Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvad er mikroorganismer?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvad er mikroorganismer?"— Præsentationens transcript:

1 Hvad er mikroorganismer?

2 Mikroorganismer Mikroorganismer er levende organismer
De er så små, at de ikke kan ses med det blotte øje De findes praktisk talt OVERALT på jorden De er også kendt under navnet mikrober. På engelsk kaldes de også “bugs” – kan I finde en god dansk oversættelse af dette ord? De inddeles generelt i 3 forskellige typer Bakterier Virus Svampe

3 Bakterier Optager næring fra sine omgivelser for at leve. Nogle gange er deres levested menneskekroppen. De fleste er gavnlige eller uskadelige. Men nogle kan give sygdomme. Bakterier kan formere sig udenfor eller indeni kroppen. Det sidste giver en infektion. Nogle bakterier er gavnlige for os og vores krop : Gavnlige bakterier bor i vores tarme og hjælper os med at fordøje og udnytte næringstofferne i det, vi spiser og laver affald ud af det, vi ikke udnytter. De findes overalt i verden, i havet, i bjergene, i vulkaner, i vores kroppe og i jorden.

4 Bakteriens opbygning Cellemembran Kromosom Cellevæg Cytoplasma
Kromosom: Genetisk cellemateriale (DNA) Cellevæg: Cellens væg er lavet af peptidoglycogan, som er et særligt materiale, der kun findes i bakterier. Peptidoglycan sørger for, at bakteriecellen ikke mister sin form Cellemembran: Danner indersiden af cellevæggen og udgør en barriere, idet den forhindrer stoffer i at sive ud af eller trænge ind i cellen Cytoplasma: Geleagtig substans, som holder indholdet af cellen på plads

5 Kokker (kugleformede) Skrueformede eller spiralformede
Bakterieformer Der er 3 forskellige typer af bakterier Kokker (kugleformede) (Staphylococcus) Stave (stavformede) (Lactobacillus) Skrueformede eller spiralformede (Campylobacter)

6 Virus Virus er mindre end bakterier og kan til tider leve INDENI en bakterie De fleste virus gør os syge Sygdomme som SKOLDKOPPER og INFLUENZA skyldes virus Virus spredes nemt fra en person til en anden person Virus kan selv formere sig. Det trænger ind i en anden celle og overtager denne celles reproduktionsapparat – og så kan det hurtigt formere sig! Det formerer sig inde i værtscellen. Når det har brugt værtscellens reproduktionsapparat – bryder tusindvis af virus ud og ødelægger dermed værtscellen fuldstændigt.

7 (Bakteriofag – et virus der inficerer en bakterie)
Virus opbygning Kappe Dobbelt lipid (fedt) lag, som indeholder cellens genetiske materiale. Glycoproteiner Disse tjener 2 formål A t holde virus fast til værtscellen. At transportere genetisk materiale fra virus til værtscellen. Nukleinsyre Enten DNA eller RNA materiale, men virus celler indeholder sjældent begge typer. De fleste virusceller indeholder RNA.. Kappe Nukleinsyre Glykoprotein Complex (Bakteriofag – et virus der inficerer en bakterie)

8 (Bakteriofag – en virus, der inficerer en bakterie)
Virusformer Der er 3 forskellige shapes af virus Helical (Tobaksmosaik virus) Complex (Bakteriofag – en virus, der inficerer en bakterie) Icosahedral//kubisk (Influenza)

9 Svampe De største og mest alsidige af alle mikroorganismer
Store plantelignende strukturer uden klorofyl Optager nærinsstoffer fra det de vokser på Svampe kan være meget nyttige og mennesker anvender dem i Fødevareindustrien - ølbrygning, til at få brød til at hæve Medicin – fremstilling af antibiotika De kan også være skadelige, hvis de ernærer sig fra en anden levende organisme. F.eks. kan de ses som mug på brød og som fodsvamp. Fodsvamp skyldes en gruppe af svampe, som kaldes dermatofytter. Svampe findes i luften, på planter og i vand.

10 Svampes opbygning Sporangium: Sporesæk – den der producerer sporerne.
Sporangiophor Mycelium Sporangium: Sporesæk – den der producerer sporerne.  Sporangiophor: Trådlignende stilk, der bærer sporesækken. Mycelium: Trådlignende (hyfer), der er specielt egnede til at optage næring med.


Download ppt "Hvad er mikroorganismer?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google