Essay.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Advertisements

PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Sprogpakkens 6-dages kursus
Mennesker gør det rigtige – Hvis de kan!!
Progression i de større skriftlige opgaver:
Essay - genren Mål med forløbet: At kunne forstå og analysere essays
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
? At sige NEJ Vrede uden autopilot Integritet & Samarbejde
DE FIRE KUFFERTER Umødte behov Tabte selv Overlevelsesstrategier Imago
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen - Vejen til nye initiativer i din kreds, og ikke mindst: Til succes!
I det efterfølgende ses på tre forskellige indgangsvinkler i kommunikationen med medarbejderne De tre temaer er Samtalen Synlig ledelse og gennemslagskraft.
Mundtlighed i undervisningen
Om feedback og tilbagemeldinger
Darum skole 4. november 2013.
Poster præsentation I modsætning til Power Point præsentationer er en poster et enkelt Billede, der skal fange med det samme. (Ligesom en annonce VS en.
Kommunikation.
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Dagsorden Refleksionsspørgsmål til bloggen Billedsprog Læse ”Hovedet”
Gymnasietid Lektielæsning Læringsstile. Lektielæsning Hvad er god lektielæsning? ◦ Man når at lave det, man har planlagt (realistisk planlægning) ◦ Man.
Undervisningsforløb i 8. klasse.
Den anerkendende interviewform
Vejlederens kommunikation
Køb det fulde sæt til 299 kr + moms
Lavet af Christine og Signe 8.C ESSAY. Beskrivelse Man inddrager sine egne meninger og tanker. Ved vi tænker over tingene, danner vi billeder oppe i vores.
Pædagogisk forår i København
HVAD ER EN PROBLEMFORMULERING ?
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
Instruktorforløb i Akademisk Studiekompetence 1. undervisningsgang Anja Hønnerup Nielsen November 2011.
Nyhedsartikel Skal oplyse læseren om, hvad der er sket, hvad der sker, hvad der vil ske i verden. Journalisten opsøger kilder og stiller spørgsmål efter.
Analyse af noveller.
Instruktorforløb i Akademisk Studiekompetence 3. undervisningsgang Anja Hønnerup Nielsen November 2011.
Billedsprog – Fortsættelse…
Feature Dansk.
Problemformulering En problemformulering er et sæt af åbne spørgsmål.
Elevhåndbog - essay.
SKABELON.
Skrivekursus 1.e ..
DEN MOTIVERENDE SAMTALE V/ PSYKOLOG KARSTEN ABEL MEDLEM AF MINT BLÅ Kors medarbejder konference 12. november 2015
Intern mundtlig prøve Skriveperiode (synopsis) Vejledning Område, opgave, fag Dansk, engelsk, fransk/tysk/spansk Sprog, kommunikation & kultur Samfundsfag,
SKRIVEFAGET Modul 2: Tekstsammenhæng Lektion 2: Afsnit.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Program for eftermiddagen 29/ Mindfulness (psykolog) og intro til Sokratisk Dialog (Vibeke) Kort Sokratisk Dialog i grupper.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Introduktionsperioden 1.
Konflikthåndterende kultur på SOSU-Silkeborg. Educating Tommorrow´s Professionals Find ro og styr dig selv med meditation Den indre og ydre verden Det.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Den professionelle samtale Ilulissat den 11. februar 2016 Jakob Munk Jensen, Danmarks Læreforening.
Kronik EKSAMENSGENRE I SKRIFTLIG DANSK. Genren kronik  Læs om genren her: Se også.
Kurser der virker Akademimøde 26. oktober Hjemmeopgaven: Hvad er det vi vil have ud af kurset TRANSFER.
En lille reminder: nu har du brugt tid på at snakke om, ærgre dig og gerne ville ha lavet om på fortiden …det har ikke ført til noget som helst godt, at.
Europæiske Kulturbørn Dansk inspirationsseminar
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
De seks tænkehatte (Edward de Bono)
Kvalitative og kvantitative undersøgelser
Skriveperiode (synopsis)
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Den analyserende Artikel
Det Kreative Gruppearbejde (Standard du kan anvende til dine elevers gruppearbejde) Jonna Langeland & Søren Hansen, Aalborg universitet Find flere materialer.
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Karakterer og læring.
SRO 2018 hHx.
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
- og hvordan du undgår dem…
Skrivedag 7: Resumé, konklusion og henvisninger
FÅ MEST UD AF DAGEN: UNDERVISNINGSMATERIALE (9. -10
Barnesyn og børneperspektiv
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

Essay

1) Essayet er en kort, afrundet erfaringer, tanker og forestillinger. prosatekst, der kan læses i ét stræk. Disse melder sig tilsyneladende spontant, de synes at blive 2) Essayet giver udtryk for den til undervejs, mens essayet skrives. skrivendes (= essayistens) subjektive forhold til sit emne, 4) Forfatteren er umiddelbart der kan være et hvilket som helst. og kærligt optaget af sit emne, gerne på en søgende, spørgende, 3) Emnet er anledning til forfatterens undrende måde. personlige fremstilling af sine indtryk,

5) Emnebehandlingen er let og elegant, ikke give entydige svar, ikke servere færdige løsninger, ikke ikke systematisk. Den er engageret, fremsætte budskaber. men ikke udtømmende. Den er øjebliksbestemt og derfor undertiden 7) Essayet er en opdagelsesfærd, hvor springende, omkringdansende. læseren betragtes som en jævnbyrdig Beretning og beskrivelse kan indgå på linje med ræsonnement. og fortrolig, der indbydes til at slå følge med forfatteren i al 6) Essayet ønsker at fascinere og uhøjtidelig foreløbighed. udfordre læseren med overraskende formuleringer, sammenstillinger, synspunkter. Det vil

Hvad handler et essay om? Noget faktuelt Noget fra din dagligdag Oplevelser Indtryk og tanker

Emnet bestemmer indholdet Det er udgangspunktet for essayet og det, du kredser om og reflekterer over, når du skriver. Emnet kan være en konkret oplevelse, noget kulturelt, du har en holdning til, eller noget privat, du ønsker at dele med andre. Det skal være noget, du er optaget af – og essayet er din personlige uddybning af dette emne.

Opbygning Et essay har normalt en rød tråd Formen er springende Man vil ofte ende tilbage ved sit udgangspunkt – dog nu med et mere nuanceret blik på emnet, end da du startede Man kan i et essay opleve, at der stilles spørgsmål direkte til læseren

Genren Personlig tilgang Et essay har en personlig tilgang til et bestemt emne, der er udgangspunkt for fordybelse

Genren Egne tanker Et essay indeholder egne tanker, følelser og erfaringer, forestillinger og indtryk

Genren Jeg/man Et essay veksler mellem det personlige og det reflekterende plan (jeg/man)

Det personlige plan 1.person – altså jeg-form Man giver udtryk for noget konkret De oplevelser og indtryk, du beskriver på det personlige plan, bruger du som afsæt til dine tanker og ideer på det personlige plan, hvor disse uddybes

Det reflekterende plan Man-form Emnet bredes mere ud og går fra kun at handle om det personlige plan, til at handle om noget mere generelt og filosofisk Det handler om noget, der vedrører læseren og den omkringliggende verden Man kan lave tankeeksperimenter, stille spørgsmål til læseren – og undervejs selv tage stilling til egne tanker

Genren Springende form Et essay har ingen fast form, men er ofte springende. Det vil sige, det styres af en tankerække og associationer

Øvelse Mindmap Efterskoleliv

Genren Udfordrer Et essay udfordrer læserens holdninger og synspunkter

Sproget Sanseligt sprog Billedsprog Sammenligninger Generaliseringer Fordi jeg ikke hører musik, lægger jeg mærke til tavsheden Billedsprog Bussens morgentrætte stemning Sammenligninger Om han skal på arbejde eller i skole ligesom mig Generaliseringer Det, der er anderledes, kan skræmme os, forarge os, fortvivle os eller ændre os Pronominer Jeg, vi, os, man, du, de, én, dem

Til slut Ingen regler uden undtagelser. De to planer kan godt blandes Et godt essay kendetegnes ved, at der er en god og meningsfuld vekslen mellem det personlige plan og det reflekterende plan Det skal give udtryk for, at du er interesseret i og undrer dig over emnet – men samtidig også udfordre og rette sig mod læseren

Til slut Det handler ikke om at få ret, men om at åbne op for en dialog med læseren Derfor skal du ikke moralisere eller beskylde nogen for noget direkte