At udfordre eleverne på deres valg, også i forbindelse med uddannelsesmessen Lektor Marianne Tolstrup, UCL mato1@ucl.dk.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dialogredskab - uddannelsesparathed. Hvordan er redskabet blevet til? Samarbejdsprojekt Involvering af de unge Støtte fra region Syd.
Advertisements

Folkeskolereformen og valg af ungdomsuddannelse Årsmøde for Danske Erhvervsskoler, 24. maj 2016 Trine Ladekarl Nellemann Rektor, Next.
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser Mål 1: Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse Resultatmål.
Morgendagens Børne- og Ungeliv MEDARBEJDERE Resultater af spørgeskemaundersøgelsen 2016 Published by Birgitte Færregaard Larsen April at 12:5 Powered.
Karrierelæring og karrierekompetencer ”Karrierekompetence er at vide, hvad man har lyst til i livet. Det handler om at kende de muligheder, der er, og.
Forældreinfomødet mandag Skovvejens Skole Velkomst v/ distriktsskoleleder Gitte Graatang Aftenens emner: En fusioneret skole – første.
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
Europæiske Kulturbørn gentænk Kunst og kultur i dagligdagen med de 0-8 årige børn A developing and research project of Nordic/Baltic and European dimensions.
Ræsonnement og tankegang DLF-Kursus Ringsted Eva Rønn UCC.
Projektpræsentation Filmprojekt Stil skarpt – og se dig selv tydeligere Jørgen Dan Pedersen.
Skriftlighed Det fælles gods - præsentation af progressionsplan.
Samtalen Fokus på handleplan og delmål. Indhold Indledning Nysgerrighed Positionering Styrkelse af motivation Gennem samtalen Som mål Arbejde med tro.
Ungdommens Folkemøde
Modul 2.
Karrierelæring på egen krop
Brobygning – EUD og efterskolerne
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager
Dagens program Vi skal tale om: Hvornår og hvordan du træffer valg?
Lektion 1A Formålet med denne lektion er at give eleverne et billede af Netwerk for at forberede dem på forløbet og på, hvor lang tid det varer, samt at.
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Michael Svendsen Pedersen Lektor emeritus
Alle rettigheder forbeholdes
INTENSIV GRUPPEVEJLEDNING - et kursus på 8 dage
Læseløft Syd Samarbejde mellem faglærer ved Mad til Mennesker og læsevejleder Aktionslæringsforløb Instruktionsvideoen.
FRONTERNE (Til citatet) Mener du stadig det?.
Læring gennem registrering og indberetning
Spændingsfelter i vejledningsloven
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Notatteknik.
Elevernes evaluering af grundforløbet
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven
Ung til Ung aftener 2016/17 Margrethe Tovgaard
Aula: hvordan vil vi bruge det i forældresamarbejdet?
Historien om Ib Madsen er skrevet af: Mette Eike Neerlin
Forældremøde – 8. klasse UU-vejleder XXX.
Velkommen til brobygningsdage med Hands & Brains aktiviteter
En tur i galleriet….
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Fastholdelse på uddannelserne – Indspark fra elever og bidrag fra LUU
Innovationsforløb Modul 3 ©
Forældremøde.
Temaeftermiddag onsdag d. 3/1-2018
Undervisningspligten
Erfaringer fra virksomhedsbanken
Personlighed og Kompetencer
Elevtrivselsundersøgelsen 2017 For erhvervsuddannelserne
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Hvad har Matador Mix med Masterfile at gøre?
Hvordan samarbejder vi med grundskolen om det praksisnære?
Kort oplæg om karrierekompetence i gymnasiet
Radiokommunikation Aktiv lytning – 2 ark m/figurer
MUNDTLIG FREMSTILLING
Nyt fra ministeriet Billeddias
Tanker og erfaringer om Studievalgsportfolio
Alle rettigheder forbeholdes
Studievalgsportfolioen
Velkommen til brobygningsdage med Hands & Brains aktiviteter
Alle rettigheder forbeholdes
Igangsættelse af tankeprocesser – at formulere spørgsmål i forbindelse med flerfaglige projekter 7-trinsmodellen Karl Henrik Flyums model.
Skrivedag 3: Fra skriftlig opgave til mundtligt oplæg
Velkommen.
Introduktion af CV og ansøgnings kurset
Introduktionskursus på ungdomsuddannelserne
Indsæt billede af din skole
Lektion 1-2 i Blok 8 Teknologiforståelse som fag - Mellemtrin
dho- og sro-evaluering
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Forældremøde 2019/2020 Specialtilbud.
Præsentationens transcript:

At udfordre eleverne på deres valg, også i forbindelse med uddannelsesmessen Lektor Marianne Tolstrup, UCL mato1@ucl.dk

At udfordre eleverne på deres valg Ca. 13 % af de unge, der gennemfører gymnasial uddannelser starter efterfølgende på EUD, og 15 % kommer ikke i gang med mere uddannelse? (EVA, 2013)

Valg eller læring? Karrierelæring = kunne foretage valg livet igennem

Hvad jeg mener og tror FØR messen Hvad jeg ved EFTER messen Uddannelsesmesse   Ungdomsuddannelse: Hvad jeg mener og tror FØR messen Hvad jeg ved EFTER messen Refleksioner over evt. forskelle i FØR og EFTER Hvilke fag?  Hvor meget teori og hvor meget praksis?  Uddannelsens opbygning  Adgangskrav både formelle og uformelle Økonomi under uddannelse. SU/løn?

Hvad kan uddannelsen bruges til?   Hvor meget er denne uddannelse noget for mig? Fra 1 (lidt) – 10 (meget) Andet

Opsamling på messen Lav grupper af elever, der har været til samme oplæg. Lad dem sammenligne deres noter, og bed dem lave et oplæg til resten af klassen om uddannelsen Lav til sidst en sammenligning på tværs. Hvad er forskelle og ligheder. Lad eleverne formulere hvilke muligheder de kan se i de forskellige uddannelser Lad dem skrive ting ned, de gerne vil have svar på, når de skal på besøg på uddannelserne

Forberedelse 1. eleverne introduceres for forløbets mål og tegn. 2. Når man ved hvilke uddannelser der skal besøges, får eleverne opgaven: Mine forestillinger om ungdomsuddannelsen. (se s. xx) Der udfyldes én for hver uddannelse, der skal besøges. 3. eleverne bedes stille mindst 3 spørgsmål, de gerne vil have svar på under besøget. De skal overveje, hvad de skal gøre, for at få svarene. 4. Eleverne bedes nu vurdere med et kryds på en skala fra 1-5 hvor 5 er rigtigt meget og 1 er slet ikke, hvor meget de kan forestille sig at gå på denne ungdomsuddannelse. Krydset skal begrundes.

Efterbehandling: 1. Efter hjemkomsten udfyldes sidste del af `Mine forestillinger om ungdomsuddannelsen´. Der tages en snak i grupper eller på klassen om hvordan forestillingerne stemte overens med det oplevede eller ej. Hvad kan en evt. uoverensstemmelse skyldes? 2. eleverne sætter nu et nyt kryds på linjen. Kan de se sig selv gå på denne ungdomsuddannelse? Evt. forskelle reflekteres. Hvilken ny viden, nye holdninger er kommet til efter besøget? 3. eleverne inddeles nu i grupper på 2-3. Man opdeles i forskellige ungdomsuddannelser, som man har besøgt. Eleverne skal nu udforme en ”salgstale” for en ungdomsuddannelse. Hvad ville de fremhæve for at få unge til at tage denne uddannelse? Hvilke fordele kan der være ved at tage denne uddannelse? 4. Fordelene ved de forskellige uddannelser skrives ned, og alle får en kopi. Den enkelte elev skal nu vurdere fordelene i forhold til eget valg. De forskellige ungdomsuddannelser kan også listes op overfor hinanden: Hvad er ens, hvad er forskelligt? Fag, timetal, varighed, praksis/teori, fokusering, anvendelse osv.

Øvelse efter besøg på ungdomsuddannelserne – Alternative karriereveje Eleverne arbejder i grupper med øvelsen

Vigtige pointer Uddannelse og job /kollektiv vejledning aktiviteter skal forstås som en fælles undersøgelse i klassen mhp. læring Valget skal først tages i 9. klasse Lærerne er nødt til at deltage i aktiviteterne, så de har den viden der skal til, for at kunne udfordre eleverne på deres valg

God arbejdslyst!!