Forebyggelsesarbejdet i dagtilbud DB DB Topmøde 15. april 2016

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sprogvurdering & Sprogindsatser
Advertisements

Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
Agi Csonka, direktør Danmarks Evalueringsinstitut
Dialogisk læsning Hvorfor og hvordan.
Informationsmøde tirsdag den 4. december 2012
Sprogvurdering Risikofaktorer Typer af sprogvurdering Socialministeriets sprogvurderingsmateriale.
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Buskelundskolens børnehave Fokus for år
Sprogvurderinger af 3-årige
Introduktion til Sprogpakken
Introduktion til Sprogpakken
Børns udvikling Af Sasja og Caroline.
Tryllefløjten tilbyder børnene kulturelle oplevelser indenfor drama, kunst, kulturhistorie og musik i børnehøjde i tæt samarbejde med kulturinstitutioner.
Forældremøde X årgang.
Informationsmøde ny skolestartere 20. november 2013
Jeg støtter barnet ved:
Måltidet – lyst og fællesskab
Sprogvurdering Risikofaktorer Typer af sprogvurdering Socialministeriets sprogvurderingsmateriale.
Sammenhæng: Reduktion af det daglige energiforbrug. Energiforbruget i den enkelte kontraktstyrede enhed skal nedbringes med 2% om året. Mål: Aktiviteter.
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
Nyborg kommune Brugerundersøgelse på Skoleområdet 2014 DANEHOFSKOLEN
Sprogpakken Introduktion til kurset. Introduktion Velkomst Præsentation –af kursister –af undervisere Registrering/stamoplysninger Film: Taler vi om det.
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
HANDLEPLAN PÆDAGOGISK IDRÆT Dato:
Skoleparathed Sunds skole.
Hylleholt skole ”Vi vil den gode skole”
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Målstyret læringsreform
Børns udvikling Indholdsfortegnelse Finmotorik & grov motorik Vækst
Skolestart Program Velkomst Lovgrundlag og trinmål for 0. klasse
Præsentation af forårs-sfo
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier x Læreplans.
Relations kompetencer
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
Uddannelsesdebatten Nørre nissum Ole henrik hansen lektor phd Göteborgs universitet Utbildningsvetenskapliga fakulteten.
Samskabelse – forældre som ressource Rådet for Børns Læring, 8. April 2016 Rikke Slot Johnsen, konsulent Aarhus Kommune T: E:
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
Program for Læringsledelse Arbejdsmøde for Dagtilbud den 18. august 2015.
1 Hvem deltager i Program for læringsledelse ?. 2 Deltagende kommuner med dagtilbud Billund Fredericia Hedensted Kolding Nordfyn Svendborg.
GODT I GANG MED TEGN PÅ LÆRING At evaluere læring.
Kan man evaluere leg? Anne Kjær Olsen Områdechef, EVA Pædagogiske Konsulenters Landskonference 2012 Nyborg, 18. april 2012.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Dagplejen – en god start på livet FOAs bud på dagplejens fremtid Landskonferencen Kvalitet i dagplejen Nyborg Strand d maj 2010.
Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum HVAD ER UDFORDRINGEN. Hvor vil du gerne hen. Udfordringer med et barn – børnegruppe – forældre – kollegaer.
Overgangen fra børnehave til SFO og skole Forældremøde i Børnehuset xxx xx september/oktober 2015.
Alternative pasningsformer Børn og Unge-udvalget 21. november 2012.
-GIV SPROGET VOKSEVÆRK Gyldendals 5. maj KORT OM MARY FONDEN OG BAGGRUNDEN FOR LÆSELEG.
Kursus i pædagogfaglig ledelse af social inklusion og facilitering af aktionslæring 25. marts 2015 Afrunding ved Birgit Lindberg, dagtilbudschef.
Bente Jensen, LANDSKONFERENCE 2006 Udsatte børn i dagtilbud Hvad ved vi, hvad gør vi - og hvordan kan kvalitet fremmes? Oplæg på FOA Landskonference,
Sprogrigt miljø til børn - biblioteket som aktiv spiller
Ledelsens betydning for at lykkes!
Velkommen til Skolen ved Sundet
HVORDAN DEFINERER VI DET I BV 3
Børns sprog og læsning – i dagtilbuddet.
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
Nye vilkår for politik, uddannelse og børnehave:
Hvor og hvordan sker ulykken?
Den pædagogiske læreplan
Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V
Skolestart på Hillerød Vest Skolen
Bevægelse og læring Jeg hører det – jeg glemmer det
Målformuleringer i et børneperspektiv
READ – sammen om læsning
Dialogmøde Dagtilbud Svendborg d
Skolestart på Hillerød Vest Skolen
Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan på PAU
BASELINEUNDERSØGELSEN 2015 – forældre til folkeskoleelever
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Forebyggelsesarbejdet i dagtilbud DB DB Topmøde 15. april 2016

Procent af alle danske børn, der i kraft af deres sociale og sundhedsmæssige baggrund har størst risiko for eksempelvis at blive anbragt uden for hjemmet. (KORA)

Horsens har en udfordring. Hvad kan vi gøre? 98 % af alle danske børn går i børnehave Høj kvalitet i børnehaven er vigtig for Danmarks fremtid, det har forskning på dette område vist bl.a. i EPPE (The Effective Provision of Pre-School Education) studiet som de to forskere Brenda Taggert og Edward Melhuisch, University og London, står bag. Al ny forskning peger på vigtigheden af de første leveår

Høj kvalitet – hvad betyder det? Der er 5 områder der især kendetegner et dagtilbud af høj kvalitet og det er: At der er udfordrende pædagogiske interaktioner mellem voksne og børn – vedvarende dialog og refleksion mellem børn og voksne Viden om og forståelse for læreplaner/læringsindholdet i dagtilbud Viden om, hvordan små børn lærer Voksnes kompetencer/faglig viden og især evnen til at støtte børns konfliktløsning Hjælpe forældre med at støtte børns læring i hjemmet  

Viden om hvordan små børn lærer Sprogrige miljøer har betydning helt op i voksenalderen - læring Et mindset af ”growth” – ikke et ”fixed” - mestringstrategi Konflikthåndtering – venskaber - mestring Relationer til nogen – at føle at man hører til - trivsel Nervesystemets modning – hjernens modning Sanse - Motorik – sammenhæng mellem krop og hoved Matematiske begreber – naturfænomener At føle sig rigtig – ikke at føle sig forkert Viden om hvad overgange betyder for børnene At kunne fortælle sin livshistorie – chancelighed, ja tak Hvad er det for en kultur jeg er født ind i? Alt det usagte – hierarkier At forstå verden – at blive introduceret i verden Madglæde og livsglæde ………

Fakta boks Dagtilbudsområdet i Horsens Ca. 5.000 børn Ca. 10.000 forældre Ca. 1200 ansatte Heraf ca. 500 pædagoger Og ca. 50 pædagogisk assistenter 21 leder + og 23 assisterende ledere Ca. 15 børn i specialbørnehave Alle andre i det lokale dagtilbud

Sprogrige miljøer har betydning helt op i voksenalderen Sprogvurderinger: Lovgivning: §§ 11 og 12 i Dagtilbudsloven Det følger af dagtilbudsloven, at alle børn i alderen omkring 3 år skal modtage en sprogvurdering, hvis der er sproglige, adfærdsmæssige eller andre forhold, der giver formodning om, at barnet kan have behov for sprogstimulering. Horsens Kommune: Fælles standard fra 1. januar 2014: Alle børn sprogvurderes i den måned de bliver 3,3 år, 5 år og inden efterårsferien i børnehaveklassen. Alle børn sprogvurderes af stuepædagogen

Kvalitetsaftaler - Resultatmål for læring I Horsens Kommune skal alle børn sikres det bedst mulige udgangspunkt for udvikling og læring. Børne- og Skoleudvalget ønsker derfor at fastsætte resultatmål for læring i kommunens dagtilbud. 1. Resultatmål for læring: 1.1. Børnenes sproglige færdigheder skal forbedres år for år. Den lovpligtige sprogvurdering af 3-årige og den kommunalt fastsatte sprogvurdering af 5-årige og i 0. klasse udgør grundlaget for resultatopfølgning.

Læring: Tegn på sammenhæng fra dagtilbud til skole

Hvad siger disse data overordnet set? Der sker en stigning i børnenes sproglige niveau, fra børnene er tre år, til børnene er fem år men der sker noget i overgangen til skole Børnenes sproglige udvikling vurderes generelt lavest i 3-årsvurderingerne. Dette peger på et behov for fokus på de yngste børns sproglige udvikling. Generelt klarer pigerne sig bedre end drengene. Denne forskel øges, i takt med at børnene bliver ældre. Det peger på, at der er behov for at have særligt fokus på drengenes sproglige udvikling.

Fokus på de 0-2 åriges sprogudvikling Data viser, at der generelt ikke er forskel på børnenes sprogudvikling om de har været i dagpleje eller i vuggestue Vi kan se at vores fælles udfordring er ”at der er svingende kvalitet” Det er ikke godt nok – vi vil have høj kvalitet for alle børn – derfor:

Sprogrigt miljø til børn – biblioteket som aktiv spiller Samarbejdsprojekter mellem dagtilbud og biblioteket F.eks.