Velkommen Dagens program.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skolereform august 2014………………
Advertisements

Oplæg om læsning - hvad kan man som forældre gøre for sit barns læseudvikling… Asgård skole jan
Set i forældreperspektiv
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Netværksmøde 18. marts Vibeke Gadegaard
Læsning og skrivning i børnehaveklassen
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
LÆSNING på Ahlmann - Skolen
Hvordan får vi bedre læsere?
Skolereformen - mål Ambitiøst løft af folkeskolen: •Børnenes læring og faglige niveau skal styrkes •De unge skal have de bedste muligheder for at tage.
EUD for ordblinde – en helhedsorienteret indsats
Real Kompetence Vurdering
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Læsning..
Introduktion til Sprogpakken
Flipped Classroom IT-faciliteret omlagte undervisningsformer.
Introduktion til Sprogpakken
Reformmesse på Sofiendalskolen
Politisk fokus 2009 En inkluderende folkeskole - også for børn med ordblindhed årsmøde 2009 Stella Steengaard 1 Under indtryk af det forestående kommunalvalg.
BESØG VORES HJEMMESIDE JÆVNLIGT. GERNE HVER DAG - DOG MINDST ET PAR GANGE OM UGEN. Her finder du vigtige informationer om SFO Asgårds dagligdag. VIGTIGT.
Vurdering af basale færdighed, FVU og IKV i AMU
Skolereform august 2014………………
Ordblindhed Hvad er det?.
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Handleplan for læsning Tårnby Kommune
FOLKESKOLEREFORMEN Ellekærskolen.
Tre klare nationale mål
Juhu – nu skal jeg lære at læse….
D-klasserne på Borupgårdskolen.
Folkeskolereform Version 1.0
Oplæg for DH-Vallensbæk d. 25. februar Inklusion i grundskolen
Ressourcecenteret Specialreform 2.0: Oprettelse af ressourcecentre på alle folkeskoler i København Mål: At styrke tidlig indsats og bedre inklusion Sikre.
Folkeskolereformen på vores skole
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Folkeskolereform 2014.
Velkommen til Nordregårdsskolen
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Velkommen.
Potentialerne i den (nye) åbne skole
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
ved læsevejleder Dorthe Clausen
UUV repræsentantskab UUV repræsentantskab tirsdag d. 24. september 2013 Præsentation  Afdelingsleder Hanne Legaard  Uddannelseskonsulent Eva Louise Nilsson.
Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.
Fra vidensdeling til produsage Kursisten som vidensproducent.
Screening v. UUV Køge Bugt
 1. Velkomst og præsentation  2. Kort gennemgang af reformen  3. Hvordan bliver reformen udmøntet på Byskolen  4. Skolebestyrelsen  5. Farvel Velkommen.
Tjørnegårdskolen og VUC Roskilde – Fællesskaber - ensomhed: Hvornår er man med i et fællesskab, og hvordan ser man, at nogen er ensom? – Fokus på fællesskab.
Elevers Rolle I Inklusion ERIS workshop Afprøvning af metoderne: Aktiv på tværs/Lege- og Læringsmakkere 12. maj 2015 Workshopvært: Karsten Juul-Olsen,
Oplæg på Ordblindeforeningens årsmøde16. maj 2009 Centerleder Birgit Dilling Jandorf Dansk Videnscenter for Ordblindhed.
SPS Ny procedure for opmærksomhed og ansøgning. Problemstillingen er –Forskel på rettigheder i kommunalt regi og i ungdomsuddannelserne –Derfor er der.
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
Børnehaven Smørhullets værdiggrundlag. En del af Viborg kommune I børnehaven har vi med udgangspunkt i Viborg kommunes Børne-og Ungdomspolitik ”Lys i.
VELKOMMEN TIL MELLEMTRINNET 4. KLASSE, 5. KLASSE OG 6. KLASSE.
Lærerstuderendes Landskreds VELKOMMEN PÅ LÆRERUDDANNELSEN Oplæg v/ Morten Kampp Rasmussen Næstformand i Lærerstuderendes Landskreds.
Koordinator på børneområdet Henvendelse til handi- caprådgiver på baggrund af bekymring 2 2 Øvrige afdelinger/ forvaltninger el. eksterne samarbejds- partnere.
National ordblindetest på tværs af uddannelser Testen skal identificere elever og studerende med ordblindhed på tværs af uddannelser fra forår 3.klasse.
VUC Roskilde – Uddannelser, facts og tal
17. Maj 2017 v/Karina Elsig Thøgersen, UC Syd.
’Flere unge skal tage en erhvervsuddannelse’
Læse- og matematikkonferencer
SPS på ungdomsuddannelser
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Velkommen Dagens program.
Strategier og værktøjer i sprogundervisningen
Sekretær på studiet Lovgivning
Optagelsesprocedure og optagelseskrav for elever i 10
Velkommen Dagens program.
Tilbud til voksne ordblinde
FÅ MEST UD AF DAGEN: UNDERVISNINGSMATERIALE (9. -10
Velkommen Dagens program.
Præsentationens transcript:

Velkommen Dagens program

Program Velkomst og quiz (Kahoot) med præmie - Marie W. Bertelsen fra Hf og VUC Roskilde Hvad er ordblindhed og hvad kan man gøre ved det? Min ordblinde-historie Anna Lea fra ”ordklassen” på Hf og VUC Roskilde Ordblindeforeningen Anders Bredsdorff Kaffe og kage Gå ud i stande og spørg – snak ved bordene Martin om it Louise om ordblindeundervisning og testning for voksne Marie og Anne Lea om hf til ordblinde og børneområdet

Kahoot www.kahoot.it Eller: Hent app: Kahoot

Historie I 1895 beskriver den skotske øjenlæge James Hinshelwood i The Lancet om problemet med kvikke unge mennesker, der ikke kan lære at læse 1925 begynder den amerikanske læge Samuel Orton at interessere sig for disse elever, der er kvikke og forstår fint, men ikke kan læse særligt godt Forskningen udvides op gennem århundredet. Der er hurtigt enighed om, at det IKKE er et synsproblem, men et sprogligt problem

Hvad er ordblindhed? Definition: ”Store vanskeligheder med at lære at læse og skrive, som beror på vanskeligheder med at forbinde bogstaver og bogstavfølger med sproglyde og lydfølger.”

Ordblindhedens mantra Læsning = afkodning X forståelse

Handicap? WHO definerer: Funktionsnedsættelse = Det, der ikke virker optimalt. Fx et ben, der mangler, døvhed, ordblindhed. = Kan måles Handicap = Opstår, når man møder verden med sin funktionsnedsættelse = Ændrer sig efter situationen

Er ordblindhed et handicap?

Følgevirkninger Ordblindhed betyder ofte: Dårligere ordforråd Svært ved engelsk og andre fremmedsprog Svært ved problemregning Mangler tro på sig selv – og derfor svært ved at lære andre ting. Men det betyder også tit: Trænet evne til at huske og lære udenad Trænet evne til at være opmærksom og social Fokuseret på sine andre styrker – ofte kreative

Hvad skal man gøre? 1. Tidlig indsats Opmærksomhed, testning. Fra 5-6-årsalderen 2. Forståelse og viden hos fagpersoner Specialtræning Integration i klassen Støtte hjemmefra Den rette kombination hele livet af: Træning Kompensation (it-støtte)

Ansvar for børneområdet Kommunens/skolens ansvar Læsevejleder/PPR samt lærere Ordblinderisikotesten (indskoling) Den Tværgående Ordblindetest (3. kl og op) Retskrav på testning fra 4. kl. Roskilde kommune Læsehandleplan 2016-2020 (kan googles) Ordpatruljer (kan googles) Læsekonsulent Mette Eriksen (metteerik@roskilde.dk) Hvor kan jeg søge hjælp, hvis det ikke går? Find links på www.vucroskilde.dk under ”ordblinde” og ”links”

Børn i Køge Læsekonsulent for kommunen: Dorthe Bechmann, dorthe.bechmann@koege.dk I Køge kommune arbejder vi med: Inkluderende læseundervisning for elever med dysleksi. Der arbejdes ud fra en grundfilosofi om en pædagogisk kortlægning. Vi bestræber os på at kende de børn, der er i risiko for ordblindhed, således at vi kan være ekstra opmærksomme og sætte understøttende og udviklende læring i gang. Ordblindetesten skal anvendes som beskrevet i vejledningen og må kun godkendes, hvis testningen er forløbet som beskrevet. Det betyder, at Ordblindetesten aldrig er det første, man tager i anvendelse. Det forventes, at skolerne har udarbejdet en handleplan, hvor det tydeligt fremgår: hvem der tester for ordblindhed på skolen hvilken indsats, der iværksættes når en elev er ordblind hvem der har ansvaret for at iværksætte indsatsen Det er skolens ansvar at tilbyde eleven den nødvendige hjælp og støtte med udgangspunkt i de beskrevne vanskeligheder. Det er skolelederen evt. i samarbejde med skolens læsevejleder, klassens lærere, der skal beslutte, hvordan støtten til elever i skriftsproglige vanskeligheder – herunder ordblindhed skal tilrettelægges.

Ansvar for voksenområdet Efter 9. klasse = voksen ordblind = statens ansvar FGU er undtaget. Fungerer som folkeskolen (med SPS) VUC eller AOF (o.lign) giver gratis undervisning På vores institutioner På din arbejdsplads På dit studie IT-støtte er gratis www.hto.nu Til uddannelse Til job Privat

VUC Roskildes tilbud

HF designet til ordblinde Tag HF på 3 år på HF og VUC Roskilde En almindelig HF designet til ordblinde HF-timer, OBU-timer og SPS-timer Optag fra 9. klasse

Læs mere www.vucroskilde.dk/ordblinde Se videoer, it og information Find links til relevante områder for børn og voksne Find denne powerpoint Facebook: ”Ordblind VUC Roskilde” Hvis du vil have besked, når der er nyt Info-aftner Turbokurser Ny viden Ordblindebladet Meld dig ind i ordblindeforeningen og læs artiklen om tilbud til voksne ordblinde fra sept. 2019

Andre arrangementer Køge Bibliotek Samme som i dag – men i Køge 18-20 Prisoverrækkelse i skrivekonkurrence Skrivekonkurrence for ordblinde. Roskilde Bibliotek 4/10 kl 16:00 Kulturminister Joy Mogensen uddeler præmien Nye OBU-aftner Afholdes til foråret 2020 i Roskilde og Køge Hold øje med hjemmesiden og Facebook Vil I have besøg af os? Vi besøger virksomheder og skoler. Kontakt os for et tilbud

Ordblind kursist ORdblindeforeningen Anne Lea fra Hf-ordklassen på Hf og VUC Roskilde Anders Bredsdorff fra Ordblindeforeningen

Snak med os i standene Ordblindeforeningen Hf og VUC Roskilde Alle ordblindes egen forening Hf og VUC Roskilde Testning og undervisning (Louise) It-støtte. Se de nyeste ting (Martin) Hf og børn (Marie og Anna Lea) Ordblindeprisen 2019 Uddelt i søndags man må gerne røre