Mad og måltidspolitik (kostpolitik)

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Advertisements

Ørestad Skoles værdier
Trivselspolitik på Løsning Skole
INDHOLD: VÆRDIER REGLER RUTINER PRAKSIS PÆDAGOGIK
Krudtuglerne Krudtuglerne består af førskolebørn, dvs. de børn som skal i skole næste år. Personalet består af 1 pædagog og 1 medhjælper, i hverdagen er.
VEJLEDNING… … til brug af præsentationen:
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Mentaltræning Målsætning
Oplæg KOSMOS-møde ved Anne Grete Rasmussen. Lektor og Pæd. IT-koordinator på Ankerhus 1 Klimamad som dagtilbud
Kapitel 2.
Sundhedsprofilkonference, RN, 1/3 2011
Ekspertudvalget om fattigdom Hvor er udvalget i sit arbejde? Torben M. Andersen.
MADKULTUR OG MÅLTIDER I ISHØJ KOMMUNE.
Hygiejne som strategisk indsats
Tofthøjskolen nu og i fremtiden Skoleplanarbejde 2011.
Seminar v.Fødevarestyrelsen og Kommunernes Landsforening Madordninger i daginstitutioner 2010 Måltidet – hvordan gøres det nærværende?
Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab
Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab
Produkt ProduktionProfil/Politik People GenbrugelighedSvanemærke Økologi Bæredygtighed Kvalitet Mindre CO 2 Ingen spildevand Minimalt udslip Ingen kemikalierGenbrug.
Forældreuddannelse? Oplæg til Skolerådsmøde 30. marts 2004.
Børnemad madvalget Ideer til temaer til drøftelse ifm. valg af frokostordning September 2010 Kære ledere/ forældrebestyrelser I dette powerpointshow er.
Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring.
Velkommen til SKJOLDHØJ FORSAMLINGSHUS. Historien om Mahmoud Hvordan var det engang……
Lindegårdsskolens forældre samarbejde Forslag til Skolebestyrelsen den 11. oktober 2006 den 11. oktober 2006.
Sundhed i skolen Ifølge ”Fælles mål” fra Undvisningsministeriet er sundhed et obligatorisk emne i skole regi.
Velkommen til 20 min. om kostpolitikkens betydning for sundhed
SportHouse Værdier og leveregler i Judoklubben Mitani.
Michael Hald Konsulent, KL
Krudtuglerne Krudtuglerne Krudtuglerne består af førskolebørn, dvs. de børn som skal i skole næste år. Personalet består af 1 pædagog og 1 medhjælper,
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
Temamøde Thyholm og Struer 14. december Temamøde – Thyholm og Struer 1. Svarskrivelse til Indenrigs- og Sundhedsmin. 2. Projekt- og procesorganisation.
Fit for Fight skabeloner til videre arbejde september 2009.
Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Unge-støttecenter Lemvig ungdomsgård.
Et par tips til økonomi Regnskabsanalyse og økonomistyring (rentabilitet, indtjeningsevne, kapitaltilpasningsevne) + likviditet. Hvordan er økonomien sat.
Resultatkrav: Sikkerhed, sundhed og trivsel Kompetenceudvikling
Skoleparathed Sunds skole.
Udfordringer.
Ed - fasen Lokal Politiet EN BESKRIVELSE AF PROBLEMET (f.eks. Belyse problemets karakter, og omfang,. Undersøge hvem der er/ kan være medinteressenter.
Placering af dagligvarebutik i Kvistgaard ‏ Kvistgård-Nyrup borgerforening 19. November 2014.
Seminar v.Fødevarestyrelsen og Kommunernes Landsforening Madordninger i daginstitutioner 2010 Måltidet – hvordan gøres det nærværende.
Er det økologisk madordninger ofte sundere? Presenter: Sofie Husby Ph.D student: Chen He Skolemadskonference – fra holdning til handling Strandgårdsskolen,
Fritidspas.
Tilvalg og fravalg Når du tager en beslutning, så vælger du noget til – men samtidig vælger du også noget fra.
Seminar 6 – Arbejdsmiljøledelse
Systematisk problemløsning i kriminalitetsbekæmpende funktioner
Frederikssund Kommune1 Dialogmøde ___________________________________________________ Mad i daginstitutioner.
Kulturudvalgsmøde Ω Strategi for Gribskov biblioteker 2007 Ω Servicemål Ω Fælles fokuspunkter for bibliotekerne Ω Folke/skolesamarbejde Ω Portaler.
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
Udvikling og fastholdelse af kvalitet og sikkerhed 1
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
STATENS PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIK – SAT I SPIL.
Indsæt billede: Højreklik billedet og vælg ”skift billede”, eller slet billedet og klik på ikonet for at indsætte billede. Når du har indsat billede, højreklik.
Skolernes trafiksikkerhedspolitik Skoleledermøde Onsdag den 17. marts 2010.
Etablering og drift af faciliteter – sammen med frivillige Friluftsrådet V/Julia Bjerre Hunt, Ingerfair.
Muligheder og perspektiver1 Indledning. Muligheder og perspektiver2 Processen – formål # 1 Den forestående 2-årige proces har som mål: 1. At brancheskolerne.
Den måde vi vælge at leve og indrette vores liv på.
Dialogmøder d1-d10 – September 2017
Idegrundlag og målsætninger
Grundliggende principper
Tilføj sted og dato Tilføj sted og dato Medlemsmøde om OK18.
Strategi Juni 2013 Montanas Strategi
Kapitel 12 - Organisationsstruktur
Sæt dit aftryk – udvikling af ideer
Målformuleringer i et børneperspektiv
Hvad er vores kommunikationsmål
Præsentationens transcript:

Mad og måltidspolitik (kostpolitik)

Mad og måltidspolitik Hvorfor sådan en politik? Det er lovbestemt fra regeringen, at fra udgangen af 2008, skal alle statslige arbejdspladser formulerer en mad og måltidspolitik

Mad og måltidspolitik Formålet med en sådan politik Skal sikre en højere kvalitet af køkkenets produkter Synliggøre vigtigheden af arbejdet med mad og måltider i dagligdagen

Mad og måltidspolitik Hvad bruges sådan en politik til? Synliggørelse af arbejdsstedets holdning og handling i forhold til indtagelse af mad både m.h.t ernæring, spisning/dannelse, miljø, økonomi mm. Interessenter kan være forældre i børnehaver, pårørende på plejehjem, bestyrelsesmedlemmer , personale, politikker

Mad og måltidspolitik Hvordan skal sådan en politik kunne bruges? Ved at tjekke op når man fx som forældre skal vælge børnehave Som pårørende til en ældre der skal på plejehjem Tjekke op, angående job et givent sted Politikker, er det et sted der ”sælger” sig l

Mad og måltidspolitik Når den gør gavn ”blinker” den med NEROUN, når man træder ind på det givne sted Ikke bogstavligt talt, men det skal både kan ses i forhold til hvordan det fungerer og personalets holdninger(det de siger og det de gør)

Mad og måltidspolitik Definition på en sådan politik En mad og måltidspolitik er en fælles vedtagelse og nedskrevet målsætning om mad og måltider på en given institution/arbejdsplads

Mad og måltidspolitik Hvad skal der til inden der udarbejdes en mad og måltidspolitik? Sæt processen i gang, nedsæt et kostudvalg- eller brug kantineudvalget Formulerer politikken Afprøv og sæt politikken i gang Fasthold og synliggør forandringerne(fx tjek engang hver ½ år)

Mad og måltidspolitik Hvordan skal en sådan politik udformes? S-M-A-R-T S står for Specifikke mål: Det skal være tydeligt hvilken vej/måde er skal handles for at nå målet M står for Målbar: Man skal løbende kunne vurdere om målet er nået A står for Accepterede: At alle involverede parter er eninge om, at den formulerede politik skal overholdes og at der er økonomiske opbakning R står for Realistisk: Er der mening med målene? T står for Tidsfastsættelse: Sæt tid på fx inden 2020 skal vi opnå bronzemærket i økologi

Mad og måltidspolitik Eksempel på hvordan formålet kan være for børn og unge Vi vil sikre at børn og unge får nogle gode mad og kostvaner Minimum 5 måltider om dagen Lærer at spise nogle sunde råvarer og spise varieret Tilegne sig sunde drikkevarer(vand og mager mælk) Få det energiindtage som er behovet, hverken mere eller mindre(hvis de er normalvægtige) Opfyld nøglehulskravet i forhold til salt og sukker Lær værdien i den danske madkultur/dannelse

Mad og måltidspolitik Hvad kan mere være med i en sådan politik? Indkøb: Er det danske varer, klimamad og eller er det økologiske? Hvordan bliver maden serveret? Hvor store mængder beregnes? Hvad er produktionsformen? Bliver maden produceret på stedet, eller bliver den transporteret? Hvordan ses der på mad/pædagogik/genoptræning mm

Mad og måltidspolitik Hvad kan der mere være med i en sådan politik? Hvilken politik er der fx særlige hensyn til? Kræsne børn/brugergrupper? Veganer? Religion? Madallergi? Diabetes? Overvægt/undervægt? Er der en politik omkring fysisk aktivitet?

Mad og måltidspolitik Hvad skal der være med sådan en politik? Hvilke rammer er sat op omkring spisesituationen? Skal børnene vaske hænder inden de skal spise? Er der borde og stole? Skal spisningen forgå inden- eller udendørs? Bliver der taget andre hensyn(sygehuset)?