Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Injektionsteknik.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Injektionsteknik."— Præsentationens transcript:

1 Injektionsteknik

2 Generelle retningslinjer for injektion af insulin til voksne
Hænderne vaskes før forberedelserne til injektionen startes. Pennen bruges kun til én og samme person. Det tjekkes, at det er den rigtige insulintype til det rigtige tidspunkt. Insulinet bør have stuetemperatur.

3 Ved intermediærtvirkende eller blandingsinsulin med intermediærtvirkende insulin vendes pennen mindst 10 gange frem og 10 gange tilbage, indtil insulinet er ensartet mælkehvidt. Nålen påsættes og det tjekkes, at pennen fungerer ved at sikre, at der kommer en dråbe insulin på nålespidsen (vejledningen for de enkelte pensystemer følges). Proceduren gentages, hvis der ikke kommer insulin på nålespidsen. Pennen indstilles til korrekt insulindosis.

4 Det tjekkes, at det er det rigtige anatomiske område for denne type insulin. Hurtigtvirkende og ekstra hurtigtvirkende insulin injiceres altid i maven inden for et område 4 cm under navlen og 12 cm til siderne eller 12 cm over navlen. Optagelseshastigheden er hurtigere over navlen. Intermediært virkende insulin injiceres altid i låret i er område svarende til fra pressefold til sidesøm en håndsbredde over knæet og under lysken. Alternativt kan hoften anvendes. Blandingsinsulin med intermediært virkende insulin gives i maven om morgenen og i låret om aftenen.

5 Det undersøges, at injektionsstedet er uden sår, tegn på infektioner, blå mærker og lipohypertrofi. Vær sikker på, at det nye injektionssted vælges mindst èn centimeter fra sidste injektionssted. Variationen i tykkelsen af huden mellem personer af forskellig alder, BMI og race samt variationen i tykkelsen af huden mellem forskellige injektionssteder varierer fra 1,9-2,4 mm og er kun meget sjældent > 3 mm => Nålelængden bør være 4 mm eller 5 mm og der injiceres på flad hud, såfremt patienten har en BMI over 18,5. Er BMI under 18,5 injiceres i løftet hudfold. Bruges en 6 mm nål, injiceres i en vinkel på 45 eller 90 grader i løftet hudfold. Hudfolden forbliver løftet under hele injektionen.

6 Når der skal gives mere end 40-50 ie insulin per gang deles dosis.
9. Nålen injiceres subcutant. Hvis nålen er placeret korrekt, kan nålespidsen bevæges frit fra side til side i underhuden. 10. Sprøjt inulinen ind og tæl til mindst 10 svarende til 10 sekunder, inden nålen trækkes helt ud. 11. Tag nålen af og placer den i brudsikker kanyleboks. Kilde: Dansk Sygeplejeråd 2014: Evidensbaserede kliniske retningslinjer for injektion af insulin til voksne med diabetes mellitus.

7 Valg af kanyle

8 Skift nål hver gang Hvis du ikke skifter, kan du risikere at:
Nålen bliver sløv. Insulinen kan løbe ud og ændre koncentrationen af insulin i pennen. Nålen kan stoppe til. Det yderste silikonelag på nålen slides af og det kan hos nogle give nikkelallergi.

9

10 Lipodystrofi Der skal være 1 cm mellem hver injektion

11

12 Hjælpemidler


Download ppt "Injektionsteknik."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google