, frugt og lidt slik Væske: 2 gl mælk, 1 gl drikkecultura, 1-2 Nupo shake I alt 90 g

Nupo replacement shake 19,4 g protein Tilsat vitaminer og mineraler Nupo, 300 ml Nutridrink Protein, 200 ml Energi kJ 900 1260 Protein g 19,4 20, 0 Fedt g 3,6 10,6 Kulhydrat g 23 31 Fibre g 5 Tilsat vitaminer og mineraler Ja

Teori bag diæt - Skal mindske vækst af bakterie i colon Tilladte kulhydrater: monosaccarider Forbudte: di og polysaccarider dvs: kartofler, ris, pasta, brød

Undgå mælk, sukker og gluten

Kostanamnese mhp… Kvantitative oplysninger Kvalitative oplysninger Drikkevarer Mad inkl mellemmåltider Mængder, typer, fordeling, tolerance Særlige diæter Tilskud af naturlægemidler og kosttilskud Kvalitative oplysninger Viden og holdning Appetit Funktionsniveau

”Naturlægemiddel” Må kun være beregnet til at indtage gennem munden/på huden eller slimhinder Kan kun godkendes over for ”lettere sygdomme” – dvs. uden lægekontakt Krav til fremstillingsvirksomheden, renhed af råvarer og nøjagtig deklaration af aktive stoffer - og ikke mindst indlægsseddel med bivirkninger etc 30

”Kosttilskud” Hører under levnedsmiddellovgivningen - FVST Evt. indhold af vitaminer/mineraler skal ligge forholdsvis tæt på ADT – anbefalet dgl tilførsel Ikke mad – men tilskud – erstatter ikke sund mad Ikke tilladt at reklamere med forebyggende, lindrende eller helbredende effekt Og ikke mindst - ingen garanti for effekt ej heller ikke skadelig effekt -

I ro Aktiv sygdom BMI, vægttab Protein 1,5 g/kg/dg Fedt: moderat begrænset Kulhydrat: evt laktosebegrænset Færre fibre, kerner etc Tilskudsdrikke Vitamintilskud Vægt Protein 1,0 g/kg/dg Fedt: begrænset Kulhydrat: evt laktosebelastning, ved luft, mavesmerter evt luftudviklende madvarer Sikre varieret kost med fisk, frugt, grønsager Evt vitamintilskud

Bør IBD patienter generelt tilrådes en specifik diæt? Nej, det er der ikke bevis for Men… Bør tilrådes den kost som anbefales i forhold til almene sunde kostråd, herunder Sikre tilstrækkelig proteinmængde Undgå for meget fedt Undgå for mange raffinerede kulhydrater 6 stykker frugt og grønt om dagen, men ikke ved diarre/forsnævring/luft Man har ofte selv erfaring med hvad der er bedst Tilskud af vitaminmineraltablet, særligt ved sygdomsperioder