Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 1 HVAD ER UDFORDRINGEN. Hvor vil du gerne hen. Udfordringer med et barn – børnegruppe – forældre – kollegaer.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 1 HVAD ER UDFORDRINGEN. Hvor vil du gerne hen. Udfordringer med et barn – børnegruppe – forældre – kollegaer."— Præsentationens transcript:

1 Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 1 HVAD ER UDFORDRINGEN. Hvor vil du gerne hen. Udfordringer med et barn – børnegruppe – forældre – kollegaer – leder. Organiseringen – planlægning – nye mål – læreplaner – læringsmiljø…

2 Svendborg Sløjfen. Barnet I Centrum. 2012 - 2014 2 PERSPEKTIVANALYSEN. Analyser på de forskellige perspektiver: Hvilke hypoteser har vi om intentionen. Hypoteser: Et udsagn – fremføres som en antagelse eller formodning. Intention: Rette sin opmærksomhed mod hensigten, formål, plan.

3 Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 3 PERSPEKTIVANALYSEN. Hvordan opleves det for barnet/børnegruppen. Tage barneperspektivet. Hvordan opleves udfordringen for medarbejderen/lederen. Medarbejderens/lederens personlige kompetencer. Faglig viden. Fortolkninger, fordomme, forforståelser. Refleksion

4 Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 4 Forforståelse – Fordomme – Fortolkninger. Forforståelse er en intention. Det vi ser verden igennem. Forforståelse og fordomme kan virke både hæmmende og fremmende. Pædagogiske arbejde – fordomme i spil. Vi tolker på baggrund af det vi ser, barnets kropssprog og ens egen forforståelse.

5 Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 5 PERSPEKTIVANALYSE. Hvordan opleves det for forældrene/øvrige. Tage forældreperspektivet. Tage de tværfaglige samarbejdspartners perspektiv.

6 Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 6 Nøglebegrebet Didaktik er: *Refleksion og praksis vedrørene pædagogisk tilrettelagte aktiviteters form og indhold. *Planlægge, gennemføre, evaluere, begrunde og udvikle pædagogiske tilrettelagte aktiviteter Pædagogiske tilrettelagte aktiviteter er: *Baseret på lærerplanen. Formål, mål. Indhold *Med henblik på barnets trivsel, læring og udvikling og dannelse i didaktik.

7 Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 7 Nøglebegrebet Didaktik er: Situationsbevidsthed er: *Evnen til at skabe pædagogiske tilrettelagte aktiviteter som reaktion på barnets begyndelser *Bevidsthed om hverdagens potentiale kombineret med evnen og viljen til at handle fremadrettet på dette potentiale

8 Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 8 Organisering af læringsmiljøet Hvordan ser jeres organisering og planlægning ud. f.eks. Det er svært at sætte aktiviteter i gang om morgenen, da vi hele tiden afbrydes, når vi skal vinke med børnene. f.eks Det er ret kaotisk i garderoben, når vi alle skal ud på legepladsen.

9 Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 9 Det fysiske og relationelle læringsmiljø – skal der justeres F.eks Vi ønsker at børnene fordyber sig i leg. Har børnene mulighed for at fordybe sig i selvvalgt leg ? Vi ønsker at børnene viser interesse i bogstaver og bøger Har børnene en oplevelse af at være inviteret til høj højtlæsning ?

10 Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 10 Hvilke pædagogiske principper har vi i forhold til udfordringen. Pædagogiske principper – den måde som vi forholder os til børnene – det som vi går og gør. Heri ligge den tavse viden, som er så væsentlig, at vi begynder at i talesætte, for at højne fagligheden

11 Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 11 Et eksempel på et pædagogisk princip Børnenes læring sker gennem aktiv deltagelse og social interaktion - Det betyder at når vi holder samling vælger vi sange med fagter og tegn Vuggestuen er et demokratisk mødested. - Det betyder at vi har fokus på at barnet føler sig betydningsfuld i børnefællesskabet

12 Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 12 Åbenhed - Vilje til justering Hvordan kan jeg være til stede på en måde der skaber plads til barnets egne oplevelser. Hvordan kan jeg gøre mig åben, så jeg erfarer, hvad der er på færde for barnet. Hvordan kan jeg justere mig og bringe barnets perspektiv og bidrag i spil. Engagerer barnet i meningskulde aktiviteter og relationer

13 Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 13 Tre centrale spørgsmål Give os et mere detaljeret og nuanceret billede af hvad det bliver muligt for barnet at lære / erfarer i situationen. Barnets læring som en helhed – dannelse – menneskeliggørelse.

14 Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 14 EKSEMPEL: En gruppe på tre børn og en pædagog sidder rundt om et bord,hvor de færdiggør en aktivitet, der blev påbegyndt dagen før. Børnene er blevet instrueret i at lave sole til ophængning på stuen. Til det bruger de gule paptallerkner og piberensere, der fastgøres som solstråler. Pædagogen laver hul til piberenserne med en hullemaskine, og børnene skal nu fastgøre piberenserne som solstråler. En af pigerne (4 år) har sat piberenserne, så de stikker lige meget ud på begge sider af hullerne i tallerknen.

15 Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 15 Fortsat… Pædagogen tager tallerknen ud af pigens hånd og siger: ’Hey Sandra, de [piberenserne] skal ikke sidde på den måde, det er meningen de skal ligne solstråler’. Pædagogen fastgør nu piberenserne i den ene ende. Sandra kigger stille på, mens pædagogen arbejder på hendes sol. ’Du klarer det fint’ siger pædagogen, mens hun retter på de piberensere, som Sandra har sat på. Efter et par sekunder forlader Sandra bordet og pædagogen færdiggør solen, så den ligner de andre.


Download ppt "Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 1 HVAD ER UDFORDRINGEN. Hvor vil du gerne hen. Udfordringer med et barn – børnegruppe – forældre – kollegaer."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google