Aarhus Universitetshospital Ernæring til IBD Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital
Tidsbestilling: Mette.Borre.Aarhus@gmail.com Klinisk diætist Jeg tager imod privatpatienter fx patienter fra Silkeborg, Randers og Horsens, kun efter almindelig arbejdstid og kun af patienter, der ikke har tilknytning til afdeling V, Aarhus Tidsbestilling: Mette.Borre.Aarhus@gmail.com Mail kun til bestilling af tider Konsultation Ryesgade 31, 4 tv, 8000 Aarhus C, 2 min fra banegården i Aarhus Som regel onsdage eller mandage efter 16 men andre tider kan aftales evt weekend
Mad kan være... en plage - smerter, rumlen, luft, diarré/forstoppelse en del af behandlingen - sund mad - eller tvivlsomme diæter og tilskud!? en årsag til sygdommen eller forværring?
Øger måske risiko for udvikling Fedt, total mængde Kød Reducerer risiko Fibre >22 g/dg - CD Frugt - CD Grønt - UC
Er din ernæring tilstrækkelig? -underskud af protein og energi Underernæring er defineret ved tab af legemsvægt både fra fedtdepoter og muskelmasse, men også ved funktionstab
Ernæring i daglig praksis Højde, vægt, vægttab, BMI Aktuel nedsat/ændret kostindtagelse Funktionsniveau – kan du det samme som før? Øget træthed? Vitamin og mineralstatus?
Ernæringsmæssige mangler
Spørgeskemaundersøgelse viser: Lavere indtagelse af frugt, grønt, mælk og fisk sammenlignet med raske Er det et problem? 9
og kan vi gøre noget ved det? Det ved vi ikke Øget fysisk aktivitet? Mængde og timing af protein? Kvalitet af protein? Mikronæringsstoffer?
Spis en varieret, sund ernæring Undgå underernæring Undgå mad, der forværrer symptomer Spis mange måltider Nogle madvarer kan give luft og diarré, særligt ved aktiv sygdom
Hvordan dækkes behov for energi dvs kalorier ved vægttab? Undgå fed mad (smør, margarine, olier, fløde) 12
Behov for protein Klinisk ernæring 2011 Protein behov pr kg Raske 0,83 syge på sygehuse 1,2-1,5 IBD i stabil fase 1,0 IBD Akut sygdom 1,5 Rekonvalescenter Kilde Klinisk ernæring
Næringsindhold pr. 2 dl eller 1 portion Energi Protein Sødmælk 530 kJ 7 g letmælk 400 kJ 7 g Mini-, kærnemælk 300 kJ 7 g Cacaoletmælk 580 kJ 7 g Sojamælk 320 kJ 2,4 Ymer/ylette 610/500 kJ 12 g Yoghurt/A38/tykmælk 510 kJ 6,6 g Kød, fisk, fjerkræ 150 g 30 g Æg, (helt), 60 g 390 kJ 7,2 g Ost 18%/30+, 15 g – 1 skive 165 kJ 4,2 g Tofu, 50 g 165 kJ 3,6 g
Drik mælk, hvis du kan tåle det Foretræk de magre typer Sørg for et alternativ – protein - kalk
IBD patienter kan have problemer med at tåle mælk laktoseintolerance er hyppig hos CD med aktiv sygdom sygdomsgrad – og ikke placering af sygdom medvirker til manglende tolerance af laktose andre undersøgelser viser at det er hyppigere ved sygdom i tyndtarm end i tyktarm
Behandling Laktosefri-, mælk, - yoghurt og - fløde Eller/og tilskud af laktaseenzym eller tilsat den mælk der drikkes Frit: smør, alle oste, pålæg, etc Soja-, havre- eller risdrik har lavere indhold af protein, ringe proteinkvalitet, ingen kalk og lavere indhold af vitaminer Kun få tilskudsdrikke indeholder laktose
Tilskudsdrikke - Er det nu nødvendigt? Kan man ikke bare spise noget yoghurt!
Ordination 2-3 stk daglig Vanilje eller jordbær? Per 100 ml Energi, kJ 420-1000 Protein, g 3,8-10
Næringsindhold pr. 2 dl Sødmælk 530 7 10 Tilskudsdrik Energi kj Protein g Kulhydrat g Sødmælk 530 7 10 Tilskudsdrik Fuldgyldig energirig 1260 -1685 12-20 36,8 Proteinrig 1054-1260 18,8-20 31,2 Saftbaseret 1000-1280 7-8 67
Grøn ernæringsrecept ”kun” en blanket – derfor ikke mulighed for elektronisk udgave - endnu Gældende ½ år Hvis der står et præparat angivet med navn kan det ombyttes i flg ”listen” Se www.sst.dk
Case Kvinde, 25 år, colitis, normalvægtig, 65 kg Tidl. problemer med vægten efter rygeophør Påbegyndt behandling med prednisolon, er bange for overvægt og dm pga af medicin Ernæring 3 alm hovedmåltider, frugt til alle mellemmåltider, ingen mælk, lidt slik Får luft/gener af mange grønsager Får hun dækket sit proteinbehov?
Case Morgen protein Brød med 1-2 skiver ost g Frokost 2 skiver rugbrød med pålæg g Aften 1 stk kød, pasta, lidt grønt I alt ? g Mellemmåltider: frugt og lidt slik Væske: vand, te, sukkerfri sodavand
Case Morgen protein Brød med 1-2 skiver ost 5 -7 g Frokost 2 skiver rugbrød med pålæg 10 g Aften 1 stk kød, pasta, lidt grønt 25 I alt 40-45 g Mellemmåltider: Frugt og lidt slik Væske: vand, te, sukkerfri sodavand Behandling?
Behandling Morgen protein Brød med 1-2 skiver mager ost 7 g Frokost 2 skiver rugbrød med pålæg 15 g Aften 1 stk kød, pasta, lidt grønt 25 Mellemmåltider: Ylette, frugt og lidt slik Væske: 2 gl mælk, 1 gl drikkecultura, 1-2 Nupo shake I alt 90 g
Nupo replacement shake 19,4 g protein Tilsat vitaminer og mineraler Nupo, 300 ml Nutridrink Protein, 200 ml Energi kJ 900 1260 Protein g 19,4 20, 0 Fedt g 3,6 10,6 Kulhydrat g 23 31 Fibre g 5 Tilsat vitaminer og mineraler Ja
Teori bag diæt - Skal mindske vækst af bakterie i colon Tilladte kulhydrater: monosaccarider Forbudte: di og polysaccarider dvs: kartofler, ris, pasta, brød
Undgå mælk, sukker og gluten
Kostanamnese mhp… Kvantitative oplysninger Kvalitative oplysninger Drikkevarer Mad inkl mellemmåltider Mængder, typer, fordeling, tolerance Særlige diæter Tilskud af naturlægemidler og kosttilskud Kvalitative oplysninger Viden og holdning Appetit Funktionsniveau
”Naturlægemiddel” Må kun være beregnet til at indtage gennem munden/på huden eller slimhinder Kan kun godkendes over for ”lettere sygdomme” – dvs. uden lægekontakt Krav til fremstillingsvirksomheden, renhed af råvarer og nøjagtig deklaration af aktive stoffer - og ikke mindst indlægsseddel med bivirkninger etc 30
”Kosttilskud” Hører under levnedsmiddellovgivningen - FVST Evt. indhold af vitaminer/mineraler skal ligge forholdsvis tæt på ADT – anbefalet dgl tilførsel Ikke mad – men tilskud – erstatter ikke sund mad Ikke tilladt at reklamere med forebyggende, lindrende eller helbredende effekt Og ikke mindst - ingen garanti for effekt ej heller ikke skadelig effekt -
I ro Aktiv sygdom BMI, vægttab Protein 1,5 g/kg/dg Fedt: moderat begrænset Kulhydrat: evt laktosebegrænset Færre fibre, kerner etc Tilskudsdrikke Vitamintilskud Vægt Protein 1,0 g/kg/dg Fedt: begrænset Kulhydrat: evt laktosebelastning, ved luft, mavesmerter evt luftudviklende madvarer Sikre varieret kost med fisk, frugt, grønsager Evt vitamintilskud
Bør IBD patienter generelt tilrådes en specifik diæt? Nej, det er der ikke bevis for Men… Bør tilrådes den kost som anbefales i forhold til almene sunde kostråd, herunder Sikre tilstrækkelig proteinmængde Undgå for meget fedt Undgå for mange raffinerede kulhydrater 6 stykker frugt og grønt om dagen, men ikke ved diarre/forsnævring/luft Man har ofte selv erfaring med hvad der er bedst Tilskud af vitaminmineraltablet, særligt ved sygdomsperioder