DdL-konference forår 2017 VÆKST OG UDVIKLING I HELE DANMARK

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lovlig sagsbehandling
Advertisements

Status for de lokale uddannelsesudvalgs rolle efter lovforslag om VEU-centre på Konference for Lokale Uddannelsesudvalg og repræsentanter fra udbydere.
Den Danske Kvalitetsmodel
Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Den danske strukturreform
Vandrammedirektivet Involvering af offentligheden i planlægningen Henriette Færgemann Team koordinator Europa Kommissionen DG Miljø, Vandafdelingen.
Kommuneplaner 2013 Hvorfor og hvordan skal kredsbestyrelsen beskæftige sig med kommuneplanerne?
Evaluering af kommunalreformen og den nye nationale koordinationsstruktur Oplæg ved Torben Buse, Vicedirektør, Socialstyrelsen 8. Maj 2014.
1 Introduktion til Økonomiudvalgets ansvars- og opgaveområder fastlagt i styrelsesvedtægten.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Regelforenkling på planlovens.
Konferencen Lokalisering af golfbaner i Danmark Bæredygtig planlægning af golfbaner Plan- og proceskonsulent Morten Weile COGITA.
Planstrategi, lokal Agenda 21 og Kommuneplan. Forventet tidsplan •Planstrategi ikke som forslag •Kun temarevidering af kommuneplanen Obligatorisk min.
Miljøvurdering – Slagelse Kommuneplan 2013 Identifikation af væsentlige miljøfaktorer Overskrifterne • Kommuneplan 2013 • Miljøvurdering.
Er kommuner blevet underkendt i nævnet ift. vilkår stillet med baggrund i landskabelige hensyn? Ja, se: NMK af 11/12-13 Nyere afgørelser hvor.
Velkommen til Konference om kommunernes rolle i udbredelsen af bredbånd og mobildækning.
DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN DISPOSITION: Krav til RUP Refleksioner over RUP RUP og Region Sjælland DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN – Disposition.
Planlovsdage 2004 Nyt fra Landsplanafdelingen Vicedirektør Niels Østergård, Skov- og Naturstyrelsen.
Kodeks for offentlig topledelse
Dansk kvalitetsmodel på det sociale område.
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
GRUPPEARBEJDE Opsamling for Middelfart 25 grupper (ca. 6 pers. i hver gruppe)
Nye sygeplejeetiske retningslinjer 2014 – hvad er nyt?
GRUPPEARBEJDE Opsamling for København 27 grupper (ca. 6 pers. i hver gruppe)
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Afkobling og integration Tiltrædelsesforelæsning Fredag d. 7. Juni 2002 Per Christensen.
Professor, dr. jur. Mette Hartlev
PROCES OG TIDSPLAN Godkendelse af forslag i Byrådet den 22. april Offentlig debat i maj og juni måned Udstilling i Utzon Centeret Endelig godkendelse.
Sven Allan Jensen as Perspektiver i forhold til regional og kommunal planlægning Den regionale dialog Den regionale erhvervsudviklingsstrategi Den regionale.
Sven Allan Jensen as – Kbh. Landskabsmæssige interesser i regionale landbrugsstrategier Hvad er en regional landbrugsstrategi? Hvad kan den bruges til?
Planlovens landzonebestemmelser – konsekvenser for det åbne land.
Jord-ERFA-Midt Den 11. december 2014
Planlægning i kystnærhedszonen Byudvikling Lovforslaget om nye sommerhus- områder.
Miljømålsloven - planproces
Naturkvalitetsplan i Århus Amt.
Plantekongres 2007 Ny miljøgodkendelse af husdyrbrug
Forslag til Kommuneplan 2009 VELKOMMEN. Forslag til Kommuneplan 2009 Planens principper På skuldrene af Planstrategi 2007 Bæredygtig byudvikling Inde-fra.
Nationalparkerne i lyset af den øvrige naturforvaltning Per Christensen Aalborg Universitet.
Natur- og miljøfilosofi 6. Semester Per Christensen.
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Hvem skal have magten og hvor meget skal den være spredt?  Danmark og de andre  Styreformer  Problemer i udvalgsstyret  Reformer i andre lande  Strukturkommisionen.
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
Sommerhuse – højde - byggeret. BR - Byggeret Svar til ansøger.
Sanktioner – manglende medvirken LAS §§ 69 a-69I Fradrag i, nedsættelse af, eller ophør af ressourceforløbsydelsen er betinget af, at kommunen samtidig.
Gap! Forskelligt syn på sagsbehandlingen Andreas Jull Sørensen, sekretariatschef Det Centrale Handicapråd.
EN BY I KLITTEN – HVAD HANDLER DEBATTEN OM DE DANSKE KYSTER OM? Lone Søderkvist Kristensen Lektor i Landskabsforvaltning Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning,
Grundkursus i § 3 sagsbehandling Naturbeskyttelse historisk Formålsparagraffen § 1 Øvrigt indhold.
Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver.
LUU konference d. 20. oktober 2009 Oplæg v. Gitte Vind, formand for EPOS Samarbejdet mellem EPOS og de lokale uddannelsesudvalg.
Bredbånd til alle - også på landet Kaj Møldrup Christensen – formand for Panel for Udvikling i Landdistrikter og Fiskeriområder.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Natur- og Miljøklagenævnet. Nævnet er den centrale klageinstans på hele natur-, plan- og miljøområdet. Vi har til opgave at tage hensyn til borgernes.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temadrøftelse SUS Sundhedsaftale.
Konference om Retssikkerhed på skatteområdet Onsdag den 4. november 2009 Fællessalen Christiansborg.
Beskæftigelsesområdet
Strukturreformen i Danmark
Aalborg, Aarhus, København, januar 2017 SVANA, Vandforsyning
Kompetencer og Kapacitet i Erhvervslivet 2017
§ 12 Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse
Billund, 5. oktober 2015 Søren Kolind Hvid Planter & Miljø
HL7-FHIR DK profilering – governance?
Kvalitetsudvikling hvordan
Midlertidige opholdssteder til flygtninge
Ny husdyrregulering 2017 Konsekvenser for grundvandsbeskyttelsen
Kommunernes økonomistyring
DET ÅBNE LAND eller Arven fra amterne
Rehabilitering og hjemmehjælp
Center natur, miljø og trafik
Centralforeningen for Stampersonel
Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

DdL-konference forår 2017 VÆKST OG UDVIKLING I HELE DANMARK - HVOR OG HVORDAN? v/KTC’s bestyrelsesformand Søren Gais Kjeldsen DdL-konference forår 2017

KTC - KommunalTeknisk Chefforening En organisation af topchefer i den kommunaltekniske sektor og i fælleskommunale selskaber. Bidrager til samfundet med de fagligt bedste løsningsforlag inden for teknik og miljø. Vil være faglig, saglig og synlig. DdL-konference forår 2017

. DdL-konference forår 2017

Generelt Lovændringen har til formål at modernisere planloven med henblik på at give kommuner, virksomheder og borgere mere frihed til at skabe udvikling og vækst i hele Danmark. Denne intention kan være i skærende kontrast med, at flere af de nye og udvidede muligheder skal udmøntes via Landsplandirektiver. Det drejer sig blandt andet om: Udlæg af nye sommerhusområder. Overførsel af eksisterende sommerhusområder til byzone. Udlæg af nye ”Udviklingsområder” inden for Kystnærhedszonen. Til fravigelse af reglerne for nyudlæg af areal til byvækst, hvis det er af afgørende betydning for den lokale vækst eller de nationale interesser.   Generelt er landsplandirektiver et meget ”tungt” instrument, der i højere grad styrker statens kontrol end det giver frihed til kommuner, virksomheder og borgere. Kommunernes input til staten skal ske med afsæt i kommunernes planstrategi (der som udgangspunkt kun udarbejdes hvert 4. år), hvilket gør processen endnu mere tung. Kommunerne gøres til ansøgere over for en sagsbehandlende stat mod det hidtil herskende princip for opgavefordelingen imellem niveauerne - rammestyringsprincippet, hvor staten udstikker rammerne, og kommunerne foretager den konkrete planlægning. DdL-konference forår 2017

Formål Følgende er tilføjet i planlovens formål: ”Loven skal sikre en sammenhængende planlægning, der forener de samfundsmæssige interesser i arealanvendelsen, medvirker til at værne om landets natur og miljø og skaber gode rammer for vækst og udvikling i hele landet, så samfundsudviklingen kan ske på et bæredygtigt grundlag med respekt for menneskets livsvilkår, bevarelse af dyre- og planteliv og øget økonomisk velstand.”   Endvidere bliver ”Biodiversiteten understøttes” skrevet ind i et af formålets underpunkter. Bemærkning Det et helt nyt i planlovssammenhæng, at loven skal sikre vækst og udvikling samt øget økonomisk velstand. DdL-konference forår 2017

Fra ‘overordnede’ til ‘nationale’ interesser ”Erhvervs- og vækstministeren skal fremsætte indsigelse over for et forslag til kommuneplan og ændringer til en kommuneplan, der ikke er i overensstemmelse med overordnede interesser. I lovforslaget bliver ”overordnede interesser” til: nationale interesser, vedrørende vækst og erhvervsudvikling, natur- og miljøbeskyttelse, kulturarvs- og landskabsbevarelse eller hensyn til nationale og regionale anlæg, eller med regler eller beslutninger efter § 3 (landsplandirektiver).   De ’Statslige interesser i kommuneplanlægningen 2017’ bliver tilrettet i overensstemmelse hermed… Bemærkning Det er positivt, at staten nu konkretiserer de nationale interesseområder, der skal tages hensyn til i kommuneplanlægningen. Det bliver spændende at erfare, hvordan intentionen om større frihed til kommuner og færre indsigelser/vetoer håndteres i praksis. DdL-konference forår 2017

DdL-konference forår 2017

KL’s udtalelse i forbindelse med forslag til en moderniseret planlov: ”Ukritisk anvendelse af data, der er lavet med ét formål (planlægning), til et andet formål (beskatning) kan også få utilsigtede konsekvenser for rigtigheden af de afgørelser, der træffes. Den omfattende (gen)anvendelse af data produceret i medfør af planlægningen, som lovforslaget lægger op til, bør derfor konsekvensanalyseres”. I den forbindelse vil vi igen gøre opmærksom på det meget problematiske i at indføre en erstatningsmulighed, som den politiske aftale om ejendomsbeskatningen ellers lægger op til.” DdL-konference forår 2017

PlansystemDK Lovforslaget præciserer, at planer skal registreres i et digitalt register i Erhvervsstyrelsen - PlansystemDK. Endvidere indføres et nyt ”Plandataregister” i tilknytning til PlansystemDK, til registrering og opdatering af oplysninger om anvendelses- og udnyttelsesmuligheder på jordstykkeniveau. Det fremgår direkte af lovteksten, at disse beslutninger ”kan ske uden godkendelse af de kommunale parter”. Ret drastisk…!! Intentionen er, at de nye data på jordstykkeniveau skal anvendes til, at staten kan ”potentialebeskatte” med afsæt i det maksimale udnyttelsespotentiale på en given ejendom. DdL-konference forår 2017

DdL-konference forår 2017

KL’s udtalelse i forbindelse med forslag til en moderniseret planlov: ”Mange umiddelbare rettigheder i landzonen vanskeliggør kommunernes muligheder for at sikre investeringssikkerheden for alle borgere og virksomheder i det åbne land”. DdL-konference forår 2017

Nye udviklingsmuligheder i det åbne land På landzoneområdet er der på flere områder valgt at tildele umiddelbare rettigheder til borgere og virksomheder frem for at øge det kommunale råderum for afgørelser baseret på en konkret vurdering eller lokal planlægning.   Det sker blandt andet ved, at lovforslaget i flere situationer omdefinerer en generel praksis til egentlig lovtekst (en egentlig ret for borgere og virksomheder). På den måde mister kommunerne en væsentlig styringsmulighed vedrørende udformning/arkitektur og indpasning af nyt byggeri til stedet. DdL-konference forår 2017

Det åbne land kræver mere planlægning DdL-konference forår 2017

Forventninger til ændret praksis: ”Hmmm…” DdL-konference forår 2017