Gymnasiernes samarbejde med eksterne læringsmiljøer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Foreningsudviklingstesten
Advertisements

Svend Gønge-skolens værdier...
Oplæg v Stine Liv Johansen, ph.d., Aarhus Universitet Opstartsdag i Skanderborg Lørdag den 22. januar 2011.
Innovation - viden i spilved Kirsten Lauta og Dorte Fensteen
Hvordan kan du arbejde med meningsfuldhed?
The IPC experience. IPC/Long Courses Enrollment and Distribution of IPC Students,
Fra service til policy innovation: Lokalpolitikernes rolle i innovationsskabelse Eva Sørensen Roskilde Universitet og Universitetet i Nordland.
Ungdomsskole – mellem reform af folkeskolen, erhvervsuddannelserne og vejledningsindsatsen Storbynetværk den 12. september 2013 Direktør Per B. Christensen,
Lærerprofessionen.
Politisk udgangspunkt Byrådet besluttede den 1. november 2010, at Fredensborg kommune skal have en ny skolestruktur. Ønsket er at skolerne bedre kan imødegå.
Udvikling af informationskompetencer hos folkeskoleelever i 9. klasse
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Internationalisering UNDERVISNINGSPLAN. Navigation BAGGRUND Folkeskoleloven og Fælles Mål MÅL – og vision RAMMERUNDERVISNINGSPLAN Eleverne - aktive deltagere.
Præsentation af Samfundsfag Næstved Gymnasium og HF
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Ungdomsudvekslinger med ”Aktive unge”
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Humanistisk fagsprog og læringsstile Dagens program
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
HVAD BETYDER SKOLEREFORMEN FOR MIG SOM FORÆLDER PÅ NORDBYSKOLEN? Som forælder på Nordbyskolen vil du til næste skoleår møde nye ting, men det meste vil.
Workshop 2: Amerikanske problemstillinger
Til etablering af science klubber Materialet kan give: Inspiration til opstart af science klub Indblik i andres erfaringer Bud på, hvilke overvejelser.
Potentialerne i den (nye) åbne skole
Lærerprofessionen.
Sprogets legeplads Sprogudvikling Højtlæsning og billedbøger
Industrien som karrierevej -Et tre-årigt tværfagligt projekt i Herning Kommune -Industrifremmende loge 12. december 2014.
Læring og viden Pædagogik og pædagogisk innovation (1)
Guldet i nabolaget – om læring og fællesskab i lokalsamfundet Børne- og Kulturchefforeningen.
Innovation, faglighed og motivation Danmarks Læringsfestival 2015 Thomas Schausen.
Højskolernes Internationale og Europæiske arbejde Resultater fra undersøgelse forår 2006 På baggrund af besvarelser fra 74 ud af 79 højskoler.
V O R E S H I S T O R I E H V E M E R M S ? ”Mellemfolkeligt Samvirkes formål er at fremme mellemfolkelig forståelse og solidaritet, for gennem et samarbejde.
SFU 6. november 2011 Mette Lyshøj Politisk konsulent i 3F Trepartsforhandlinger og 3F’s forventninger til regeringen.
Formål og mål for dagen Viden om og forståelse for, hvad det vil sige at se sin arbejdsplads ud fra et arbejdsgangs- eller procesperspektiv Kendskab til.
Udvid din didaktiske værktøjskasse.
Innovative kompetencer og talentudvikling Bent Fischer-Nielsen 2011.
Grænseløs læring Virtuelle valgfag. Hvem deltager? Undervisere og elever på valgfag i to uddannelser: Pædagogisk assistent (PAU) Social- og sundhedshjælper.
Læreprocesser i naturvidenskabelige fag - I erhvervsuddannelses-kontekster Ole Ravn Christensen Paola Valero Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi.
De seks bedste billeder fra gruppen
- en del af fremtidens skole Skoler fra Århusområdet og Fyn deltager i et forskningsprojekt Kreativ tænkning.
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Strategisk kompetenceudvikling - konteksten
Præsentation Annette Langhoff Innovationskonsulent i Velfærdsudvikling
Formandsmøde Scleroseforeningen 13. november 2015 i Grenå Frivillighed nu og i fremtiden.
IDEBESKRIVELSER a)Udviklingskraft i lokalområderne B) Inspirationsseminar om lokal udvikling - tilbud til lokalområderne om procesbistand til ‘hvidbøger’
Intrfaceprojektet som partnerskabelse v/Lektor Ane Hejlskov Larsen, Center for museologi, Aarhus universitet Lederkonference 2010.
Opstartsmøde på museet, mindst 2 fra hvert partnerskab.
Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum HVAD ER UDFORDRINGEN. Hvor vil du gerne hen. Udfordringer med et barn – børnegruppe – forældre – kollegaer.
ET SAMARBEJDSPROJEKT MELLEM GAMMEL ESTRUP – HERREGÅRDMUSEET, PADERUP GYMNASIUM, MUSEET PÅ SØNDERSKOV OG VEJEN GYMNASIUM Partnerfællesskaber på tværs.
Integrationsarbejdet i praksis samarbejdet mellem virksomhed og jobcenter Jan Højbjerg Holm butikschef Føtex Kalundborg Qerim Selmani Leder Jobcenter Kalundborg.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
To AT-forløb Verdensbilleder En iscenesættelse af atombomben.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
TVÆRPROFESSIONELLE LÆRINGSFÆLLESSKABER Oktoberkursus
- Med fokus på konkrete eksempler fra arbejdet i FU
I mentor ordningen på elevmentor.dk
’Flere unge skal tage en erhvervsuddannelse’
Gymnasiernes samarbejde med eksterne læringsmiljøer
Implementering af PALS
Almen didaktik Niels Grønbæk Nielsen.
Tilskud til uddannelsessamarbejde i Norden og Baltikum
Pædagogik og pædagogisk innovation (1)
Dagsorden Præsentation - hvad er en Landsbyklynge?
Besøg i praksis Efterår 17.
Styrkede gymnasiale uddannelser
Det handler om eleverne
Informationsmøde om erhvervsområde og erhvervsområdeprojekt i tekniske eux-forløb Bjørn René Hansen, Erik Engel og Rasmus Schou Christensen Styrelsen.
Fundraising i Propa Inspiration til en fremtid med flere indtægter til projekter og aktiviteter I udgaven af Propa Nyt vil.
A tool for the assessment of strengths and weaknesses in NGOs
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Gymnasiernes samarbejde med eksterne læringsmiljøer Mads Beyer Samfundsfagsunderviser Køge Gymnasium

dafsorden Hvem er jeg? Hvorfor vil I gerne samarbejde med os? Hvorfor vil vi gerne samarbejde med jer? Eksempel på samarbejde: UHØRT ungdom Fordele ved samarbejde med eksterne læringsmiljøer Udfordringer ved samarbejde med eksterne læringsmiljøer

Baggrund Samfundsfagsunderviser på Køge Gymnasium. Socialvidenskab og international udvikling fra RUC Arbejde med kulturel udveksling, frivilligt arbejde og politiske kampagner i Mellemfolkeligt Samvirke (Global Platform El Salvador), Krogerup Højskole (Verden Brænder) og Mellemamerikakomiteen. Projekt om politisk påvirkning/kampagne omkring den tyrkisk/danske Songül Yüksel (2014). Samarbejde med Arbejdermuseet om udstillingen UHØRT ungdom (2015-2016). Samarbejde med organisationen MUNDO om kulturrejse i Guatemala.

Hvorfor vil i gerne samarbejde med os?

Hvorfor vil vi gerne samarbejde med jer? De må gerne kunne komme med et nyt - autentisk perspektiv- eks. en konvertit i en moske der fortæller sin egen historie, det giver teorierne kød og blod;-) El. arbejdermuseet der bidrager med, hvordan det duftede i et fattigt hjem i 30'erne.... Benytte udstyr/Faciliteter vi ikke selv har At eleverne motiveres ved at stå til ansvar over for andre end læreren og gerne arbejder på en anden måde end til daglig, som aktiverer dem på en anden måde – eller aktiverer andre elevtyper. At eleverne arbejder med reelle problemstillinger og ikke bare noget, vi finder på i klasselokalet. At eleverne får et konkret fagligt udbytte, men også meget gerne at de oparbejde andre kompetencer + viden. Samarbejdsevne, kreativitet og almendannelse. (viden om deres omverden) Bidrage med viden og detaljer, som eksperter på et område. Høre nyt fra forskningsfronten Vise eleverne at der arbejdes (videre) med gymnasiestof i den virkelige verden For at levendegøre bøgernes ord.

UHØRT ungdom Samfundsfagsklasse og arbejdermuseet i samarbejde om debat med ungdomspolitikere om valgretsalderen. Opkvalificering af elevernes demokratiske kompetencer gennem erfaringer med politisk aktivitet.

Formål Eleverne skal have en grundig forståelse for demokratiopfattelser og demokratiformer. Eleverne skal kunne forberede og afholde en debat om valgretsalder i samarbejde med Arbejdermuseet . Eleverne skal styrke deres tro på at kunne deltage i det danske demokrati gennem praktisk planlægning og gennemførsel af debatarrangement med Arbejdermuseet. Specielt evnen til at argumentere sammenhængende og nuanceret og kende forskel på forskellige typer argumenter spiller en vigtig rolle i forløbet.

Forløbet Medio november => start december: Klasseundervisning om demokrati og demokratisk deltagelse Besøg hos arbejdermuseet Medio december => start januar: Projektarbejde 2 x besøg på arbejdermuseet Forår 2015 Kontakt til arbejder- museum Efterår 2015 Forberedende møde med arb. museum 13/1 2016 Debat på arbejder-museet

Debatarrangement 13/1 8 ungdomspolitikere fra partierne 1 times arrangement med to forskellige debatformer styret af eleverne fra 2jSA 80-100 tilskuere + dagbladet Køge

Erfaringer Eleverne var meget engagerede i projektet. Eleverne tog hurtigt ansvar. Eleverne arbejde på andre måder, end de var vant til, og alle deltog. Planlægningen af projektet krævede mange ressourcer – i selve projektperioden var det mest arbejdermuseet, der stod for forløbet.

Elevernes læring Det eleverne lærte, er noget meget andet end i undervisningen, men svært at sætte ord på (organisere, tage ansvar, være kreative, tage kontakt til presse osv.) Eleverne havde klart noget med sig, som de kunne mobilisere senere: fx organisering af amerikansk valgnat.

Muligheder i samarbejdet Øget engagement hos eleverne. Mere relevant undervisning ved mødet med ‘virkeligheden’. Ekspertviden, faciliteter og nye perspektiver. Andre kompetencer: samarbejdsevner, kreativitet, dannelse. I den nye reform: Karrierekompetence – at møde professionelle, der på den ene eller anden måde arbejder med det, eleverne lærer i gymnasiet.

Interne udfordringer Ressourcer - Økonomi - Tid - Logistik/transport Skemateknisk: aflyse undervisning, flytte timer osv. => fleksibilitet i planlægning

Udfordringer i samarbejdet Forventningsafstemning: - engagement og udbytte - fagligt niveau og indhold - pædagogik vs. oplevelse. Forståelse af gymnasieelever som målgruppe. Store klasser/små lokaler eller faciliteter Begge parter skal få et udbytte af det, og det forudsætter, at der er særdeles engagerede kræfter i alle kæder af samarbejdet- ellers knækker kæden.

Bæredygtigt samarbejde? Er der helhjertet opbakning fra ledelserne hos de involverede aktører? Hvad sker der, når ildsjælene springer videre til næste projekt? Dør projektet så? Bliver samarbejdet noget alle på skolen får glæde af, eller kun en lukket kreds? Er der tale om et enkelt samarbejde eller et længerevarende samarbejde?