Håndhygiejne Temadag – VVS 29.6.16.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvordan kommer du ind/ud af stalden uden smitte?
Advertisements

Patientens sikkerhed er i dine hænder
Bakteriers vækstbetingelser
GMP and HACCP i skolerestauranter
Hvad er mikroorganismer?
HYGIEJNE.
Hvad er mikroorganismer?.
Skadelige mikroorganismer
Hosted by Hjemmeværnet
Mikroorganismer og anden forurening
ELEVOPGAVER I HYGIEJNE
Oplæg for Fagligt selskab for Øjensygeplejersker
Inddeling af mikro organismer
Mikroorganismer og hygiejne
Hygiejniske retningslinjer
Blanchering. Kim & Mikkel. Regler for tilberedning samt hvordan man gør i praksis ch?v=CU6jnNtcsQk At blanchere er at sænke.
© Ministeriet for Børn og Undervisning, marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan.
Mikroorganismer. Hvad er mikroorganismer Gær og skimmelsvampe Bakterier Virus.
Sterile teknikker.
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 2
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 1
En lille ”taskefolder”
Hospitalsinfektioner Hygiejne
Blodets sammensætning
Børnebakkens Indsatser
Den gode, den onde og den grusomme
SAMARBEJDE OG OVERBLIK Lisbeth Windeballe Rasmussen
VVS-møde 2012 Aftræk Efter GR-A skal HMN som myndighed forhåndsgodkende vandret aftræk i kæde-, række- og dobbelthuse. Tidligere brug og placering.
Immunforsvaret Består af: Hud og slimhinder Immunforsvarsceller
Næringsstoffernes køkkentekniske egenskaber
Hygiejne 4.
Oplæg for Fagligt selskab for Øjensygeplejersker
Personlig hygiejne En god personlig hygiejne er vigtig fordi:
Hygiejne 1 Grundforløb 2014.
KROPPENS FORSVAR.
Avanceret flisearbejde niveau 1
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Slambehandling Udfældning af slam Ved sedimentation
Mikrobiel vækst ?.
Køle-smøremiddel.
Enzymer Består af proteiner
- din ven og fjende nummer 1
Temadag 2018.
Immunsystemet.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Tørring Konservering Opbevaring
Tunge gulvkonstruktioner på træbjælkelag – den klassiske opbygning
Fordøjelseskanalen Enmavede.
VIRUS.
Råvarekendskab Gær.
Mere hygiejne i lægeuddannelsen - hvordan kommer vi videre?
7.Konservering og opbevaring af grovfoder.
Avanceret flisearbejde niveau 2
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Ny regulator i HMN´s område.
Den afgørende opdatering af faglig viden
Fra mel til brød Opskrift Dejtemperatur Dejføring Køretid Liggetid
Mikroorganismers ernæring og stofskifte
Hosted by Hjemmeværnet
Hygiejne 2.
Injektionsteknik.
Vintertjeneste på stier i Svendborg Kommune
Obduktion af mink.
For skov-/gartnerholdet
Fordøjelse Rovdyr Fordøjelsessystemet der ligner hinanden Mink Kat Ræv
Kommunikation til forbrugerne om desinfektions-midler
Bakterielt nedbrydelighed af forskellige slags plastik:
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

Håndhygiejne Temadag – VVS 29.6.16

Findes overalt! mikroorganismer De gode, de onde og de virkelig slemme Mikroorganismer er små levende organismer. De måles i my (1my = 1/1000 mm) Bakterier Svampe Virus Findes overalt! APATOGENE MIKROORGANISMER PATOGENE MIKROORGANISMER

vækstskrav Næring – fedt, kulhydrater, protein Fugtighed – mikroorganismer kræver vand pH-værdi – trives bedst i neutral pH (omkring 7) Varme – trives bedst (formerer sig hurtigst) mellem 20 ˚C og 40˚C – de fleste dør ved 75 ˚C Ilt – mikroorganismer kan både klare sig med og uden

hvordan formerer mikroorganismer sig? bakterier formerer sig ved simpel celledeling svampe formerer sig ved sporer virus formerer sig kun i levende væv Mange kan ligge i dvale, ikke alle dør ved frysning og kogning (bakteriesporer) Alle dør ved sterilisering – 121 ˚C

mikroorganismer på vores hænder Blivende mikrobiel flora – hudens forsvar mod udefrakommende mikroorganismer Midlertidig flora – som er overførbar og flygtig og skal vaskes/sprittes væk Vira: hepatitis, influenza, herpes Pseudomonas aeruginosa – i vand E.coli - tarmbakterie Staphylococcus aureus – i hud og næsebor MRSA Klebselia - tarmbakterie

smittekæden Hvert led i smittekæden kan brydes ved at udføre håndhygiejne

direkte og indirekte kontakt luftbåren smitte dråbe, dråbekerne, støv smitteveje kontaktsmitte: direkte og indirekte kontakt luftbåren smitte dråbe, dråbekerne, støv via dyr, via mad, via blod .

eksempel på smittespredning

håndvask det anslås at ca håndvask det anslås at ca. 50 % af det sundhedsfaglige personale ikke vasker hænderne ordentligt!

korrekt håndvask Sprit ! hvis hænderne er tørre og uden synlig forurening kan man spritte sine hænder før alle rene procedurer og efter alle urene procedurer der anvendes ethanol med glycerol (hudpleje) hænderne skal være våde i 30 sek og skal gnides ind i hænderne at anvende sprit er mere skånsomt, effektivt og hurtigt

formålet med håndhygiejne at forebygge overførsel af mikrobiel flora til rene områder at forebygge overførsel af mikrobiel flora fra urene områder derfor udføres håndhygiejne før alle rene og efter alle urene procedurer, opgaver og personkontakter Definer hvilke opgaver mm. i arbejdet der er urene/rene?!

glitterbug hænderne smørres med fluorescerende creme – skal forestille snavs/mikroorganismer hænderne vaskes efter reglerne en uv-lampe bruges til at kontrollere om der er rester af cremen tilbage på hænderne