Hvad er benchmarking Benchmarking betegner et forbillede, som udgør udgangspunktet for bedømmelsen af en præstation i en eller anden henseende. Benchmarking.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
15 OKTOBER 2012 RETHINK BUSINESS 1 Projekt "Rethink business" handler om at styrke din virksomheds forretning. Det kan være i forhold til indkøb af materialer,
Advertisements

N ETVÆRKSARBEJDE I FORBINDELSE MED EVALUERINGEN AF AT DELMÅL. I DENTIFIKATION AF DET GODE AT FORLØB.
Overordnet målsætning:
Tilbudsportalen Introduktion for de 5 socialtilsyn Januar 2014
Hvad er LP- modellen? En model til pædagogisk analyse og tiltagsudvikling udviklet ud fra forskningsbaseret viden. Lærerne tager udgangspunkt i udfordringer.
Samspil med den offentlige sektor er afgørende
Ny sikkerhedsorganisation – nu med efteruddannelse
Datakvalitetsstrategi Engrosmodellen
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Miljøstyrelsen Høringsmøde:
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
Produktion og Logistik
Carbon20 projektet i Green Cities Kommunerne. CARBON 20 | 28. FEBRUAR | 2011 | INDLÆG | DEN GRØNNE DAG Carbon20 projektet har til formål: - at udbygge.
Når effektmåling rammer organisationen
Systemvalg Oversigt og teknikker Kapitel 2.
Mulige fremtidsperspektiver Introduktion
1 Kirkelig ledelse – også i provstiet v/ Inge Lise Pedersen.
25. Logistisk effektivitet
Fælles vejlederdag 7. juni Indtil nu! 24. – 28. januar 2011: Besøg i Skotland. 24. marts 2011: Fyraftensmøde – inspiration. 8. – 9. august 2011:
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Adfærdskampagner Mandag den 17. juni 2013 FM | enheden.
Specifikke krav til virksomheder Hvordan kommer I i gang ?
Affaldsdatamodel høringsmøde - Organisering 10. november 2008 velkommen til Miljøstyrelsen.
The KaosPilots August Arne Kleven og & friends Opgaven Introduktion til analysen Praktisk gennemførsel - personlig tilbagemelding.
Brainstorm Et værktøj til ideskabelse
Greenkeeper ERFA-gruppe Golfens Grønne Regnskab - Et godt formidlingsredskab!
Ny driftsstrategi for offentlige veje og parker i Københavns Kommune
Fremtidens arbejdsmiljø 2020
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg til hele organisationen.
GRAFISK DESIGN HVAD SKAL VI PÅ KURSET OG HVAD ER GRAFISK DESIGN Vi møder ordet design første gang 1500 tallet i et engelsk leksikon. ”Skitse til noget.
12. december 2007 Brugergruppemøde STRUCTURA Vand Er datagrundlaget (nu) i orden?
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Design af KVIK-selvevaluering Tovholderens rolle og opgaver 17. januar 2007.
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Organisationsudvikling Odense Zoologiske Have 1.Analyse af den eksisterende organisations-struktur 2.Oplæg til eventuelle ændringer i strukturen 3.Udarbejdelse.
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Systematisk problemløsning i kriminalitetsbekæmpende funktioner
Dialogen mellem jobcenter og Beskæftigelsesregion
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Introduktion til KVIK Selvevaluering fra start til slut 27. september 2007 SCKK temadag.
KVIK erfa-dag 22. Maj 2006 Hvorfor gør det en forskel at blive ved med at selvevaluere?
Familieiværksætterne Et sammenhængende forløb om fødsels og forældre- forberedelse for førstegangsforældre Information, vejledning og dialog om de udfordringer.
Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver.
INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Beskæftigelsesregion Syddanmark Budgetseminar Budgettering og dimensionering af indsatsen for de forsikrede ledige i 2010.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temadrøftelse SUS Sundhedsaftale.
Underretningsstatistik. Antal per barn Hvem underretter?
Først: Uddannelsesspecifikt fag Senere: Grundforløbsprøve Kontor, Handel eller Detail.
Center for Offentlig Innovation har udviklet denne spredningsguide for at hjælpe offentlige arbejdspladser med at dele egne innovationer og genbruge andres.
Voksenansvar overfor anbragte børn og unge Fysisk guidning
Evaluering.
Envina indsatsplanmøde februar 2017
Hvor er vandbranchen på vej hen?
Læring gennem registrering og indberetning
Jupiter temadag den 30. maj 2007
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
UDVIKLINGSKATALOG - A Lavt “D” kan udvikle sig ved at:
HL7-FHIR DK profilering – governance?
Alle typer døgninstitutioner Private opholdssteder
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
SUF - gevinstrealisering
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Vandsamarbejder v/Lise Højmose, Teamkoordinator, Aalborg Kommune
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Digital præsentation som grundlag for den faglige samtale om projektarbejdet ved eksamen i dramatik.
Mere MOST - mindre fravær
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
Styrk foreningen Ledelse og udvikling – opgrader foreningen.
25. Logistisk effektivitet
[klik og indsæt kommunenavn]
Borgerens adgang til egne data
Herunder typisk med en MEKA-opgørelse
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

Performance- og proces benchmarking Neel Ploug Olsen Økonomisk Rådgiver

Hvad er benchmarking Benchmarking betegner et forbillede, som udgør udgangspunktet for bedømmelsen af en præstation i en eller anden henseende. Benchmarking i naturlige monopoler uden konkurrence (vandværker) skal skabe kalibreringspunkter, der viser, at og hvordan noget kan gøres på en bedre måde.

Hvad kan man bruge det til? Benchmarking handler om at være ydmyg nok til at erkende, at andre kan være bedre, og at være klog nok til at lære, hvordan man selv kan blive lige så god – eller oven i købet bedre. Benchmarket skal altså ikke bruges som en direkte styringsredskab, men snarere bruges til at understøtte en bestemt retning.

Mål eller værktøj ? Benchmarking bør derfor ikke være et mål i sig selv, men et værktøj. Dette stemmer meget godt overens med udgangspunktet for Miljøstyrelsens performancebenchmarking model. Vi skal ikke gøre som ”de bedste”, men lære fra ”de bedste”. Der er et kinesisk ordsprog, der siger: ”De dumme lærer af egne fejltagelser, mens de kloge sparer tid og lærer af andres fejltagelser”.

Performancebenchmarking Politisk ønske om, at forbedre kommunernes grundlag for at styre vandforsyningerne (og spildevandvandsforsyningerne): ”Kvalificering af det kommunale styringsgrundlag” Vandsektorloven: måle på andre parametre end de økonomiske. Kommer til at gælde for alle vandværker omfattet af vandsektorloven = over 200.000 m3 i årlig debiteret vandmængde mængde.

Formål Sammenligning imellem vandværker af udvalgte mål for miljø, sundhed, energi, klima og forsyningssikkerhed. Skal især bruges til at styrke dialog imellem vandværker og kommune. Skal endvidere bruges som dokumentation overfor forbrugerne og evt. til eksportformål. Skal IKKE bruges til at føre tilsyn eller udstille vandværkerne i forhold til lovkrav.

Ramme Skal så vidt muligt bygge på eksisterende eller lettilgængelige data (Jupiter, Vanddata etc.) Data som ikke findes i databaser anvendes kun, hvis de allerede registreres og anvendes af vandværker. Antallet af nøgletal begrænses til et minimum for: at undgå for store administrative omkostninger at undgå en for kompliceret (teknisk) dialog = let forståelige tal.

De valgte parametre

Det videre forløb Hvad der skal indberettes defineres nærmere i vejledning For 2017 indføres en frivillig indberetning (1/7), og fra 2018 bliver den obligatorisk. Bekendtgørelsen er udstedt i december 2016 og kan findes på: http://svana.dk/vand/vand-i-hverdagen/vandsektoren/

Procesbenchmarking Hvordan vi håndterer de enkelte dele af det at drive et vandværk, uden at det skal beregnes gennem formler, sættes op i regneark eller bruges til at pålægge nogen at håndtere tingene ens. Procesbenchmarking er altså i højere grad rettet mod data af kvalitativ end af kvantitativ karakter, såsom arbejds- og produktionsprocesser. Det vi skal, er at tilrettelægge arbejdsgange og vidensdeling mest effektivt.

Objektivering af den enkelte vandforsyning Man skal træde et skridt tilbage, og se på egen virksomhed, som om man var en udenforstående. Det kan gøre én mere åben for at foretage den nødvendige sammenligning mellem egne og andres løsningsmodeller. Man skal også være i stand til at ændre eksisterende strukturer og adfærd og tilpasse sig den bedst mulige løsning – uanset, hvor ideen kommer fra!

Hvordan kommer vi i gang? Identificering af forbedringsområdet og forankring af projektet Finde ud af, hvordan vandværket kan skabe et effektivt og lærende team blandt personalet og/eller bestyrelsen Analyse af den aktuelle situation Indlæring og inspiration fra forbilleder Udvikling af nye løsninger Gennemførelse af forbedringer Opfølgning og nye initiativer  

Forslag til procesbenchmarking på vandværker I en arbejdsgruppe under Danske Vandværker har vi for nogle år siden talt om hvilke nøgletal, der kunne bruges til visuelt at få vist, hvordan ens vandværk ser ud i forhold til andre sammenlignelige vandværker. Efter en længere arbejdsproces kom vi frem til følgende forslag til nøgletal.

Forslag til procesbenchmarking på vandværker Lækagetab El til produktion El til distribution Brudfrekvens Målerskift Analyser Administrative omkostninger pr. måler Omkostninger til vagtordning pr. måler

Spørgsmål?